Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Historia trunku zwanego rumem
The history of a drink called rum
rum alkohol cukier melasa
rum alcohol sugar molasses
Tematem mojej pracy jest historia rumu, jego rodzaje, a także sposób, w jaki jest postrzegany przez konsumentów. Pierwszy rozdział opowiada o historii alkoholu od czasów prehistorycznych aż do współczesności, przykładając specjalną uwagę do rodzimych alkoholi Ameryki Łacińskiej, takich jak pulque, chicha, cauim, tequila i inne. Drugi rozdział dotyczy samej natury rumu, czym jest, na jakie gatunki się dzieli i w jakich krajach jest produkowany. Rozdział trzeci traktuje o historii tego alkoholu, poczynając od pierwszych alkoholi fermentowanych z trzciny cukrowej w starożytności, a kończąc na destylowanym rumie znanym obecnie. Znajdują się w nim także informacje na temat producentów rumu, wyróżniających się długą tradycją produkcji bądź też cieszących się dużą popularnością wśród konsumentów. Ostatni rozdział poświęcony jest kulturowej roli rumu, jego nierozerwalnym związkom z morzem, zadzierzgniętym za pośrednictwem piratów i marynarzy marynarki brytyjskiej, a także jego niechlubnej roli podczas prohibicji, panującej w Stanach Zjednoczonych w latach 1919-1933. Znajduje się w nim także podrozdział na temat najpopularniejszych drinków, których bazą jest rum, czyli mojito, daiquiri, cuba libre i pina colada wraz z historią powstania i oryginalnymi recepturami. Praca zakończona jest krótkim podsumowaniem.
The subject of my thesis is the history of rum, its' types and the manner in which it is seen by consumers. The first chapter describes the history of alcohol, from the prehistoric times up to recent offerings, with a special place given to the native alcohols of Latin America, that is pulque, chicha, cauim, tequila and few notable others. The second chapter describes the very nature of rum, what it is, what types there are and in what countries it is produced. The third chapter discusses about the history of rum, beginning with the first alcohols fermented from sugar cane in ancient times and ending with the contemporary destilled rum. It also lists some of the existing rum producers, both those with long tradition as manufacturers as well as those that are extremely popular with consumers. The final chapter describes the cultural role of rum, the way it is connected to sea due to its' association with pirates and Royal Navy and mentions its' role during United States' prohibition. It also goes into detail over the four most popular cocktails made with rum: mojito, daiquiri, cuba libre and pina colada; accompanied by their history and original recipes. The thesis ends with a short summary.
dc.abstract.en | The subject of my thesis is the history of rum, its' types and the manner in which it is seen by consumers. The first chapter describes the history of alcohol, from the prehistoric times up to recent offerings, with a special place given to the native alcohols of Latin America, that is pulque, chicha, cauim, tequila and few notable others. The second chapter describes the very nature of rum, what it is, what types there are and in what countries it is produced. The third chapter discusses about the history of rum, beginning with the first alcohols fermented from sugar cane in ancient times and ending with the contemporary destilled rum. It also lists some of the existing rum producers, both those with long tradition as manufacturers as well as those that are extremely popular with consumers. The final chapter describes the cultural role of rum, the way it is connected to sea due to its' association with pirates and Royal Navy and mentions its' role during United States' prohibition. It also goes into detail over the four most popular cocktails made with rum: mojito, daiquiri, cuba libre and pina colada; accompanied by their history and original recipes. The thesis ends with a short summary. | pl |
dc.abstract.pl | Tematem mojej pracy jest historia rumu, jego rodzaje, a także sposób, w jaki jest postrzegany przez konsumentów. Pierwszy rozdział opowiada o historii alkoholu od czasów prehistorycznych aż do współczesności, przykładając specjalną uwagę do rodzimych alkoholi Ameryki Łacińskiej, takich jak pulque, chicha, cauim, tequila i inne. Drugi rozdział dotyczy samej natury rumu, czym jest, na jakie gatunki się dzieli i w jakich krajach jest produkowany. Rozdział trzeci traktuje o historii tego alkoholu, poczynając od pierwszych alkoholi fermentowanych z trzciny cukrowej w starożytności, a kończąc na destylowanym rumie znanym obecnie. Znajdują się w nim także informacje na temat producentów rumu, wyróżniających się długą tradycją produkcji bądź też cieszących się dużą popularnością wśród konsumentów. Ostatni rozdział poświęcony jest kulturowej roli rumu, jego nierozerwalnym związkom z morzem, zadzierzgniętym za pośrednictwem piratów i marynarzy marynarki brytyjskiej, a także jego niechlubnej roli podczas prohibicji, panującej w Stanach Zjednoczonych w latach 1919-1933. Znajduje się w nim także podrozdział na temat najpopularniejszych drinków, których bazą jest rum, czyli mojito, daiquiri, cuba libre i pina colada wraz z historią powstania i oryginalnymi recepturami. Praca zakończona jest krótkim podsumowaniem. | pl |
dc.affiliation | Wydział Studiów Międzynarodowych i Politycznych | pl |
dc.contributor.advisor | Krzanowski, Andrzej - 129538 | pl |
dc.contributor.author | Krekora, Julianna | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WSMP | pl |
dc.contributor.reviewer | Bartnik, Anna - 160611 | pl |
dc.contributor.reviewer | Krzanowski, Andrzej - 129538 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-24T13:10:16Z | |
dc.date.available | 2020-07-24T13:10:16Z | |
dc.date.submitted | 2012-10-29 | pl |
dc.fieldofstudy | latynoamerykanistyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-71776-21856 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/184829 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | rum alcohol sugar molasses | pl |
dc.subject.pl | rum alkohol cukier melasa | pl |
dc.title | Historia trunku zwanego rumem | pl |
dc.title.alternative | The history of a drink called rum | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |