Wpływ diety na przebieg atopowego zapalenia skóry - analiza literatury

master
dc.abstract.enAtopic dermatitis (AD) is a commonly occurring inflammatory skin condition. Epidemiological studies indicate that AD affects 15% – 20% of children and 2% – 10% of adults. Clinical manifestations of AD vary depending on the patient's age. They may occur as papulovesicular lesions, poorly demarcated erythematous patches, excoriations, erosions and crusts. Skin manifestations can appear on the entire body and their topography depends on the phase of the disease process.AD is a multifactorial disorder with etiopathogenesis involving genetic and immunological mechanisms, dysfunction of the skin barrier and non-immunological mechanisms. Among predisposing factors that increase the risk of developing AD, climatic conditions, environmental pollution, food and airborne allergens, as well as psychological factors, can be distinguished.Diagnosing AD is a challenging process due to its complex pathogenesis and often ambiguous clinical picture. The diagnosis of atopy is based on symptom classification according to Hanifin and Rajka criteria and conducting detailed allergological examinations. To make a correct diagnosis, AD must be differentiated from diseases with a similar course. The choice of therapeutic program depends on the severity of skin symptoms and includes topical, systemic and adjunctive treatments. Primary and secondary prevention are used to reduce the risk of disease development and control its course.Analysis of studies recently conducted confirmed the hypothesis that food allergens are a modulating factor in the course of AD. Food allergy in animals manifested itself in the form of skin lesions and disorders in the functioning of the immune and digestive systems. Due to the large diversity of animal species tested, different sizes of study groups and non-uniform course of diagnostic processes, the test results could be heterogeneous. This does not change the fact that preclinical research using animal models allows for a better understanding of the processes and mechanisms responsible for the development of allergies and the development of intervention strategies used in the treatment and prevention of atopic diseases.Clinical studies in people have shown that atopy is a common disease affecting both children and adults. Sensitivity to certain foods, leading to the escalation of AD, has also been confirmed in animals. Among the factors increasing the risk of AD, positive family history of allergic diseases, coexistence of other atopic diseases and occupational risk which increases the frequency of exposure to potential allergens, can be distinguished.Food allergy is a factor that can lead to the development or exacerbation of existing clinical symptoms of AD. Both skin exposure and direct consumption of foods such as cow's milk, eggs, meat, fish, shellfish, fruits or nuts have led to the development of AD in the studied individuals.Dietary and therapeutic management in patients diagnosed with atopy involved the elimination of potentially allergenic food, the introduction of treatment suited to the severity of the disease and the implementation of preventive measures aimed at alleviating existing symptoms, preventing disease relapses and maintaining AD in remission.pl
dc.abstract.plAtopowe zapalenie skóry (AZS) to powszechnie występująca choroba skóry o charakterze zapalnym. Badania epidemiologiczne wskazują, że AZS występuje u 15% – 20% dzieci i 2% – 10% dorosłych.Objawy kliniczne AZS są zależne od wieku pacjenta. Mogą występować pod postacią zmian grudkowo-pęcherzykowych, nieostro odgraniczonych ognisk rumieniowych, nadżerek, przeczosów i strupów. Manifestacje skórne mogą pojawiać się na powierzchni całego ciała, a ich topografia jest uzależniona od fazy procesu chorobowego. AZS jest schorzeniem o wieloczynnikowej etiopatogenezie, która opiera się na interakcji mechanizmów genetycznych, immunologicznych, dysfunkcji bariery naskórkowej oraz mechanizmów nieimmunologicznych. Wśród czynników predysponujących, które zwiększają ryzyko zachorowania można wyróżnić warunki klimatyczne, zanieczyszczenia środowiska, alergeny pokarmowe i powietrznopochodne oraz czynniki psychiczne.Diagnostyka w przypadku AZS jest procesem trudnym, ze względu na złożoną etiopatogenezę i często niejednoznaczny obraz kliniczny choroby. Rozpoznanie atopii opiera się na klasyfikacji objawów według kryteriów Hanifina i Rajki oraz przeprowadzeniu szczegółowych badań alergologicznych. W celu postawienia prawidłowej diagnozy, AZS różnicuje się z chorobami o zbliżonym przebiegu. Wybór programu terapeutycznego jest uzależniony od stopnia nasilenia dolegliwości skórnych i uwzględnia leczenie miejscowe, systemowe i uzupełniające. W celu zmniejszenia ryzyka rozwoju choroby i kontrolowania jej przebiegu stosuje się profilaktykę pierwotną i wtórną.Analiza badań przeprowadzonych w ostatnich latach potwierdziła hipotezę, że alergeny pokarmowe są czynnikiem modulującym przebieg AZS. Alergia pokarmowa u zwierząt objawiała się pod postacią zmian skórnych oraz zaburzeń w funkcjonowaniu układu immunologicznego i pokarmowego. Ze względu na dużą różnorodność badanych gatunków zwierząt, różną liczebność grup badanych oraz niejednolity przebieg procesów diagnostycznych, wyniki badań mogły być niejednorodne. Nie zmienia to faktu, że badania przedkliniczne z wykorzystaniem modeli zwierzęcych umożliwiają lepsze zrozumienie procesów i mechanizmów odpowiedzialnych za rozwój alergii oraz opracowanie strategii interwencyjnych stosowanych w ramach leczenia i profilaktyki chorób o podłożu atopowym.Badania kliniczne u ludzi wykazały, że atopia jest powszechną chorobą, która dotyka zarówno dzieci jak i osoby dorosłe. Wśród czynników, które zwiększały ryzyko wystąpienia AZS można wyróżnić dodatni wywiad rodzinny w kierunku chorób o podłożu alergicznym, współistnienie innych chorób atopowych oraz ryzyko zawodowe, które zwiększa częstotliwość narażenia na potencjalne alergeny.Alergia pokarmowa jest czynnikiem, który może prowadzić do rozwoju lub zaostrzenia istniejących już objawów klinicznych AZS. Zarówno ekspozycja skórna jak i bezpośrednie spożywanie pokarmów takich jak mleko krowie, jaja, mięso, ryby, skorupiaki, owoce czy orzechy, prowadziła do rozwoju AZS u osób badanych.Postępowanie dietetyczno-terapeutyczne u pacjentów z rozpoznaną atopią polegało na eliminacji pokarmów o potencjale alergizującym, wprowadzeniu leczenia, dostosowanego do stopnia nasilenia choroby oraz realizacji działań profilaktycznych, które miały na celu łagodzenie istniejących już objawów, zapobieganie nawrotom choroby i utrzymanie AZS w fazie remisji.pl
dc.affiliationWydział Farmaceutycznypl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorZagrodzki, Paweł - 133875 pl
dc.contributor.authorŻybura, Wiktoria - USOS322855 pl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WFOAM2pl
dc.contributor.reviewerMakowska-Wąs, Justyna - 160002 pl
dc.contributor.reviewerZagrodzki, Paweł - 133875 pl
dc.date.accessioned2024-07-08T23:09:48Z
dc.date.available2024-07-08T23:09:48Z
dc.date.submitted2024-07-08pl
dc.fieldofstudykosmetologiapl
dc.identifier.apddiploma-171607-322855pl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/handle/item/373192
dc.languagepolpl
dc.subject.enKeywords used during the literature search were: atopic dermatitis, atopy, atopic eczema, food allergy, food allergens, elimination diet.pl
dc.subject.plSłowa kluczowe użyte podczas wyszukiwania piśmiennictwa to: atopowe zapalenie skóry, atopia, wyprysk atopowy, alergia pokarmowa, alergeny pokarmowe, dieta eliminacyjna.pl
dc.titleWpływ diety na przebieg atopowego zapalenia skóry - analiza literaturypl
dc.title.alternativeThe influence of diet on the course of atopic dermatitis - literature analysispl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Atopic dermatitis (AD) is a commonly occurring inflammatory skin condition. Epidemiological studies indicate that AD affects 15% – 20% of children and 2% – 10% of adults. Clinical manifestations of AD vary depending on the patient's age. They may occur as papulovesicular lesions, poorly demarcated erythematous patches, excoriations, erosions and crusts. Skin manifestations can appear on the entire body and their topography depends on the phase of the disease process.AD is a multifactorial disorder with etiopathogenesis involving genetic and immunological mechanisms, dysfunction of the skin barrier and non-immunological mechanisms. Among predisposing factors that increase the risk of developing AD, climatic conditions, environmental pollution, food and airborne allergens, as well as psychological factors, can be distinguished.Diagnosing AD is a challenging process due to its complex pathogenesis and often ambiguous clinical picture. The diagnosis of atopy is based on symptom classification according to Hanifin and Rajka criteria and conducting detailed allergological examinations. To make a correct diagnosis, AD must be differentiated from diseases with a similar course. The choice of therapeutic program depends on the severity of skin symptoms and includes topical, systemic and adjunctive treatments. Primary and secondary prevention are used to reduce the risk of disease development and control its course.Analysis of studies recently conducted confirmed the hypothesis that food allergens are a modulating factor in the course of AD. Food allergy in animals manifested itself in the form of skin lesions and disorders in the functioning of the immune and digestive systems. Due to the large diversity of animal species tested, different sizes of study groups and non-uniform course of diagnostic processes, the test results could be heterogeneous. This does not change the fact that preclinical research using animal models allows for a better understanding of the processes and mechanisms responsible for the development of allergies and the development of intervention strategies used in the treatment and prevention of atopic diseases.Clinical studies in people have shown that atopy is a common disease affecting both children and adults. Sensitivity to certain foods, leading to the escalation of AD, has also been confirmed in animals. Among the factors increasing the risk of AD, positive family history of allergic diseases, coexistence of other atopic diseases and occupational risk which increases the frequency of exposure to potential allergens, can be distinguished.Food allergy is a factor that can lead to the development or exacerbation of existing clinical symptoms of AD. Both skin exposure and direct consumption of foods such as cow's milk, eggs, meat, fish, shellfish, fruits or nuts have led to the development of AD in the studied individuals.Dietary and therapeutic management in patients diagnosed with atopy involved the elimination of potentially allergenic food, the introduction of treatment suited to the severity of the disease and the implementation of preventive measures aimed at alleviating existing symptoms, preventing disease relapses and maintaining AD in remission.
dc.abstract.plpl
Atopowe zapalenie skóry (AZS) to powszechnie występująca choroba skóry o charakterze zapalnym. Badania epidemiologiczne wskazują, że AZS występuje u 15% – 20% dzieci i 2% – 10% dorosłych.Objawy kliniczne AZS są zależne od wieku pacjenta. Mogą występować pod postacią zmian grudkowo-pęcherzykowych, nieostro odgraniczonych ognisk rumieniowych, nadżerek, przeczosów i strupów. Manifestacje skórne mogą pojawiać się na powierzchni całego ciała, a ich topografia jest uzależniona od fazy procesu chorobowego. AZS jest schorzeniem o wieloczynnikowej etiopatogenezie, która opiera się na interakcji mechanizmów genetycznych, immunologicznych, dysfunkcji bariery naskórkowej oraz mechanizmów nieimmunologicznych. Wśród czynników predysponujących, które zwiększają ryzyko zachorowania można wyróżnić warunki klimatyczne, zanieczyszczenia środowiska, alergeny pokarmowe i powietrznopochodne oraz czynniki psychiczne.Diagnostyka w przypadku AZS jest procesem trudnym, ze względu na złożoną etiopatogenezę i często niejednoznaczny obraz kliniczny choroby. Rozpoznanie atopii opiera się na klasyfikacji objawów według kryteriów Hanifina i Rajki oraz przeprowadzeniu szczegółowych badań alergologicznych. W celu postawienia prawidłowej diagnozy, AZS różnicuje się z chorobami o zbliżonym przebiegu. Wybór programu terapeutycznego jest uzależniony od stopnia nasilenia dolegliwości skórnych i uwzględnia leczenie miejscowe, systemowe i uzupełniające. W celu zmniejszenia ryzyka rozwoju choroby i kontrolowania jej przebiegu stosuje się profilaktykę pierwotną i wtórną.Analiza badań przeprowadzonych w ostatnich latach potwierdziła hipotezę, że alergeny pokarmowe są czynnikiem modulującym przebieg AZS. Alergia pokarmowa u zwierząt objawiała się pod postacią zmian skórnych oraz zaburzeń w funkcjonowaniu układu immunologicznego i pokarmowego. Ze względu na dużą różnorodność badanych gatunków zwierząt, różną liczebność grup badanych oraz niejednolity przebieg procesów diagnostycznych, wyniki badań mogły być niejednorodne. Nie zmienia to faktu, że badania przedkliniczne z wykorzystaniem modeli zwierzęcych umożliwiają lepsze zrozumienie procesów i mechanizmów odpowiedzialnych za rozwój alergii oraz opracowanie strategii interwencyjnych stosowanych w ramach leczenia i profilaktyki chorób o podłożu atopowym.Badania kliniczne u ludzi wykazały, że atopia jest powszechną chorobą, która dotyka zarówno dzieci jak i osoby dorosłe. Wśród czynników, które zwiększały ryzyko wystąpienia AZS można wyróżnić dodatni wywiad rodzinny w kierunku chorób o podłożu alergicznym, współistnienie innych chorób atopowych oraz ryzyko zawodowe, które zwiększa częstotliwość narażenia na potencjalne alergeny.Alergia pokarmowa jest czynnikiem, który może prowadzić do rozwoju lub zaostrzenia istniejących już objawów klinicznych AZS. Zarówno ekspozycja skórna jak i bezpośrednie spożywanie pokarmów takich jak mleko krowie, jaja, mięso, ryby, skorupiaki, owoce czy orzechy, prowadziła do rozwoju AZS u osób badanych.Postępowanie dietetyczno-terapeutyczne u pacjentów z rozpoznaną atopią polegało na eliminacji pokarmów o potencjale alergizującym, wprowadzeniu leczenia, dostosowanego do stopnia nasilenia choroby oraz realizacji działań profilaktycznych, które miały na celu łagodzenie istniejących już objawów, zapobieganie nawrotom choroby i utrzymanie AZS w fazie remisji.
dc.affiliationpl
Wydział Farmaceutyczny
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Zagrodzki, Paweł - 133875
dc.contributor.authorpl
Żybura, Wiktoria - USOS322855
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WFOAM2
dc.contributor.reviewerpl
Makowska-Wąs, Justyna - 160002
dc.contributor.reviewerpl
Zagrodzki, Paweł - 133875
dc.date.accessioned
2024-07-08T23:09:48Z
dc.date.available
2024-07-08T23:09:48Z
dc.date.submittedpl
2024-07-08
dc.fieldofstudypl
kosmetologia
dc.identifier.apdpl
diploma-171607-322855
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/handle/item/373192
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
Keywords used during the literature search were: atopic dermatitis, atopy, atopic eczema, food allergy, food allergens, elimination diet.
dc.subject.plpl
Słowa kluczowe użyte podczas wyszukiwania piśmiennictwa to: atopowe zapalenie skóry, atopia, wyprysk atopowy, alergia pokarmowa, alergeny pokarmowe, dieta eliminacyjna.
dc.titlepl
Wpływ diety na przebieg atopowego zapalenia skóry - analiza literatury
dc.title.alternativepl
The influence of diet on the course of atopic dermatitis - literature analysis
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
101
Views per month
Views per city
Warsaw
31
Krakow
7
Poznan
7
Wroclaw
7
Gdansk
6
Hamburg
3
Rybnik
3
Tychy
3
Kalisz
2
Ostrów Wielkopolski
2

No access

No Thumbnail Available
Collections