Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Jakość życia pacjentki żywionej drogą dojelitową objętej opieką hospicyjną
The quality of life of the patient with enteral feeding taken into hospice care
przezskórna endoskopowa gastrostomia, żywienie dojelitowe, jakość życia
percutaneous endoscopic gastrostomy, enteral nutrition, quality of life
Wstęp: Niedożywienie jest częstym zagrożeniem wśród pacjentów objętych opieką hospicyjną. Konsekwencją tego stanu może być wyniszczenie, pogorszenie efektów leczenia, osłabienie organizmu oraz obniżenie jakości życia. Zjawisko to w dużej mierze dotyczy pacjentów onkologicznych, w szczególności chorujących na nowotwory głowy i szyi oraz przewodu pokarmowego. Jednym ze sposobów pozwalających na zredukowanie problemu jest wytworzenia przezskórnej endoskopowej gastrostomii (PEG), będącej metodą żywienia dojelitowego. Cel:Celem pracy była ocena jakości życia pacjentki żywionej drogą dojelitową objętej opieką hospicyjną. Wyniki:W pracy opisano przypadek pacjentki z rozpoznanym w 2013 roku nowotworem raka piersi prawej z rozsiewem w śródpiersiu, który pozostawał nieleczony. Z powodu nacieku wystąpił ucisk na przełyk uniemożliwiający połykanie pokarmów. W odpowiedzi na problem wykonano zabieg wytworzenia przezskórnej endoskopowej gastrostomii. Z powodu niewydolności opiekuńczej rodziny oraz pogarszającego się stanu zdrowia pacjentka została objęta opieką hospicyjną. Ocena wybranych wymiarów funkcjonowania chorej wykazała, że najbardziej uciążliwymi objawami dla pacjentki okazały się zaburzenia o podłożu fizycznym. Natomiast aktywność oraz zdolność do samoobsługi były ograniczone w niewielkim stopniu. W aspekcie psychicznym oraz społecznym zanotowano umiarkowany wpływ na jakość życia. W subiektywnej ocenie pacjentka deklaruje, że jakość jej życia mieści się na przeciętnym poziomie.
Introduction: Undernutrition is common danger among patients taken into hospice care. Consequently, this condition can lead to cachexia, ineffective treatment, weaken the organism and decrease in the quality of life. The issue involves cancer patients, particularly those with digestive track, neck and head cancers. One of the solutions to reduce the problem is the implantation of the percutaneous endoscopic gastrostomy (PEG), the method of enteral nutrition. Aim:The aim of the study was to evaluate the quality of life of the patient with enteral feeding taken into hospice care.Results:The paper presents the case of the patient who was diagnosed in 2013 with breast cancer with metastasis in the mediastinum, which was left untreated. The cancer spread caused pressure on the esophagus which resulted in dysphagia. As a treatment administration, the placement of the percutanous endoscopic gastrostomy was performed. Due to the increased need for special care, the patient was taken into hospice care. The analysis of the selected elements of the patient’s functioning indicate that the most uncomfortable were the physical symptoms. Whereas activity and stadium of self-service were slightly worsened. In psychical and social aspects the moderate impact on the quality of life was indicated. In the subjective assessment of the patient, she declares that the quality of life is on the average stadium.
dc.abstract.en | Introduction: Undernutrition is common danger among patients taken into hospice care. Consequently, this condition can lead to cachexia, ineffective treatment, weaken the organism and decrease in the quality of life. The issue involves cancer patients, particularly those with digestive track, neck and head cancers. One of the solutions to reduce the problem is the implantation of the percutaneous endoscopic gastrostomy (PEG), the method of enteral nutrition. Aim:The aim of the study was to evaluate the quality of life of the patient with enteral feeding taken into hospice care.Results:The paper presents the case of the patient who was diagnosed in 2013 with breast cancer with metastasis in the mediastinum, which was left untreated. The cancer spread caused pressure on the esophagus which resulted in dysphagia. As a treatment administration, the placement of the percutanous endoscopic gastrostomy was performed. Due to the increased need for special care, the patient was taken into hospice care. The analysis of the selected elements of the patient’s functioning indicate that the most uncomfortable were the physical symptoms. Whereas activity and stadium of self-service were slightly worsened. In psychical and social aspects the moderate impact on the quality of life was indicated. In the subjective assessment of the patient, she declares that the quality of life is on the average stadium. | pl |
dc.abstract.pl | Wstęp: Niedożywienie jest częstym zagrożeniem wśród pacjentów objętych opieką hospicyjną. Konsekwencją tego stanu może być wyniszczenie, pogorszenie efektów leczenia, osłabienie organizmu oraz obniżenie jakości życia. Zjawisko to w dużej mierze dotyczy pacjentów onkologicznych, w szczególności chorujących na nowotwory głowy i szyi oraz przewodu pokarmowego. Jednym ze sposobów pozwalających na zredukowanie problemu jest wytworzenia przezskórnej endoskopowej gastrostomii (PEG), będącej metodą żywienia dojelitowego. Cel:Celem pracy była ocena jakości życia pacjentki żywionej drogą dojelitową objętej opieką hospicyjną. Wyniki:W pracy opisano przypadek pacjentki z rozpoznanym w 2013 roku nowotworem raka piersi prawej z rozsiewem w śródpiersiu, który pozostawał nieleczony. Z powodu nacieku wystąpił ucisk na przełyk uniemożliwiający połykanie pokarmów. W odpowiedzi na problem wykonano zabieg wytworzenia przezskórnej endoskopowej gastrostomii. Z powodu niewydolności opiekuńczej rodziny oraz pogarszającego się stanu zdrowia pacjentka została objęta opieką hospicyjną. Ocena wybranych wymiarów funkcjonowania chorej wykazała, że najbardziej uciążliwymi objawami dla pacjentki okazały się zaburzenia o podłożu fizycznym. Natomiast aktywność oraz zdolność do samoobsługi były ograniczone w niewielkim stopniu. W aspekcie psychicznym oraz społecznym zanotowano umiarkowany wpływ na jakość życia. W subiektywnej ocenie pacjentka deklaruje, że jakość jej życia mieści się na przeciętnym poziomie. | pl |
dc.affiliation | Wydział Nauk o Zdrowiu | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Kuźmicz, Ilona | pl |
dc.contributor.author | Zegarowska, Edyta | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WNOZ | pl |
dc.contributor.reviewer | Kuźmicz, Ilona | pl |
dc.contributor.reviewer | Chmiel, Izabela - 129000 | pl |
dc.date.accessioned | 2021-11-01T22:31:42Z | |
dc.date.available | 2021-11-01T22:31:42Z | |
dc.date.submitted | 2019-07-03 | pl |
dc.fieldofstudy | pielęgniarstwo | pl |
dc.identifier.apd | diploma-133847-229709 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/282483 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | percutaneous endoscopic gastrostomy, enteral nutrition, quality of life | pl |
dc.subject.pl | przezskórna endoskopowa gastrostomia, żywienie dojelitowe, jakość życia | pl |
dc.title | Jakość życia pacjentki żywionej drogą dojelitową objętej opieką hospicyjną | pl |
dc.title.alternative | The quality of life of the patient with enteral feeding taken into hospice care | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |