Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Metody oceny stanu odżywienia osób hospitalizowanych powyżej 65. roku życia. Przegląd piśmiennictwa
Methods of assessing the nutritional status of hospitalized patients over 65 years of age. Literature review.
stan odżywienia, osoby starsze, hospitalizacja
nutritional status, the elderly, hospitalization
Wstęp. W Polsce obserwuje się systematyczny wzrost populacji osób starszych. Starzenie się społeczeństwa powoduje zwiększenie zainteresowania problemami geriatrycznymi. Jednym z nich jest nieprawidłowy stan odżywienia, który niesie ze sobą ryzyko poważnych komplikacji w czasie leczenia lub w okresie okołooperacyjnym.Cel. Celem pracy było przedstawienie, scharakteryzowanie oraz porównanie metod oceny stanu odżywienia osób hospitalizowanych powyżej 65. roku życia stosowanych w Polsce i na świecie na podstawie dostępnego piśmiennictwa.Podsumowanie. Ocena stanu odżywienia wśród osób hospitalizowanych pozostaje nadal sporym wyzwaniem dla personelu medycznego. Po dużej ilości rekomendacji polskich i zagranicznych Towarzystw, wydawać by się mogło, że ocena stanu odżywienia powinna być priorytetową procedurą wśród pacjentów hospitalizowanych. Niestety nadal zdarza się, że nieprawidłowości związane ze stanem odżywienia pacjenta pozostają nierozpoznane.Wnioski. W Polsce w czasie przyjęcia osoby starszej do szpitala dokonuje się oceny stanu odżywienia poprzez przeprowadzenie wywiadu żywieniowego, pomiarów antropometrycznych, badań laboratoryjnych oraz przy pomocy skali SGA lub NRS 2002. Każda z metod oceny stanu odżywiania osoby hospitalizowanej ma swoje zalety i wady. Do tej pory nie opracowano ,,złotego standardu’’, jednak kilka metod stosowanych jednocześnie zwiększa skuteczność oceny. Ze względu na zmiany związane z procesem starzenia oraz stanem zdrowia pacjenta, nie wszystkie metody są miarodajne.
Introduction. In Poland, a systematic increase in the elderly population is observed. The aging of the population increases the interest in geriatric problems. One of them is incorrect nutritional status, which carries the risk of serious complications during treatment or in the perioperative period.Objectives. The aim of the study was to present, characterize and compare methods of assessing the nutritional status of people hospitalized over 65 years of age used in Poland and around the world on the basis of the available literature.Summary. The assessment of the nutritional status of hospitalized patients continues to be a considerable challenge for medical personnel. After a large number of Polish recommendations and assessment of Societies, it would seem that the assessment of nutritional status should be a priority procedure among hospitalized patients. Unfortunately, it still happens that the patient suffers from abnormalities in the nutritional status of the patient.Conclusions. In Poland, during the admission of an elderly person to the hospital, the nutritional status is assessed by carrying out a nutritional interview, anthropometric measurements, laboratory tests and using the SGA or NRS 2002 scale. Each method of assessing the nutritional status of a hospitalized person has its advantages and disadvantages. So far, the "gold standard" has not been developed; however, several methods applied simultaneously increase the effectiveness of the assessment. Due to changes related to the aging process and the patient's health, not all methods are reliable.
dc.abstract.en | Introduction. In Poland, a systematic increase in the elderly population is observed. The aging of the population increases the interest in geriatric problems. One of them is incorrect nutritional status, which carries the risk of serious complications during treatment or in the perioperative period.Objectives. The aim of the study was to present, characterize and compare methods of assessing the nutritional status of people hospitalized over 65 years of age used in Poland and around the world on the basis of the available literature.Summary. The assessment of the nutritional status of hospitalized patients continues to be a considerable challenge for medical personnel. After a large number of Polish recommendations and assessment of Societies, it would seem that the assessment of nutritional status should be a priority procedure among hospitalized patients. Unfortunately, it still happens that the patient suffers from abnormalities in the nutritional status of the patient.Conclusions. In Poland, during the admission of an elderly person to the hospital, the nutritional status is assessed by carrying out a nutritional interview, anthropometric measurements, laboratory tests and using the SGA or NRS 2002 scale. Each method of assessing the nutritional status of a hospitalized person has its advantages and disadvantages. So far, the "gold standard" has not been developed; however, several methods applied simultaneously increase the effectiveness of the assessment. Due to changes related to the aging process and the patient's health, not all methods are reliable. | pl |
dc.abstract.pl | Wstęp. W Polsce obserwuje się systematyczny wzrost populacji osób starszych. Starzenie się społeczeństwa powoduje zwiększenie zainteresowania problemami geriatrycznymi. Jednym z nich jest nieprawidłowy stan odżywienia, który niesie ze sobą ryzyko poważnych komplikacji w czasie leczenia lub w okresie okołooperacyjnym.Cel. Celem pracy było przedstawienie, scharakteryzowanie oraz porównanie metod oceny stanu odżywienia osób hospitalizowanych powyżej 65. roku życia stosowanych w Polsce i na świecie na podstawie dostępnego piśmiennictwa.Podsumowanie. Ocena stanu odżywienia wśród osób hospitalizowanych pozostaje nadal sporym wyzwaniem dla personelu medycznego. Po dużej ilości rekomendacji polskich i zagranicznych Towarzystw, wydawać by się mogło, że ocena stanu odżywienia powinna być priorytetową procedurą wśród pacjentów hospitalizowanych. Niestety nadal zdarza się, że nieprawidłowości związane ze stanem odżywienia pacjenta pozostają nierozpoznane.Wnioski. W Polsce w czasie przyjęcia osoby starszej do szpitala dokonuje się oceny stanu odżywienia poprzez przeprowadzenie wywiadu żywieniowego, pomiarów antropometrycznych, badań laboratoryjnych oraz przy pomocy skali SGA lub NRS 2002. Każda z metod oceny stanu odżywiania osoby hospitalizowanej ma swoje zalety i wady. Do tej pory nie opracowano ,,złotego standardu’’, jednak kilka metod stosowanych jednocześnie zwiększa skuteczność oceny. Ze względu na zmiany związane z procesem starzenia oraz stanem zdrowia pacjenta, nie wszystkie metody są miarodajne. | pl |
dc.affiliation | Wydział Nauk o Zdrowiu | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Kawalec-Kajstura, Ewa | pl |
dc.contributor.author | Kumor, Daria | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WNOZ | pl |
dc.contributor.reviewer | Kawalec-Kajstura, Ewa | pl |
dc.contributor.reviewer | Bilski, Jan - 128783 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-10-21T19:32:53Z | |
dc.date.available | 2020-10-21T19:32:53Z | |
dc.date.submitted | 2020-10-12 | pl |
dc.fieldofstudy | pielęgniarstwo | pl |
dc.identifier.apd | diploma-145501-185246 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/250459 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | nutritional status, the elderly, hospitalization | pl |
dc.subject.pl | stan odżywienia, osoby starsze, hospitalizacja | pl |
dc.title | Metody oceny stanu odżywienia osób hospitalizowanych powyżej 65. roku życia. Przegląd piśmiennictwa | pl |
dc.title.alternative | Methods of assessing the nutritional status of hospitalized patients over 65 years of age. Literature review. | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |