Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Oznaczanie jonów azotanowych w czosnku metodą chromatografii jonowej.
Determination of nitrate in garlic using ion chromatography
chromatografia jonowa, czosnek, jony azotanowe(V)
ion chromatography, garlic, nitrate ions(V)
Celem pracy magisterskiej było oznaczenie zawartości jonów azotanowych(V) w czosnku, zarówno świeżym jak i granulowanym metodą chromatografii jonowej HPIC.Praca magisterska została podzielona na dwie części: część literaturową i doświadczalną. W część literaturowej skupiono się na opisie czosnku, nawożeniu mineralnym i naturalnym, kumulacji azotanów w roślinach, obecności jonów azotanowych w żywności oraz ich wpływie na zdrowie człowieka. W tej części również szczegółowo opisano mtodę badawczą. W części doświadczalnej, w postaci tabel i wykresów zebrano wszystkie wyniki otrzymane podczas analizy chromatograficznej, z których kolejno wyciągnięto wnioski. Próbki czosnku świeżego pochodziły z różnych stron świata. Badania oparto nie tylko na występowaniu, ale również na różnorakich odmianach czosnku, włącznie z własną hodowlą w przydomowym ogródku. Sprawdzono także czy w czosnku granulowanym wystepują jony azotanowe(V). Analizę chromatograficzną przeprowadzano na próbkach ekstraktu z czosnku, który wczesniej odpowiednio przygotowywano. Na podstawie otrzymanych wyników potwierdzono zdolność kumulowania się jonów azotanowych(V) w czosnku. Wszystkie wyniki jakie otrzymano przekraczają maksymalny poziom zanieczyszczeń azotanami podany przez Ministra Zdrowia w Rozporządzeniu z dnia 13 stycznia 2003 roku.
The main aim of the hereby master thesis is to mark the amount of nitrate ions(V) with ion chromatography - HPIC in garlic, both fresh as well as granulated. The present master thesis was divided into two parts: the literature and the experimental one. In the literature part I focused on the garlic description, mineral and natural fertilization, nitrate accumulation in plants, nitrate ions presence in food and their influence on human health. Also, in this part the research method was described in details. In the experimental part, the data obtained during chromatographical analysis was collected in the forms of tables and charts. Then the conclusions were drawn. The fresh garlic samples came from different parts of the world. The research was based not only on its growing places but also on different garlic species, including the one grown in the home garden. Also, it was checked if there are any nitrate ions(V) in the granulated garlic. The chromatographical analysis was carried on the garlic extract samples which had been prepared correctly in advance.On the basis of given results the accumulation abillity of nitrate ions(V) in garlic was proved. All the results exceed maximum nitrate pollution level given by The Minister of Health in the Act passed on 13th January 2003.
dc.abstract.en | The main aim of the hereby master thesis is to mark the amount of nitrate ions(V) with ion chromatography - HPIC in garlic, both fresh as well as granulated. The present master thesis was divided into two parts: the literature and the experimental one. In the literature part I focused on the garlic description, mineral and natural fertilization, nitrate accumulation in plants, nitrate ions presence in food and their influence on human health. Also, in this part the research method was described in details. In the experimental part, the data obtained during chromatographical analysis was collected in the forms of tables and charts. Then the conclusions were drawn. The fresh garlic samples came from different parts of the world. The research was based not only on its growing places but also on different garlic species, including the one grown in the home garden. Also, it was checked if there are any nitrate ions(V) in the granulated garlic. The chromatographical analysis was carried on the garlic extract samples which had been prepared correctly in advance.On the basis of given results the accumulation abillity of nitrate ions(V) in garlic was proved. All the results exceed maximum nitrate pollution level given by The Minister of Health in the Act passed on 13th January 2003. | pl |
dc.abstract.pl | Celem pracy magisterskiej było oznaczenie zawartości jonów azotanowych(V) w czosnku, zarówno świeżym jak i granulowanym metodą chromatografii jonowej HPIC.Praca magisterska została podzielona na dwie części: część literaturową i doświadczalną. W część literaturowej skupiono się na opisie czosnku, nawożeniu mineralnym i naturalnym, kumulacji azotanów w roślinach, obecności jonów azotanowych w żywności oraz ich wpływie na zdrowie człowieka. W tej części również szczegółowo opisano mtodę badawczą. W części doświadczalnej, w postaci tabel i wykresów zebrano wszystkie wyniki otrzymane podczas analizy chromatograficznej, z których kolejno wyciągnięto wnioski. Próbki czosnku świeżego pochodziły z różnych stron świata. Badania oparto nie tylko na występowaniu, ale również na różnorakich odmianach czosnku, włącznie z własną hodowlą w przydomowym ogródku. Sprawdzono także czy w czosnku granulowanym wystepują jony azotanowe(V). Analizę chromatograficzną przeprowadzano na próbkach ekstraktu z czosnku, który wczesniej odpowiednio przygotowywano. Na podstawie otrzymanych wyników potwierdzono zdolność kumulowania się jonów azotanowych(V) w czosnku. Wszystkie wyniki jakie otrzymano przekraczają maksymalny poziom zanieczyszczeń azotanami podany przez Ministra Zdrowia w Rozporządzeniu z dnia 13 stycznia 2003 roku. | pl |
dc.affiliation | Wydział Chemii | pl |
dc.contributor.advisor | Juszkiewicz, Adam - 128571 | pl |
dc.contributor.author | Kowalczyk, Katarzyna | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WC3 | pl |
dc.contributor.reviewer | Chmielarz, Lucjan - 127527 | pl |
dc.contributor.reviewer | Juszkiewicz, Adam - 128571 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-24T15:48:24Z | |
dc.date.available | 2020-07-24T15:48:24Z | |
dc.date.submitted | 2013-06-28 | pl |
dc.fieldofstudy | chemia środowiska | pl |
dc.identifier.apd | diploma-74464-97347 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/187299 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | ion chromatography, garlic, nitrate ions(V) | pl |
dc.subject.pl | chromatografia jonowa, czosnek, jony azotanowe(V) | pl |
dc.title | Oznaczanie jonów azotanowych w czosnku metodą chromatografii jonowej. | pl |
dc.title.alternative | Determination of nitrate in garlic using ion chromatography | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |