Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Wybrane gatunki rodzaju Trametes (wrośniak), jako źródło związków bioaktywnych – badania mykochemiczne i biotechnologiczne
Selected species of the genus Trametes (wrośniak) as a source of bioactive compounds - mycochemical and biotechnological studies
Trametes gibbosa; Trametes hirsuta; Trametes versicolor; grzyby lecznicze; biotechnologia grzybów wyższych; kultury mycelialne; akumulacja metabolitów wtórnych; kwasy fenolowe; stymulowanie biosyntezy metabolitów; L–fenyloalanina; jasmonian metylu
Trametes gibbosa; Trametes hirsuta; Trametes versicolor; medicinal mushrooms; biotechnology of higher mushrooms; mycelial cultures; accumulation of secondary metabolites; phenolic acids; stimulating metabolism biosynthesis; methyl jasmonate; L-phenylalanine
Obiektem przeprowadzonych badań były kultury mycelialne trzech gatunków rodzaju Trametes – Trametes gibbosa, Trametes hirsuta oraz Trametes versicolor. Celem eksperymentu było zbadanie wpływu elicytora – jasmonianu metylu i prekursora L–fenyloalaniny na przyrosty biomasy oraz akumulację związków o właściwościach antyoksydacyjnych – kwasów fenolowych w kulturach mycelialnych wymienionych gatunków. Ponadto oznaczono całkowitą zawartość polifenoli z zastosowaniem odczynnika Folin–Ciocalteau oraz przeprowadzono oznaczenia potencjału antyoksydacyjnego metodą DPPH w ekstraktach z uzyskanej biomasy. Kultury napowietrzane wszystkich gatunków prowadzono na pożywce wg Oddoux w specjalnie skonstruowanych 2000 mL biofermentorach. Do kultur eksperymentalnych dodawano oddzielnie L–fenyloalaninę w dwóch stężeniach – 200 mg/L i 800 mg/L pożywki oraz jasmonian metylu w stężeniu 200 M/L (dozowane w trakcie zakładania kultury mycelialnej). Zawartość kwasów fenolowych oznaczono w metanolowych ekstraktach z biomasy zebranej po zakończeniu 10–dniowych cykli hodowlanych metodą DAD-HPLC. Jakościowo stwierdzono obecność trzech kwasów fenolowych oraz L–fenyloalaninę i tryptofan. Stwierdzono najwyższy wzrost akumulacji kwasów fenolowych w przypadku dodatku 800 mg L–fenyloalaniny do podłoża. Największą całkowitą zawartość kwasów fenolowych zaobserwowano w biomasie Trametes hirsuta z dodatkiem 800 mg L–fenyloalaniny na litr pożywki (wzrost zawartości z 2,562 mg/100 g suchej masy (s.m.) do 9,734 mg/100 g s.m). Wyniki badań potwierdziły wpływ egzogennie dodawanych do podłoża czynników: prekursora L–fenyloalaniny oraz elicytora jasmonianu metylu, na wzrost produkcji poszczególnych kwasów fenolowych, całkowitej zawartości polifenoli oraz aktywności antyoksydacyjnej w ekstraktach badanych gatunków rodzaju Trametes.
The objects of the study were mycelial cultures of three species of the genus Trametes –Trametes gibbosa, Trametes hirsuta, and Trametes versicolor. The aim of the experiment was to investigate the influence of the elicitor – methyl jasmonate and precursor L-phenylalanine for biomass increases and accumulation of compounds with antioxidant properties – phenolic acids in mycelial cultures of the mentioned species. Besides, the total content of polyphenols was determined using the Folin-Ciocalteau reagent and antioxidative potential determinations were carried out using the DPPH method in extracts from the obtained biomass. Aerated cultures of all species were grown on Oddoux medium in specially constructed 2000 mL biofermentors. To the experimental cultures, L-phenylalanine was separately added in two concentrations – 200 mg/L and 800 mg/L medium and methyl jasmonate at a concentration of 200 μM/L (dosed during the establishment of the mycelial culture). The phenolic acid content was determined in methanolic biomass extracts collected after the end of 10-day culture cycles by the DAD-HPLC method. Qualitatively, three phenolic acids, L-phenylalanine, and tryptophan were found. The highest increase in phenolic acid accumulation was found in the case of adding 800 mg of L-phenylalanine to the substrate. The highest total phenolic acid content was observed in the biomass of Trametes hirsuta with the addition of 800 mg L-phenylalanine per liter of medium (increase in content from 2.562 mg/100 g dry matter (d.m.) to 9.734 mg/100 g d.m.).Test results confirmed the effect of exogenously added factors: L-phenylalanine precursor and methyl jasmonate elicitor, for an increase in the production of individual phenolic acids, total polyphenol content and antioxidant activity in the extracts of the tested species of the genus Trametes.
dc.abstract.en | The objects of the study were mycelial cultures of three species of the genus Trametes –Trametes gibbosa, Trametes hirsuta, and Trametes versicolor. The aim of the experiment was to investigate the influence of the elicitor – methyl jasmonate and precursor L-phenylalanine for biomass increases and accumulation of compounds with antioxidant properties – phenolic acids in mycelial cultures of the mentioned species. Besides, the total content of polyphenols was determined using the Folin-Ciocalteau reagent and antioxidative potential determinations were carried out using the DPPH method in extracts from the obtained biomass. Aerated cultures of all species were grown on Oddoux medium in specially constructed 2000 mL biofermentors. To the experimental cultures, L-phenylalanine was separately added in two concentrations – 200 mg/L and 800 mg/L medium and methyl jasmonate at a concentration of 200 μM/L (dosed during the establishment of the mycelial culture). The phenolic acid content was determined in methanolic biomass extracts collected after the end of 10-day culture cycles by the DAD-HPLC method. Qualitatively, three phenolic acids, L-phenylalanine, and tryptophan were found. The highest increase in phenolic acid accumulation was found in the case of adding 800 mg of L-phenylalanine to the substrate. The highest total phenolic acid content was observed in the biomass of Trametes hirsuta with the addition of 800 mg L-phenylalanine per liter of medium (increase in content from 2.562 mg/100 g dry matter (d.m.) to 9.734 mg/100 g d.m.).Test results confirmed the effect of exogenously added factors: L-phenylalanine precursor and methyl jasmonate elicitor, for an increase in the production of individual phenolic acids, total polyphenol content and antioxidant activity in the extracts of the tested species of the genus Trametes. | pl |
dc.abstract.pl | Obiektem przeprowadzonych badań były kultury mycelialne trzech gatunków rodzaju Trametes – Trametes gibbosa, Trametes hirsuta oraz Trametes versicolor. Celem eksperymentu było zbadanie wpływu elicytora – jasmonianu metylu i prekursora L–fenyloalaniny na przyrosty biomasy oraz akumulację związków o właściwościach antyoksydacyjnych – kwasów fenolowych w kulturach mycelialnych wymienionych gatunków. Ponadto oznaczono całkowitą zawartość polifenoli z zastosowaniem odczynnika Folin–Ciocalteau oraz przeprowadzono oznaczenia potencjału antyoksydacyjnego metodą DPPH w ekstraktach z uzyskanej biomasy. Kultury napowietrzane wszystkich gatunków prowadzono na pożywce wg Oddoux w specjalnie skonstruowanych 2000 mL biofermentorach. Do kultur eksperymentalnych dodawano oddzielnie L–fenyloalaninę w dwóch stężeniach – 200 mg/L i 800 mg/L pożywki oraz jasmonian metylu w stężeniu 200 M/L (dozowane w trakcie zakładania kultury mycelialnej). Zawartość kwasów fenolowych oznaczono w metanolowych ekstraktach z biomasy zebranej po zakończeniu 10–dniowych cykli hodowlanych metodą DAD-HPLC. Jakościowo stwierdzono obecność trzech kwasów fenolowych oraz L–fenyloalaninę i tryptofan. Stwierdzono najwyższy wzrost akumulacji kwasów fenolowych w przypadku dodatku 800 mg L–fenyloalaniny do podłoża. Największą całkowitą zawartość kwasów fenolowych zaobserwowano w biomasie Trametes hirsuta z dodatkiem 800 mg L–fenyloalaniny na litr pożywki (wzrost zawartości z 2,562 mg/100 g suchej masy (s.m.) do 9,734 mg/100 g s.m). Wyniki badań potwierdziły wpływ egzogennie dodawanych do podłoża czynników: prekursora L–fenyloalaniny oraz elicytora jasmonianu metylu, na wzrost produkcji poszczególnych kwasów fenolowych, całkowitej zawartości polifenoli oraz aktywności antyoksydacyjnej w ekstraktach badanych gatunków rodzaju Trametes. | pl |
dc.affiliation | Wydział Farmaceutyczny | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Sułkowska-Ziaja, Katarzyna - 133535 | pl |
dc.contributor.author | Kosatka, Patrycja | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WFOAM2 | pl |
dc.contributor.reviewer | Sułkowska-Ziaja, Katarzyna - 133535 | pl |
dc.contributor.reviewer | Muszyńska, Bożena - 131074 | pl |
dc.date.accessioned | 2021-04-09T21:31:07Z | |
dc.date.available | 2021-04-09T21:31:07Z | |
dc.date.submitted | 2021-04-09 | pl |
dc.fieldofstudy | farmacja | pl |
dc.identifier.apd | diploma-138630-211234 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/268849 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | Trametes gibbosa; Trametes hirsuta; Trametes versicolor; medicinal mushrooms; biotechnology of higher mushrooms; mycelial cultures; accumulation of secondary metabolites; phenolic acids; stimulating metabolism biosynthesis; methyl jasmonate; L-phenylalanine | pl |
dc.subject.pl | Trametes gibbosa; Trametes hirsuta; Trametes versicolor; grzyby lecznicze; biotechnologia grzybów wyższych; kultury mycelialne; akumulacja metabolitów wtórnych; kwasy fenolowe; stymulowanie biosyntezy metabolitów; L–fenyloalanina; jasmonian metylu | pl |
dc.title | Wybrane gatunki rodzaju Trametes (wrośniak), jako źródło związków bioaktywnych – badania mykochemiczne i biotechnologiczne | pl |
dc.title.alternative | Selected species of the genus Trametes (wrośniak) as a source of bioactive compounds - mycochemical and biotechnological studies | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |