Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Flexión nominal en el "Libro de guisados, manjares y potages" (1549)
"Libro de guisados, manjares y potages" (1549) : nominal inflection
językoznawstwo kulinarne
Robert Nola
Piotr Dunin-Wolski
fleksja rzeczownika
culinary linguistics
Robert Nola
Piotr Dunin-Wolski
nominal inflection
lingüística culinaria
Robert Nola
Piotr Dunin-Wolski
flexión nominal
Głównym celem tego artykułu jest przedstawienie niektórych aspektów morfo-syntaktycznych Libro de gusados, manjares y potages, dzieła XVI-wiecznego katalońskiego kucharza Roberta de Noli, opublikowanego w 1549 r., którego kopia znajduje się w zbiorach P. Dunin-Wolskiego w Krakowie. Dzieło składa się z dwóch głównych części. Pierwsza przedstawia biskupa Piotra Dunin-Wolskiego, Roberta Nolę i ich dzieła. Druga część obejmuje analizę i interpretację zjawisk odmiany nominalnej udokumentowanych w Księdze.
The main objective of this paper is to present some morpho-syntactical aspects of Libro de guisados, manjares y potages, a work by a 16th-century Catalan chef, Robert de Nola, published in 1549, a copy of which is in the collection of P. Dunin-Wolski in Krakow. The work consists of two main parts. The first is the presentation of Bishop Piotr Dunin-Wolski, Robert Nola and their respective works. The second part comprises the analysis and interpretation of the nominal inflection phenomena documented in the Libro.
El objetivo principal de este artículo es presentar algunos aspectos morfosintácticos de Libro de guisados, manjares y potages, obra de un jefe de cocina catalán del siglo XVI, Robert de Nola, publicada en 1549 cuyo ejemplar se halla en la colección de P. Dunin-Wolski en Cracovia. El trabajo consta de dos partes principales. La primera es la presentación del obispo Piotr Dunin-Wolski, Robert Nola y sus respectivas obras. La segunda parte comprende el análisis y la interpretación de los fenómenos de flexión nominal documentados en el Libro.
dc.abstract.en | The main objective of this paper is to present some morpho-syntactical aspects of Libro de guisados, manjares y potages, a work by a 16th-century Catalan chef, Robert de Nola, published in 1549, a copy of which is in the collection of P. Dunin-Wolski in Krakow. The work consists of two main parts. The first is the presentation of Bishop Piotr Dunin-Wolski, Robert Nola and their respective works. The second part comprises the analysis and interpretation of the nominal inflection phenomena documented in the Libro. | |
dc.abstract.other | El objetivo principal de este artículo es presentar algunos aspectos morfosintácticos de Libro de guisados, manjares y potages, obra de un jefe de cocina catalán del siglo XVI, Robert de Nola, publicada en 1549 cuyo ejemplar se halla en la colección de P. Dunin-Wolski en Cracovia. El trabajo consta de dos partes principales. La primera es la presentación del obispo Piotr Dunin-Wolski, Robert Nola y sus respectivas obras. La segunda parte comprende el análisis y la interpretación de los fenómenos de flexión nominal documentados en el Libro. | |
dc.abstract.pl | Głównym celem tego artykułu jest przedstawienie niektórych aspektów morfo-syntaktycznych Libro de gusados, manjares y potages, dzieła XVI-wiecznego katalońskiego kucharza Roberta de Noli, opublikowanego w 1549 r., którego kopia znajduje się w zbiorach P. Dunin-Wolskiego w Krakowie. Dzieło składa się z dwóch głównych części. Pierwsza przedstawia biskupa Piotra Dunin-Wolskiego, Roberta Nolę i ich dzieła. Druga część obejmuje analizę i interpretację zjawisk odmiany nominalnej udokumentowanych w Księdze. | |
dc.affiliation | Wydział Filologiczny : Instytut Filologii Romańskiej | |
dc.contributor.author | Stala, Ewa - 132050 | |
dc.date.accessioned | 2025-06-23T12:27:41Z | |
dc.date.available | 2025-06-23T12:27:41Z | |
dc.date.createdat | 2025-06-13T06:59:19Z | en |
dc.date.issued | 2025 | |
dc.date.openaccess | 0 | |
dc.description.accesstime | w momencie opublikowania | |
dc.description.number | 1 | |
dc.description.physical | 7-18 | |
dc.description.version | ostateczna wersja wydawcy | |
dc.description.volume | 72 | |
dc.identifier.doi | 10.24425/kn.2025.154222 | |
dc.identifier.issn | 0023-5911 | |
dc.identifier.project | DRC IA | |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/handle/item/553518 | |
dc.language | spa | |
dc.language.container | spa | |
dc.rights | Udzielam licencji. Uznanie autorstwa - Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowa | |
dc.rights.licence | CC-BY-SA | |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.pl | |
dc.share.type | otwarte czasopismo | |
dc.subject.en | culinary linguistics | |
dc.subject.en | Robert Nola | |
dc.subject.en | Piotr Dunin-Wolski | |
dc.subject.en | nominal inflection | |
dc.subject.other | lingüística culinaria | |
dc.subject.other | Robert Nola | |
dc.subject.other | Piotr Dunin-Wolski | |
dc.subject.other | flexión nominal | |
dc.subject.pl | językoznawstwo kulinarne | |
dc.subject.pl | Robert Nola | |
dc.subject.pl | Piotr Dunin-Wolski | |
dc.subject.pl | fleksja rzeczownika | |
dc.subtype | Article | |
dc.title | Flexión nominal en el "Libro de guisados, manjares y potages" (1549) | |
dc.title.alternative | "Libro de guisados, manjares y potages" (1549) : nominal inflection | |
dc.title.journal | Kwartalnik Neofilologiczny | |
dc.type | JournalArticle | |
dspace.entity.type | Publication | en |