Analiza chemiczna i sensoryczna win polskich, wyprodukowanych z owoców winorośli właściwej

master
dc.abstract.enChemical and sensory analysis of Polish wines, produced from fruits of the vine Vitis viniferaKey words: mediterranean diet, Polish wine, poliphenols, vine, Vitis vinifera, wineIntroduction: The increased interest in winery and wine among Polish society is significant. The dynamic growth is manifested by established vineyards and produced native wines. In the literature it can be found only a few research of the chemical analysis of Polish wine. They concern the beverage produced from fruit of the hybrid vine varieties.Aim: The aim was to evaluate the quality of Polish wine, produced from fruit wine grape, based on the results of the laboratory analysis and sensory evaluation. Methods: For the examination there were prepare 10 Polish wines. Wines were obtained from three Polish vineyards: Saint Vincent Vineyard, Srebrna Góra Vineyard Adoria Vineyard. Evaluated parameters were: free sulfur oxide (IV) concentration, ethanol concentration (determined by gas chromatography), acidity, pH value, concentration of organic acids (determined by the HPLC method) and antioxidant activity (determined using the FRAP method). The quality was also assessed by tasting, conducted by professional sommelier.Results: The average results for examined wines were: ethanol concentration - 12,17 ± 1,09 %., sulfur oxide (IV) concentration - 35,55 ± 13,06 mg/l, the acidity - 6,7 ± 0,94 g/l (based on tartaric acid) and 6,0 ± 0,84 g/l (based on malic acid). The pH level was under 4 points. The average total concentration of polyphenols was 0,4886 g/l GAE ± 0,52 g/l GAE, and average antioxidant activity was 979,8 ± 238,5 μmol/l Fe2+. The quality of examined wines was defined as good. Conclusions: The quality of Polish wines, produced from Vitis vinifera grape fruits, assessed on the results of chemical and sensory analysis, was good. Received results indicate the potential of producing high quality Polish wines not only from hybrid grape fruits varieties.pl
dc.abstract.plMarlena SmardzAnaliza chemiczna i sensoryczna win polskich, wyprodukowanych z owoców winorośli właściwejSłowa kluczowe: dieta śródziemnomorska, polifenole, Vitis vinifera, wino polskie, winoroślWprowadzenie: Wzrost zainteresowania kulturą winiarską w ostatnich latach spowodował dynamiczny rozwój tej dziedziny w Polsce, czego przejawem są zakładane winnice i produkcja rodzimych trunków na coraz większą skalę. W literaturze przedmiotu można znaleźć tylko nieliczne prace, poświęcone analizie chemicznej win, wyprodukowanych na terenie Polski. Dotyczą one głównie napojów, sporządzonych z owoców hybrydowych odmian winorośli. Cel: Ocena jakości win polskich, wyprodukowanych z owoców winorośli właściwej, na podstawie wyników analiz laboratoryjnych oraz oceny sensorycznej.Materiał i metody: Analizie poddano 10 win, pozyskanych z trzech polskich winnic. Jakość oceniono na podstawie wartości parametrów, takich jak: stężenie tlenku siarki (IV), etanolu (metodą chromatografii gazowej), kwasów organicznych (z zastosowaniem techniki HPLC) i związków polifenolowych oraz pH, kwasowość miareczkowa i potencjalna, a także aktywność antyoksydacyjna (wyznaczona metodą FRAP). Dodatkowo, przeprowadzona została ocena jakości sensorycznej, wykonana przez sommeliera podczas degustacji.Wyniki: Dla analizowanych win oznaczono średnie stężenie etanolu: 12,17 ± 1,09 %., wolnego tlenku siarki (IV): 35,55 ± 13,06 mg/l. Kwasowość w przeliczeniu na was winowy osiągnęła średnią wartość: 6,7 ± 0,94 g/l, zaś w przeliczeniu na kwas jabłkowy: 6,0 ± 0,84 g/l. Wartości pH: poniżej 4 jednostek. Sumaryczne stężenie polifenoli oznaczono na średnim poziomie 0,4886 g/l GAE ± 0,52 g/l GAE, zaś aktywność antyoksydacyjną na poziomie 979,841 ± 238,5 μmol/l Fe2+. Jakość win została określona jako dobra.Wnioski: Jakość win polskich, wyprodukowanych z owoców winorośli właściwej, oceniona na podstawie wyników analizy chemicznej i sensorycznej, jest dobra, co świadczy o potencjale wytwarzania wysokogatunkowych win w Polsce nie tylko z owoców odmian hybrydowych.pl
dc.affiliationWydział Lekarskipl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorDobrowolska-Iwanek, Justynapl
dc.contributor.authorSmardz, Marlenapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WLpl
dc.contributor.reviewerKolarzyk, Emilia - 130206 pl
dc.contributor.reviewerDobrowolska-Iwanek, Justynapl
dc.date.accessioned2020-07-27T01:34:08Z
dc.date.available2020-07-27T01:34:08Z
dc.date.submitted2016-09-20pl
dc.fieldofstudydietetykapl
dc.identifier.apddiploma-108882-147589pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/214987
dc.languagepolpl
dc.subject.enmediterranean diet, Polish wine, poliphenols, vine, Vitis vinifera, winepl
dc.subject.pldieta śródziemnomorska, polifenole, Vitis vinifera, wino polskie, winoroślpl
dc.titleAnaliza chemiczna i sensoryczna win polskich, wyprodukowanych z owoców winorośli właściwejpl
