Alergeny ukryte w suplementach diety jako potencjalne źródło objawów nadwrażliwości alergicznej.

master
dc.abstract.enIntroduction: The diet supplements market is one of the fastest growing food markets. Dietary supplements reach people of all ages, both healthy and struggling with various ailments. Due to the availability of various preparations, it is worth paying attention to the possible side effects of dietary supplements, in particular considering the group of people who are struggling with clinically confirmed allergy.Aim: The main goal of the study was the analysis of dietary supplementation in a selected group of patients, with particular emphasis on food allergy and type analysis and the severity of side effects after using supplements while analyzing the composition of selected preparations. Materials and methods: The study included 100 people over 18 years old, in whomin the past, any type of allergy has been confirmed. The author's questionnaire was used as a research tool.Results: People with food allergy accounted for 48% of the study group using dietary supplements, people with 30% inhalation allergy, 20% skin allergy and 2% insect venom allergy. These groups were characterized by a different awareness of the dietary supplements they were taking, depending on their age they took various supplements and observed other side effects. In 42% of cases, the adverse reactions resolved after discontinuation of the dietary supplement, which could indicate a connection between allergens hidden in dietary supplements and symptoms of allergic hypersensitivity. In 52% of cases, the symptoms did not appear again while remaining in the supplementation. This may indicate the possibility of interactions between dietary supplements and drugs or food or other random situations.Conclusions: The components of dietary supplements may be associated with the occurrence of allergic hypersensitivity in the group of people who have been diagnosed with allergies in the past. The role of the dietician is to raise awareness and educate patients about the possible undesirable influences of the ingredients they choose and help in finding natural, safe substitutes that can improve the health or well-being of patients.pl
dc.abstract.plWprowadzenie: Rynek suplementów diety jest jednym z najszybciej rozwijających się rynków produktów spożywczych. Po suplementy diety sięgają osoby w każdym wieku, zarówno zdrowe, jak i zmagające się z rozmaitymi dolegliwościami. W związku z ogólnodostępnością różnych preparatów, warto zwrócić uwagę na możliwe skutki niepożądane suplementów diety, w szczególności uwzględniając grupę, jaką są osoby zmagające się z potwierdzoną klinicznie alergią. Cel pracy: Głównym celem pracy była analiza suplementacji diety w wybranej grupie pacjentów, ze szczególnym uwzględnieniem alergii pokarmowej oraz analiza rodzaju i nasilenia objawów niepożądanych po zastosowaniu suplementów przy jednoczesnej analizie składu wybranych preparatów. Materiały i metody: Badaniem objęto 100 osób powyżej 18 roku życia, u których w przeszłości potwierdzono jakikolwiek rodzaj alergii. Jako narzędzie badawcze posłużył autorski kwestionariusz ankiety.Wyniki: Osoby z alergią pokarmową stanowiły 48% grupy badanej stosującej suplementy diety, osoby z alergią wziewną 30%, alergią skórną 20% i alergią na jad owadów 2%. Grupy te charakteryzowały się odmienną świadomością na temat przyjmowanych suplementów diety, w zależności od wieku przyjmowały różne preparaty oraz obserwowały inne działania niepożądane. W 42% przypadków objawy niepożądane ustąpiły po odstawieniu preparatu, co mogło wskazywać na powiązanie pomiędzy alergenami ukrytymi w suplementach diety a objawami nadwrażliwości alergicznej. W 52% przypadków objawy nie pojawiły się ponownie przy jednoczesnym pozostaniu przy suplementacji. Może to wskazywać na możliwość zajścia interakcji pomiędzy suplementami diety a lekami lub pożywieniem lub od innej sytuacji losowej.Wnioski: Składniki suplementów diety mogą być powiązane z występowaniem nadwrażliwości alergicznej w grupie osób, u których stwierdzono w przeszłości alergię. Rola dietetyka polega na uświadamianiu oraz edukowaniu pacjentów o możliwym niepożądanym wpływanie składników wybieranych przez nich preparatów oraz pomoc w znalezieniu naturalnych, bezpiecznych zamienników, które mogą wpłynąć na poprawę zdrowia lub samopoczucia pacjentów.pl
dc.affiliationWydział Lekarskipl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorMyszkowska, Dorotapl
dc.contributor.authorZielonka, Anitapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WLpl
dc.contributor.reviewerMyszkowska, Dorotapl
dc.contributor.reviewerHelbin, Jadwiga - 129704 pl
dc.date.accessioned2020-07-27T16:10:58Z
dc.date.available2020-07-27T16:10:58Z
dc.date.submitted2018-09-19pl
dc.fieldofstudydietetykapl
dc.identifier.apddiploma-123569-187579pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/227934
dc.languagepolpl
dc.subject.enallergy, allergens, allergic hypersensitivity, dietary supplements, supplementationpl
dc.subject.plalergia, alergeny, nadwrażliwość alergiczna, suplementy diety, suplementacjapl
dc.titleAlergeny ukryte w suplementach diety jako potencjalne źródło objawów nadwrażliwości alergicznej.pl
dc.title.alternativeAllergens hidden in food supplements as a potential source of symptoms of allergic hypersensitivitypl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Introduction: The diet supplements market is one of the fastest growing food markets. Dietary supplements reach people of all ages, both healthy and struggling with various ailments. Due to the availability of various preparations, it is worth paying attention to the possible side effects of dietary supplements, in particular considering the group of people who are struggling with clinically confirmed allergy.Aim: The main goal of the study was the analysis of dietary supplementation in a selected group of patients, with particular emphasis on food allergy and type analysis and the severity of side effects after using supplements while analyzing the composition of selected preparations. Materials and methods: The study included 100 people over 18 years old, in whomin the past, any type of allergy has been confirmed. The author's questionnaire was used as a research tool.Results: People with food allergy accounted for 48% of the study group using dietary supplements, people with 30% inhalation allergy, 20% skin allergy and 2% insect venom allergy. These groups were characterized by a different awareness of the dietary supplements they were taking, depending on their age they took various supplements and observed other side effects. In 42% of cases, the adverse reactions resolved after discontinuation of the dietary supplement, which could indicate a connection between allergens hidden in dietary supplements and symptoms of allergic hypersensitivity. In 52% of cases, the symptoms did not appear again while remaining in the supplementation. This may indicate the possibility of interactions between dietary supplements and drugs or food or other random situations.Conclusions: The components of dietary supplements may be associated with the occurrence of allergic hypersensitivity in the group of people who have been diagnosed with allergies in the past. The role of the dietician is to raise awareness and educate patients about the possible undesirable influences of the ingredients they choose and help in finding natural, safe substitutes that can improve the health or well-being of patients.
dc.abstract.plpl
Wprowadzenie: Rynek suplementów diety jest jednym z najszybciej rozwijających się rynków produktów spożywczych. Po suplementy diety sięgają osoby w każdym wieku, zarówno zdrowe, jak i zmagające się z rozmaitymi dolegliwościami. W związku z ogólnodostępnością różnych preparatów, warto zwrócić uwagę na możliwe skutki niepożądane suplementów diety, w szczególności uwzględniając grupę, jaką są osoby zmagające się z potwierdzoną klinicznie alergią. Cel pracy: Głównym celem pracy była analiza suplementacji diety w wybranej grupie pacjentów, ze szczególnym uwzględnieniem alergii pokarmowej oraz analiza rodzaju i nasilenia objawów niepożądanych po zastosowaniu suplementów przy jednoczesnej analizie składu wybranych preparatów. Materiały i metody: Badaniem objęto 100 osób powyżej 18 roku życia, u których w przeszłości potwierdzono jakikolwiek rodzaj alergii. Jako narzędzie badawcze posłużył autorski kwestionariusz ankiety.Wyniki: Osoby z alergią pokarmową stanowiły 48% grupy badanej stosującej suplementy diety, osoby z alergią wziewną 30%, alergią skórną 20% i alergią na jad owadów 2%. Grupy te charakteryzowały się odmienną świadomością na temat przyjmowanych suplementów diety, w zależności od wieku przyjmowały różne preparaty oraz obserwowały inne działania niepożądane. W 42% przypadków objawy niepożądane ustąpiły po odstawieniu preparatu, co mogło wskazywać na powiązanie pomiędzy alergenami ukrytymi w suplementach diety a objawami nadwrażliwości alergicznej. W 52% przypadków objawy nie pojawiły się ponownie przy jednoczesnym pozostaniu przy suplementacji. Może to wskazywać na możliwość zajścia interakcji pomiędzy suplementami diety a lekami lub pożywieniem lub od innej sytuacji losowej.Wnioski: Składniki suplementów diety mogą być powiązane z występowaniem nadwrażliwości alergicznej w grupie osób, u których stwierdzono w przeszłości alergię. Rola dietetyka polega na uświadamianiu oraz edukowaniu pacjentów o możliwym niepożądanym wpływanie składników wybieranych przez nich preparatów oraz pomoc w znalezieniu naturalnych, bezpiecznych zamienników, które mogą wpłynąć na poprawę zdrowia lub samopoczucia pacjentów.
dc.affiliationpl
Wydział Lekarski
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Myszkowska, Dorota
dc.contributor.authorpl
Zielonka, Anita
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WL
dc.contributor.reviewerpl
Myszkowska, Dorota
dc.contributor.reviewerpl
Helbin, Jadwiga - 129704
dc.date.accessioned
2020-07-27T16:10:58Z
dc.date.available
2020-07-27T16:10:58Z
dc.date.submittedpl
2018-09-19
dc.fieldofstudypl
dietetyka
dc.identifier.apdpl
diploma-123569-187579
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/227934
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
allergy, allergens, allergic hypersensitivity, dietary supplements, supplementation
dc.subject.plpl
alergia, alergeny, nadwrażliwość alergiczna, suplementy diety, suplementacja
dc.titlepl
Alergeny ukryte w suplementach diety jako potencjalne źródło objawów nadwrażliwości alergicznej.
dc.title.alternativepl
Allergens hidden in food supplements as a potential source of symptoms of allergic hypersensitivity
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
478
Views per month
Views per city
Warsaw
66
Krakow
28
Poznan
26
Wroclaw
16
Katowice
12
Lublin
12
Gdansk
11
Lodz
11
Bydgoszcz
9
Szczecin
5

No access

No Thumbnail Available