Badania wpływu pH na reakcję akwakobalaminy z L-cysteiną

licenciate
dc.abstract.enAquacobalamin, as one of the naturally occurring forms of vitamin B12, plays a crucial role in the human body and exhibits interactions with various biologically important molecules, including thiols. Among these thiols, L-cysteine, a member of the basic amino acids, is particularly significant. However, the literature suggests that the aquacobalamin-cysteine complexes are not stable. Thus, this study aims to investigate the influence of pH on the reaction between H2OCbl+ and Cys, employing different reagent ratios and maintaining a constant temperature. Specifically focusing on the physiological pH range, particularly around 7.4, the study also evaluates the impact of oxygen presence and examines the reaction kinetics. The obtained results demonstrate that CysCbl formation occurs under acidic and physiological conditions, while such connection is not observed at basic pH. Additionally, it was discovered that anaerobic conditions promote the reduction of Co(III) to Co(II). Kinetic studies further reveal the rate of CysCbl formation at pH 7.5. The observed rate constant increased with increasing the concentration of L-cysteine.pl
dc.abstract.plAkwakobalamina to jedna z występujących w ludzkim organizmie form witaminy B12. Utrzymując stan ogólnej homeostazy organizmu kobalaminy reagują z wieloma cząsteczkami ważnymi biologicznie, w tym tiolami. Jednym z najprostszych tioli o biologicznym znaczeniu jest jeden z podstawowych aminokwasów białkowych L-cysteina. Znane są połączenia akwakobalaminy z tiolami zawierającymi resztę cysteinową w strukturze. Celem pracy było zbadanie interakcji H2OCbl+ z L-Cys w różnych warunkach pH i stosunkach stężeniowych, w stałej temperaturze. Z uwagi na biologiczną istotność, dogłębne badania tej reakcji skoncentrowano się na pH zbliżonym do fizjologicznego, tj. w pH 7,4 badając również wpływ warunków tlenowych i beztlenowych na przebieg reakcji tworzenia tiolopochodnej kobalaminy oraz kinetykę reakcji. Wykazano, że charakter środowiska ma znaczący wpływ na przebieg i produkty końcowe reakcji. Zaobserwowano, że CysCbl jest nietrwałym kompleksem i powstaje w pH kwaśnym i fizjologicznym, natomiast nie dochodzi do jego syntezy w środowisku zasadowym. Warunki nieobecności tlenu atmosferycznego w układzie reakcyjnym ułatwiają cysteinie redukcje Co(III) do Co(II), w porównaniu do warunków „tlenowych”. Badania kinetyczne obrazują szybkość powstania kompleksu CysCbl w pH = 7,5. Stwierdzono, że obserwowana stała szybkości reakcji wzrasta wprost proporcjonalnie do stężenia L-cysteiny.pl
dc.affiliationWydział Chemiipl
dc.areaobszar nauk ścisłychpl
dc.contributor.advisorPolaczek, Justynapl
dc.contributor.authorAleksanian, Lindapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WC3pl
dc.contributor.reviewerKyzioł, Agnieszka - 147927 pl
dc.contributor.reviewerPolaczek, Justynapl
dc.date.accessioned2023-06-27T21:31:49Z
dc.date.available2023-06-27T21:31:49Z
dc.date.submitted2023-06-22pl
dc.fieldofstudychemia medycznapl
dc.identifier.apddiploma-164534-277621pl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/312947
dc.languagepolpl
dc.subject.enVitamin B12; Aquacobalamin; L-cysteine; Thiolatocobalaminpl
dc.subject.plWitamina B12; Akwakobalamina, L-cysteina; Tiolokobalaminapl
dc.titleBadania wpływu pH na reakcję akwakobalaminy z L-cysteinąpl
dc.title.alternativeThe influence of pH on the interaction between aquacobalamin and L-cysteinepl
dc.typelicenciatepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Aquacobalamin, as one of the naturally occurring forms of vitamin B12, plays a crucial role in the human body and exhibits interactions with various biologically important molecules, including thiols. Among these thiols, L-cysteine, a member of the basic amino acids, is particularly significant. However, the literature suggests that the aquacobalamin-cysteine complexes are not stable. Thus, this study aims to investigate the influence of pH on the reaction between H2OCbl+ and Cys, employing different reagent ratios and maintaining a constant temperature. Specifically focusing on the physiological pH range, particularly around 7.4, the study also evaluates the impact of oxygen presence and examines the reaction kinetics. The obtained results demonstrate that CysCbl formation occurs under acidic and physiological conditions, while such connection is not observed at basic pH. Additionally, it was discovered that anaerobic conditions promote the reduction of Co(III) to Co(II). Kinetic studies further reveal the rate of CysCbl formation at pH 7.5. The observed rate constant increased with increasing the concentration of L-cysteine.
dc.abstract.plpl
Akwakobalamina to jedna z występujących w ludzkim organizmie form witaminy B12. Utrzymując stan ogólnej homeostazy organizmu kobalaminy reagują z wieloma cząsteczkami ważnymi biologicznie, w tym tiolami. Jednym z najprostszych tioli o biologicznym znaczeniu jest jeden z podstawowych aminokwasów białkowych L-cysteina. Znane są połączenia akwakobalaminy z tiolami zawierającymi resztę cysteinową w strukturze. Celem pracy było zbadanie interakcji H2OCbl+ z L-Cys w różnych warunkach pH i stosunkach stężeniowych, w stałej temperaturze. Z uwagi na biologiczną istotność, dogłębne badania tej reakcji skoncentrowano się na pH zbliżonym do fizjologicznego, tj. w pH 7,4 badając również wpływ warunków tlenowych i beztlenowych na przebieg reakcji tworzenia tiolopochodnej kobalaminy oraz kinetykę reakcji. Wykazano, że charakter środowiska ma znaczący wpływ na przebieg i produkty końcowe reakcji. Zaobserwowano, że CysCbl jest nietrwałym kompleksem i powstaje w pH kwaśnym i fizjologicznym, natomiast nie dochodzi do jego syntezy w środowisku zasadowym. Warunki nieobecności tlenu atmosferycznego w układzie reakcyjnym ułatwiają cysteinie redukcje Co(III) do Co(II), w porównaniu do warunków „tlenowych”. Badania kinetyczne obrazują szybkość powstania kompleksu CysCbl w pH = 7,5. Stwierdzono, że obserwowana stała szybkości reakcji wzrasta wprost proporcjonalnie do stężenia L-cysteiny.
dc.affiliationpl
Wydział Chemii
dc.areapl
obszar nauk ścisłych
dc.contributor.advisorpl
Polaczek, Justyna
dc.contributor.authorpl
Aleksanian, Linda
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WC3
dc.contributor.reviewerpl
Kyzioł, Agnieszka - 147927
dc.contributor.reviewerpl
Polaczek, Justyna
dc.date.accessioned
2023-06-27T21:31:49Z
dc.date.available
2023-06-27T21:31:49Z
dc.date.submittedpl
2023-06-22
dc.fieldofstudypl
chemia medyczna
dc.identifier.apdpl
diploma-164534-277621
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/312947
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
Vitamin B12; Aquacobalamin; L-cysteine; Thiolatocobalamin
dc.subject.plpl
Witamina B12; Akwakobalamina, L-cysteina; Tiolokobalamina
dc.titlepl
Badania wpływu pH na reakcję akwakobalaminy z L-cysteiną
dc.title.alternativepl
The influence of pH on the interaction between aquacobalamin and L-cysteine
dc.typepl
licenciate
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
20
Views per month
Views per city
Krakow
14
Warsaw
3
Czarna Białostocka
1
Lodz
1
Zamość
1

No access

No Thumbnail Available