Badanie poziomu leptyny i greliny w surowicy potomstwa matek karmionych w okresie ciąży i laktacji dietą wysokocukrową lub wysokotłuszczową

master
dc.abstract.enLastly, due to technological and scientific progress, high-sugar and high-fat products became nowadays widely available. It has been proved, that the diet can influence into the human body. In this work we focused on specific population group which are pregnant women. The aim of this work was to evaluate the influence of maternal high-fat and high-sugar diet into the levels of leptin and ghrelin in the offspring’s blood serum. In order to determine possible changes induced by diet, the part of Wistar rat’s dams were fed with high-sugar, the other part with high-fat diet 3 weeks before pregnancy, throughout pregnancy and 3 weeks during lactation. The offspring was divided into 3 groups by diet their mothers had, and broken down by gender. The leptin’s and ghrelin’s levels were identified by ELISA method. Moreover, there were made the tests for: triglycerides, cholesterol and glucose levels in the offspring’s blood serum. The level of leptin in female high-sugar group decreased irrespective of gender. The ghrelin level increased significantly, but this effect has been noticed just in female part. Glucose levels are importantly higher in the male-group offspring whose mother’s received high-carbohydrates food. Interesting is that, the cholesterol level significantly decrease in female part and triglycerides increased relevantly in the male part. Changes that we have observed show, how mother's diet can affect on the growth and the health of offspring. Mechanism of this phenomen and its consequences require further researches.pl
dc.abstract.plOstatnimi laty, na skutek postępu technologicznego, produkty spożywcze bogate w tłuszcze czy cukry proste stały się szeroko dostępne. Dowiedzione jest, że typ spożywanego pokarmu wpływa na stan zdrowia człowieka. W niniejszej pracy skupiono uwagę na tym, jak dieta samic szczurów w okresie ciąży może wpłynąć na przyszłe życie potomstwa. Jej celem była ocena wpływu diety wysokocukrowej i wysokotłuszczowej stosowanych u matek na poziom leptyny i greliny w surowicy potomstwa. W celu oznaczenia zmian wywołanych prowadzoną dietą, część samic szczurów rasy Wistar była karmiona paszą wysokocukrową, część z nich paszą wysokotłuszczową. Odbywało się to 3 tygodnie przed kryciem, przez cały okres ciąży i 3 tygodnie po rozwiązaniu. Szczury 28-dniowe zostały podzielone na grupy według płci. Stężenia leptyny i greliny zostały oznaczone metodą ELISA. Wykonano ponadto badania na zawartość trójglicerydów, cholesterolu i glukozy we krwi u młodych. Stężenie leptyny uległo istotnej redukcji u potomstwa ciężarnych karmionych dietą wysokocukrową. Efekt ten występował niezależnie od płci. Oznaczenie greliny pozwoliło stwierdzić znamienne podniesienie jej zawartości u samic. Stężenie glukozy uległa istotnemu podwyższeniu u młodych samców, których matki przyjmowały pokarm wysokocukrowy. Co ciekawe, odnotowano spadek stężenia cholesterolu całkowitego u żeńskiej części oraz znaczne zwiększenie ilości trójglicerydów u części męskiej potomstwa samic karmionych paszą wysokotłuszczową. Zaobserwowane zmiany dowodzą, jak bardzo matka może ingerować w rozwój i zdrowie potomstwa odpowiednimi zachowaniami, tak jak w tym przypadku – dietą. Pomimo wielu badań, wciąż jeszcze jest niewiele danych o wpływie pokarmu spożywanego przez ciężarne na ich potomstwo. By poznać dokładny mechanizm zmian zachodzących w organizmie potomstwa należy wykonać jeszcze wiele badań w tym kierunku.pl
dc.affiliationWydział Farmaceutycznypl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorPomierny-Chamioło, Lucyna - 186551 pl
dc.contributor.authorMajdzik, Paulapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WFOAM2pl
dc.contributor.reviewerPomierny-Chamioło, Lucyna - 186551 pl
dc.contributor.reviewerWalczak, Mariapl
dc.date.accessioned2020-07-27T02:08:07Z
dc.date.available2020-07-27T02:08:07Z
dc.date.submitted2017-04-18pl
dc.fieldofstudyfarmacjapl
dc.identifier.apddiploma-109441-155527pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/215504
dc.languagepolpl
dc.subject.enleptin, ghrelin, obesity, high-sugar diet, high-fat diet, dam's diet influence on offspringpl
dc.subject.plleptyna, grelina, otyłość, dieta matki, dieta wysokocukrowa, dieta wysokotłuszczowa, wpływ diety matki na potomstwopl
dc.titleBadanie poziomu leptyny i greliny w surowicy potomstwa matek karmionych w okresie ciąży i laktacji dietą wysokocukrową lub wysokotłuszczowąpl
dc.title.alternativeMaternal high-fat and high-sugar diet during pregnancy and lactation influence leptin and ghrelin concentration in plasma of offspring.pl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Lastly, due to technological and scientific progress, high-sugar and high-fat products became nowadays widely available. It has been proved, that the diet can influence into the human body. In this work we focused on specific population group which are pregnant women. The aim of this work was to evaluate the influence of maternal high-fat and high-sugar diet into the levels of leptin and ghrelin in the offspring’s blood serum. In order to determine possible changes induced by diet, the part of Wistar rat’s dams were fed with high-sugar, the other part with high-fat diet 3 weeks before pregnancy, throughout pregnancy and 3 weeks during lactation. The offspring was divided into 3 groups by diet their mothers had, and broken down by gender. The leptin’s and ghrelin’s levels were identified by ELISA method. Moreover, there were made the tests for: triglycerides, cholesterol and glucose levels in the offspring’s blood serum. The level of leptin in female high-sugar group decreased irrespective of gender. The ghrelin level increased significantly, but this effect has been noticed just in female part. Glucose levels are importantly higher in the male-group offspring whose mother’s received high-carbohydrates food. Interesting is that, the cholesterol level significantly decrease in female part and triglycerides increased relevantly in the male part. Changes that we have observed show, how mother's diet can affect on the growth and the health of offspring. Mechanism of this phenomen and its consequences require further researches.
dc.abstract.plpl
Ostatnimi laty, na skutek postępu technologicznego, produkty spożywcze bogate w tłuszcze czy cukry proste stały się szeroko dostępne. Dowiedzione jest, że typ spożywanego pokarmu wpływa na stan zdrowia człowieka. W niniejszej pracy skupiono uwagę na tym, jak dieta samic szczurów w okresie ciąży może wpłynąć na przyszłe życie potomstwa. Jej celem była ocena wpływu diety wysokocukrowej i wysokotłuszczowej stosowanych u matek na poziom leptyny i greliny w surowicy potomstwa. W celu oznaczenia zmian wywołanych prowadzoną dietą, część samic szczurów rasy Wistar była karmiona paszą wysokocukrową, część z nich paszą wysokotłuszczową. Odbywało się to 3 tygodnie przed kryciem, przez cały okres ciąży i 3 tygodnie po rozwiązaniu. Szczury 28-dniowe zostały podzielone na grupy według płci. Stężenia leptyny i greliny zostały oznaczone metodą ELISA. Wykonano ponadto badania na zawartość trójglicerydów, cholesterolu i glukozy we krwi u młodych. Stężenie leptyny uległo istotnej redukcji u potomstwa ciężarnych karmionych dietą wysokocukrową. Efekt ten występował niezależnie od płci. Oznaczenie greliny pozwoliło stwierdzić znamienne podniesienie jej zawartości u samic. Stężenie glukozy uległa istotnemu podwyższeniu u młodych samców, których matki przyjmowały pokarm wysokocukrowy. Co ciekawe, odnotowano spadek stężenia cholesterolu całkowitego u żeńskiej części oraz znaczne zwiększenie ilości trójglicerydów u części męskiej potomstwa samic karmionych paszą wysokotłuszczową. Zaobserwowane zmiany dowodzą, jak bardzo matka może ingerować w rozwój i zdrowie potomstwa odpowiednimi zachowaniami, tak jak w tym przypadku – dietą. Pomimo wielu badań, wciąż jeszcze jest niewiele danych o wpływie pokarmu spożywanego przez ciężarne na ich potomstwo. By poznać dokładny mechanizm zmian zachodzących w organizmie potomstwa należy wykonać jeszcze wiele badań w tym kierunku.
dc.affiliationpl
Wydział Farmaceutyczny
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Pomierny-Chamioło, Lucyna - 186551
dc.contributor.authorpl
Majdzik, Paula
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WFOAM2
dc.contributor.reviewerpl
Pomierny-Chamioło, Lucyna - 186551
dc.contributor.reviewerpl
Walczak, Maria
dc.date.accessioned
2020-07-27T02:08:07Z
dc.date.available
2020-07-27T02:08:07Z
dc.date.submittedpl
2017-04-18
dc.fieldofstudypl
farmacja
dc.identifier.apdpl
diploma-109441-155527
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/215504
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
leptin, ghrelin, obesity, high-sugar diet, high-fat diet, dam's diet influence on offspring
dc.subject.plpl
leptyna, grelina, otyłość, dieta matki, dieta wysokocukrowa, dieta wysokotłuszczowa, wpływ diety matki na potomstwo
dc.titlepl
Badanie poziomu leptyny i greliny w surowicy potomstwa matek karmionych w okresie ciąży i laktacji dietą wysokocukrową lub wysokotłuszczową
dc.title.alternativepl
Maternal high-fat and high-sugar diet during pregnancy and lactation influence leptin and ghrelin concentration in plasma of offspring.
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

No access

No Thumbnail Available