Optymalizacja warunków oznaczania kwasu chlorogenowego w suplementach diety

master
dc.abstract.enChlorogenic acid is known for its beneficial properties, due to its antioxidant and anti-inflammatory effects, which is why it is often found on lists of ingredients of weight loss supplements. However, despite the information about the ingredients available on the package, one cannot be sure of the actual composition.In this paper, optimizing the conditions allowing the determination of chlorogenic acid in dietary supplements was conducted. The selection of methods for extraction and qualitative and quantitative analysis of the substance by thin-layer chromatography with densitometric detection is presented. To check the reliability of the developed procedure, its validation was performed. In the concentration range of 0.08 - 0.60 μg/spot, a linear relationship was obtained (r = 0.9946). Calculated LOD and LOQ amounted to 0.06 and 0.20 μg/stain, respectively, confirming the sensitivity of the method. The method showed high direct (RSD = 1.14%) and indirect (RSD = 1.16%) precision. The accuracy was confirmed by determining the recovery, which averaged 100.96%. The analysis was carried out on Silicagel 60 F254 TLC chromatographic plates using a mobile phase consisting of ethyl acetate+water+formic acid (8:0.5:1.5, v/v/v). The densitograms and absorption spectra (at 311 nm) obtained after densitometric scanning were used to identify chlorogenic acid and to verify the claimed content.Using the developed method, supplements containing green coffee or tea extract were analyzed. In most of the products, the determined contents differed from the amounts claimed by the manufacturers, except for two, in which the compatibility of the two values was close to 100%.pl
dc.abstract.plKwas chlorogenowy jest znany ze swoich korzystnych właściwości na organizm, m.in. poprzez działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, z tego też względu często występuje na liście składników suplementów diety wspomagających odchudzanie. Jednak pomimo dostępnej na opakowaniu informacji na temat ilości tej substancji, nie można mieć pewności co do rzeczywistego składu produktu. W niniejszej pracy dokonano procesu optymalizacji warunków umożliwiających oznaczenie kwasu chlorogenowego w suplementach diety. Przedstawiono dobór odpowiednich metod ekstrakcji oraz analizy jakościowej i ilościowej substancji w gotowych produktach techniką chromatografii cienkowarstwowej z detekcją densytometryczną. W celu sprawdzenia wiarygodności opracowanej procedury, przeprowadzono jej walidację. W zakresie stężeń 0,08 - 0,60 μg/plamę otrzymano prostoliniową zależność (r = 0,9946). Obliczono wartości LOD i LOQ, które wyniosły kolejno 0,06 i 0,20 μg/plamę i potwierdziły czułość metody. Metoda wykazała się również wysoką precyzją bezpośrednią (RSD = 1,14%) oraz pośrednią (RSD = 1,16%). Zapewnienie dokładności zostało potwierdzone przez wyznaczenie odzysku, który wyniósł średnio 100,96%. Właściwą analizę przeprowadzono na płytkach chromatograficznych TLC Silicagel 60 F254 z zastosowaniem fazy ruchomej o składzie: octan etylu + woda + kwas mrówkowy (8:0,5:1,5; v/v/v). Otrzymane po skanowaniu densytogramy oraz widma absorpcji (przy długości fali 311 nm) zostały wykorzystane do identyfikacji kwasu chlorogenowego oraz do weryfikacji deklarowanej zawartości.Korzystając z opracowanej metody dokonano analizy suplementów diety zawierających ekstrakt z zielonej kawy lub herbaty. W większości produktów oznaczone zawartości różniły się od ilości podanych przez producentów, za wyjątkiem dwóch, w których zgodność obu wartości wyniosła blisko 100%.pl
dc.affiliationWydział Farmaceutycznypl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorStarek, Małgorzata - 133481 pl
dc.contributor.authorMaszloch, Magdalenapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WFOAM2pl
dc.contributor.reviewerStarek, Małgorzata - 133481 pl
dc.contributor.reviewerDąbrowska, Monika - 129159 pl
dc.date.accessioned2023-07-03T21:31:32Z
dc.date.available2023-07-03T21:31:32Z
dc.date.submitted2023-06-30pl
dc.fieldofstudyanalityka medycznapl
dc.identifier.apddiploma-163342-259889pl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/313469
dc.languagepolpl
dc.subject.enchlorogenic acid, thin layer chromatography, densitometric detection, dietary supplements, green coffeepl
dc.subject.plkwas chlorogenowy, chromatografia cienkowarstwowa, detekcja densytometryczna, suplementy diety, zielona kawapl
dc.titleOptymalizacja warunków oznaczania kwasu chlorogenowego w suplementach dietypl
dc.title.alternativeOptimization of conditions for the determination of chlorogenic acid in dietary supplementspl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Chlorogenic acid is known for its beneficial properties, due to its antioxidant and anti-inflammatory effects, which is why it is often found on lists of ingredients of weight loss supplements. However, despite the information about the ingredients available on the package, one cannot be sure of the actual composition.In this paper, optimizing the conditions allowing the determination of chlorogenic acid in dietary supplements was conducted. The selection of methods for extraction and qualitative and quantitative analysis of the substance by thin-layer chromatography with densitometric detection is presented. To check the reliability of the developed procedure, its validation was performed. In the concentration range of 0.08 - 0.60 μg/spot, a linear relationship was obtained (r = 0.9946). Calculated LOD and LOQ amounted to 0.06 and 0.20 μg/stain, respectively, confirming the sensitivity of the method. The method showed high direct (RSD = 1.14%) and indirect (RSD = 1.16%) precision. The accuracy was confirmed by determining the recovery, which averaged 100.96%. The analysis was carried out on Silicagel 60 F254 TLC chromatographic plates using a mobile phase consisting of ethyl acetate+water+formic acid (8:0.5:1.5, v/v/v). The densitograms and absorption spectra (at 311 nm) obtained after densitometric scanning were used to identify chlorogenic acid and to verify the claimed content.Using the developed method, supplements containing green coffee or tea extract were analyzed. In most of the products, the determined contents differed from the amounts claimed by the manufacturers, except for two, in which the compatibility of the two values was close to 100%.
dc.abstract.plpl
Kwas chlorogenowy jest znany ze swoich korzystnych właściwości na organizm, m.in. poprzez działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, z tego też względu często występuje na liście składników suplementów diety wspomagających odchudzanie. Jednak pomimo dostępnej na opakowaniu informacji na temat ilości tej substancji, nie można mieć pewności co do rzeczywistego składu produktu. W niniejszej pracy dokonano procesu optymalizacji warunków umożliwiających oznaczenie kwasu chlorogenowego w suplementach diety. Przedstawiono dobór odpowiednich metod ekstrakcji oraz analizy jakościowej i ilościowej substancji w gotowych produktach techniką chromatografii cienkowarstwowej z detekcją densytometryczną. W celu sprawdzenia wiarygodności opracowanej procedury, przeprowadzono jej walidację. W zakresie stężeń 0,08 - 0,60 μg/plamę otrzymano prostoliniową zależność (r = 0,9946). Obliczono wartości LOD i LOQ, które wyniosły kolejno 0,06 i 0,20 μg/plamę i potwierdziły czułość metody. Metoda wykazała się również wysoką precyzją bezpośrednią (RSD = 1,14%) oraz pośrednią (RSD = 1,16%). Zapewnienie dokładności zostało potwierdzone przez wyznaczenie odzysku, który wyniósł średnio 100,96%. Właściwą analizę przeprowadzono na płytkach chromatograficznych TLC Silicagel 60 F254 z zastosowaniem fazy ruchomej o składzie: octan etylu + woda + kwas mrówkowy (8:0,5:1,5; v/v/v). Otrzymane po skanowaniu densytogramy oraz widma absorpcji (przy długości fali 311 nm) zostały wykorzystane do identyfikacji kwasu chlorogenowego oraz do weryfikacji deklarowanej zawartości.Korzystając z opracowanej metody dokonano analizy suplementów diety zawierających ekstrakt z zielonej kawy lub herbaty. W większości produktów oznaczone zawartości różniły się od ilości podanych przez producentów, za wyjątkiem dwóch, w których zgodność obu wartości wyniosła blisko 100%.
dc.affiliationpl
Wydział Farmaceutyczny
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Starek, Małgorzata - 133481
dc.contributor.authorpl
Maszloch, Magdalena
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WFOAM2
dc.contributor.reviewerpl
Starek, Małgorzata - 133481
dc.contributor.reviewerpl
Dąbrowska, Monika - 129159
dc.date.accessioned
2023-07-03T21:31:32Z
dc.date.available
2023-07-03T21:31:32Z
dc.date.submittedpl
2023-06-30
dc.fieldofstudypl
analityka medyczna
dc.identifier.apdpl
diploma-163342-259889
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/313469
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
chlorogenic acid, thin layer chromatography, densitometric detection, dietary supplements, green coffee
dc.subject.plpl
kwas chlorogenowy, chromatografia cienkowarstwowa, detekcja densytometryczna, suplementy diety, zielona kawa
dc.titlepl
Optymalizacja warunków oznaczania kwasu chlorogenowego w suplementach diety
dc.title.alternativepl
Optimization of conditions for the determination of chlorogenic acid in dietary supplements
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
32
Views per month
Views per city
Lodz
5
Wroclaw
5
Warsaw
4
Krakow
3
Poznan
2
Bieruń
1
Gdynia
1
Kanie
1
Krapkowice
1
Leszno
1

No access

No Thumbnail Available
Collections