Identyfikacja mechanizmu inaktywacji wybranych komponentów bakteriobójczych krwi ludzkiej przez bakterie gatunku Streptococcus anginosus

master
dc.abstract.enThe Streptococcus anginosus group, also known as the "milleri" group, includes three species: Streptococcus anginosus, Streptococcus constellatus and Streptococcus intermedius. These microorganisms colonize the lower digestive tract, genitourinary tract and oral cavity. As clinical reports indicate that these bacteria can cause serious infections such as liver and spleen abscesses, infective endocarditis, lung infections and abscesses, brain abscesses and CNS infections, and lead to the development of sepsis and death, they are classified as opportunistic pathogens. However, the mechanism of the pathogenesis of SAG bacteria has not been known so far, although the role of virulence factors is postulated, which allow bacteria to effectively avoid host immune mechanisms, e.g. adhesins, haemolysins and hydrolytic enzymes, capsules, inhibit lymphocyte chemotaxis, or the production of bisulphate. In this study, an attempt was made to identify the mechanisms of virulence of S. anginosus bacteria, which enable these microorganisms to inactivate antibacterial components present in human blood. These studies were carried out with the use of clinical isolates of various types in terms of virulence. S. anginosus has been shown to be insensitive to the bactericidal effects of human blood. The analysis of the mechanism of the observation made proved that S. anginosus bacteria do not neutralize IgG antibodies. Protection against bacterial elimination, on the other hand, may be the result of inactivation of the LL-37 peptide by bacterial components associated with the cell membrane, including proteolytic enzymes. The obtained results indicate a hitherto unknown mechanism of S. anginosus virulence, bringing closer the identification of virulence factors important in the systemic distribution of these microorganisms.pl
dc.abstract.plDo bakterii z grupy Streptococcus anginosus, znanych również jako grupa bakterii Streptococcus „milleri”, zalicza się trzy gatunki Streptococcus anginosus, Streptococcus constellatus i Streptococcus intermedius. Drobnoustroje te zasiedlają przewód pokarmowy, układ moczowy i pochwę oraz jamę ustną. Ponieważ doniesienia kliniczne wskazują, że bakterie te mogą być przyczyną poważnych zakażeń, takich jak ropnie wątroby i śledziony, infekcyjne zapalenie wsierdzia, infekcje i ropnie płuc, ropnie mózgu i zakażenia OUN, a ponadto prowadzą do rozwoju sepsy i śmierci, więc klasyfikuje się je jako patogeny oportunistyczne. Dotychczas nie poznano jednak mechanizmu patogenezy bakterii grupy SAG, choć postuluje się rolę czynników wirulencji, które umożliwiają bakteriom skuteczne unikanie mechanizmów odpornościowych gospodarza, na przykład adhezyn, hemolizyn i enzymów hydrolitycznych, tworzenie otoczek, hamowanie chemotaksji limfocytów, czy produkcję wodorosiarczanu. W niniejszej pracy podjęto próbę identyfikacji mechanizmów zjadliwości bakterii z gatunku S. anginosus, które umożliwiają tym drobnoustrojom inaktywację komponentów antybakteryjnych obecnych we krwi człowieka. Badania te prowadzono z wykorzystaniem zróżnicowanych pod względem zjadliwości izolatów klinicznych. Wykazano, że bakterie S. anginosus są niewrażliwe na bakteriobójcze działanie krwi ludzkiej. Analiza mechanizmu poczynionej obserwacji dowiodła, iż bakterie S. anginosus nie neutralizują przeciwciał klasy IgG. Ochrona przed eliminacją bakterii może być natomiast efektem inaktywacji peptydu LL – 37 przez komponenty bakteryjne związane z błoną komórkową, w tym enzymy proteolityczne. Uzyskane wyniki wskazują na nieopisany dotychczas mechanizm zjadliwości S. anginosus, przybliżając identyfikację czynników wirulencji istotnych w dystrybucji systemowej tych drobnoustrojów.pl
dc.affiliationWydział Biochemii, Biofizyki i Biotechnologiipl
dc.contributor.advisorKozieł, Joanna - 129350 pl
dc.contributor.authorSwoboda, Teresapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WBBBpl
dc.contributor.reviewerRąpała-Kozik, Maria - 131641 pl
dc.contributor.reviewerKozieł, Joanna - 129350 pl
dc.date.accessioned2022-09-29T21:51:01Z
dc.date.available2022-09-29T21:51:01Z
dc.date.submitted2022-09-29pl
dc.fieldofstudybiotechnologia molekularnapl
dc.identifier.apddiploma-162638-210614pl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/300565
dc.languagepolpl
dc.subject.enStreptococcus anginosus, SAG, virulence factors, bacteremiapl
dc.subject.plStreptococcus anginosus, SAG, czynniki wirulencji, bakteriemiapl
dc.titleIdentyfikacja mechanizmu inaktywacji wybranych komponentów bakteriobójczych krwi ludzkiej przez bakterie gatunku Streptococcus anginosuspl
dc.title.alternativeIdentification of the mechanism of inactivation by bactericidal components of Streptococcus anginosus bacteria species in human bloodpl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
