Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Występowanie i czynniki ryzyka zakażeń szpitalnych przewodu pokarmowego w szpitalu specjalistycznym
Occurance and risk factor for nosocomial gastrointestinal infections in specialist hospital
zakażenia szpitalne, czynniki ryzyka, zakażenia przewodu pokarmowego
nosocomial infections, risk factors, gastrointestinal infections
Wstęp: Zakażenia związane z opieką zdrowotną mogą dotyczyć nawet 15% wszystkich hospitalizowanych pacjentów. Skuteczne monitorowanie i wprowadzanie działań profilaktycznych mogą pozwolić na znaczące zredukowanie tej liczby. Zakażenia szpitalne przewodu pokarmowego najczęściej mają etiologię clostridium difficile, a do najczęściej występujących czynników ryzyka należą m.in antybiotykoterapia, podeszły wiek oraz przedłużająca się hospitalizacja. Cel Pracy: Celem pracy była ocena występowania oraz poznanie czynników ryzyka zakażeń szpitalnych przewodu pokarmowego u pacjentów hospitalizowanych w szpitalu specjalistycznym. Materiał i metody: Badanie wykonano metodą dokumentoskopii. W badaniu wykorzystano technikę analizy dokumentacji medycznej, a badanie miało charakter retrospektywny. Analizie poddano Karty Rejestracji Zakażenia Szpitalnego pacjentów, u których doszło do zakażenia przewodu pokarmowego, Uzyskane informacje gromadzono w autorsko przygotowanej tabeli, a dane zostały poddane analizie za pomocą programu Statistica 13.3.Wyniki: Badaniem objęto 198 Kart Rejestracji Zakażenia Szpitalnego pacjentów w wieku 26-96 lat, hospitalizowanych w latach 2020-2022 na oddziałach szpitala specjalistycznego. Zakażenia szpitalne przewodu pokarmowego stanowiły 30% wszystkich zarejestrowanych zakażeń. Do najczęściej występujących czynników ryzyka zakażenia szpitalnego należały: stosowanie leków antybakteryjnych (76%), cewniki dożylne (74%) i moczowe (54%), niewydolność nerek (39%) oraz cukrzyca (31%).Wnioski: Zakażenie szpitalne przewodu pokarmowego występuje najczęściej w oddziałach chorób wewnętrznych i jest dominującym rodzajem zakażenia szpitalnego. Przebieg zakażenia najczęściej jest łagodny. Najczęstszym czynnikiem ryzyka jest stosowanie leków antybakteryjnych, a wraz ze wzrostem liczby czynników ryzyka wzrasta ryzyko zgonu w przebiegu zakażenia szpitalnego przewodu pokarmowego. Ryzyko zgonu wzrasta również m.in w przypadku występowania niedożywienia. Nie wszyscy pacjenci znajdują się w grupie zwiększonego ryzyka zakażenia szpitalnego.
Introduction: Healthcare associated infections affect about 15% of all hospitalized patients. Effective monitoring and implementing prevention could significantly reduce the number. Nosocomial gastrointestinal infections are most often caused by clostridium difficile and the most common risk factors are: the use of antibiotics, elderly age and prolonged hospitalization.Aim: The aim of this study was to assess the occurrence and recognize risk factors for nosocomial gastrointestinal infections in patients hospitalized in a specialist hospital. Methods and materials: The research method used in the study was documentoscopy. The technic used was the analysis of medical records and the study was retrospective. The Nosocomial Infection Registration Cards of patients who had acquired a nosocomial gastrointestinal infection were analyzed. The data was collected in the original table and the statistical analysis was performed in Statistica 13.3. program. Results: The study included 198 Nosocomial Infection Registration Cards of patients hospitalized in 2020-2022, aged 26-96 years old in the specialist hospital. Nosocomial gastrointestinal infections made 30% of all reported nosocomial infections. The most common risk factors were: the use of antibiotics (76%), intravenous cannulas (74%), urinary catheters (54%), kidney failure (39%) and diabetes (31%).Conclusions: Nosocomial gastrointestinal infections are most common in internal medicine wards and are the most common type of nosocomial infections. The course of infection is most often mild. The use of antibiotics is the most common risk factor and there is a correlation between the increased number of risk factors and the risk of death in the course of gastrointestinal infection. The risk of death increases also among others in malnourished patients. Not all patients are classified as high risk to nosocomial infection.
dc.abstract.en | Introduction: Healthcare associated infections affect about 15% of all hospitalized patients. Effective monitoring and implementing prevention could significantly reduce the number. Nosocomial gastrointestinal infections are most often caused by clostridium difficile and the most common risk factors are: the use of antibiotics, elderly age and prolonged hospitalization.Aim: The aim of this study was to assess the occurrence and recognize risk factors for nosocomial gastrointestinal infections in patients hospitalized in a specialist hospital. Methods and materials: The research method used in the study was documentoscopy. The technic used was the analysis of medical records and the study was retrospective. The Nosocomial Infection Registration Cards of patients who had acquired a nosocomial gastrointestinal infection were analyzed. The data was collected in the original table and the statistical analysis was performed in Statistica 13.3. program. Results: The study included 198 Nosocomial Infection Registration Cards of patients hospitalized in 2020-2022, aged 26-96 years old in the specialist hospital. Nosocomial gastrointestinal infections made 30% of all reported nosocomial infections. The most common risk factors were: the use of antibiotics (76%), intravenous cannulas (74%), urinary catheters (54%), kidney failure (39%) and diabetes (31%).Conclusions: Nosocomial gastrointestinal infections are most common in internal medicine wards and are the most common type of nosocomial infections. The course of infection is most often mild. The use of antibiotics is the most common risk factor and there is a correlation between the increased number of risk factors and the risk of death in the course of gastrointestinal infection. The risk of death increases also among others in malnourished patients. Not all patients are classified as high risk to nosocomial infection. | pl |
dc.abstract.pl | Wstęp: Zakażenia związane z opieką zdrowotną mogą dotyczyć nawet 15% wszystkich hospitalizowanych pacjentów. Skuteczne monitorowanie i wprowadzanie działań profilaktycznych mogą pozwolić na znaczące zredukowanie tej liczby. Zakażenia szpitalne przewodu pokarmowego najczęściej mają etiologię clostridium difficile, a do najczęściej występujących czynników ryzyka należą m.in. antybiotykoterapia, podeszły wiek oraz przedłużająca się hospitalizacja. Cel Pracy: Celem pracy była ocena występowania oraz poznanie czynników ryzyka zakażeń szpitalnych przewodu pokarmowego u pacjentów hospitalizowanych w szpitalu specjalistycznym. Materiał i metody: Badanie wykonano metodą dokumentoskopii. W badaniu wykorzystano technikę analizy dokumentacji medycznej, a badanie miało charakter retrospektywny. Analizie poddano Karty Rejestracji Zakażenia Szpitalnego pacjentów, u których doszło do zakażenia przewodu pokarmowego, Uzyskane informacje gromadzono w autorsko przygotowanej tabeli, a dane zostały poddane analizie za pomocą programu Statistica 13.3.Wyniki: Badaniem objęto 198 Kart Rejestracji Zakażenia Szpitalnego pacjentów w wieku 26-96 lat, hospitalizowanych w latach 2020-2022 na oddziałach szpitala specjalistycznego. Zakażenia szpitalne przewodu pokarmowego stanowiły 30% wszystkich zarejestrowanych zakażeń. Do najczęściej występujących czynników ryzyka zakażenia szpitalnego należały: stosowanie leków antybakteryjnych (76%), cewniki dożylne (74%) i moczowe (54%), niewydolność nerek (39%) oraz cukrzyca (31%).Wnioski: Zakażenie szpitalne przewodu pokarmowego występuje najczęściej w oddziałach chorób wewnętrznych i jest dominującym rodzajem zakażenia szpitalnego. Przebieg zakażenia najczęściej jest łagodny. Najczęstszym czynnikiem ryzyka jest stosowanie leków antybakteryjnych, a wraz ze wzrostem liczby czynników ryzyka wzrasta ryzyko zgonu w przebiegu zakażenia szpitalnego przewodu pokarmowego. Ryzyko zgonu wzrasta również m.in. w przypadku występowania niedożywienia. Nie wszyscy pacjenci znajdują się w grupie zwiększonego ryzyka zakażenia szpitalnego. | pl |
dc.affiliation | Wydział Nauk o Zdrowiu | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Noppenberg, Mirosława - 174281 | pl |
dc.contributor.author | Sieczkowska, Julia - USOS282288 | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WNOZ | pl |
dc.contributor.reviewer | Noppenberg, Mirosława - 174281 | pl |
dc.contributor.reviewer | Gniadek, Agnieszka - 129519 | pl |
dc.date.accessioned | 2024-07-09T23:18:37Z | |
dc.date.available | 2024-07-09T23:18:37Z | |
dc.date.submitted | 2024-07-09 | pl |
dc.fieldofstudy | pielęgniarstwo | pl |
dc.identifier.apd | diploma-176014-282288 | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/handle/item/374699 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | nosocomial infections, risk factors, gastrointestinal infections | pl |
dc.subject.pl | zakażenia szpitalne, czynniki ryzyka, zakażenia przewodu pokarmowego | pl |
dc.title | Występowanie i czynniki ryzyka zakażeń szpitalnych przewodu pokarmowego w szpitalu specjalistycznym | pl |
dc.title.alternative | Occurance and risk factor for nosocomial gastrointestinal infections in specialist hospital | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |