Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Analityczna ocena jakości preparatów zawierających w składzie kwasy Omega-6 i Omega-9
Analytical evaluation of quality of preparations containing omega-6 and omega-9 acids
chromatografia gazowa, walidacja, oznaczenie omega-6 i omega-9
gas chromatography, validation, omega-6 and omega-9 determination
Istotną rolę w prawidłowym rozwoju i funkcjonowaniu organizmu odgrywają nienasycone kwasy tłuszczowe, do których zalicza się kwasy omega-3, omega-6 (kwas linolowy, γ-linolenowy, arachidonowy) i omega-9 (kwas oleinowy). Szczególnie ważne jest dostarczanie z dietą kwasu linolowego i γ-linolenowego, ze względu na brak zdolności organizmu do ich syntezy. Kwasy omega-6 są ważnym budulcem błon komórkowych, wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, a także korzystnie wpływają na stan skóry. Kwasy omega-9, szczególnie kwas oleinowy odgrywa znaczącą rolę w prewencji chorób sercowo – naczyniowych.Celem niniejszej pracy było opracowanie warunków oznaczenia kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-9 zawartych w suplementach diety. W badaniach wykorzystano metodę chromatografii gazowej z detekcją płomieniowo – jonizacyjną. Wyizolowane kwasy tłuszczowe przeprowadzono w estry metylowe i w takiej formie poddano analizie. Rozdział chromatograficzny przeprowadzono przy użyciu kolumny kapilarnej Omegawax™. Objętość dozowanej próbki wynosiła 1µl, przy zadanym podziale strumienia gazu 1:20. Gazem nośnym był hel, którego szybkość przepływu wynosiła 2,5 ml/min. Zastosowano programowaną zmianę temperatury pieca chromatograficznego.Przeprowadzono walidację opracowanej metody w aspekcie liniowości, granicy wykrywalności i oznaczalności, precyzji oraz dokładności uzyskując liniową zależność w zakresie stężeń 0,0357 – 0,2500 mg/ml dla kwasu omega-6 (r = 0,9993) i 0,0100 – 0,5000 mg/ml dla kwasu omega-9 (r = 0,9988). Granica wykrywalności dla omega-6 i omega-9 wynosiła odpowiednio 0,0102 mg/ml i 0,0212 mg/ml, natomiast granica oznaczalności 0,0308 mg/ml i 0,0643 mg/ml. Stwierdzono również, że testowana metoda jest precyzyjna (%RSD < 3% ) i dokładna (95 – 105%, %RSD < 1). Opracowane warunki analizy wykorzystano do oznaczeń jakościowych i ilościowych kwasów omega-6 i omega-9 losowo wybranych preparatów dostępnych na polskim rynku.Na podstawie uzyskanych wyników można stwierdzić, że opracowana procedura analityczna może być stosowana do rutynowej kontroli preparatów zawierających w składzie kwasy omega-6 i omega-9.
In the proper development and functioning of the body, a very important role is played by unsaturated fatty acids, which include omega-3, omega-6 (linoleic acid, γ-linolenic acid, arachidonic acid) and omega-9 (oleic acid). The supply of linoleic and γ-linolenic acid with the diet is particularly crucial, due to the body's inability to synthesise them. Omega-6 acids are an important building block of cell membranes, show anti-inflammatory and anticoagulant properties, and have a beneficial effect on the condition of the skin. Omega-9 acids, especially oleic acid plays a significant role in the prevention of cardiovascular diseases. The aim of this study was to develop conditions for the determination of omega-6 and omega-9 fatty acids contained in dietary supplements. Gas chromatography method with flame ionization detection was used in the study. The isolated fatty acids were converted into methyl esters and in this form were analysed. Chromatographic separation was performed using an Omegawax™ capillary column. The volume of the dispensed sample was 1µl, with a preset gas split flow of 1:20. The carrier gas was helium with flow rate 2.5 ml/min. A programmable change of the temperature of the chromatographic oven was applied. The developed method was validated in terms of linearity, limit of detection and quantification, precision and accuracy. A linear relationship in the concentration range 0.0357 - 0.2500 mg/ml for omega-6 acid (r = 0.9993) and 0.0100 - 0.5000 mg/ml for omega-9 acid (r = 0.9988) was achieved. The limit of detection for omega-6 and omega-9 were 0.0102 mg/ ml and 0.0212 mg/ml, respectively, while the limit of quantification was 0.0308 mg/ml and 0.0643 mg/ml. The tested method was also found to be precise (%RSD < 3% ) and accurate (95 - 105%, %RSD < 1). The developed analysis conditions were used for qualitative and quantitative determination of omega-6 and omega-9 acids of randomly selected preparations available on the Polish market. On the basis of the obtained results it can be concluded that the developed analytical procedure can be used for routine control of preparations containing in their composition omega-6 and omega-9 acids.
dc.abstract.en | In the proper development and functioning of the body, a very important role is played by unsaturated fatty acids, which include omega-3, omega-6 (linoleic acid, γ-linolenic acid, arachidonic acid) and omega-9 (oleic acid). The supply of linoleic and γ-linolenic acid with the diet is particularly crucial, due to the body's inability to synthesise them. Omega-6 acids are an important building block of cell membranes, show anti-inflammatory and anticoagulant properties, and have a beneficial effect on the condition of the skin. Omega-9 acids, especially oleic acid plays a significant role in the prevention of cardiovascular diseases. The aim of this study was to develop conditions for the determination of omega-6 and omega-9 fatty acids contained in dietary supplements. Gas chromatography method with flame ionization detection was used in the study. The isolated fatty acids were converted into methyl esters and in this form were analysed. Chromatographic separation was performed using an Omegawax™ capillary column. The volume of the dispensed sample was 1µl, with a preset gas split flow of 1:20. The carrier gas was helium with flow rate 2.5 ml/min. A programmable change of the temperature of the chromatographic oven was applied. The developed method was validated in terms of linearity, limit of detection and quantification, precision and accuracy. A linear relationship in the concentration range 0.0357 - 0.2500 mg/ml for omega-6 acid (r = 0.9993) and 0.0100 - 0.5000 mg/ml for omega-9 acid (r = 0.9988) was achieved. The limit of detection for omega-6 and omega-9 were 0.0102 mg/ ml and 0.0212 mg/ml, respectively, while the limit of quantification was 0.0308 mg/ml and 0.0643 mg/ml. The tested method was also found to be precise (%RSD < 3% ) and accurate (95 - 105%, %RSD < 1). The developed analysis conditions were used for qualitative and quantitative determination of omega-6 and omega-9 acids of randomly selected preparations available on the Polish market. On the basis of the obtained results it can be concluded that the developed analytical procedure can be used for routine control of preparations containing in their composition omega-6 and omega-9 acids. | pl |
dc.abstract.pl | Istotną rolę w prawidłowym rozwoju i funkcjonowaniu organizmu odgrywają nienasycone kwasy tłuszczowe, do których zalicza się kwasy omega-3, omega-6 (kwas linolowy, γ-linolenowy, arachidonowy) i omega-9 (kwas oleinowy). Szczególnie ważne jest dostarczanie z dietą kwasu linolowego i γ-linolenowego, ze względu na brak zdolności organizmu do ich syntezy. Kwasy omega-6 są ważnym budulcem błon komórkowych, wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, a także korzystnie wpływają na stan skóry. Kwasy omega-9, szczególnie kwas oleinowy odgrywa znaczącą rolę w prewencji chorób sercowo – naczyniowych.Celem niniejszej pracy było opracowanie warunków oznaczenia kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-9 zawartych w suplementach diety. W badaniach wykorzystano metodę chromatografii gazowej z detekcją płomieniowo – jonizacyjną. Wyizolowane kwasy tłuszczowe przeprowadzono w estry metylowe i w takiej formie poddano analizie. Rozdział chromatograficzny przeprowadzono przy użyciu kolumny kapilarnej Omegawax™. Objętość dozowanej próbki wynosiła 1µl, przy zadanym podziale strumienia gazu 1:20. Gazem nośnym był hel, którego szybkość przepływu wynosiła 2,5 ml/min. Zastosowano programowaną zmianę temperatury pieca chromatograficznego.Przeprowadzono walidację opracowanej metody w aspekcie liniowości, granicy wykrywalności i oznaczalności, precyzji oraz dokładności uzyskując liniową zależność w zakresie stężeń 0,0357 – 0,2500 mg/ml dla kwasu omega-6 (r = 0,9993) i 0,0100 – 0,5000 mg/ml dla kwasu omega-9 (r = 0,9988). Granica wykrywalności dla omega-6 i omega-9 wynosiła odpowiednio 0,0102 mg/ml i 0,0212 mg/ml, natomiast granica oznaczalności 0,0308 mg/ml i 0,0643 mg/ml. Stwierdzono również, że testowana metoda jest precyzyjna (%RSD < 3% ) i dokładna (95 – 105%, %RSD < 1). Opracowane warunki analizy wykorzystano do oznaczeń jakościowych i ilościowych kwasów omega-6 i omega-9 losowo wybranych preparatów dostępnych na polskim rynku.Na podstawie uzyskanych wyników można stwierdzić, że opracowana procedura analityczna może być stosowana do rutynowej kontroli preparatów zawierających w składzie kwasy omega-6 i omega-9. | pl |
dc.affiliation | Wydział Farmaceutyczny | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Dąbrowska, Monika - 129159 | pl |
dc.contributor.author | Szczybyło, Anna | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WFOAM2 | pl |
dc.contributor.reviewer | Dąbrowska, Monika - 129159 | pl |
dc.contributor.reviewer | Starek, Małgorzata - 133481 | pl |
dc.date.accessioned | 2022-04-01T21:33:36Z | |
dc.date.available | 2022-04-01T21:33:36Z | |
dc.date.submitted | 2022-04-01 | pl |
dc.fieldofstudy | farmacja | pl |
dc.identifier.apd | diploma-146635-226287 | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/289750 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | gas chromatography, validation, omega-6 and omega-9 determination | pl |
dc.subject.pl | chromatografia gazowa, walidacja, oznaczenie omega-6 i omega-9 | pl |
dc.title | Analityczna ocena jakości preparatów zawierających w składzie kwasy Omega-6 i Omega-9 | pl |
dc.title.alternative | Analytical evaluation of quality of preparations containing omega-6 and omega-9 acids | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |