Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Izolowanie i potwierdzenie struktury karotenoidu kapsantyny ze słodkiej papryki
Isolation and confirmation of the structure of carotenoid capsanthin from the sweet pepper
Kapsantyna; Budowa karotenoidów; Ekstrakcja; Widmo 1H NMR; Widmo absorpcji UV/Vis
Capsanthin; Structure of the carotenoids; Extraction; 1H NMR spectrum; Spectra absorption UV/Vis
W ramach przeprowadzonego projektu licencjackiego, metodą ekstrakcji wyizolowano kapsantynę należącą do karotenoidów. Otrzymany związek zawiera sprzężony układ wiązań podwójnych trans. Charakteryzuje się bardzo dużą czułością na promienie świetlne, pod wpływem których izomeryzuje. Mając to na uwadze, wszystkie etapy izolacji wykonano bez dostępu światła. Po uzyskaniu finalnego produktu, przeprowadzono pomiary, które umożliwiły potwierdzenie jego struktury. Pierwszym krokiem było poddanie otrzymanego związku analizie 1H NMR. Kapsantyna jest barwnym karotenoidem, dlatego wykonano pomiar widm absorpcji UV/Vis. Zmierzono także temperaturę topnienia. Otrzymane wyniki zinterpretowano i porównano z danymi literaturowymi.
Capsanthin, which belongs to the carotenoid, was isolated by extraction. In the introduction there are information about the structure and the application. The capsanthin is a tetraterpenoid. It contains conjugated trans-double bonds. It is very sensitive to light rays. Under their influence the capsanthin isomerized, so all steps of isolation have been made without their access. After obtaining the final product, the measurements which allowed confirmation of the structure were realized. The first step was the 1 H NMR analysis and the second was the measurement of the spectra absorption UV/Vis. The obtained results are interpreted and compared with literature data.
dc.abstract.en | Capsanthin, which belongs to the carotenoid, was isolated by extraction. In the introduction there are information about the structure and the application. The capsanthin is a tetraterpenoid. It contains conjugated trans-double bonds. It is very sensitive to light rays. Under their influence the capsanthin isomerized, so all steps of isolation have been made without their access. After obtaining the final product, the measurements which allowed confirmation of the structure were realized. The first step was the 1 H NMR analysis and the second was the measurement of the spectra absorption UV/Vis. The obtained results are interpreted and compared with literature data. | pl |
dc.abstract.pl | W ramach przeprowadzonego projektu licencjackiego, metodą ekstrakcji wyizolowano kapsantynę należącą do karotenoidów. Otrzymany związek zawiera sprzężony układ wiązań podwójnych trans. Charakteryzuje się bardzo dużą czułością na promienie świetlne, pod wpływem których izomeryzuje. Mając to na uwadze, wszystkie etapy izolacji wykonano bez dostępu światła. Po uzyskaniu finalnego produktu, przeprowadzono pomiary, które umożliwiły potwierdzenie jego struktury. Pierwszym krokiem było poddanie otrzymanego związku analizie 1H NMR. Kapsantyna jest barwnym karotenoidem, dlatego wykonano pomiar widm absorpcji UV/Vis. Zmierzono także temperaturę topnienia. Otrzymane wyniki zinterpretowano i porównano z danymi literaturowymi. | pl |
dc.affiliation | Wydział Chemii | pl |
dc.area | obszar nauk ścisłych | pl |
dc.contributor.advisor | Czarny, Agnieszka - 127639 | pl |
dc.contributor.author | Stępień, Justyna | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WC3 | pl |
dc.contributor.reviewer | Czarny, Agnieszka - 127639 | pl |
dc.contributor.reviewer | Rys, Barbara - 131753 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-24T22:49:02Z | |
dc.date.available | 2020-07-24T22:49:02Z | |
dc.date.submitted | 2014-06-27 | pl |
dc.fieldofstudy | chemia | pl |
dc.identifier.apd | diploma-84990-148931 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/193837 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | Capsanthin; Structure of the carotenoids; Extraction; 1H NMR spectrum; Spectra absorption UV/Vis | pl |
dc.subject.pl | Kapsantyna; Budowa karotenoidów; Ekstrakcja; Widmo 1H NMR; Widmo absorpcji UV/Vis | pl |
dc.title | Izolowanie i potwierdzenie struktury karotenoidu kapsantyny ze słodkiej papryki | pl |
dc.title.alternative | Isolation and confirmation of the structure of carotenoid capsanthin from the sweet pepper | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |