Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Właściwości wybranych frakcji ekstraktów Brassica oleracea var. capitata w odniesieniu do bakterii z gatunku Staphylococcus epidermidis”
Properties of selected fractions of Brassica oleracea var. capitata extracts against Staphylococcus epidermidis
kapusta, właściwości antybakteryjne, rośliny lecznicze, czerwona kapusta, biała kapusta, polifenole, glukozynolany, stany zapalne, bakterie antybiotykooporne, bakterie, staphylococcus epidermidis
cabbage, antibacterial properties, medical plants, red cabbage, white cabbage, polyphenols, glucosinolates, inflammation, antibiotic-resistant microorganisms, staphylococcus epidermidis
Zakażenia bakteryjne wywoływane przez drobnoustroje stanowią aktualnie wyzwanie dla medycyny. W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie roślinami wykazującymi działanie przeciwbakteryjne dzięki zawartości takich substancji jak polifenole, flawonoidy, glukozynolany, saponiny, taniny i terpeny. Co więcej wykazano, że ekstrakty roślinne mogą zawierać także białka i peptydy, które posiadają właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Mając na względzie, iż rośliny z rodziny Brassicaceae wykazują właściwości przeciw drobnoustrojom w niniejszej pracy podjęto próbę określenia właściwości antybakteryjnych pełnego ekstraktu z liści kapusty głowiastej czerwonej i białej oraz ich frakcji organicznej i białkowej wobec bakterii Staphylococcus epidermidisi. Ekstrakty z liści obu kapust oraz uzyskane frakcje zostały scharakteryzowane pod względem ich zawartości. Potwierdzono obecność kwasów organicznych, terpenów, glukozynolanów i polifenoli we frakcji organicznej oraz potwierdzono występowanie białka we frakcji białkowej ekstraktów. Ustalono właściwości antybakteryjne pełnych ekstraktów z kapusty białej i czerwonej oraz ich frakcji wobec bakterii S. epidermidis. Wykazano, że pełne ekstrakty oraz frakcja organiczna kapusty czerwonej wywierały silniejsze hamowanie wzrostu tych drobnoustrojów. Uzyskane wyniki stanowią bazę do dalszych badań, które mogłyby być pomocne we wspieraniu już istniejących farmakoterapii wobec patogennych gatunków bakterii Staphyloccus epidermidis.
Bacterial infection caused by antibiotic-resistant microorganisms are challenge for medicine. In recent years, there has been a growing interest in plants with antibacterial activity due to the content of substances such as polyphenols, flavonoids, glucosinolates, saponins, tannins and terpenes. Furthermore, plant extracts may contain antimicrobial proteins and peptides which have antimicrobial properties. The aim of this study was to investigate the antibacterial properties of full extracts from white and red cabbage and of their organic and protein fractions against Staphylococcus epidermidis bacteria. Extracts from both cabbages and their fractions were characterized. Presence of organic acids, terpenes, glucosinolates and polyplehnols were confirmed. The antibacterial properties of whole white and red cabbage extracts and their fractions against S. epidermidis bacteria were established. The whole extracts and fractions of red cabbage showed a better on bacteria growth inhibition. The obtained results could be the basis for further research, especially on the in supporting the already existing pharmacotherapy against pathogenic species of Staphyloccus epidermidis.
dc.abstract.en | Bacterial infection caused by antibiotic-resistant microorganisms are challenge for medicine. In recent years, there has been a growing interest in plants with antibacterial activity due to the content of substances such as polyphenols, flavonoids, glucosinolates, saponins, tannins and terpenes. Furthermore, plant extracts may contain antimicrobial proteins and peptides which have antimicrobial properties. The aim of this study was to investigate the antibacterial properties of full extracts from white and red cabbage and of their organic and protein fractions against Staphylococcus epidermidis bacteria. Extracts from both cabbages and their fractions were characterized. Presence of organic acids, terpenes, glucosinolates and polyplehnols were confirmed. The antibacterial properties of whole white and red cabbage extracts and their fractions against S. epidermidis bacteria were established. The whole extracts and fractions of red cabbage showed a better on bacteria growth inhibition. The obtained results could be the basis for further research, especially on the in supporting the already existing pharmacotherapy against pathogenic species of Staphyloccus epidermidis. | pl |
dc.abstract.pl | Zakażenia bakteryjne wywoływane przez drobnoustroje stanowią aktualnie wyzwanie dla medycyny. W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie roślinami wykazującymi działanie przeciwbakteryjne dzięki zawartości takich substancji jak polifenole, flawonoidy, glukozynolany, saponiny, taniny i terpeny. Co więcej wykazano, że ekstrakty roślinne mogą zawierać także białka i peptydy, które posiadają właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Mając na względzie, iż rośliny z rodziny Brassicaceae wykazują właściwości przeciw drobnoustrojom w niniejszej pracy podjęto próbę określenia właściwości antybakteryjnych pełnego ekstraktu z liści kapusty głowiastej czerwonej i białej oraz ich frakcji organicznej i białkowej wobec bakterii Staphylococcus epidermidisi. Ekstrakty z liści obu kapust oraz uzyskane frakcje zostały scharakteryzowane pod względem ich zawartości. Potwierdzono obecność kwasów organicznych, terpenów, glukozynolanów i polifenoli we frakcji organicznej oraz potwierdzono występowanie białka we frakcji białkowej ekstraktów. Ustalono właściwości antybakteryjne pełnych ekstraktów z kapusty białej i czerwonej oraz ich frakcji wobec bakterii S. epidermidis. Wykazano, że pełne ekstrakty oraz frakcja organiczna kapusty czerwonej wywierały silniejsze hamowanie wzrostu tych drobnoustrojów. Uzyskane wyniki stanowią bazę do dalszych badań, które mogłyby być pomocne we wspieraniu już istniejących farmakoterapii wobec patogennych gatunków bakterii Staphyloccus epidermidis. | pl |
dc.affiliation | Wydział Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii | pl |
dc.area | obszar nauk przyrodniczych | pl |
dc.contributor.advisor | Guevara Lora, Ibeth - 128236 | pl |
dc.contributor.author | Jankowska, Katarzyna | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WBBB | pl |
dc.contributor.reviewer | Guevara Lora, Ibeth - 128236 | pl |
dc.contributor.reviewer | Rąpała-Kozik, Maria - 131641 | pl |
dc.date.accessioned | 2022-05-26T21:32:46Z | |
dc.date.available | 2022-05-26T21:32:46Z | |
dc.date.submitted | 2022-05-26 | pl |
dc.fieldofstudy | biochemia | pl |
dc.identifier.apd | diploma-153380-228201 | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/292350 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | cabbage, antibacterial properties, medical plants, red cabbage, white cabbage, polyphenols, glucosinolates, inflammation, antibiotic-resistant microorganisms, staphylococcus epidermidis | pl |
dc.subject.pl | kapusta, właściwości antybakteryjne, rośliny lecznicze, czerwona kapusta, biała kapusta, polifenole, glukozynolany, stany zapalne, bakterie antybiotykooporne, bakterie, staphylococcus epidermidis | pl |
dc.title | Właściwości wybranych frakcji ekstraktów Brassica oleracea var. capitata w odniesieniu do bakterii z gatunku Staphylococcus epidermidis” | pl |
dc.title.alternative | Properties of selected fractions of Brassica oleracea var. capitata extracts against Staphylococcus epidermidis | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |