Evaluation of antioxidant activity of amaranth ("Amaranthus cruentus") grain and by-products (flour, popping, cereal)

2007
journal article
article
dc.abstract.enThe objective of our study was evaluation antioxidant activity of Amaranthus cruentus grain and by-products (flour, cereals and popping). The evaluation was performed by FRAP, DPPH and ABTS methods. FRAP and ABTS assays gave comparable results, DPPH method gave lower values. Among by-products cereal had the highest activity as the least processed product. Additionally, antioxidant capacities of two cultivars of amaranth (varieties Aztek and Rawa) were compared and the influence of grain soaking on antioxidant properties was taken into account. It was found, that soaking decreased antioxidant activity of amaranth seed.pl
dc.abstract.plPrzedstawiono ocenę aktywności przeciwutleniającej nasion dwóch odmian szarłatu Amaranthus cruentus v. Aztek i v. Rawa oraz produktów spożywczych z niego otrzymanych (mąka, popping, płatki) w oparciu o metodę FRAP i zmodyfikowane metody ABTS i DPPH. Oznaczone wartości parametrów były skorelowane liniowo. Stwierdzono, że nasiona v. Rawa posiadały wyższą aktywność niż v. Aztek, wśród produktów spożywczych najwyższą zdolność antyoksydacyjną posiadały płatki zaś najniższą popping. Namaczanie nasion powodowało obniżenie ich aktywności antyoksydacyjnej.pl
dc.affiliationWydział Farmaceutyczny : Zakład Bromatologiipl
dc.contributor.authorPaśko, Paweł - 133102 pl
dc.contributor.authorBartoń, Henryk - 128680 pl
dc.contributor.authorFołta, Maria - 129376 pl
dc.contributor.authorGwiżdż, Jadwigapl
dc.date.accession2020-10-19pl
dc.date.accessioned2020-10-19T05:36:01Z
dc.date.available2020-10-19T05:36:01Z
dc.date.issued2007pl
dc.date.openaccess0
dc.description.accesstimew momencie opublikowania
dc.description.number1pl
dc.description.physical35-40pl
dc.description.versionostateczna wersja wydawcy
dc.description.volume58pl
dc.identifier.eissn2451-2311pl
dc.identifier.issn0035-7715pl
dc.identifier.projectROD UJ / OPpl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/248277
dc.identifier.weblinkhttp://wydawnictwa.pzh.gov.pl/roczniki_pzh/evaluation-of-antioxidant-activity-of-amaranth-amaranthus-cruentus-grain-and-by-products-flour-popping-cereal?lang=plpl
dc.languageengpl
dc.language.containerpolpl
dc.rightsUdzielam licencji. Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 Polska*
dc.rights.licenceCC-BY-NC
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/pl/legalcode*
dc.share.typeotwarte czasopismo
dc.subject.enAmaranthus cruentuspl
dc.subject.enseedpl
dc.subject.enantioxidant activitypl
dc.subject.enFRAPpl
dc.subject.enABTSpl
dc.subject.enDPPHpl
dc.subject.plAmaranthus cruentuspl
dc.subject.plnasionapl
dc.subject.plaktywność antyoksydacyjnapl
dc.subject.plFRAPpl
dc.subject.plABTSpl
dc.subject.plDPPHpl
dc.subtypeArticlepl
dc.titleEvaluation of antioxidant activity of amaranth ("Amaranthus cruentus") grain and by-products (flour, popping, cereal)pl
dc.title.journalRoczniki Państwowego Zakładu Higienypl
dc.typeJournalArticlepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
The objective of our study was evaluation antioxidant activity of Amaranthus cruentus grain and by-products (flour, cereals and popping). The evaluation was performed by FRAP, DPPH and ABTS methods. FRAP and ABTS assays gave comparable results, DPPH method gave lower values. Among by-products cereal had the highest activity as the least processed product. Additionally, antioxidant capacities of two cultivars of amaranth (varieties Aztek and Rawa) were compared and the influence of grain soaking on antioxidant properties was taken into account. It was found, that soaking decreased antioxidant activity of amaranth seed.
dc.abstract.plpl
Przedstawiono ocenę aktywności przeciwutleniającej nasion dwóch odmian szarłatu Amaranthus cruentus v. Aztek i v. Rawa oraz produktów spożywczych z niego otrzymanych (mąka, popping, płatki) w oparciu o metodę FRAP i zmodyfikowane metody ABTS i DPPH. Oznaczone wartości parametrów były skorelowane liniowo. Stwierdzono, że nasiona v. Rawa posiadały wyższą aktywność niż v. Aztek, wśród produktów spożywczych najwyższą zdolność antyoksydacyjną posiadały płatki zaś najniższą popping. Namaczanie nasion powodowało obniżenie ich aktywności antyoksydacyjnej.
dc.affiliationpl
Wydział Farmaceutyczny : Zakład Bromatologii
dc.contributor.authorpl
Paśko, Paweł - 133102
dc.contributor.authorpl
Bartoń, Henryk - 128680
dc.contributor.authorpl
Fołta, Maria - 129376
dc.contributor.authorpl
Gwiżdż, Jadwiga
dc.date.accessionpl
2020-10-19
dc.date.accessioned
2020-10-19T05:36:01Z
dc.date.available
2020-10-19T05:36:01Z
dc.date.issuedpl
2007
dc.date.openaccess
0
dc.description.accesstime
w momencie opublikowania
dc.description.numberpl
1
dc.description.physicalpl
35-40
dc.description.version
ostateczna wersja wydawcy
dc.description.volumepl
58
dc.identifier.eissnpl
2451-2311
dc.identifier.issnpl
0035-7715
dc.identifier.projectpl
ROD UJ / OP
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/248277
dc.identifier.weblinkpl
http://wydawnictwa.pzh.gov.pl/roczniki_pzh/evaluation-of-antioxidant-activity-of-amaranth-amaranthus-cruentus-grain-and-by-products-flour-popping-cereal?lang=pl
dc.languagepl
eng
dc.language.containerpl
pol
dc.rights*
Udzielam licencji. Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 Polska
dc.rights.licence
CC-BY-NC
dc.rights.uri*
http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/pl/legalcode
dc.share.type
otwarte czasopismo
dc.subject.enpl
Amaranthus cruentus
dc.subject.enpl
seed
dc.subject.enpl
antioxidant activity
dc.subject.enpl
FRAP
dc.subject.enpl
ABTS
dc.subject.enpl
DPPH
dc.subject.plpl
Amaranthus cruentus
dc.subject.plpl
nasiona
dc.subject.plpl
aktywność antyoksydacyjna
dc.subject.plpl
FRAP
dc.subject.plpl
ABTS
dc.subject.plpl
DPPH
dc.subtypepl
Article
dc.titlepl
Evaluation of antioxidant activity of amaranth ("Amaranthus cruentus") grain and by-products (flour, popping, cereal)
dc.title.journalpl
Roczniki Państwowego Zakładu Higieny
dc.typepl
JournalArticle
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
107
Views per month
Views per city
Huisseling
7
Ourense
4
Ashburn
3
Chandigarh
3
Chennai
3
Delhi
3
Kaohsiung City
3
Meerut
3
São João del Rei
3
Tehran
3
Downloads
starek_zwiazki_tributylocyny_4_substancje_szkodliwe_dla_zdrowia_2007.odt
52
starek_zwiazki_tributylocyny_4_substancje_szkodliwe_dla_zdrowia_2007.pdf
35