Kuchnia bliskowschodnia jako element kultury muzułmańskiej.

licenciate
dc.abstract.enMiddle Eastern cuisine is one of the elements of islamic culture. The rules on eaten food are based on the guidelines set by religion, written in the Qur'an. The combination of the principles established by the Qur'an with the traditions present in areas of the Middle East before the introduction of a new religion gave rise to a unique cuisine. On the one hand it is unified by the religious commandments and prohibitions, and on the other hand, is diverse thanks to the wealth of plants grown in areas of the Middle East. Variable climate created by the landform also affects the increase of crop diversity.pl
dc.abstract.plKuchnia bliskowschodnia jest jednym z elementów kultury muzułmańskiej. Zasady dotyczące spożywanego pożywienia opierają się na wytycznych religii, zawartych w Koranie. Połączenie zasad określonych przez Koran i tradycji obecnych na terenach Bliskiego Wschodu przed pojawieniem się nowej religii spowodowały powstanie jedynej w swoim rodzaju kuchni. Z jednej strony dochodzi do ujednolicenia jej przez zakazy i nakazy religijne, a z drugiej strony jest różnorodna dzięki bogactwu roślin hodowanych na terenach Bliskiego Wschodu. Zmienny klimat powstały dzięki ukształtowaniu terenów wpływa również na zwiększenie różnorodności upraw.pl
dc.affiliationWydział Studiów Międzynarodowych i Politycznychpl
dc.areaobszar nauk humanistycznychpl
dc.areaobszar nauk społecznychpl
dc.contributor.advisorRudnicka-Kassem, Dorota - 131715 pl
dc.contributor.authorHordyńska, Nataliapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WSMPpl
dc.contributor.reviewerRudnicka-Kassem, Dorota - 131715 pl
dc.contributor.reviewerRak, Karolinapl
dc.contributor.reviewerKurpiewska-Korbut, Renatapl
dc.date.accessioned2020-07-26T20:38:35Z
dc.date.available2020-07-26T20:38:35Z
dc.date.submitted2016-10-28pl
dc.fieldofstudystudia bliskowschodniepl
dc.identifier.apddiploma-103932-130032pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/210400
dc.languagepolpl
dc.subject.enMiddle Eastern cuisine, Islamic culture, islam, Middle East, arabic countriespl
dc.subject.plkuchnia bliskowschodnia, kultura muzułmańska, islam, Bliski Wschód, kraje arabskiepl
dc.titleKuchnia bliskowschodnia jako element kultury muzułmańskiej.pl
dc.title.alternativeThe Middle Eastern cuisine as an element of Islamic culture.pl
dc.typelicenciatepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Middle Eastern cuisine is one of the elements of islamic culture. The rules on eaten food are based on the guidelines set by religion, written in the Qur'an. The combination of the principles established by the Qur'an with the traditions present in areas of the Middle East before the introduction of a new religion gave rise to a unique cuisine. On the one hand it is unified by the religious commandments and prohibitions, and on the other hand, is diverse thanks to the wealth of plants grown in areas of the Middle East. Variable climate created by the landform also affects the increase of crop diversity.
dc.abstract.plpl
Kuchnia bliskowschodnia jest jednym z elementów kultury muzułmańskiej. Zasady dotyczące spożywanego pożywienia opierają się na wytycznych religii, zawartych w Koranie. Połączenie zasad określonych przez Koran i tradycji obecnych na terenach Bliskiego Wschodu przed pojawieniem się nowej religii spowodowały powstanie jedynej w swoim rodzaju kuchni. Z jednej strony dochodzi do ujednolicenia jej przez zakazy i nakazy religijne, a z drugiej strony jest różnorodna dzięki bogactwu roślin hodowanych na terenach Bliskiego Wschodu. Zmienny klimat powstały dzięki ukształtowaniu terenów wpływa również na zwiększenie różnorodności upraw.
dc.affiliationpl
Wydział Studiów Międzynarodowych i Politycznych
dc.areapl
obszar nauk humanistycznych
dc.areapl
obszar nauk społecznych
dc.contributor.advisorpl
Rudnicka-Kassem, Dorota - 131715
dc.contributor.authorpl
Hordyńska, Natalia
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WSMP
dc.contributor.reviewerpl
Rudnicka-Kassem, Dorota - 131715
dc.contributor.reviewerpl
Rak, Karolina
dc.contributor.reviewerpl
Kurpiewska-Korbut, Renata
dc.date.accessioned
2020-07-26T20:38:35Z
dc.date.available
2020-07-26T20:38:35Z
dc.date.submittedpl
2016-10-28
dc.fieldofstudypl
studia bliskowschodnie
dc.identifier.apdpl
diploma-103932-130032
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/210400
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
Middle Eastern cuisine, Islamic culture, islam, Middle East, arabic countries
dc.subject.plpl
kuchnia bliskowschodnia, kultura muzułmańska, islam, Bliski Wschód, kraje arabskie
dc.titlepl
Kuchnia bliskowschodnia jako element kultury muzułmańskiej.
dc.title.alternativepl
The Middle Eastern cuisine as an element of Islamic culture.
dc.typepl
licenciate
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
21
Views per month
Views per city
Krakow
8
Wroclaw
3
Chandler
1
Dublin
1
Florence
1
Izmir
1
Kielce
1
Tarnów
1

No access

No Thumbnail Available