Stężenie kwasów organicznych w kiełkach wybranych roślin

master
dc.abstract.enIntroduction: Organic acids occur naturally in vegetables and fruits, as well as in sprouts. Plant sprouts are also rich in minerals, vitamins and antioxidants.Objective: The aim of this study was to determine the concentration of organic acids in pea sprouts. Additional aim was to present their potential use in cosmetology as a source of organic acids.Description of the method: Pea sprouts were germination for 5 and 7 days. Then they were divided into several parts: roots, shells, seeds, green part and green-yellow part of the sprout The samples were extracted with water three times and then analyzed compounds by isotachophoresis.Results and discussion: In the extracts of pea sprouts were identified organic acids such as: oxalic acid, tartaric acid, citric acid, malic acid, gluconic acid and acetic acid. The concentrations of organic acids were different and depended on the time of cultivation, and from the part of sprout. In cosmetology malic acid, tartaric acid and citric acid are presently widely used in various cosmetic formulations.Conclusions: Research carried out in this work are preliminary and the results broaden the knowledge about acids content in the sprouts. It is necessary to conduct further experiments in order to better investigate the chemical composition of the sprouts.pl
dc.abstract.plWstęp: Kwasy organiczne naturalnie występują w warzywach i owocach, a także w kiełkach. Kiełki roślin są ponadto bogatym źródłem soli mineralnych, witamin oraz przeciwutleniaczy.Cel: Celem niniejszej pracy było oznaczenie stężenia kwasów organicznych w kiełkach grochu. Dodatkowo przedstawienie ich potencjalnego zastosowania w kosmetologii jako źródła kwasów organicznych.Opis metody: Kiełki grochu były hodowane w kiełkownicy przez 5 i 7 dni. Po czym podzielono je na poszczególne części: korzonki, łuski, ziarno, zieloną część i zielono-żółta część kiełka. Próbki poddano trzykrotnej wodnej ekstrakcji, a następnie analizie izotachoforetycznej.Wyniki i dyskusja: W badanych ekstraktach z kiełków grochu zidentyfikowano następujące kwasy organiczne: szczawiowy, winowy, cytrynowy, jabłkowy, glukonowy oraz octowy. Ich stężenie było różne w zależności od czasu hodowli, jak również od części kiełka, z której próbka była pozyskana. Zastosowanie w kosmetologii w różnych preparatach znalazł kwas jabłkowy, winowy oraz cytrynowy.Wnioski: Badania przeprowadzone w niniejszej pracy mają charakter wstępny, a otrzymane wyniki poszerzają wiadomości na temat zawartości kwasów w kiełkach. Konieczne jest przeprowadzenie dalszych doświadczeń w celu lepszego zbadania składu chemicznego kiełków.pl
dc.affiliationWydział Farmaceutycznypl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorChłopicka, Joanna - 128992 pl
dc.contributor.authorGrabka, Dominikapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WFOAM2pl
dc.contributor.reviewerBartoń, Henryk - 128680 pl
dc.contributor.reviewerChłopicka, Joanna - 128992 pl
dc.date.accessioned2020-07-24T17:24:12Z
dc.date.available2020-07-24T17:24:12Z
dc.date.submitted2013-06-28pl
dc.fieldofstudykosmetologiapl
dc.identifier.apddiploma-76116-149557pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/188787
dc.languagepolpl
dc.subject.enorganic acids, hydroxy acid, sprouts, cosmeticspl
dc.subject.plkwasy organiczne, hydroksykwasy, kiełki, kosmetykipl
dc.titleStężenie kwasów organicznych w kiełkach wybranych roślinpl
dc.title.alternativeConcentration of organic acids in selected plant sprouts.pl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Introduction: Organic acids occur naturally in vegetables and fruits, as well as in sprouts. Plant sprouts are also rich in minerals, vitamins and antioxidants.Objective: The aim of this study was to determine the concentration of organic acids in pea sprouts. Additional aim was to present their potential use in cosmetology as a source of organic acids.Description of the method: Pea sprouts were germination for 5 and 7 days. Then they were divided into several parts: roots, shells, seeds, green part and green-yellow part of the sprout The samples were extracted with water three times and then analyzed compounds by isotachophoresis.Results and discussion: In the extracts of pea sprouts were identified organic acids such as: oxalic acid, tartaric acid, citric acid, malic acid, gluconic acid and acetic acid. The concentrations of organic acids were different and depended on the time of cultivation, and from the part of sprout. In cosmetology malic acid, tartaric acid and citric acid are presently widely used in various cosmetic formulations.Conclusions: Research carried out in this work are preliminary and the results broaden the knowledge about acids content in the sprouts. It is necessary to conduct further experiments in order to better investigate the chemical composition of the sprouts.
dc.abstract.plpl
Wstęp: Kwasy organiczne naturalnie występują w warzywach i owocach, a także w kiełkach. Kiełki roślin są ponadto bogatym źródłem soli mineralnych, witamin oraz przeciwutleniaczy.Cel: Celem niniejszej pracy było oznaczenie stężenia kwasów organicznych w kiełkach grochu. Dodatkowo przedstawienie ich potencjalnego zastosowania w kosmetologii jako źródła kwasów organicznych.Opis metody: Kiełki grochu były hodowane w kiełkownicy przez 5 i 7 dni. Po czym podzielono je na poszczególne części: korzonki, łuski, ziarno, zieloną część i zielono-żółta część kiełka. Próbki poddano trzykrotnej wodnej ekstrakcji, a następnie analizie izotachoforetycznej.Wyniki i dyskusja: W badanych ekstraktach z kiełków grochu zidentyfikowano następujące kwasy organiczne: szczawiowy, winowy, cytrynowy, jabłkowy, glukonowy oraz octowy. Ich stężenie było różne w zależności od czasu hodowli, jak również od części kiełka, z której próbka była pozyskana. Zastosowanie w kosmetologii w różnych preparatach znalazł kwas jabłkowy, winowy oraz cytrynowy.Wnioski: Badania przeprowadzone w niniejszej pracy mają charakter wstępny, a otrzymane wyniki poszerzają wiadomości na temat zawartości kwasów w kiełkach. Konieczne jest przeprowadzenie dalszych doświadczeń w celu lepszego zbadania składu chemicznego kiełków.
dc.affiliationpl
Wydział Farmaceutyczny
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Chłopicka, Joanna - 128992
dc.contributor.authorpl
Grabka, Dominika
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WFOAM2
dc.contributor.reviewerpl
Bartoń, Henryk - 128680
dc.contributor.reviewerpl
Chłopicka, Joanna - 128992
dc.date.accessioned
2020-07-24T17:24:12Z
dc.date.available
2020-07-24T17:24:12Z
dc.date.submittedpl
2013-06-28
dc.fieldofstudypl
kosmetologia
dc.identifier.apdpl
diploma-76116-149557
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/188787
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
organic acids, hydroxy acid, sprouts, cosmetics
dc.subject.plpl
kwasy organiczne, hydroksykwasy, kiełki, kosmetyki
dc.titlepl
Stężenie kwasów organicznych w kiełkach wybranych roślin
dc.title.alternativepl
Concentration of organic acids in selected plant sprouts.
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
43
Views per month
Views per city
Warsaw
7
Wroclaw
6
Krakow
5
Zihlschlacht
4
Bydgoszcz
3
Ashburn
2
Swidnik
2
Boleslaw
1
Dublin
1
Gmina Strzelin
1

No access

No Thumbnail Available