Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Wpływ ekstraktów z mąki pszennej i TGF-β na proces aktywacji śródbłonka oraz aktywność MMP-2 i MMP-9 w komórkach ludzkiego raka tarczycy
The effect of wheat flour extracts and TGF-β on endothelial cell activation and MMP-2 and MMP-9 activity in human thyroid cancer cells
metaloproteinazy, ekstrakty roślinne, migracja, diapedeza
matrix metalloproteinases, plant extracts, migration, diapedesis
Rak tarczycy to choroba, w przypadku której w ostatnich dekadach odnotowuje się znaczny wzrost częstości zachorowań na całym świecie. W etapie progresji tego nowotworu kluczową rolę odgrywają metaloproteinazy, a szczególnie MMP-2 i MMP-9, które ułatwiają degradację macierzy zewnątrzkomórkowej w przestrzeniach peritumoralnych. Na lepsze rokowania chorych wpływ między innymi ma ekspresja peroskydazy tarczycowej (TPO), dobrze dobrana dieta, a szczególny nacisk kładzie się na identyfikację składników pożywienia, które wykazują właściwości chemoprewencyjne i nutraceutyczne. W ramach niniejszej rozprawy zbadano wpływ TGF-β, czynnika regulującego kluczowe procesy nowotworowe oraz ekstraktów z mąki pszennej będących źródłem antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych polifenoli na aktywność metaloproteinaz oraz proces diapedezy komórek ludzkiego raka tarczycy linii B-CPAP i 8505C, różniących się poziomami ekspresji TPO. Wykazano, że TGF-β oraz ekstrakt kontrolny z mąki pszennej podnoszą aktywność MMP-9 w komórkach raka tarczycy obu linii, ponadto w przypadku komórek 8505C TGF-β zwiększał również aktywność MMP-2. Jednocześnie ekstrakty te nie wykazywały istotnego wpływu na proces aktywacji komórek śródbłonka podczas diapedezy komórek raka tarczycy linii B-CPAP. Otrzymane wyniki wskazują na wielotorowe działanie ekstraktów z mąki pszennej na komórki raka tarczycy różniące się ekspresją TPO, co podkreśla potrzebę dalszych badań.
Thyroid cancer is a disease in which there has been marked a significant increase in morbidity worldwide over recent decades. Matrix metalloproteinases play a key role in tumour progression, particularly MMP-2 and MMP-9, by facilitating degradation of the extracellular matrix within peritumoral regions. Patient prognosis is influenced by several factors, including expression of thyroid peroxidase (TPO), a well-balanced diet and a growing emphasis on identifying food components with chemopreventive and nutraceutical properties. This dissertation examines the effect of TGF-β, a factor regulating key oncological processes, and wheat flour extracts, rich in antioxidant and anti-inflammatory polyphenols, on the activity of matrix metalloproteinases and diapedesis of the human thyroid cancer cell lines B-CPAP and 8505C, which differ in TPO expression levels. It has been proven that both TGF-β and the control wheat flour extract enhance activity of MMP-9 in both thyroid cancer cell lines, additionally, in 8505C cells, TGF-β was also found to increase MMP-2 activity. Additionally, the extracts did not significantly influence endothelial cell activation during diapedesis of thyroid cancer cells B-CPAP. The findings indicate multifactorial effects of wheat flour extracts on thyroid cancer cells with different TPO expression, highlighting the need for further research.
