Zastosowanie miodu w kosmetologii w aspekcie jego właściowości fizykochemicznych, pielęgnacyjnych i leczniczych

master
dc.abstract.enThe aim of the study was to characterize various types of bee honey in terms of its physico-chemical, nursing and medicinal properties. The subsequent chapters describe in detail the composition, physical and chemical properties of honey and the quality requirements of individual honey components, according to legal documents binding in Poland, the European Union and in the world. The last chapter deals with the application of honey in cosmetology and medicine.Bee honey is a rich source of natural compounds, most of which have strong antioxidant, bacteriostatic and bactericidal properties, which are beneficial in the prevention and treatment of many diseases. In various types and varieties of honey, about 300 ingredients were found which belong to several chemical groups. These include: saccharides, amino acids, proteins, flavonoids, phenolic acids, volatile substances (e.g. acids, glucans, and essential oils) and minerals, as well as vitamins and water. The antibacterial properties of honey depend on several factors, including high sugar contents, presence of hydrogen peroxide, phytochemicals, and low pH as well as, high density, and osmotic pressure.Thanks to the diverse biologically active compounds present in honey, it has been used in skin care as a moisturizing, bactericidal, and care agent. In medicine, it is used in dressings for the treatment of postoperative wounds, and also supports the functioning of the nervous, respiratory, digestive, and cardiovascular systems. In cosmetology, it is a component of hair shampoos, lip balms and many other cosmetics. This rich honey composition not only makes it a biologically active product with valuable nutritional and therapeutic properties but also an ingredient which is more and more frequently used in the cosmetic industry.pl
dc.abstract.plCelem pracy była ogólna charakterystyka różnych odmian miodu pszczelego w aspekcie jego właściwości fizykochemicznych, pielęgnacyjnych i leczniczych. W kolejnych rozdziałach pracy opisano szczegółowo skład i właściwości fizyczne i chemiczne miodu, oraz wymagania jakościowe poszczególnych składników miodu według dokumentów prawnych obowiązujących w Polsce, Unii Europejskiej oraz w świecie. W ostatnim rozdziale przedstawiono zastosowanie miodu w kosmetologii i medycynie.Miód pszczeli jest bogatym źródłem naturalnych związków, z których większość posiada silne właściwości przeciwutleniające, bakteriostatyczne i bakteriobójcze, korzystne w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń. W różnych typach i odmianach miodu stwierdzono zawartość około 300 składników należących do kilkunastu grup chemicznych. Należą do nich: sacharydy, aminokwasy, białka, flawonoidy, fenolokwasy, związki lotne (np. kwasy, glukany, olejki eteryczne) i mineralne oraz witaminy i woda. Za właściwości przeciwbakteryjne miodu odpowiada kilka czynników, m.in. wysoka zawartość cukrów, obecność nadtlenku wodoru, fitozwiązków oraz niskie pH i wysoka gęstość oraz ciśnienie osmotyczne.Dzięki zawartości w miodzie różnorodnych biologicznie aktywnych związków, znalazł on zastosowanie w pielęgnacji skóry, jako środek o działaniu nawilżającym, bakteriobójczym i pielęgnacyjnym. W medycynie jest stosowany jako składnik opatrunków do leczenia ran pooperacyjnych, a także wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, oddechowego, pokarmowego i krążenia. W kosmetologii stanowi składnik szamponów do włosów, balsamów do ust i wielu innych kosmetyków. Bogaty skład miodu sprawia, że jest on nie tylko produktem aktywnym biologicznie i wykazującym cenne właściwości odżywcze i terapeutyczne, lecz znajduje coraz większe zastosowanie w przemyśle kosmetycznym.pl
dc.affiliationWydział Farmaceutycznypl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorCios, Agnieszka - 129069 pl
dc.contributor.authorFerens, Mariapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WFOAM2pl
dc.contributor.reviewerCios, Agnieszka - 129069 pl
dc.contributor.reviewerWyska, Elżbieta - 133861 pl
dc.date.accessioned2020-07-27T10:01:43Z
dc.date.available2020-07-27T10:01:43Z
dc.date.submitted2017-09-04pl
dc.fieldofstudykosmetologiapl
dc.identifier.apddiploma-117472-203214pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/222670
dc.languagepolpl
dc.subject.enKeywords: bee honey, physico-chemical characteristics of honey, honey in cosmeticspl
dc.subject.plSłowa kluczowe: miód pszczeli, właściwości fizykochemiczne miodu, miód w kosmetykach.pl
dc.titleZastosowanie miodu w kosmetologii w aspekcie jego właściowości fizykochemicznych, pielęgnacyjnych i leczniczychpl
dc.title.alternativeApplication of honey in terms of its physico-chemical, nursing and medicinal properties.pl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
The aim of the study was to characterize various types of bee honey in terms of its physico-chemical, nursing and medicinal properties. The subsequent chapters describe in detail the composition, physical and chemical properties of honey and the quality requirements of individual honey components, according to legal documents binding in Poland, the European Union and in the world. The last chapter deals with the application of honey in cosmetology and medicine.Bee honey is a rich source of natural compounds, most of which have strong antioxidant, bacteriostatic and bactericidal properties, which are beneficial in the prevention and treatment of many diseases. In various types and varieties of honey, about 300 ingredients were found which belong to several chemical groups. These include: saccharides, amino acids, proteins, flavonoids, phenolic acids, volatile substances (e.g. acids, glucans, and essential oils) and minerals, as well as vitamins and water. The antibacterial properties of honey depend on several factors, including high sugar contents, presence of hydrogen peroxide, phytochemicals, and low pH as well as, high density, and osmotic pressure.Thanks to the diverse biologically active compounds present in honey, it has been used in skin care as a moisturizing, bactericidal, and care agent. In medicine, it is used in dressings for the treatment of postoperative wounds, and also supports the functioning of the nervous, respiratory, digestive, and cardiovascular systems. In cosmetology, it is a component of hair shampoos, lip balms and many other cosmetics. This rich honey composition not only makes it a biologically active product with valuable nutritional and therapeutic properties but also an ingredient which is more and more frequently used in the cosmetic industry.
dc.abstract.plpl
Celem pracy była ogólna charakterystyka różnych odmian miodu pszczelego w aspekcie jego właściwości fizykochemicznych, pielęgnacyjnych i leczniczych. W kolejnych rozdziałach pracy opisano szczegółowo skład i właściwości fizyczne i chemiczne miodu, oraz wymagania jakościowe poszczególnych składników miodu według dokumentów prawnych obowiązujących w Polsce, Unii Europejskiej oraz w świecie. W ostatnim rozdziale przedstawiono zastosowanie miodu w kosmetologii i medycynie.Miód pszczeli jest bogatym źródłem naturalnych związków, z których większość posiada silne właściwości przeciwutleniające, bakteriostatyczne i bakteriobójcze, korzystne w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń. W różnych typach i odmianach miodu stwierdzono zawartość około 300 składników należących do kilkunastu grup chemicznych. Należą do nich: sacharydy, aminokwasy, białka, flawonoidy, fenolokwasy, związki lotne (np. kwasy, glukany, olejki eteryczne) i mineralne oraz witaminy i woda. Za właściwości przeciwbakteryjne miodu odpowiada kilka czynników, m.in. wysoka zawartość cukrów, obecność nadtlenku wodoru, fitozwiązków oraz niskie pH i wysoka gęstość oraz ciśnienie osmotyczne.Dzięki zawartości w miodzie różnorodnych biologicznie aktywnych związków, znalazł on zastosowanie w pielęgnacji skóry, jako środek o działaniu nawilżającym, bakteriobójczym i pielęgnacyjnym. W medycynie jest stosowany jako składnik opatrunków do leczenia ran pooperacyjnych, a także wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, oddechowego, pokarmowego i krążenia. W kosmetologii stanowi składnik szamponów do włosów, balsamów do ust i wielu innych kosmetyków. Bogaty skład miodu sprawia, że jest on nie tylko produktem aktywnym biologicznie i wykazującym cenne właściwości odżywcze i terapeutyczne, lecz znajduje coraz większe zastosowanie w przemyśle kosmetycznym.
dc.affiliationpl
Wydział Farmaceutyczny
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Cios, Agnieszka - 129069
dc.contributor.authorpl
Ferens, Maria
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WFOAM2
dc.contributor.reviewerpl
Cios, Agnieszka - 129069
dc.contributor.reviewerpl
Wyska, Elżbieta - 133861
dc.date.accessioned
2020-07-27T10:01:43Z
dc.date.available
2020-07-27T10:01:43Z
dc.date.submittedpl
2017-09-04
dc.fieldofstudypl
kosmetologia
dc.identifier.apdpl
diploma-117472-203214
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/222670
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
Keywords: bee honey, physico-chemical characteristics of honey, honey in cosmetics
dc.subject.plpl
Słowa kluczowe: miód pszczeli, właściwości fizykochemiczne miodu, miód w kosmetykach.
dc.titlepl
Zastosowanie miodu w kosmetologii w aspekcie jego właściowości fizykochemicznych, pielęgnacyjnych i leczniczych
dc.title.alternativepl
Application of honey in terms of its physico-chemical, nursing and medicinal properties.
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
150
Views per month
Views per city
Warsaw
19
Wroclaw
13
Poznan
12
Prejlowo
11
Krakow
10
Lodz
9
Brzesko
7
Lublin
5
Busko-Zdrój
4
Smolec
4

No access

No Thumbnail Available