Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Evaluation of antioxidant activity of amaranth ("Amaranthus cruentus") grain and by-products (flour, popping, cereal)
Amaranthus cruentus
nasiona
aktywność antyoksydacyjna
FRAP
ABTS
DPPH
Amaranthus cruentus
seed
antioxidant activity
FRAP
ABTS
DPPH
Przedstawiono ocenę aktywności przeciwutleniającej nasion dwóch odmian szarłatu Amaranthus cruentus v. Aztek i v. Rawa oraz produktów spożywczych z niego otrzymanych (mąka, popping, płatki) w oparciu o metodę FRAP i zmodyfikowane metody ABTS i DPPH. Oznaczone wartości parametrów były skorelowane liniowo. Stwierdzono, że nasiona v. Rawa posiadały wyższą aktywność niż v. Aztek, wśród produktów spożywczych najwyższą zdolność antyoksydacyjną posiadały płatki zaś najniższą popping. Namaczanie nasion powodowało obniżenie ich aktywności antyoksydacyjnej.
The objective of our study was evaluation antioxidant activity of Amaranthus cruentus grain and by-products (flour, cereals and popping). The evaluation was performed by FRAP, DPPH and ABTS methods. FRAP and ABTS assays gave comparable results, DPPH method gave lower values. Among by-products cereal had the highest activity as the least processed product. Additionally, antioxidant capacities of two cultivars of amaranth (varieties Aztek and Rawa) were compared and the influence of grain soaking on antioxidant properties was taken into account. It was found, that soaking decreased antioxidant activity of amaranth seed.
dc.abstract.en | The objective of our study was evaluation antioxidant activity of Amaranthus cruentus grain and by-products (flour, cereals and popping). The evaluation was performed by FRAP, DPPH and ABTS methods. FRAP and ABTS assays gave comparable results, DPPH method gave lower values. Among by-products cereal had the highest activity as the least processed product. Additionally, antioxidant capacities of two cultivars of amaranth (varieties Aztek and Rawa) were compared and the influence of grain soaking on antioxidant properties was taken into account. It was found, that soaking decreased antioxidant activity of amaranth seed. | pl |
dc.abstract.pl | Przedstawiono ocenę aktywności przeciwutleniającej nasion dwóch odmian szarłatu Amaranthus cruentus v. Aztek i v. Rawa oraz produktów spożywczych z niego otrzymanych (mąka, popping, płatki) w oparciu o metodę FRAP i zmodyfikowane metody ABTS i DPPH. Oznaczone wartości parametrów były skorelowane liniowo. Stwierdzono, że nasiona v. Rawa posiadały wyższą aktywność niż v. Aztek, wśród produktów spożywczych najwyższą zdolność antyoksydacyjną posiadały płatki zaś najniższą popping. Namaczanie nasion powodowało obniżenie ich aktywności antyoksydacyjnej. | pl |
dc.affiliation | Wydział Farmaceutyczny : Zakład Bromatologii | pl |
dc.contributor.author | Paśko, Paweł - 133102 | pl |
dc.contributor.author | Bartoń, Henryk - 128680 | pl |
dc.contributor.author | Fołta, Maria - 129376 | pl |
dc.contributor.author | Gwiżdż, Jadwiga | pl |
dc.date.accession | 2020-10-19 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-10-19T05:36:01Z | |
dc.date.available | 2020-10-19T05:36:01Z | |
dc.date.issued | 2007 | pl |
dc.date.openaccess | 0 | |
dc.description.accesstime | w momencie opublikowania | |
dc.description.number | 1 | pl |
dc.description.physical | 35-40 | pl |
dc.description.version | ostateczna wersja wydawcy | |
dc.description.volume | 58 | pl |
dc.identifier.eissn | 2451-2311 | pl |
dc.identifier.issn | 0035-7715 | pl |
dc.identifier.project | ROD UJ / OP | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/248277 | |
dc.identifier.weblink | http://wydawnictwa.pzh.gov.pl/roczniki_pzh/evaluation-of-antioxidant-activity-of-amaranth-amaranthus-cruentus-grain-and-by-products-flour-popping-cereal?lang=pl | pl |
dc.language | eng | pl |
dc.language.container | pol | pl |
dc.rights | Udzielam licencji. Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 Polska | * |
dc.rights.licence | CC-BY-NC | |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/pl/legalcode | * |
dc.share.type | otwarte czasopismo | |
dc.subject.en | Amaranthus cruentus | pl |
dc.subject.en | seed | pl |
dc.subject.en | antioxidant activity | pl |
dc.subject.en | FRAP | pl |
dc.subject.en | ABTS | pl |
dc.subject.en | DPPH | pl |
dc.subject.pl | Amaranthus cruentus | pl |
dc.subject.pl | nasiona | pl |
dc.subject.pl | aktywność antyoksydacyjna | pl |
dc.subject.pl | FRAP | pl |
dc.subject.pl | ABTS | pl |
dc.subject.pl | DPPH | pl |
dc.subtype | Article | pl |
dc.title | Evaluation of antioxidant activity of amaranth ("Amaranthus cruentus") grain and by-products (flour, popping, cereal) | pl |
dc.title.journal | Roczniki Państwowego Zakładu Higieny | pl |
dc.type | JournalArticle | pl |
dspace.entity.type | Publication |
* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.
Views
107
Views per month
Views per city
Downloads
Open Access