Izolowanie i potwierdzenie struktury karotenoidu kapsantyny ze słodkiej papryki

licenciate
dc.abstract.enCapsanthin, which belongs to the carotenoid, was isolated by extraction. In the introduction there are information about the structure and the application. The capsanthin is a tetraterpenoid. It contains conjugated trans-double bonds. It is very sensitive to light rays. Under their influence the capsanthin isomerized, so all steps of isolation have been made without their access. After obtaining the final product, the measurements which allowed confirmation of the structure were realized. The first step was the 1 H NMR analysis and the second was the measurement of the spectra absorption UV/Vis. The obtained results are interpreted and compared with literature data.pl
dc.abstract.plW ramach przeprowadzonego projektu licencjackiego, metodą ekstrakcji wyizolowano kapsantynę należącą do karotenoidów. Otrzymany związek zawiera sprzężony układ wiązań podwójnych trans. Charakteryzuje się bardzo dużą czułością na promienie świetlne, pod wpływem których izomeryzuje. Mając to na uwadze, wszystkie etapy izolacji wykonano bez dostępu światła. Po uzyskaniu finalnego produktu, przeprowadzono pomiary, które umożliwiły potwierdzenie jego struktury. Pierwszym krokiem było poddanie otrzymanego związku analizie 1H NMR. Kapsantyna jest barwnym karotenoidem, dlatego wykonano pomiar widm absorpcji UV/Vis. Zmierzono także temperaturę topnienia. Otrzymane wyniki zinterpretowano i porównano z danymi literaturowymi.pl
dc.affiliationWydział Chemiipl
dc.areaobszar nauk ścisłychpl
dc.contributor.advisorCzarny, Agnieszka - 127639 pl
dc.contributor.authorStępień, Justynapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WC3pl
dc.contributor.reviewerCzarny, Agnieszka - 127639 pl
dc.contributor.reviewerRys, Barbara - 131753 pl
dc.date.accessioned2020-07-24T22:49:02Z
dc.date.available2020-07-24T22:49:02Z
dc.date.submitted2014-06-27pl
dc.fieldofstudychemiapl
dc.identifier.apddiploma-84990-148931pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/193837
dc.languagepolpl
dc.subject.enCapsanthin; Structure of the carotenoids; Extraction; 1H NMR spectrum; Spectra absorption UV/Vispl
dc.subject.plKapsantyna; Budowa karotenoidów; Ekstrakcja; Widmo 1H NMR; Widmo absorpcji UV/Vispl
dc.titleIzolowanie i potwierdzenie struktury karotenoidu kapsantyny ze słodkiej paprykipl
dc.title.alternativeIsolation and confirmation of the structure of carotenoid capsanthin from the sweet pepperpl
dc.typelicenciatepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Capsanthin, which belongs to the carotenoid, was isolated by extraction. In the introduction there are information about the structure and the application. The capsanthin is a tetraterpenoid. It contains conjugated trans-double bonds. It is very sensitive to light rays. Under their influence the capsanthin isomerized, so all steps of isolation have been made without their access. After obtaining the final product, the measurements which allowed confirmation of the structure were realized. The first step was the 1 H NMR analysis and the second was the measurement of the spectra absorption UV/Vis. The obtained results are interpreted and compared with literature data.
dc.abstract.plpl
W ramach przeprowadzonego projektu licencjackiego, metodą ekstrakcji wyizolowano kapsantynę należącą do karotenoidów. Otrzymany związek zawiera sprzężony układ wiązań podwójnych trans. Charakteryzuje się bardzo dużą czułością na promienie świetlne, pod wpływem których izomeryzuje. Mając to na uwadze, wszystkie etapy izolacji wykonano bez dostępu światła. Po uzyskaniu finalnego produktu, przeprowadzono pomiary, które umożliwiły potwierdzenie jego struktury. Pierwszym krokiem było poddanie otrzymanego związku analizie 1H NMR. Kapsantyna jest barwnym karotenoidem, dlatego wykonano pomiar widm absorpcji UV/Vis. Zmierzono także temperaturę topnienia. Otrzymane wyniki zinterpretowano i porównano z danymi literaturowymi.
dc.affiliationpl
Wydział Chemii
dc.areapl
obszar nauk ścisłych
dc.contributor.advisorpl
Czarny, Agnieszka - 127639
dc.contributor.authorpl
Stępień, Justyna
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WC3
dc.contributor.reviewerpl
Czarny, Agnieszka - 127639
dc.contributor.reviewerpl
Rys, Barbara - 131753
dc.date.accessioned
2020-07-24T22:49:02Z
dc.date.available
2020-07-24T22:49:02Z
dc.date.submittedpl
2014-06-27
dc.fieldofstudypl
chemia
dc.identifier.apdpl
diploma-84990-148931
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/193837
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
Capsanthin; Structure of the carotenoids; Extraction; 1H NMR spectrum; Spectra absorption UV/Vis
dc.subject.plpl
Kapsantyna; Budowa karotenoidów; Ekstrakcja; Widmo 1H NMR; Widmo absorpcji UV/Vis
dc.titlepl
Izolowanie i potwierdzenie struktury karotenoidu kapsantyny ze słodkiej papryki
dc.title.alternativepl
Isolation and confirmation of the structure of carotenoid capsanthin from the sweet pepper
dc.typepl
licenciate
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
17
Views per month
Views per city
Krakow
5
Poznan
3
Dublin
2
Warsaw
2
Wroclaw
2
Bydgoszcz
1
Szczecin
1

No access

No Thumbnail Available