dc.title.alternativeChemical and sensory analysis of Polish wines, produced from fruits of the vine Vitis viniferapl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Chemical and sensory analysis of Polish wines, produced from fruits of the vine Vitis viniferaKey words: mediterranean diet, Polish wine, poliphenols, vine, Vitis vinifera, wineIntroduction: The increased interest in winery and wine among Polish society is significant. The dynamic growth is manifested by established vineyards and produced native wines. In the literature it can be found only a few research of the chemical analysis of Polish wine. They concern the beverage produced from fruit of the hybrid vine varieties.Aim: The aim was to evaluate the quality of Polish wine, produced from fruit wine grape, based on the results of the laboratory analysis and sensory evaluation. Methods: For the examination there were prepare 10 Polish wines. Wines were obtained from three Polish vineyards: Saint Vincent Vineyard, Srebrna Góra Vineyard Adoria Vineyard. Evaluated parameters were: free sulfur oxide (IV) concentration, ethanol concentration (determined by gas chromatography), acidity, pH value, concentration of organic acids (determined by the HPLC method) and antioxidant activity (determined using the FRAP method). The quality was also assessed by tasting, conducted by professional sommelier.Results: The average results for examined wines were: ethanol concentration - 12,17 ± 1,09 %., sulfur oxide (IV) concentration - 35,55 ± 13,06 mg/l, the acidity - 6,7 ± 0,94 g/l (based on tartaric acid) and 6,0 ± 0,84 g/l (based on malic acid). The pH level was under 4 points. The average total concentration of polyphenols was 0,4886 g/l GAE ± 0,52 g/l GAE, and average antioxidant activity was 979,8 ± 238,5 μmol/l Fe2+. The quality of examined wines was defined as good. Conclusions: The quality of Polish wines, produced from Vitis vinifera grape fruits, assessed on the results of chemical and sensory analysis, was good. Received results indicate the potential of producing high quality Polish wines not only from hybrid grape fruits varieties.
dc.abstract.plpl
Marlena SmardzAnaliza chemiczna i sensoryczna win polskich, wyprodukowanych z owoców winorośli właściwejSłowa kluczowe: dieta śródziemnomorska, polifenole, Vitis vinifera, wino polskie, winoroślWprowadzenie: Wzrost zainteresowania kulturą winiarską w ostatnich latach spowodował dynamiczny rozwój tej dziedziny w Polsce, czego przejawem są zakładane winnice i produkcja rodzimych trunków na coraz większą skalę. W literaturze przedmiotu można znaleźć tylko nieliczne prace, poświęcone analizie chemicznej win, wyprodukowanych na terenie Polski. Dotyczą one głównie napojów, sporządzonych z owoców hybrydowych odmian winorośli. Cel: Ocena jakości win polskich, wyprodukowanych z owoców winorośli właściwej, na podstawie wyników analiz laboratoryjnych oraz oceny sensorycznej.Materiał i metody: Analizie poddano 10 win, pozyskanych z trzech polskich winnic. Jakość oceniono na podstawie wartości parametrów, takich jak: stężenie tlenku siarki (IV), etanolu (metodą chromatografii gazowej), kwasów organicznych (z zastosowaniem techniki HPLC) i związków polifenolowych oraz pH, kwasowość miareczkowa i potencjalna, a także aktywność antyoksydacyjna (wyznaczona metodą FRAP). Dodatkowo, przeprowadzona została ocena jakości sensorycznej, wykonana przez sommeliera podczas degustacji.Wyniki: Dla analizowanych win oznaczono średnie stężenie etanolu: 12,17 ± 1,09 %., wolnego tlenku siarki (IV): 35,55 ± 13,06 mg/l. Kwasowość w przeliczeniu na was winowy osiągnęła średnią wartość: 6,7 ± 0,94 g/l, zaś w przeliczeniu na kwas jabłkowy: 6,0 ± 0,84 g/l. Wartości pH: poniżej 4 jednostek. Sumaryczne stężenie polifenoli oznaczono na średnim poziomie 0,4886 g/l GAE ± 0,52 g/l GAE, zaś aktywność antyoksydacyjną na poziomie 979,841 ± 238,5 μmol/l Fe2+. Jakość win została określona jako dobra.Wnioski: Jakość win polskich, wyprodukowanych z owoców winorośli właściwej, oceniona na podstawie wyników analizy chemicznej i sensorycznej, jest dobra, co świadczy o potencjale wytwarzania wysokogatunkowych win w Polsce nie tylko z owoców odmian hybrydowych.
dc.affiliationpl
Wydział Lekarski
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Dobrowolska-Iwanek, Justyna
dc.contributor.authorpl
Smardz, Marlena
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WL
dc.contributor.reviewerpl
Kolarzyk, Emilia - 130206
dc.contributor.reviewerpl
Dobrowolska-Iwanek, Justyna
dc.date.accessioned
2020-07-27T01:34:08Z
dc.date.available
2020-07-27T01:34:08Z
dc.date.submittedpl
2016-09-20
dc.fieldofstudypl
dietetyka
dc.identifier.apdpl
diploma-108882-147589
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/214987
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
mediterranean diet, Polish wine, poliphenols, vine, Vitis vinifera, wine
dc.subject.plpl
dieta śródziemnomorska, polifenole, Vitis vinifera, wino polskie, winorośl
dc.titlepl
Analiza chemiczna i sensoryczna win polskich, wyprodukowanych z owoców winorośli właściwej
dc.title.alternativepl
Chemical and sensory analysis of Polish wines, produced from fruits of the vine Vitis vinifera
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
55
Views per month
Views per city
Wroclaw
9
Krakow
6
Lowce
5
Warsaw
5
Gdansk
4
Dublin
3
Lublin
3
Bialystok
2
Lodz
2
Szczecin
2

No access

No Thumbnail Available