The Streptococcus anginosus group, also known as the "milleri" group, includes three species: Streptococcus anginosus, Streptococcus constellatus and Streptococcus intermedius. These microorganisms colonize the lower digestive tract, genitourinary tract and oral cavity. As clinical reports indicate that these bacteria can cause serious infections such as liver and spleen abscesses, infective endocarditis, lung infections and abscesses, brain abscesses and CNS infections, and lead to the development of sepsis and death, they are classified as opportunistic pathogens. However, the mechanism of the pathogenesis of SAG bacteria has not been known so far, although the role of virulence factors is postulated, which allow bacteria to effectively avoid host immune mechanisms, e.g. adhesins, haemolysins and hydrolytic enzymes, capsules, inhibit lymphocyte chemotaxis, or the production of bisulphate. In this study, an attempt was made to identify the mechanisms of virulence of S. anginosus bacteria, which enable these microorganisms to inactivate antibacterial components present in human blood. These studies were carried out with the use of clinical isolates of various types in terms of virulence. S. anginosus has been shown to be insensitive to the bactericidal effects of human blood. The analysis of the mechanism of the observation made proved that S. anginosus bacteria do not neutralize IgG antibodies. Protection against bacterial elimination, on the other hand, may be the result of inactivation of the LL-37 peptide by bacterial components associated with the cell membrane, including proteolytic enzymes. The obtained results indicate a hitherto unknown mechanism of S. anginosus virulence, bringing closer the identification of virulence factors important in the systemic distribution of these microorganisms.
dc.abstract.plpl
Do bakterii z grupy Streptococcus anginosus, znanych również jako grupa bakterii Streptococcus „milleri”, zalicza się trzy gatunki Streptococcus anginosus, Streptococcus constellatus i Streptococcus intermedius. Drobnoustroje te zasiedlają przewód pokarmowy, układ moczowy i pochwę oraz jamę ustną. Ponieważ doniesienia kliniczne wskazują, że bakterie te mogą być przyczyną poważnych zakażeń, takich jak ropnie wątroby i śledziony, infekcyjne zapalenie wsierdzia, infekcje i ropnie płuc, ropnie mózgu i zakażenia OUN, a ponadto prowadzą do rozwoju sepsy i śmierci, więc klasyfikuje się je jako patogeny oportunistyczne. Dotychczas nie poznano jednak mechanizmu patogenezy bakterii grupy SAG, choć postuluje się rolę czynników wirulencji, które umożliwiają bakteriom skuteczne unikanie mechanizmów odpornościowych gospodarza, na przykład adhezyn, hemolizyn i enzymów hydrolitycznych, tworzenie otoczek, hamowanie chemotaksji limfocytów, czy produkcję wodorosiarczanu. W niniejszej pracy podjęto próbę identyfikacji mechanizmów zjadliwości bakterii z gatunku S. anginosus, które umożliwiają tym drobnoustrojom inaktywację komponentów antybakteryjnych obecnych we krwi człowieka. Badania te prowadzono z wykorzystaniem zróżnicowanych pod względem zjadliwości izolatów klinicznych. Wykazano, że bakterie S. anginosus są niewrażliwe na bakteriobójcze działanie krwi ludzkiej. Analiza mechanizmu poczynionej obserwacji dowiodła, iż bakterie S. anginosus nie neutralizują przeciwciał klasy IgG. Ochrona przed eliminacją bakterii może być natomiast efektem inaktywacji peptydu LL – 37 przez komponenty bakteryjne związane z błoną komórkową, w tym enzymy proteolityczne. Uzyskane wyniki wskazują na nieopisany dotychczas mechanizm zjadliwości S. anginosus, przybliżając identyfikację czynników wirulencji istotnych w dystrybucji systemowej tych drobnoustrojów.
dc.affiliationpl
Wydział Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii
dc.contributor.advisorpl
Kozieł, Joanna - 129350
dc.contributor.authorpl
Swoboda, Teresa
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WBBB
dc.contributor.reviewerpl
Rąpała-Kozik, Maria - 131641
dc.contributor.reviewerpl
Kozieł, Joanna - 129350
dc.date.accessioned
2022-09-29T21:51:01Z
dc.date.available
2022-09-29T21:51:01Z
dc.date.submittedpl
2022-09-29
dc.fieldofstudypl
biotechnologia molekularna
dc.identifier.apdpl
diploma-162638-210614
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/300565
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
Streptococcus anginosus, SAG, virulence factors, bacteremia
dc.subject.plpl
Streptococcus anginosus, SAG, czynniki wirulencji, bakteriemia
dc.titlepl
Identyfikacja mechanizmu inaktywacji wybranych komponentów bakteriobójczych krwi ludzkiej przez bakterie gatunku Streptococcus anginosus
dc.title.alternativepl
Identification of the mechanism of inactivation by bactericidal components of Streptococcus anginosus bacteria species in human blood
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

No access

No Thumbnail Available
Collections