Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Badanie zmian preferencji żywieniowych i zapachowych oraz ich wpływ na długoterminową utratę masy ciała u pacjentów po zabiegach bariatrycznych.
The analysis of taste and smell preference changes following bariatric surgery and their effect on long-term weight loss in obese patients.
operacja bariatryczna, preferencje żywieniowe, preferencje smakowe, otyłość
bariatric surgery, smell preference, taste preference, obesity
Nadwaga i otyłość dotyczą coraz większej liczby osób i stały się chorobami cywilizacyjnymi. W skali europejskiej problem ten dotyczy około 10–20% mężczyzn i 15–25% kobiet. Utrzymanie prozdrowotnego stylu życia poprzez odpowiednią dietę i aktywność fizyczną stanowi podstawę zapobiegania otyłości, jednakże nie jest to narzędzie skuteczne u wszystkich osób. Najefektywniejszym sposobem leczenia otyłości jest chirurgia bariatryczna. Dieta z restrykcjami kalorycznymi często pozwala na zmniejszenie masy ciała, jednakże często u pacjentów dochodzi do nawrotu nadwagi i otyłości na skutek procesów regulujących aktywność ośrodka głodu i sytości w mózgu. U pacjentów po zabiegach bariatrycznych rzadziej obserwuje się tego rodzaju efekt. Ponadto, zabiegi bariatryczne przyczyniają się do obniżenia śmiertelności oraz zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób towarzyszących nadwadze i otyłości. Dane literaturowe pokazuja, że zarówno czynniki hormonalne jak i zmiany w ośrodkach nerwowych odpowiedzialnych za wybieranie i spożywanie określonych pokarmów w istotny sposób wpływają na preferencje żywieniowe u pacjentów po zabiegach bariatrycznych.Podstawą naszej hipotezy było wnioskowanie, że zabiegi bariatryczne przyczyniają się do zmian w ośrodkach nerwowych, które powodują zmiany preferencji żywieniowych. Założyliśmy, że zmiany preferencji żywieniowych i zapachowych po różnych zabiegach bariatrycznych sprzyjają obniżeniu i utrzymaniu obniżonej masy ciała. Narzędziem badawczym w niniejszym projekcie było badania ankietowe i obserwacja pacjentów poddanych zabiegom bariatrycznym zarówno RYGB jak i LSG w celu określenia zmian ich preferencji żywieniowych i zapachowych. Preferencje żywieniowe i zapachowe przed i po zabiegach bariatrycznych, zostały ocenione przy użyciu modelu SAM (Self-Assessment Manikin). W wyniku przeprowadzonych analiz zaobserwowano, że preferencje żywieniowe nie zależą od BMI i stopnia otyłości, nie odnotowano w tym zakresie istotnych statystycznie różnic. Istotne statystycznie różnice odnotowano w obszarze preferencji węchowych po uwzględnieniu kryterium płci. Widoczne różnice w preferencjach żywieniowych pojawiły się po zastosowaniu leczenia chirurgicznego. Ponadto zaobserwowano, że rodzaj zastosowanej procedury bariatrycznej RYGB/LSG dodatkowo różnicował preferencje żywieniowe w grupie badanej.
Overweight and obesity affect more and more people and have become civilization diseases. In spite of intensive research on the pathomechanism of obesity, effective tools are currently being sought that would not only reduce weight, but also provide long-term effects. More and more evidence suggests that the most effective tool of this type is bariatric surgery. A diet with caloric restriction often allows for a reduction of body weight, but equally often patients return to overweight and obesity as a result of processes regulating the activity of the hunger and satiety center in the brain. In addition, bariatric treatments contribute to lowering mortality and to reducing the risk of developing comorbidity and obesity-related diseases. Given that bariatric surgery is currently the most effective method of long term weight loss, determining the exact mechanisms behind post-surgical weight loss is of utmost importance. Current literature suggests that although RYGB and LSG procedures have similar short-term weight loss, SG-treated patients are more likely to regain weight in the long-term. In contrast, SG-treated patients show food preferences similar to their pre-surgical state, and continue to prefer a higher fat diet. The aim of this study was to examine the taste and odorant preferences after two bariatric surgery RYGB an LSG. Whether the effect of the timing of taste and odorant preference changes have on successful weight loss following bariatric surgery. The Self-Assessment Manikin (SAM) was be used to measure the pleasure associated with the participant’s affective reaction to a variety of food-related and odorant-related pictures. As a results we demonstrated that before bariatric surgery there is no correlation between taste preferences neither with BMI or sex. We noticed differences in odorant preferences that depended on sex. After bariatric procedures we observed only differences in taste preferences not in odorant. Statistically, more important were changes in taste preferences after LSG.
dc.abstract.en | Overweight and obesity affect more and more people and have become civilization diseases. In spite of intensive research on the pathomechanism of obesity, effective tools are currently being sought that would not only reduce weight, but also provide long-term effects. More and more evidence suggests that the most effective tool of this type is bariatric surgery. A diet with caloric restriction often allows for a reduction of body weight, but equally often patients return to overweight and obesity as a result of processes regulating the activity of the hunger and satiety center in the brain. In addition, bariatric treatments contribute to lowering mortality and to reducing the risk of developing comorbidity and obesity-related diseases. Given that bariatric surgery is currently the most effective method of long term weight loss, determining the exact mechanisms behind post-surgical weight loss is of utmost importance. Current literature suggests that although RYGB and LSG procedures have similar short-term weight loss, SG-treated patients are more likely to regain weight in the long-term. In contrast, SG-treated patients show food preferences similar to their pre-surgical state, and continue to prefer a higher fat diet. The aim of this study was to examine the taste and odorant preferences after two bariatric surgery RYGB an LSG. Whether the effect of the timing of taste and odorant preference changes have on successful weight loss following bariatric surgery. The Self-Assessment Manikin (SAM) was be used to measure the pleasure associated with the participant’s affective reaction to a variety of food-related and odorant-related pictures. As a results we demonstrated that before bariatric surgery there is no correlation between taste preferences neither with BMI or sex. We noticed differences in odorant preferences that depended on sex. After bariatric procedures we observed only differences in taste preferences not in odorant. Statistically, more important were changes in taste preferences after LSG. | pl |
dc.abstract.pl | Nadwaga i otyłość dotyczą coraz większej liczby osób i stały się chorobami cywilizacyjnymi. W skali europejskiej problem ten dotyczy około 10–20% mężczyzn i 15–25% kobiet. Utrzymanie prozdrowotnego stylu życia poprzez odpowiednią dietę i aktywność fizyczną stanowi podstawę zapobiegania otyłości, jednakże nie jest to narzędzie skuteczne u wszystkich osób. Najefektywniejszym sposobem leczenia otyłości jest chirurgia bariatryczna. Dieta z restrykcjami kalorycznymi często pozwala na zmniejszenie masy ciała, jednakże często u pacjentów dochodzi do nawrotu nadwagi i otyłości na skutek procesów regulujących aktywność ośrodka głodu i sytości w mózgu. U pacjentów po zabiegach bariatrycznych rzadziej obserwuje się tego rodzaju efekt. Ponadto, zabiegi bariatryczne przyczyniają się do obniżenia śmiertelności oraz zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób towarzyszących nadwadze i otyłości. Dane literaturowe pokazuja, że zarówno czynniki hormonalne jak i zmiany w ośrodkach nerwowych odpowiedzialnych za wybieranie i spożywanie określonych pokarmów w istotny sposób wpływają na preferencje żywieniowe u pacjentów po zabiegach bariatrycznych.Podstawą naszej hipotezy było wnioskowanie, że zabiegi bariatryczne przyczyniają się do zmian w ośrodkach nerwowych, które powodują zmiany preferencji żywieniowych. Założyliśmy, że zmiany preferencji żywieniowych i zapachowych po różnych zabiegach bariatrycznych sprzyjają obniżeniu i utrzymaniu obniżonej masy ciała. Narzędziem badawczym w niniejszym projekcie było badania ankietowe i obserwacja pacjentów poddanych zabiegom bariatrycznym zarówno RYGB jak i LSG w celu określenia zmian ich preferencji żywieniowych i zapachowych. Preferencje żywieniowe i zapachowe przed i po zabiegach bariatrycznych, zostały ocenione przy użyciu modelu SAM (Self-Assessment Manikin). W wyniku przeprowadzonych analiz zaobserwowano, że preferencje żywieniowe nie zależą od BMI i stopnia otyłości, nie odnotowano w tym zakresie istotnych statystycznie różnic. Istotne statystycznie różnice odnotowano w obszarze preferencji węchowych po uwzględnieniu kryterium płci. Widoczne różnice w preferencjach żywieniowych pojawiły się po zastosowaniu leczenia chirurgicznego. Ponadto zaobserwowano, że rodzaj zastosowanej procedury bariatrycznej RYGB/LSG dodatkowo różnicował preferencje żywieniowe w grupie badanej. | pl |
dc.affiliation | Wydział Lekarski | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Zapała, Barbara - 161591 | pl |
dc.contributor.author | Krynicka, Patrycja | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WL | pl |
dc.contributor.reviewer | Szopa, Magdalena - 133593 | pl |
dc.contributor.reviewer | Zapała, Barbara - 161591 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-27T15:46:24Z | |
dc.date.available | 2020-07-27T15:46:24Z | |
dc.date.submitted | 2018-06-27 | pl |
dc.fieldofstudy | dietetyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-123170-176260 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/227563 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | bariatric surgery, smell preference, taste preference, obesity | pl |
dc.subject.pl | operacja bariatryczna, preferencje żywieniowe, preferencje smakowe, otyłość | pl |
dc.title | Badanie zmian preferencji żywieniowych i zapachowych oraz ich wpływ na długoterminową utratę masy ciała u pacjentów po zabiegach bariatrycznych. | pl |
dc.title.alternative | The analysis of taste and smell preference changes following bariatric surgery and their effect on long-term weight loss in obese patients. | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |