Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Turystyka kulinarna w Toskanii
Culinary Tourism in Tuscany
Turystyka kulinarna, kuchnia, Toskania, motywacje turystów
Culinary tourism, Tuscan cuisine, Tuscany, motivations of tourists
Praca poświęcona jest turystyce kulinarnej w Toskanii oraz postrzeganiu tej formy turystyki przez osoby związane z gastronomią. Turystyka kulinarna to podróżowanie o motywacji kulturowej, łączące cechy kulturowe, z częścią kulinarną. Opracowanie skupia się na atrakcyjności turystycznej i kulinarnych walorach Toskanii. Warunki przyrodnicze i infrastrukturalne tworzą atrakcyjność turystyczną regionu. Wartości kulinarne, produkty, szlaki i wydarzenia o takim charakterze, współcześnie przyciągają coraz więcej turystów. Praca zawiera również analizę kwestionariusza, wypełnionego przez właścicieli i pracowników lokali gastronomicznych w Toskanii. Jej celem było zrozumienie, które elementy przyciągają turystów kulinarnych do tego regionu Włoch. Praca powstała przede wszystkim w oparciu o analizę literatury przedmiotu oraz wyniki badań ankietowych.
The work deals with the circumstances conducive to the development of culinary tourism in Tuscany and the perception of this form of tourism by people associated with gastronomy. Culinary tourism is culturally motivated travel, combining cultural features, art and tourism with a culinary part. The study focuses on the tourist attractiveness and culinary qualities of Tuscany. Natural and infrastructural conditions create the tourist attractiveness of the region. Culinary values, products, trails and events attract tourists. The work contains an analysis of a questionnaire filled out by owners and employees of gastronomic establishments in Tuscany. The goal is to understand which elements attract tourists to this region. Research methods include literature analysis and survey results.
dc.abstract.en | The work deals with the circumstances conducive to the development of culinary tourism in Tuscany and the perception of this form of tourism by people associated with gastronomy. Culinary tourism is culturally motivated travel, combining cultural features, art and tourism with a culinary part. The study focuses on the tourist attractiveness and culinary qualities of Tuscany. Natural and infrastructural conditions create the tourist attractiveness of the region. Culinary values, products, trails and events attract tourists. The work contains an analysis of a questionnaire filled out by owners and employees of gastronomic establishments in Tuscany. The goal is to understand which elements attract tourists to this region. Research methods include literature analysis and survey results. | pl |
dc.abstract.pl | Praca poświęcona jest turystyce kulinarnej w Toskanii oraz postrzeganiu tej formy turystyki przez osoby związane z gastronomią. Turystyka kulinarna to podróżowanie o motywacji kulturowej, łączące cechy kulturowe, z częścią kulinarną. Opracowanie skupia się na atrakcyjności turystycznej i kulinarnych walorach Toskanii. Warunki przyrodnicze i infrastrukturalne tworzą atrakcyjność turystyczną regionu. Wartości kulinarne, produkty, szlaki i wydarzenia o takim charakterze, współcześnie przyciągają coraz więcej turystów. Praca zawiera również analizę kwestionariusza, wypełnionego przez właścicieli i pracowników lokali gastronomicznych w Toskanii. Jej celem było zrozumienie, które elementy przyciągają turystów kulinarnych do tego regionu Włoch. Praca powstała przede wszystkim w oparciu o analizę literatury przedmiotu oraz wyniki badań ankietowych. | pl |
dc.affiliation | Uniwersytet Jagielloński w Krakowie | pl |
dc.contributor.advisor | Sołjan, Izabela - 131994 | pl |
dc.contributor.author | Lach, Monika | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/UJK | pl |
dc.contributor.reviewer | Liro, Justyna | pl |
dc.contributor.reviewer | Sołjan, Izabela - 131994 | pl |
dc.date.accessioned | 2023-09-11T21:33:43Z | |
dc.date.available | 2023-09-11T21:33:43Z | |
dc.date.submitted | 2023-09-11 | pl |
dc.fieldofstudy | geografia i gospodarka przestrzenna | pl |
dc.identifier.apd | diploma-160191-277293 | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/318597 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | Culinary tourism, Tuscan cuisine, Tuscany, motivations of tourists | pl |
dc.subject.pl | Turystyka kulinarna, kuchnia, Toskania, motywacje turystów | pl |
dc.title | Turystyka kulinarna w Toskanii | pl |
dc.title.alternative | Culinary Tourism in Tuscany | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |