Naukowa ocena diety wegetariańskiej

licenciate
dc.abstract.enVegetarianism is a very abundant term. A great number of variations can be enumerated, each of them characterized by a different nutricious pattern. In general, vegetarians are considered as individuals not allowing meat, poultry or fish. That scheme also includes a number of selected products of animal origin, depending on an applied diet.The aim of the thesis is a scientifical assessment of a vegetarian diet on the basis of available scientifical research studies. As far as vegetarians are concerned, the data with reference to key nutricion components, has been thoroughly reviewed in this thesis along with scientific data evidence that proved the vegetable diet to be sufficient in terms of nutritional requirements of the organism, throughout each and every stage of human’s development, without exclusion- pregnancy, lactation, pre-school and school, adulthood up to the elderly period of life, as well. The impact on particularly prevailng civilization diseases such as heart anaemia, elevated artery blood pressure, obesity along with diabetesTo present thorough information analysis on the very subject, data bases such as: PuBMed, MEDLINE, Embase i Ovid medical have been cross-referenced. In that matter, a number of selected articles concerning the subject of the vegetarian diet published since the year 2000 have been referenced as well.The analysis based on scientifical research proved a well-balanced vegetarian diet not only does cover the organism’s demand for nutritional components, but has a major impact on health condition. Vegetarians are rated with lower number of deaths by heart aneamia. Moreover, while wisely nourising, they have over-all lower blood pressure and lower lever od LDL cholesterol, in comparison to people nourishing in a traditional way. Thanks to that indisputable fact, elevated artery blood pressure and Type 2 diabetes do not occur so often. There have also been visible tendencies toward lower body mass in comparison to non-vegetarians.Vegetarian diets consist of widely referenced categories. Usually, in research data vegetarian diets presented are the ones lacking meat but allowing eggs or/and dairy products in certain, limited amounts. Due to that, more detailed and thorough analysis of the typical vegetarian diet tend to be difficult.pl
dc.abstract.plPojęcie wegetarianizmu jest niezwykle obszerne. Możemy wyróżnić wiele odmian, z których każda charakteryzuje się innym schematem żywieniowym. Ogólnie wegetarian określa się jako osoby nie spożywające mięsa, niektórzy wegetarianie spożywają jednak produkty pochodzenia zwierzęcego, inni ograniczają swoją dietę jedynie do nasion i owoców.Celem pracy była ocena wpływu diety wegetariańskiej na organizm człowieka dokonana na podstawie dostępnych wyników badań naukowych. W niniejszej pracy oceniono wpływ wybranych składników odżywczych na funkcjonowanie organizmu osób stosujących dietę wegetariańską. Na podstawie analizy wyników badań naukowych wykazano, że dieta roślinna może pokryć zapotrzebowanie żywieniowe na każdym etapie życia człowieka. Sprawdzono także jaki jest wpływ diety wegetariańskiej na wybrane choroby cywilizacyjne takie jak choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, otyłość czy cukrzyca.W celu uzyskania rzetelnych informacji przeszukano bazy PubMed, MEDLINE, Embase i Ovid. Starannie wybrano artykuły opublikowane po 2000 roku, które dotyczyły zagadnienia diety wegetariańskiej.Analiza została oparta na wynikach badań naukowych, wykazała że prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska nie tylko jest w stanie pokryć zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, ale także wpływa pozytywnie na stan zdrowia. Populacja wegetarian charakteryzuje się niższym współczynnikiem ryzyka śmierci ze względu na niedokrwienną chorobę serca. Dodatkowo osoby nie jedzące mięsa w porównaniu do osób odżywiających się w sposób tradycyjny mają niższe ciśnienie krwi oraz niższy poziom cholesterolu LDL. Z tego powodu rzadziej występuje u nich nadciśnienie tętnicze czy cukrzyca typu 2. Wykazują również tendencje do utrzymywania niższej masy ciała w porównaniu do nie wegetarian.Diety wegetariańskie to dość szeroko pojęta kategoria. W badaniach najczęściej uwzględnianie są diety wegańskie, diety wegetariańskie pozbawione mięsa oraz pozbawione mięsa ale dopuszczające spożycie jaj lub/i przetworów mlecznych. Te znaczne różnice w składzie diet utrudniają dokonanie dokładnej naukowej i rzetelnej oceny wpływu diety wegetariańskiej na zdrowie i długość życia stosujących ten model odżywiania się.pl
dc.affiliationWydział Lekarskipl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorChłopicka, Joanna - 128992 pl
dc.contributor.authorKwaśny, Nataliapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WLpl
dc.contributor.reviewerChłopicka, Joanna - 128992 pl
dc.contributor.reviewerZachwieja, Zofiapl
dc.date.accessioned2020-07-27T06:37:06Z
dc.date.available2020-07-27T06:37:06Z
dc.date.submitted2017-07-03pl
dc.fieldofstudydietetykapl
dc.identifier.apddiploma-114199-194700pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/219590
dc.languagepolpl
dc.subject.envegetarianism, diet, nutrients, civilization diseasespl
dc.subject.plwegetarianizm, dieta, składniki odżywcze, choroby cywilizacyjnepl
dc.titleNaukowa ocena diety wegetariańskiejpl
dc.title.alternativeScientific assessment of vegetarian dietpl
dc.typelicenciatepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Vegetarianism is a very abundant term. A great number of variations can be enumerated, each of them characterized by a different nutricious pattern. In general, vegetarians are considered as individuals not allowing meat, poultry or fish. That scheme also includes a number of selected products of animal origin, depending on an applied diet.The aim of the thesis is a scientifical assessment of a vegetarian diet on the basis of available scientifical research studies. As far as vegetarians are concerned, the data with reference to key nutricion components, has been thoroughly reviewed in this thesis along with scientific data evidence that proved the vegetable diet to be sufficient in terms of nutritional requirements of the organism, throughout each and every stage of human’s development, without exclusion- pregnancy, lactation, pre-school and school, adulthood up to the elderly period of life, as well. The impact on particularly prevailng civilization diseases such as heart anaemia, elevated artery blood pressure, obesity along with diabetesTo present thorough information analysis on the very subject, data bases such as: PuBMed, MEDLINE, Embase i Ovid medical have been cross-referenced. In that matter, a number of selected articles concerning the subject of the vegetarian diet published since the year 2000 have been referenced as well.The analysis based on scientifical research proved a well-balanced vegetarian diet not only does cover the organism’s demand for nutritional components, but has a major impact on health condition. Vegetarians are rated with lower number of deaths by heart aneamia. Moreover, while wisely nourising, they have over-all lower blood pressure and lower lever od LDL cholesterol, in comparison to people nourishing in a traditional way. Thanks to that indisputable fact, elevated artery blood pressure and Type 2 diabetes do not occur so often. There have also been visible tendencies toward lower body mass in comparison to non-vegetarians.Vegetarian diets consist of widely referenced categories. Usually, in research data vegetarian diets presented are the ones lacking meat but allowing eggs or/and dairy products in certain, limited amounts. Due to that, more detailed and thorough analysis of the typical vegetarian diet tend to be difficult.
dc.abstract.plpl
Pojęcie wegetarianizmu jest niezwykle obszerne. Możemy wyróżnić wiele odmian, z których każda charakteryzuje się innym schematem żywieniowym. Ogólnie wegetarian określa się jako osoby nie spożywające mięsa, niektórzy wegetarianie spożywają jednak produkty pochodzenia zwierzęcego, inni ograniczają swoją dietę jedynie do nasion i owoców.Celem pracy była ocena wpływu diety wegetariańskiej na organizm człowieka dokonana na podstawie dostępnych wyników badań naukowych. W niniejszej pracy oceniono wpływ wybranych składników odżywczych na funkcjonowanie organizmu osób stosujących dietę wegetariańską. Na podstawie analizy wyników badań naukowych wykazano, że dieta roślinna może pokryć zapotrzebowanie żywieniowe na każdym etapie życia człowieka. Sprawdzono także jaki jest wpływ diety wegetariańskiej na wybrane choroby cywilizacyjne takie jak choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, otyłość czy cukrzyca.W celu uzyskania rzetelnych informacji przeszukano bazy PubMed, MEDLINE, Embase i Ovid. Starannie wybrano artykuły opublikowane po 2000 roku, które dotyczyły zagadnienia diety wegetariańskiej.Analiza została oparta na wynikach badań naukowych, wykazała że prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska nie tylko jest w stanie pokryć zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, ale także wpływa pozytywnie na stan zdrowia. Populacja wegetarian charakteryzuje się niższym współczynnikiem ryzyka śmierci ze względu na niedokrwienną chorobę serca. Dodatkowo osoby nie jedzące mięsa w porównaniu do osób odżywiających się w sposób tradycyjny mają niższe ciśnienie krwi oraz niższy poziom cholesterolu LDL. Z tego powodu rzadziej występuje u nich nadciśnienie tętnicze czy cukrzyca typu 2. Wykazują również tendencje do utrzymywania niższej masy ciała w porównaniu do nie wegetarian.Diety wegetariańskie to dość szeroko pojęta kategoria. W badaniach najczęściej uwzględnianie są diety wegańskie, diety wegetariańskie pozbawione mięsa oraz pozbawione mięsa ale dopuszczające spożycie jaj lub/i przetworów mlecznych. Te znaczne różnice w składzie diet utrudniają dokonanie dokładnej naukowej i rzetelnej oceny wpływu diety wegetariańskiej na zdrowie i długość życia stosujących ten model odżywiania się.
dc.affiliationpl
Wydział Lekarski
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Chłopicka, Joanna - 128992
dc.contributor.authorpl
Kwaśny, Natalia
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WL
dc.contributor.reviewerpl
Chłopicka, Joanna - 128992
dc.contributor.reviewerpl
Zachwieja, Zofia
dc.date.accessioned
2020-07-27T06:37:06Z
dc.date.available
2020-07-27T06:37:06Z
dc.date.submittedpl
2017-07-03
dc.fieldofstudypl
dietetyka
dc.identifier.apdpl
diploma-114199-194700
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/219590
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
vegetarianism, diet, nutrients, civilization diseases
dc.subject.plpl
wegetarianizm, dieta, składniki odżywcze, choroby cywilizacyjne
dc.titlepl
Naukowa ocena diety wegetariańskiej
dc.title.alternativepl
Scientific assessment of vegetarian diet
dc.typepl
licenciate
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

No access

No Thumbnail Available