| dc.abstract.en | Thyroid cancer is a disease in which there has been marked a significant increase in morbidity worldwide over recent decades. Matrix metalloproteinases play a key role in tumour progression, particularly MMP-2 and MMP-9, by facilitating degradation of the extracellular matrix within peritumoral regions. Patient prognosis is influenced by several factors, including expression of thyroid peroxidase (TPO), a well-balanced diet and a growing emphasis on identifying food components with chemopreventive and nutraceutical properties. This dissertation examines the effect of TGF-β, a factor regulating key oncological processes, and wheat flour extracts, rich in antioxidant and anti-inflammatory polyphenols, on the activity of matrix metalloproteinases and diapedesis of the human thyroid cancer cell lines B-CPAP and 8505C, which differ in TPO expression levels. It has been proven that both TGF-β and the control wheat flour extract enhance activity of MMP-9 in both thyroid cancer cell lines, additionally, in 8505C cells, TGF-β was also found to increase MMP-2 activity. Additionally, the extracts did not significantly influence endothelial cell activation during diapedesis of thyroid cancer cells B-CPAP. The findings indicate multifactorial effects of wheat flour extracts on thyroid cancer cells with different TPO expression, highlighting the need for further research. | pl |
| dc.abstract.pl | Rak tarczycy to choroba, w przypadku której w ostatnich dekadach odnotowuje się znaczny wzrost częstości zachorowań na całym świecie. W etapie progresji tego nowotworu kluczową rolę odgrywają metaloproteinazy, a szczególnie MMP-2 i MMP-9, które ułatwiają degradację macierzy zewnątrzkomórkowej w przestrzeniach peritumoralnych. Na lepsze rokowania chorych wpływ między innymi ma ekspresja peroskydazy tarczycowej (TPO), dobrze dobrana dieta, a szczególny nacisk kładzie się na identyfikację składników pożywienia, które wykazują właściwości chemoprewencyjne i nutraceutyczne. W ramach niniejszej rozprawy zbadano wpływ TGF-β, czynnika regulującego kluczowe procesy nowotworowe oraz ekstraktów z mąki pszennej będących źródłem antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych polifenoli na aktywność metaloproteinaz oraz proces diapedezy komórek ludzkiego raka tarczycy linii B-CPAP i 8505C, różniących się poziomami ekspresji TPO. Wykazano, że TGF-β oraz ekstrakt kontrolny z mąki pszennej podnoszą aktywność MMP-9 w komórkach raka tarczycy obu linii, ponadto w przypadku komórek 8505C TGF-β zwiększał również aktywność MMP-2. Jednocześnie ekstrakty te nie wykazywały istotnego wpływu na proces aktywacji komórek śródbłonka podczas diapedezy komórek raka tarczycy linii B-CPAP. Otrzymane wyniki wskazują na wielotorowe działanie ekstraktów z mąki pszennej na komórki raka tarczycy różniące się ekspresją TPO, co podkreśla potrzebę dalszych badań. | pl |
| dc.affiliation | Wydział Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii | pl |
| dc.area | obszar nauk przyrodniczych | pl |
| dc.contributor.advisor | Piwowarczyk, Katarzyna - 104208 | pl |
| dc.contributor.author | Luberda, Anna - USOS306847 | pl |
| dc.contributor.departmentbycode | UJK/WBBB | pl |
| dc.contributor.reviewer | Piwowarczyk, Katarzyna - 104208 | pl |
| dc.contributor.reviewer | Miękus, Katarzyna - 160748 | pl |
| dc.date.accessioned | 2025-07-09T23:02:32Z | |
| dc.date.available | 2025-07-09T23:02:32Z | |
| dc.date.createdat | 2025-07-09T23:02:32Z | en |
| dc.date.submitted | 2025-07-08 | pl |
| dc.date.submitted | 2025-07-08 | |
| dc.fieldofstudy | biochemia | pl |
| dc.identifier.apd | diploma-184367-306847 | pl |
| dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/handle/item/556550 | |
| dc.language | pol | pl |
| dc.subject.en | matrix metalloproteinases, plant extracts, migration, diapedesis | pl |
| dc.subject.pl | metaloproteinazy, ekstrakty roślinne, migracja, diapedeza | pl |
| dc.title | Wpływ ekstraktów z mąki pszennej i TGF-β na proces aktywacji śródbłonka oraz aktywność MMP-2 i MMP-9 w komórkach ludzkiego raka tarczycy | pl |
| dc.title.alternative | The effect of wheat flour extracts and TGF-β on endothelial cell activation and MMP-2 and MMP-9 activity in human thyroid cancer cells | pl |
| dc.type | licenciate | pl |
| dspace.entity.type | Publication |