Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Wybrane warunki przyrodnicze a uprawa winorośli w województwie małopolskim i dolnośląskim
Selected natural conditions and viticulture in the Małopolska and Dolny Śląsk Voivodeships
uprawa winorośli w Polsce, warunki przyrodnicze, wskaźnik SAT, wskaźnik LTI, województwo małopolskie, województwo dolnośląskie
viticulture in Poland, natural conditions, Sum of Active Temperature, Latitude-Temperature Index, Dolny Śląsk Voivodeship, Małopolska Voivodeship
Rosnące zainteresowanie uprawą winorośli i winiarstwem, a także realny wzrost powierzchni upraw winnej latorośli w Polsce skłania do podjęcia tematu przydatności warunków przyrodniczych tego kraju pod kątem wymagań winorośli. Celem pracy było porównanie na obszarze województwa małopolskiego i dolnośląskiego, znajdujących się w tzw. „pasie wina”, wybranych warunków przyrodniczych (temperatura powietrza, opady atmosferyczne, pokrywa śnieżna, przymrozki, rzeźba terenu), które mogą mieć znaczący wpływ na winną latorośl. Przeanalizowano również dane z 6 stacji meteorologicznych: Ceber-Kozie Doły, Legnica, Pszenno - województwo dolnośląskie oraz Tarnów, Dobczyce, Łącko - województwo małopolskie oraz obliczono uśrednione wartości wskaźników Sum of Active Temperature (SAT) i Latitude-Temperature Index (LTI) dla tych stacji, by wskazać województwo z lepszymi warunkami przyrodniczymi dla uprawy winorośli.Z przeprowadzonej analizy wynika, że województwo dolnośląskie odznacza się korzystniejszymi warunkami termicznymi i wilgotnościowymi w porównaniu z województwem małopolskim.Z kolei województwo małopolskie wykazuje korzystniejsze warunki lokalizacyjne (związane z szerokością geograficzną), śnieżne oraz geomorfologiczne niż województwo dolnośląskie. Zagrożenie przymrozkami na terenie obu województw jest podobne.Wykonana analiza wskazuje, iż uprawa winorośli jest możliwa na terenie obu województw, jednak należy zwrócić szczególną uwagę na warunki lokalne.
Growing interest in viticulture and winery and real growth of grapes’ cultivations surface in Poland seem to be good reason to consider natural conditions of Poland to grow grapes.Main purpose of this thesis was to compare natural conditions such as air temperature, precipitation, snow cover, frosts and relief for grow grapes in Dolny Śląsk and Małopolska Voivodeships. The data from 6 meteorological stations was analyzed. The meteorological stations are: Ceber-Kozie Doły, Legnica, Pszenno – Dolny Śląsk Voivodeship and Tarnów, Dobczyce, Łącko – Małopolska Voivodeship. Sum of Active Temperature (SAT) and Latitude-Temperature Index were calculated too, to indicate voivodeship with better natural conditions for viticulture.Dolny Śląsk Voivodeship exhibits better natural conditions such as air temperature and precipitation in comparison with Małopolska Voivodeship.Małopolska Voivodeship presents better natural conditions such as location (related to latitude), snow cover and relief than Dolny Śląsk Voivodeship.Danger of frosts is similar in both of the analyzed voivodeships.This analysis indicates that viticulture is possible in both of Dolny Śląsk and Małopolska Voivodeships but local conditions are the most important.
dc.abstract.en | Growing interest in viticulture and winery and real growth of grapes’ cultivations surface in Poland seem to be good reason to consider natural conditions of Poland to grow grapes.Main purpose of this thesis was to compare natural conditions such as air temperature, precipitation, snow cover, frosts and relief for grow grapes in Dolny Śląsk and Małopolska Voivodeships. The data from 6 meteorological stations was analyzed. The meteorological stations are: Ceber-Kozie Doły, Legnica, Pszenno – Dolny Śląsk Voivodeship and Tarnów, Dobczyce, Łącko – Małopolska Voivodeship. Sum of Active Temperature (SAT) and Latitude-Temperature Index were calculated too, to indicate voivodeship with better natural conditions for viticulture.Dolny Śląsk Voivodeship exhibits better natural conditions such as air temperature and precipitation in comparison with Małopolska Voivodeship.Małopolska Voivodeship presents better natural conditions such as location (related to latitude), snow cover and relief than Dolny Śląsk Voivodeship.Danger of frosts is similar in both of the analyzed voivodeships.This analysis indicates that viticulture is possible in both of Dolny Śląsk and Małopolska Voivodeships but local conditions are the most important. | pl |
dc.abstract.pl | Rosnące zainteresowanie uprawą winorośli i winiarstwem, a także realny wzrost powierzchni upraw winnej latorośli w Polsce skłania do podjęcia tematu przydatności warunków przyrodniczych tego kraju pod kątem wymagań winorośli. Celem pracy było porównanie na obszarze województwa małopolskiego i dolnośląskiego, znajdujących się w tzw. „pasie wina”, wybranych warunków przyrodniczych (temperatura powietrza, opady atmosferyczne, pokrywa śnieżna, przymrozki, rzeźba terenu), które mogą mieć znaczący wpływ na winną latorośl. Przeanalizowano również dane z 6 stacji meteorologicznych: Ceber-Kozie Doły, Legnica, Pszenno - województwo dolnośląskie oraz Tarnów, Dobczyce, Łącko - województwo małopolskie oraz obliczono uśrednione wartości wskaźników Sum of Active Temperature (SAT) i Latitude-Temperature Index (LTI) dla tych stacji, by wskazać województwo z lepszymi warunkami przyrodniczymi dla uprawy winorośli.Z przeprowadzonej analizy wynika, że województwo dolnośląskie odznacza się korzystniejszymi warunkami termicznymi i wilgotnościowymi w porównaniu z województwem małopolskim.Z kolei województwo małopolskie wykazuje korzystniejsze warunki lokalizacyjne (związane z szerokością geograficzną), śnieżne oraz geomorfologiczne niż województwo dolnośląskie. Zagrożenie przymrozkami na terenie obu województw jest podobne.Wykonana analiza wskazuje, iż uprawa winorośli jest możliwa na terenie obu województw, jednak należy zwrócić szczególną uwagę na warunki lokalne. | pl |
dc.affiliation | Wydział Geografii i Geologii | pl |
dc.area | obszar nauk społecznych | pl |
dc.area | obszar nauk przyrodniczych | pl |
dc.area | obszar nauk technicznych | pl |
dc.contributor.advisor | Szymański, Wojciech | pl |
dc.contributor.author | Ziółkowska, Renata | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WGG | pl |
dc.contributor.reviewer | Szymański, Wojciech | pl |
dc.contributor.reviewer | Michno, Anna - 130544 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-27T14:53:20Z | |
dc.date.available | 2020-07-27T14:53:20Z | |
dc.date.submitted | 2018-07-10 | pl |
dc.fieldofstudy | geografia fizyczna | pl |
dc.identifier.apd | diploma-122290-214118 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/226744 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | viticulture in Poland, natural conditions, Sum of Active Temperature, Latitude-Temperature Index, Dolny Śląsk Voivodeship, Małopolska Voivodeship | pl |
dc.subject.pl | uprawa winorośli w Polsce, warunki przyrodnicze, wskaźnik SAT, wskaźnik LTI, województwo małopolskie, województwo dolnośląskie | pl |
dc.title | Wybrane warunki przyrodnicze a uprawa winorośli w województwie małopolskim i dolnośląskim | pl |
dc.title.alternative | Selected natural conditions and viticulture in the Małopolska and Dolny Śląsk Voivodeships | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |