Nowe patogeny bakteryjne w żywności - charakterystyka i ocena zagrożenia zdrowotnego.

licenciate
dc.abstract.enThe purpose of this study was to describe the “new” bacterial pathogens in food and their current epidemiological situation. Among these “new” foodborne pathogens, which are described in this work is strain of E. coli O104:H4 that has been defined as having virulence factors characteristic for three types of E. coli: STEC, EAEC and ExPEC. Another pathogens are L. monocytogenes which is dangerous for children, the elderly, pregnant women and people with immunodeficiency and Y. enterocolitica, especially the most virulent serotype O:8 that is the most frequently isolated in USA. Currently the largest number of food poisoning are caused by Campylobacter spp. Increasing risk associated with food also results from antibiotic-resistant bacteria: methicillin-resistant Staphyloccocus aureus (Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus - MRSA) and extended spectrum beta-lactamases producing bacteria (ESβL). With regard to the emergence of more and more new dangerous pathogens, one should also find new ways to eliminate them from food. This study discusses the technique of using bacteriophages for this purpose.pl
dc.abstract.plW pracy scharakteryzowano „nowe” patogeny bakteryjne, które do tej pory nie były izolowane z żywności, a także przedstawiono aktualną sytuację epidemiologiczną dotycząca zakażeń tymi drobnoustrojami. Wśród niespotykanych dotychczas patogenów występujących w żywności, które opisano w tej pracy jest szczep E. coli O104:H4 zawierający czynniki wirulencji charakterystyczne dla trzech typów E. coli: STEC, EAEC oraz ExPEC. Innymi patogenami są L. monocytogenes, stanowiąca niebezpieczeństwo głównie dla dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży i osób z niedoborami odporności oraz Y. enterocolitica, a zwłaszcza najbardziej zjadliwy serotyp O:8, który jest głównie izolowany w Stanach Zjednoczonych. Aktualnie najliczniejszą liczbę zatruć pokarmowych wywołują bakterie z rodzaju Campylobacter. Poważny problem stanowią również bakterie lekooporne: metycylinooporny Staphyloccocus aureus (Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus – MRSA) charakteryzujący się wysoką wirulencją oraz bakterie wytwarzające beta-laktamazy o rozszerzonym spektrum substratowym (Extended-Spectrum Beta-Lactamases – ESβL).W związku z pojawianiem się coraz to nowszych i bardziej niebezpiecznych patogenów w żywności, należy poszukiwać nowoczesnych i skutecznych metod ich eliminacji. W pracy omówiono możliwość wykorzystania w tym celu bakteriofagów.pl
dc.affiliationWydział Lekarskipl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorTomusiak-Plebanek, Anna - 200520 pl
dc.contributor.authorKopcińska, Patrycjapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WLpl
dc.contributor.reviewerTomusiak-Plebanek, Anna - 200520 pl
dc.contributor.reviewerChmielarczyk, Agnieszka - 129003 pl
dc.date.accessioned2020-07-27T15:15:18Z
dc.date.available2020-07-27T15:15:18Z
dc.date.submitted2018-06-28pl
dc.fieldofstudydietetykapl
dc.identifier.apddiploma-122660-212136pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/227086
dc.languagepolpl
dc.subject.enmicrobiological hazards / food / pathogenic bacteria / antibiotic-resistant bacteria / bacteriophagespl
dc.subject.plzagrożenia mikrobiologiczne / żywność / bakterie chorobotwórcze / bakterie lekooporne / bakteriofagipl
dc.titleNowe patogeny bakteryjne w żywności - charakterystyka i ocena zagrożenia zdrowotnego.pl
dc.title.alternativeNew bacterial pathogens in food - characteristic and health risk assessment.pl
dc.typelicenciatepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
The purpose of this study was to describe the “new” bacterial pathogens in food and their current epidemiological situation. Among these “new” foodborne pathogens, which are described in this work is strain of E. coli O104:H4 that has been defined as having virulence factors characteristic for three types of E. coli: STEC, EAEC and ExPEC. Another pathogens are L. monocytogenes which is dangerous for children, the elderly, pregnant women and people with immunodeficiency and Y. enterocolitica, especially the most virulent serotype O:8 that is the most frequently isolated in USA. Currently the largest number of food poisoning are caused by Campylobacter spp. Increasing risk associated with food also results from antibiotic-resistant bacteria: methicillin-resistant Staphyloccocus aureus (Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus - MRSA) and extended spectrum beta-lactamases producing bacteria (ESβL). With regard to the emergence of more and more new dangerous pathogens, one should also find new ways to eliminate them from food. This study discusses the technique of using bacteriophages for this purpose.
dc.abstract.plpl
W pracy scharakteryzowano „nowe” patogeny bakteryjne, które do tej pory nie były izolowane z żywności, a także przedstawiono aktualną sytuację epidemiologiczną dotycząca zakażeń tymi drobnoustrojami. Wśród niespotykanych dotychczas patogenów występujących w żywności, które opisano w tej pracy jest szczep E. coli O104:H4 zawierający czynniki wirulencji charakterystyczne dla trzech typów E. coli: STEC, EAEC oraz ExPEC. Innymi patogenami są L. monocytogenes, stanowiąca niebezpieczeństwo głównie dla dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży i osób z niedoborami odporności oraz Y. enterocolitica, a zwłaszcza najbardziej zjadliwy serotyp O:8, który jest głównie izolowany w Stanach Zjednoczonych. Aktualnie najliczniejszą liczbę zatruć pokarmowych wywołują bakterie z rodzaju Campylobacter. Poważny problem stanowią również bakterie lekooporne: metycylinooporny Staphyloccocus aureus (Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus – MRSA) charakteryzujący się wysoką wirulencją oraz bakterie wytwarzające beta-laktamazy o rozszerzonym spektrum substratowym (Extended-Spectrum Beta-Lactamases – ESβL).W związku z pojawianiem się coraz to nowszych i bardziej niebezpiecznych patogenów w żywności, należy poszukiwać nowoczesnych i skutecznych metod ich eliminacji. W pracy omówiono możliwość wykorzystania w tym celu bakteriofagów.
dc.affiliationpl
Wydział Lekarski
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Tomusiak-Plebanek, Anna - 200520
dc.contributor.authorpl
Kopcińska, Patrycja
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WL
dc.contributor.reviewerpl
Tomusiak-Plebanek, Anna - 200520
dc.contributor.reviewerpl
Chmielarczyk, Agnieszka - 129003
dc.date.accessioned
2020-07-27T15:15:18Z
dc.date.available
2020-07-27T15:15:18Z
dc.date.submittedpl
2018-06-28
dc.fieldofstudypl
dietetyka
dc.identifier.apdpl
diploma-122660-212136
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/227086
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
microbiological hazards / food / pathogenic bacteria / antibiotic-resistant bacteria / bacteriophages
dc.subject.plpl
zagrożenia mikrobiologiczne / żywność / bakterie chorobotwórcze / bakterie lekooporne / bakteriofagi
dc.titlepl
Nowe patogeny bakteryjne w żywności - charakterystyka i ocena zagrożenia zdrowotnego.
dc.title.alternativepl
New bacterial pathogens in food - characteristic and health risk assessment.
dc.typepl
licenciate
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

No access

No Thumbnail Available