Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Nowe patogeny bakteryjne w żywności - charakterystyka i ocena zagrożenia zdrowotnego.
New bacterial pathogens in food - characteristic and health risk assessment.
zagrożenia mikrobiologiczne / żywność / bakterie chorobotwórcze / bakterie lekooporne / bakteriofagi
microbiological hazards / food / pathogenic bacteria / antibiotic-resistant bacteria / bacteriophages
W pracy scharakteryzowano „nowe” patogeny bakteryjne, które do tej pory nie były izolowane z żywności, a także przedstawiono aktualną sytuację epidemiologiczną dotycząca zakażeń tymi drobnoustrojami. Wśród niespotykanych dotychczas patogenów występujących w żywności, które opisano w tej pracy jest szczep E. coli O104:H4 zawierający czynniki wirulencji charakterystyczne dla trzech typów E. coli: STEC, EAEC oraz ExPEC. Innymi patogenami są L. monocytogenes, stanowiąca niebezpieczeństwo głównie dla dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży i osób z niedoborami odporności oraz Y. enterocolitica, a zwłaszcza najbardziej zjadliwy serotyp O:8, który jest głównie izolowany w Stanach Zjednoczonych. Aktualnie najliczniejszą liczbę zatruć pokarmowych wywołują bakterie z rodzaju Campylobacter. Poważny problem stanowią również bakterie lekooporne: metycylinooporny Staphyloccocus aureus (Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus – MRSA) charakteryzujący się wysoką wirulencją oraz bakterie wytwarzające beta-laktamazy o rozszerzonym spektrum substratowym (Extended-Spectrum Beta-Lactamases – ESβL).W związku z pojawianiem się coraz to nowszych i bardziej niebezpiecznych patogenów w żywności, należy poszukiwać nowoczesnych i skutecznych metod ich eliminacji. W pracy omówiono możliwość wykorzystania w tym celu bakteriofagów.
The purpose of this study was to describe the “new” bacterial pathogens in food and their current epidemiological situation. Among these “new” foodborne pathogens, which are described in this work is strain of E. coli O104:H4 that has been defined as having virulence factors characteristic for three types of E. coli: STEC, EAEC and ExPEC. Another pathogens are L. monocytogenes which is dangerous for children, the elderly, pregnant women and people with immunodeficiency and Y. enterocolitica, especially the most virulent serotype O:8 that is the most frequently isolated in USA. Currently the largest number of food poisoning are caused by Campylobacter spp. Increasing risk associated with food also results from antibiotic-resistant bacteria: methicillin-resistant Staphyloccocus aureus (Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus - MRSA) and extended spectrum beta-lactamases producing bacteria (ESβL). With regard to the emergence of more and more new dangerous pathogens, one should also find new ways to eliminate them from food. This study discusses the technique of using bacteriophages for this purpose.
dc.abstract.en | The purpose of this study was to describe the “new” bacterial pathogens in food and their current epidemiological situation. Among these “new” foodborne pathogens, which are described in this work is strain of E. coli O104:H4 that has been defined as having virulence factors characteristic for three types of E. coli: STEC, EAEC and ExPEC. Another pathogens are L. monocytogenes which is dangerous for children, the elderly, pregnant women and people with immunodeficiency and Y. enterocolitica, especially the most virulent serotype O:8 that is the most frequently isolated in USA. Currently the largest number of food poisoning are caused by Campylobacter spp. Increasing risk associated with food also results from antibiotic-resistant bacteria: methicillin-resistant Staphyloccocus aureus (Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus - MRSA) and extended spectrum beta-lactamases producing bacteria (ESβL). With regard to the emergence of more and more new dangerous pathogens, one should also find new ways to eliminate them from food. This study discusses the technique of using bacteriophages for this purpose. | pl |
dc.abstract.pl | W pracy scharakteryzowano „nowe” patogeny bakteryjne, które do tej pory nie były izolowane z żywności, a także przedstawiono aktualną sytuację epidemiologiczną dotycząca zakażeń tymi drobnoustrojami. Wśród niespotykanych dotychczas patogenów występujących w żywności, które opisano w tej pracy jest szczep E. coli O104:H4 zawierający czynniki wirulencji charakterystyczne dla trzech typów E. coli: STEC, EAEC oraz ExPEC. Innymi patogenami są L. monocytogenes, stanowiąca niebezpieczeństwo głównie dla dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży i osób z niedoborami odporności oraz Y. enterocolitica, a zwłaszcza najbardziej zjadliwy serotyp O:8, który jest głównie izolowany w Stanach Zjednoczonych. Aktualnie najliczniejszą liczbę zatruć pokarmowych wywołują bakterie z rodzaju Campylobacter. Poważny problem stanowią również bakterie lekooporne: metycylinooporny Staphyloccocus aureus (Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus – MRSA) charakteryzujący się wysoką wirulencją oraz bakterie wytwarzające beta-laktamazy o rozszerzonym spektrum substratowym (Extended-Spectrum Beta-Lactamases – ESβL).W związku z pojawianiem się coraz to nowszych i bardziej niebezpiecznych patogenów w żywności, należy poszukiwać nowoczesnych i skutecznych metod ich eliminacji. W pracy omówiono możliwość wykorzystania w tym celu bakteriofagów. | pl |
dc.affiliation | Wydział Lekarski | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Tomusiak-Plebanek, Anna - 200520 | pl |
dc.contributor.author | Kopcińska, Patrycja | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WL | pl |
dc.contributor.reviewer | Tomusiak-Plebanek, Anna - 200520 | pl |
dc.contributor.reviewer | Chmielarczyk, Agnieszka - 129003 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-27T15:15:18Z | |
dc.date.available | 2020-07-27T15:15:18Z | |
dc.date.submitted | 2018-06-28 | pl |
dc.fieldofstudy | dietetyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-122660-212136 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/227086 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | microbiological hazards / food / pathogenic bacteria / antibiotic-resistant bacteria / bacteriophages | pl |
dc.subject.pl | zagrożenia mikrobiologiczne / żywność / bakterie chorobotwórcze / bakterie lekooporne / bakteriofagi | pl |
dc.title | Nowe patogeny bakteryjne w żywności - charakterystyka i ocena zagrożenia zdrowotnego. | pl |
dc.title.alternative | New bacterial pathogens in food - characteristic and health risk assessment. | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |