Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Udział produktów spożywczych stanowiących źródło soli kuchennej w diecie dorosłych Polaków
THE SHARE OF FOOD PRODUCTS CONSTITUTING A SOURCE OF TABLE SALT IN THE DIET OF ADULT POLES
sól, dieta, produkty spożywcze, osoby dorosłe
salt, diet, food products, adults
Wprowadzenie: Sól jest nieodłącznym elementem większości produktów i potraw, a jej dzienna podaż z dietą wielokrotnie przekracza potrzeby żywieniowe człowieka. Nadmierna konsumpcja soli, przyczynia się do rozwoju wielu chorób przewlekłych, w tym nadciśnienia tętniczego.Celem podjętych badań, była ocena udziału wybranych produktów spożywczych stanowiących źródło soli kuchennej w diecie dorosłych Polaków. Materiał i metody: Badaniem objęto 119 osób w tym 63 kobiety (53%) i 56 mężczyzn (47%), w wieku od 18 do 83 lat, mieszkańców Polski. Narzędzie badawcze stanowił autorski kwestionariusz ankiety oraz Kwestionariusz Częstości Spożycia –FFQ.Wyniki: U 43,7% ankietowanych rozpoznano nadmierną masę ciała o cechach nadwagi lub otyłości. Główne źródło soli w diecie badanej populacji stanowiło pieczywo (58% spożywa je codziennie). Mężczyźni wyróżniają się większą tendencją do spożywania produktów bogatych w sól w porównaniu z kobietami (Fast-fooody, przetwory wędliniarskie, konserwy, sery, sosy instant. Aż 85% ankietowanych nie zwraca uwagi na zawartość soli podczas zakupu produktów żywnościowych. Ponadto, 1/3 ankietowanych dosala gotowe potrawy przy stole. Wnioski: Spożycie produktów spożywczych stanowiących źródło soli w diecie dorosłych Polaków, można określić jako wysokie, co jest efektem wyborów żywieniowych ankietowanych odbiegających od prawidłowych wzorców żywieniowych. Niezbędnym działaniem będzie wdrożenie edukacji żywieniowej, która przyczyni się do zwiększenia świadomości żywieniowej osób dorosłych.
Introduction: Salt is an inseparable element of most products and dishes, and its daily supply with the diet many times exceeds the nutritional needs of man. Excessive consumption of salt contributes to the development of many chronic diseases, including hypertension.The aim of the study was to assess the share of selected food products constituting a source of table salt in the diet of adult Poles..Material and methods: The study included 119 people, including 63 women (53%) and 56 men (47%), aged 18 to 83, residents of Polish. The research tool was an original questionnaire and the Frequency of Consumption Questionnaire – FFQ.Results: 43.7% of respondents were diagnosed with excessive body weight with features of overweight or obesity. The main source of salt in the diet of the study population was bread (58% consume it daily). Men are distinguished by a greater tendency to consume foods rich in salt compared to women (fast-foods, cold cuts, canned food, cheese, instant sauces.As many as 85% of respondents do not pay attention to the salt content when buying food products. In addition, 1/3 of the respondents added ready-made dishes at the table.Conclusions: The consumption of food products constituting a source of salt in the diet of adult Poles can be described as high, which is the result of the respondents' food choices deviating from the correct eating patterns. An essential action will be the implementation of nutrition education, which will contribute to increasing the nutritional awareness of adults.
dc.abstract.en | Introduction: Salt is an inseparable element of most products and dishes, and its daily supply with the diet many times exceeds the nutritional needs of man. Excessive consumption of salt contributes to the development of many chronic diseases, including hypertension.The aim of the study was to assess the share of selected food products constituting a source of table salt in the diet of adult Poles..Material and methods: The study included 119 people, including 63 women (53%) and 56 men (47%), aged 18 to 83, residents of Polish. The research tool was an original questionnaire and the Frequency of Consumption Questionnaire – FFQ.Results: 43.7% of respondents were diagnosed with excessive body weight with features of overweight or obesity. The main source of salt in the diet of the study population was bread (58% consume it daily). Men are distinguished by a greater tendency to consume foods rich in salt compared to women (fast-foods, cold cuts, canned food, cheese, instant sauces.As many as 85% of respondents do not pay attention to the salt content when buying food products. In addition, 1/3 of the respondents added ready-made dishes at the table.Conclusions: The consumption of food products constituting a source of salt in the diet of adult Poles can be described as high, which is the result of the respondents' food choices deviating from the correct eating patterns. An essential action will be the implementation of nutrition education, which will contribute to increasing the nutritional awareness of adults. | pl |
dc.abstract.pl | Wprowadzenie: Sól jest nieodłącznym elementem większości produktów i potraw, a jej dzienna podaż z dietą wielokrotnie przekracza potrzeby żywieniowe człowieka. Nadmierna konsumpcja soli, przyczynia się do rozwoju wielu chorób przewlekłych, w tym nadciśnienia tętniczego.Celem podjętych badań, była ocena udziału wybranych produktów spożywczych stanowiących źródło soli kuchennej w diecie dorosłych Polaków. Materiał i metody: Badaniem objęto 119 osób w tym 63 kobiety (53%) i 56 mężczyzn (47%), w wieku od 18 do 83 lat, mieszkańców Polski. Narzędzie badawcze stanowił autorski kwestionariusz ankiety oraz Kwestionariusz Częstości Spożycia –FFQ.Wyniki: U 43,7% ankietowanych rozpoznano nadmierną masę ciała o cechach nadwagi lub otyłości. Główne źródło soli w diecie badanej populacji stanowiło pieczywo (58% spożywa je codziennie). Mężczyźni wyróżniają się większą tendencją do spożywania produktów bogatych w sól w porównaniu z kobietami (Fast-fooody, przetwory wędliniarskie, konserwy, sery, sosy instant. Aż 85% ankietowanych nie zwraca uwagi na zawartość soli podczas zakupu produktów żywnościowych. Ponadto, 1/3 ankietowanych dosala gotowe potrawy przy stole. Wnioski: Spożycie produktów spożywczych stanowiących źródło soli w diecie dorosłych Polaków, można określić jako wysokie, co jest efektem wyborów żywieniowych ankietowanych odbiegających od prawidłowych wzorców żywieniowych. Niezbędnym działaniem będzie wdrożenie edukacji żywieniowej, która przyczyni się do zwiększenia świadomości żywieniowej osób dorosłych. | pl |
dc.affiliation | Wydział Lekarski | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Skop-Lewandowska, Agata - 133407 | pl |
dc.contributor.author | Pelczar, Aleksandra | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WL | pl |
dc.contributor.reviewer | Skop-Lewandowska, Agata - 133407 | pl |
dc.contributor.reviewer | Kononowicz, Andrzej - 130247 | pl |
dc.date.accessioned | 2022-07-15T22:07:52Z | |
dc.date.available | 2022-07-15T22:07:52Z | |
dc.date.submitted | 2022-07-15 | pl |
dc.fieldofstudy | dietetyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-159904-295869 | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/297351 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | salt, diet, food products, adults | pl |
dc.subject.pl | sól, dieta, produkty spożywcze, osoby dorosłe | pl |
dc.title | Udział produktów spożywczych stanowiących źródło soli kuchennej w diecie dorosłych Polaków | pl |
dc.title.alternative | THE SHARE OF FOOD PRODUCTS CONSTITUTING A SOURCE OF TABLE SALT IN THE DIET OF ADULT POLES | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |