Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Analiza porównawcza deklarowanego przez producenta składu kosmetyków „paraben free” i kosmetyków zawierających parabeny pod względem ich znanego potencjału uczulającego bądź drażniącego
Comparative analysis of composition of ”paraben-free” cosmetics, declared by manufacturers, and cosmetics containing parabens concerning their allergenic and irritant potential
parabeny, kosmetyki „paraben free”, konserwanty, substancje zapachowe, bezpieczeństwo
parabens, „paraben free” cosmetics, preservatives, fragrances, safety
Dyskusja na temat proestrogenowego i kancerogennego działania parabenów wzbudziła niepokój wśród konsumentów, który doprowadził do poszukiwań produktów bez tych konserwantów, co skutkuje pojawieniem się grupy kosmetyków „paraben free”. Celem niniejszej analizy było porównanie składu kosmetyków zawierających parabeny ze składem kosmetyków wolnych od parabenów w celu sprawdzenia, która z grup ma mniej składników o znanym potencjale drażniącym bądź uczulającym, a co za tym idzie jest bezpieczniejsza. Materiał i metody: Zidentyfikowane kosmetyki przeanalizowano pod kątem występowania substancji stosowanych z ograniczeniem stężenia w produkcie kosmetycznym, opierając się na bazie Cosing oraz Dyrektywie Europejskiej. Następnie porównano grupy kosmetyków pod kątem tego, która z nich zawiera więcej składników wymagających zastosowania ograniczenia stężenia w kosmetyku, ze względu na znany ich potencjał uczulający bądź drażniący. Obie grupy kosmetyków sprawdzono także pod kątem ewentualnego występowania w składzie konserwantów i substancji zapachowych dozwolonych do stosowania bez ograniczenia stężenia. Po zidentyfikowaniu tych substancji w składzie kosmetyków skonfrontowano je z literaturą naukową w celu sprawdzenia czy są dowody naukowe potwierdzające ich potencjał uczulający bądź drażniący. Dokonano opisowej analizy statystycznej i na podstawie uzyskanych wyników wyciągnięto wnioski dotyczące tego, która z grup kosmetyków jest bezpieczniejsza. Wyniki. Zidentyfikowano 370 kosmetyków: 185 „paraben free” i 185 zawierających parabeny. W produktach „paraben free” zidentyfikowano łącznie 4976 składników, w tym 700 unikalnych składników. W składzie tych kosmetyków występowało 655 (48 unikalnych) substancji stosowanych z ograniczeniem stężenia. Wśród substancji stosowanych z ograniczeniem stężenia wyodrębniono: 32 konserwanty (w tym 4 unikalne), 453 składników zapachowych (22 unikalnych) oraz 170 substancji o innej funkcji niż konserwująca i zapachowa (w tym 22 unikalne). W produktach zawierających parabeny wyodrębniono 5196 składników, w tym 739 składników unikalnych. W składzie tych kosmetyków występowało 816 (45 unikalnych) składników stosowanych z ograniczeniem stężenia. Wśród substancji stosowanych z ograniczeniem stężenia wyodrębniono: 38 konserwantów (w tym 4 unikalne), 659 substancji zapachowych (25 unikalnych) oraz 119 substancji o innej funkcji (16 unikalnych).W kosmetykach „paraben free” najczęstszymi konserwantami były fenoksyetanol (56%) i metyloizotiazolinon (41%), a w kosmetykach z parabenami metylparaben (97%) i fenoksyetanol (63%). W obu badanych grupach najczęstszą substancją zapachową bez ograniczenia stężenia była gliceryna (73%-grupa „paraben free” 71%-grupa parabenowa). Najczęstszymi substancjami stosowanymi z ograniczeniem stężenia w obu grupach były: alkohol benzylowy (10%-grupa „paraben free”, 15%-grupa parabenowa), linalol (58%- grupa „paraben free”, 42% grupa parabenowa) oraz wodorotlenek sodu (27%-grupa „paraben free, 23% grupa parabenowa). W kosmetykach „paraben free” występował jeden składnik zabroniony do stosowania w kosmetykach – Dietanoloamina. Wnioski: Usunięcie parabenów ze składu kosmetyku skutkuje zastąpieniem ich przez inne, czasem bardziej alergizujące konserwanty jak metyloizotiazolinon. Większe bezpieczeństwo kosmetyków „paraben free” wynika nie z braku parabenów, lecz z bardziej przemyślanego składu, a mianowicie mniejszej liczby składników, jak również mniejszej ilości składników zapachowych i konserwujących.
The discussion about proestrogenic and carcinogenic effect of parabens has caused concern among consumers, who have started to search for products whithout these preservatives. It has resulted in the appearance of a „paraben free” cosmetic group. The aim of this study was to compare the composition of cosmetics containing parabens to the composition of „paraben free” cosmetics in order to find out which group has fewer ingredients with known irritant or allergenic potential, and hence is safer. Material and Methods: Identified cosmetics were tested for the presence of substances used with limited concentration in the cosmetic product, based on the basis of Cosing and the European Directive. Then the amount of the substances with their known irritant and sensitizing potential in both groups was checked and compared. The occurance of preservatives and flavouring substances allowed to use without concentration restriction was also checked in both analyzed groups. After indentification of these substances in composition of cosmetics, they were confronted with scientific literature to determine whether there is scientific evidence to prove their sensitizing or irritating potential. Descriptive staistical analysis has been done, and on basis of its results, conclusions as to which analysed group is safer have been drawn. Results. 370 cosmetics, including 185 „paraben free” cosmetics and 185 cosmetics containing parabens, have been identified. In „paraben free” products, 4976 components, including 700 unique ingredients, have been identified. These cosmetics contained 655 (48 unique) substances with limited concentration. Among the substances used with concentration restrictions, there occurred 32 preservatives (including 4 unique), 453 fragrance ingredients (22 unique) and 170 ingredients used for a purpose other than as a preservative and fragrance ( 22 unique). In products with parabens, 5196 components have been isolated, including 739 unique ingredients. In the composition of these cosmetics 816 (45 unique) components used with limited concentration occurred. Among the substances used with concentration restrictions, there occurred 38 preservatives (including 4 unique), 659 (25 unique) fragrances, and 119 ( 16 unique) substances with other functions. In „paraben free” cosmetics, the most common preservatives are Phenoxyethanol (56%) and Methylisothiazolinone (41%) and in the cosmetics with paraens: Methylparaben (97%) and Phenoxyethanol (63%). In both groups, the most common fragrance without limit of concentration was Glycerin (73% - „paraben free” group, 71%- paraben group). The most common substances used with limited concentrations in both groups were: Benzyl Alcohol (10% „paraben free” group, 15% paraben group), Linalool (58% - „paraben free group”, 42% - paraben group) and Sodium Hydroxide (27%- „paraben free group”, 23%-paraben group). In „paraben free” group, one product had component prohibited for use in cosmetic – Diethanolamine. Conclusions: Removal of parabens from cosmetic composition results in replacing them by other, sometimes more allergenic preservatives like Methylisothiazolinone. Greater safety of cosmetics „paraben free” comes not from lack of parabens, but with from a more thoughtful composition, namely a smaller number of components, as well as smaller amounts of fragrance ingredients and preservatives.
dc.abstract.en | The discussion about proestrogenic and carcinogenic effect of parabens has caused concern among consumers, who have started to search for products whithout these preservatives. It has resulted in the appearance of a „paraben free” cosmetic group. The aim of this study was to compare the composition of cosmetics containing parabens to the composition of „paraben free” cosmetics in order to find out which group has fewer ingredients with known irritant or allergenic potential, and hence is safer. Material and Methods: Identified cosmetics were tested for the presence of substances used with limited concentration in the cosmetic product, based on the basis of Cosing and the European Directive. Then the amount of the substances with their known irritant and sensitizing potential in both groups was checked and compared. The occurance of preservatives and flavouring substances allowed to use without concentration restriction was also checked in both analyzed groups. After indentification of these substances in composition of cosmetics, they were confronted with scientific literature to determine whether there is scientific evidence to prove their sensitizing or irritating potential. Descriptive staistical analysis has been done, and on basis of its results, conclusions as to which analysed group is safer have been drawn. Results. 370 cosmetics, including 185 „paraben free” cosmetics and 185 cosmetics containing parabens, have been identified. In „paraben free” products, 4976 components, including 700 unique ingredients, have been identified. These cosmetics contained 655 (48 unique) substances with limited concentration. Among the substances used with concentration restrictions, there occurred 32 preservatives (including 4 unique), 453 fragrance ingredients (22 unique) and 170 ingredients used for a purpose other than as a preservative and fragrance ( 22 unique). In products with parabens, 5196 components have been isolated, including 739 unique ingredients. In the composition of these cosmetics 816 (45 unique) components used with limited concentration occurred. Among the substances used with concentration restrictions, there occurred 38 preservatives (including 4 unique), 659 (25 unique) fragrances, and 119 ( 16 unique) substances with other functions. In „paraben free” cosmetics, the most common preservatives are Phenoxyethanol (56%) and Methylisothiazolinone (41%) and in the cosmetics with paraens: Methylparaben (97%) and Phenoxyethanol (63%). In both groups, the most common fragrance without limit of concentration was Glycerin (73% - „paraben free” group, 71%- paraben group). The most common substances used with limited concentrations in both groups were: Benzyl Alcohol (10% „paraben free” group, 15% paraben group), Linalool (58% - „paraben free group”, 42% - paraben group) and Sodium Hydroxide (27%- „paraben free group”, 23%-paraben group). In „paraben free” group, one product had component prohibited for use in cosmetic – Diethanolamine. Conclusions: Removal of parabens from cosmetic composition results in replacing them by other, sometimes more allergenic preservatives like Methylisothiazolinone. Greater safety of cosmetics „paraben free” comes not from lack of parabens, but with from a more thoughtful composition, namely a smaller number of components, as well as smaller amounts of fragrance ingredients and preservatives. | pl |
dc.abstract.pl | Dyskusja na temat proestrogenowego i kancerogennego działania parabenów wzbudziła niepokój wśród konsumentów, który doprowadził do poszukiwań produktów bez tych konserwantów, co skutkuje pojawieniem się grupy kosmetyków „paraben free”. Celem niniejszej analizy było porównanie składu kosmetyków zawierających parabeny ze składem kosmetyków wolnych od parabenów w celu sprawdzenia, która z grup ma mniej składników o znanym potencjale drażniącym bądź uczulającym, a co za tym idzie jest bezpieczniejsza. Materiał i metody: Zidentyfikowane kosmetyki przeanalizowano pod kątem występowania substancji stosowanych z ograniczeniem stężenia w produkcie kosmetycznym, opierając się na bazie Cosing oraz Dyrektywie Europejskiej. Następnie porównano grupy kosmetyków pod kątem tego, która z nich zawiera więcej składników wymagających zastosowania ograniczenia stężenia w kosmetyku, ze względu na znany ich potencjał uczulający bądź drażniący. Obie grupy kosmetyków sprawdzono także pod kątem ewentualnego występowania w składzie konserwantów i substancji zapachowych dozwolonych do stosowania bez ograniczenia stężenia. Po zidentyfikowaniu tych substancji w składzie kosmetyków skonfrontowano je z literaturą naukową w celu sprawdzenia czy są dowody naukowe potwierdzające ich potencjał uczulający bądź drażniący. Dokonano opisowej analizy statystycznej i na podstawie uzyskanych wyników wyciągnięto wnioski dotyczące tego, która z grup kosmetyków jest bezpieczniejsza. Wyniki. Zidentyfikowano 370 kosmetyków: 185 „paraben free” i 185 zawierających parabeny. W produktach „paraben free” zidentyfikowano łącznie 4976 składników, w tym 700 unikalnych składników. W składzie tych kosmetyków występowało 655 (48 unikalnych) substancji stosowanych z ograniczeniem stężenia. Wśród substancji stosowanych z ograniczeniem stężenia wyodrębniono: 32 konserwanty (w tym 4 unikalne), 453 składników zapachowych (22 unikalnych) oraz 170 substancji o innej funkcji niż konserwująca i zapachowa (w tym 22 unikalne). W produktach zawierających parabeny wyodrębniono 5196 składników, w tym 739 składników unikalnych. W składzie tych kosmetyków występowało 816 (45 unikalnych) składników stosowanych z ograniczeniem stężenia. Wśród substancji stosowanych z ograniczeniem stężenia wyodrębniono: 38 konserwantów (w tym 4 unikalne), 659 substancji zapachowych (25 unikalnych) oraz 119 substancji o innej funkcji (16 unikalnych).W kosmetykach „paraben free” najczęstszymi konserwantami były fenoksyetanol (56%) i metyloizotiazolinon (41%), a w kosmetykach z parabenami metylparaben (97%) i fenoksyetanol (63%). W obu badanych grupach najczęstszą substancją zapachową bez ograniczenia stężenia była gliceryna (73%-grupa „paraben free” 71%-grupa parabenowa). Najczęstszymi substancjami stosowanymi z ograniczeniem stężenia w obu grupach były: alkohol benzylowy (10%-grupa „paraben free”, 15%-grupa parabenowa), linalol (58%- grupa „paraben free”, 42% grupa parabenowa) oraz wodorotlenek sodu (27%-grupa „paraben free, 23% grupa parabenowa). W kosmetykach „paraben free” występował jeden składnik zabroniony do stosowania w kosmetykach – Dietanoloamina. Wnioski: Usunięcie parabenów ze składu kosmetyku skutkuje zastąpieniem ich przez inne, czasem bardziej alergizujące konserwanty jak metyloizotiazolinon. Większe bezpieczeństwo kosmetyków „paraben free” wynika nie z braku parabenów, lecz z bardziej przemyślanego składu, a mianowicie mniejszej liczby składników, jak również mniejszej ilości składników zapachowych i konserwujących. | pl |
dc.affiliation | Wydział Farmaceutyczny | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Kordus, Katarzyna - 200077 | pl |
dc.contributor.author | Przybylska, Agnieszka | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WFOAM2 | pl |
dc.contributor.reviewer | Kordus, Katarzyna - 200077 | pl |
dc.contributor.reviewer | Śpiewak, Radosław - 133637 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-25T00:59:40Z | |
dc.date.available | 2020-07-25T00:59:40Z | |
dc.date.submitted | 2014-07-07 | pl |
dc.fieldofstudy | kosmetologia | pl |
dc.identifier.apd | diploma-87321-166059 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/195885 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | parabens, „paraben free” cosmetics, preservatives, fragrances, safety | pl |
dc.subject.pl | parabeny, kosmetyki „paraben free”, konserwanty, substancje zapachowe, bezpieczeństwo | pl |
dc.title | Analiza porównawcza deklarowanego przez producenta składu kosmetyków „paraben free” i kosmetyków zawierających parabeny pod względem ich znanego potencjału uczulającego bądź drażniącego | pl |
dc.title.alternative | Comparative analysis of composition of ”paraben-free” cosmetics, declared by manufacturers, and cosmetics containing parabens concerning their allergenic and irritant potential | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |