Właściwości wybranych frakcji ekstraktów Brassica oleracea var. capitata w odniesieniu do bakterii z gatunku Staphylococcus epidermidis”

master
dc.abstract.enBacterial infection caused by antibiotic-resistant microorganisms are challenge for medicine. In recent years, there has been a growing interest in plants with antibacterial activity due to the content of substances such as polyphenols, flavonoids, glucosinolates, saponins, tannins and terpenes. Furthermore, plant extracts may contain antimicrobial proteins and peptides which have antimicrobial properties. The aim of this study was to investigate the antibacterial properties of full extracts from white and red cabbage and of their organic and protein fractions against Staphylococcus epidermidis bacteria. Extracts from both cabbages and their fractions were characterized. Presence of organic acids, terpenes, glucosinolates and polyplehnols were confirmed. The antibacterial properties of whole white and red cabbage extracts and their fractions against S. epidermidis bacteria were established. The whole extracts and fractions of red cabbage showed a better on bacteria growth inhibition. The obtained results could be the basis for further research, especially on the in supporting the already existing pharmacotherapy against pathogenic species of Staphyloccus epidermidis.pl
dc.abstract.plZakażenia bakteryjne wywoływane przez drobnoustroje stanowią aktualnie wyzwanie dla medycyny. W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie roślinami wykazującymi działanie przeciwbakteryjne dzięki zawartości takich substancji jak polifenole, flawonoidy, glukozynolany, saponiny, taniny i terpeny. Co więcej wykazano, że ekstrakty roślinne mogą zawierać także białka i peptydy, które posiadają właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Mając na względzie, iż rośliny z rodziny Brassicaceae wykazują właściwości przeciw drobnoustrojom w niniejszej pracy podjęto próbę określenia właściwości antybakteryjnych pełnego ekstraktu z liści kapusty głowiastej czerwonej i białej oraz ich frakcji organicznej i białkowej wobec bakterii Staphylococcus epidermidisi. Ekstrakty z liści obu kapust oraz uzyskane frakcje zostały scharakteryzowane pod względem ich zawartości. Potwierdzono obecność kwasów organicznych, terpenów, glukozynolanów i polifenoli we frakcji organicznej oraz potwierdzono występowanie białka we frakcji białkowej ekstraktów. Ustalono właściwości antybakteryjne pełnych ekstraktów z kapusty białej i czerwonej oraz ich frakcji wobec bakterii S. epidermidis. Wykazano, że pełne ekstrakty oraz frakcja organiczna kapusty czerwonej wywierały silniejsze hamowanie wzrostu tych drobnoustrojów. Uzyskane wyniki stanowią bazę do dalszych badań, które mogłyby być pomocne we wspieraniu już istniejących farmakoterapii wobec patogennych gatunków bakterii Staphyloccus epidermidis.pl
dc.affiliationWydział Biochemii, Biofizyki i Biotechnologiipl
dc.areaobszar nauk przyrodniczychpl
dc.contributor.advisorGuevara Lora, Ibeth - 128236 pl
dc.contributor.authorJankowska, Katarzynapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WBBBpl
dc.contributor.reviewerGuevara Lora, Ibeth - 128236 pl
dc.contributor.reviewerRąpała-Kozik, Maria - 131641 pl
dc.date.accessioned2022-05-26T21:32:46Z
dc.date.available2022-05-26T21:32:46Z
dc.date.submitted2022-05-26pl
dc.fieldofstudybiochemiapl
dc.identifier.apddiploma-153380-228201pl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/292350
dc.languagepolpl
dc.subject.encabbage, antibacterial properties, medical plants, red cabbage, white cabbage, polyphenols, glucosinolates, inflammation, antibiotic-resistant microorganisms, staphylococcus epidermidispl
dc.subject.plkapusta, właściwości antybakteryjne, rośliny lecznicze, czerwona kapusta, biała kapusta, polifenole, glukozynolany, stany zapalne, bakterie antybiotykooporne, bakterie, staphylococcus epidermidispl
dc.titleWłaściwości wybranych frakcji ekstraktów Brassica oleracea var. capitata w odniesieniu do bakterii z gatunku Staphylococcus epidermidis”pl
dc.title.alternativeProperties of selected fractions of Brassica oleracea var. capitata extracts against Staphylococcus epidermidispl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Bacterial infection caused by antibiotic-resistant microorganisms are challenge for medicine. In recent years, there has been a growing interest in plants with antibacterial activity due to the content of substances such as polyphenols, flavonoids, glucosinolates, saponins, tannins and terpenes. Furthermore, plant extracts may contain antimicrobial proteins and peptides which have antimicrobial properties. The aim of this study was to investigate the antibacterial properties of full extracts from white and red cabbage and of their organic and protein fractions against Staphylococcus epidermidis bacteria. Extracts from both cabbages and their fractions were characterized. Presence of organic acids, terpenes, glucosinolates and polyplehnols were confirmed. The antibacterial properties of whole white and red cabbage extracts and their fractions against S. epidermidis bacteria were established. The whole extracts and fractions of red cabbage showed a better on bacteria growth inhibition. The obtained results could be the basis for further research, especially on the in supporting the already existing pharmacotherapy against pathogenic species of Staphyloccus epidermidis.
dc.abstract.plpl
Zakażenia bakteryjne wywoływane przez drobnoustroje stanowią aktualnie wyzwanie dla medycyny. W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie roślinami wykazującymi działanie przeciwbakteryjne dzięki zawartości takich substancji jak polifenole, flawonoidy, glukozynolany, saponiny, taniny i terpeny. Co więcej wykazano, że ekstrakty roślinne mogą zawierać także białka i peptydy, które posiadają właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Mając na względzie, iż rośliny z rodziny Brassicaceae wykazują właściwości przeciw drobnoustrojom w niniejszej pracy podjęto próbę określenia właściwości antybakteryjnych pełnego ekstraktu z liści kapusty głowiastej czerwonej i białej oraz ich frakcji organicznej i białkowej wobec bakterii Staphylococcus epidermidisi. Ekstrakty z liści obu kapust oraz uzyskane frakcje zostały scharakteryzowane pod względem ich zawartości. Potwierdzono obecność kwasów organicznych, terpenów, glukozynolanów i polifenoli we frakcji organicznej oraz potwierdzono występowanie białka we frakcji białkowej ekstraktów. Ustalono właściwości antybakteryjne pełnych ekstraktów z kapusty białej i czerwonej oraz ich frakcji wobec bakterii S. epidermidis. Wykazano, że pełne ekstrakty oraz frakcja organiczna kapusty czerwonej wywierały silniejsze hamowanie wzrostu tych drobnoustrojów. Uzyskane wyniki stanowią bazę do dalszych badań, które mogłyby być pomocne we wspieraniu już istniejących farmakoterapii wobec patogennych gatunków bakterii Staphyloccus epidermidis.
dc.affiliationpl
Wydział Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii
dc.areapl
obszar nauk przyrodniczych
dc.contributor.advisorpl
Guevara Lora, Ibeth - 128236
dc.contributor.authorpl
Jankowska, Katarzyna
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WBBB
dc.contributor.reviewerpl
Guevara Lora, Ibeth - 128236
dc.contributor.reviewerpl
Rąpała-Kozik, Maria - 131641
dc.date.accessioned
2022-05-26T21:32:46Z
dc.date.available
2022-05-26T21:32:46Z
dc.date.submittedpl
2022-05-26
dc.fieldofstudypl
biochemia
dc.identifier.apdpl
diploma-153380-228201
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/292350
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
cabbage, antibacterial properties, medical plants, red cabbage, white cabbage, polyphenols, glucosinolates, inflammation, antibiotic-resistant microorganisms, staphylococcus epidermidis
dc.subject.plpl
kapusta, właściwości antybakteryjne, rośliny lecznicze, czerwona kapusta, biała kapusta, polifenole, glukozynolany, stany zapalne, bakterie antybiotykooporne, bakterie, staphylococcus epidermidis
dc.titlepl
Właściwości wybranych frakcji ekstraktów Brassica oleracea var. capitata w odniesieniu do bakterii z gatunku Staphylococcus epidermidis”
dc.title.alternativepl
Properties of selected fractions of Brassica oleracea var. capitata extracts against Staphylococcus epidermidis
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
28
Views per month
Views per city
Krakow
5
Wroclaw
4
Bydgoszcz
2
Dublin
2
Przasnysz
2
Warsaw
2
Bialystok
1
Jelenia Góra
1
Kielce
1
Lodz
1

No access

No Thumbnail Available
Collections