Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Jakość wina a podłoże geologiczne regionu Beaujolais w SE części Burgundii, Francja
The geology of Beaujolais region (SE Burgundy, France) and its influence on the regional wine quality
relacja podłoża geologicznego i wina, Beaujolais, Gamay, 87Sr/86Sr, terroir
relationship between geological basement and wine, Beaujolais, Gamay, 87Sr/86Sr, terroir
Celem pracy była próba wykazania związku pomiędzy warunkami geologicznymi a jakością i cechami wina w regionie Beaujolais. Wybrane trzy winnice różnią się pod względem ich podłoża geologicznego, ale wszystkie pochodzące z nich wina są produkowane z winogron ze szczepu Gamay. W tym celu wykonano badania pedologiczne, petrograficzno-mineralogiczne i geochemiczne skał, gleb i wina. Podjęte badania pozwalają stwierdzić, iż istnieje związek między charakterem podłoża a parametrami jakościowymi i chemicznymi wina produkowanego na określonym podłożu. Najbardziej użytecznym narzędziem do badania tych zależności okazały się badania izotopowe strontu 87Sr/86Sr, wykonane zarówno dla skał podłoża, dla gleby jak i dla wina. Stwierdzony związek między składem 87Sr/86Sr w podłożu i w winie, wskazuje na użyteczność tego parametru do kontroli apelacji (oryginalności) wina Beaujolais. Udział minerałów mieszano-pakietowych, smektytu i wermikulitu może odgrywać znaczącą rolę w odżywianiu winorośli a tym samym wpływać na jakość wina.
The aim of this study is to show the relationship between the geological conditions and their influence on the quality of wine in the Beaujolais region. Three different vineyards were selected according to their differences in geological basement. All the studied wines come from the same Gamay grape variety. In order to do that the pedological, petrographic-mineralogical and geochemical methods were applied. The results lead to conclusion that there is a relationship between the nature of the substratum and quality as well as chemical parameters of wine produced on the substratum in question. The most useful tool to examine this relation is strontium isotope ratio 87Sr/86Sr analysis, which was applied in the local wine, the soil of the vineyard and in its bedrock. The 87Sr/86Sr ratio showed to be suitable to act as fingerprints of the origin of a wine of Beaujolais. It has been pointed out that the presence of mixed-layer minerals, smectite and vermiculite may play significant role in the nutrition of the vine and may have an affect on the quality of wine.
dc.abstract.en | The aim of this study is to show the relationship between the geological conditions and their influence on the quality of wine in the Beaujolais region. Three different vineyards were selected according to their differences in geological basement. All the studied wines come from the same Gamay grape variety. In order to do that the pedological, petrographic-mineralogical and geochemical methods were applied. The results lead to conclusion that there is a relationship between the nature of the substratum and quality as well as chemical parameters of wine produced on the substratum in question. The most useful tool to examine this relation is strontium isotope ratio 87Sr/86Sr analysis, which was applied in the local wine, the soil of the vineyard and in its bedrock. The 87Sr/86Sr ratio showed to be suitable to act as fingerprints of the origin of a wine of Beaujolais. It has been pointed out that the presence of mixed-layer minerals, smectite and vermiculite may play significant role in the nutrition of the vine and may have an affect on the quality of wine. | pl |
dc.abstract.pl | Celem pracy była próba wykazania związku pomiędzy warunkami geologicznymi a jakością i cechami wina w regionie Beaujolais. Wybrane trzy winnice różnią się pod względem ich podłoża geologicznego, ale wszystkie pochodzące z nich wina są produkowane z winogron ze szczepu Gamay. W tym celu wykonano badania pedologiczne, petrograficzno-mineralogiczne i geochemiczne skał, gleb i wina. Podjęte badania pozwalają stwierdzić, iż istnieje związek między charakterem podłoża a parametrami jakościowymi i chemicznymi wina produkowanego na określonym podłożu. Najbardziej użytecznym narzędziem do badania tych zależności okazały się badania izotopowe strontu 87Sr/86Sr, wykonane zarówno dla skał podłoża, dla gleby jak i dla wina. Stwierdzony związek między składem 87Sr/86Sr w podłożu i w winie, wskazuje na użyteczność tego parametru do kontroli apelacji (oryginalności) wina Beaujolais. Udział minerałów mieszano-pakietowych, smektytu i wermikulitu może odgrywać znaczącą rolę w odżywianiu winorośli a tym samym wpływać na jakość wina. | pl |
dc.affiliation | Wydział Geografii i Geologii | pl |
dc.area | obszar nauk przyrodniczych | pl |
dc.contributor.advisor | Szulc, Joachim - 132263 | pl |
dc.contributor.author | Kargól, Angelika | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WGG | pl |
dc.contributor.reviewer | Gradziński, Michał - 128164 | pl |
dc.contributor.reviewer | Szulc, Joachim - 132263 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-24T14:07:35Z | |
dc.date.available | 2020-07-24T14:07:35Z | |
dc.date.submitted | 2013-07-09 | pl |
dc.fieldofstudy | geologia | pl |
dc.fieldofstudy | specjalizacja geologiczno-poszukiwawcza | pl |
dc.identifier.apd | diploma-72808-80882 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/185722 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | relationship between geological basement and wine, Beaujolais, Gamay, 87Sr/86Sr, terroir | pl |
dc.subject.pl | relacja podłoża geologicznego i wina, Beaujolais, Gamay, 87Sr/86Sr, terroir | pl |
dc.title | Jakość wina a podłoże geologiczne regionu Beaujolais w SE części Burgundii, Francja | pl |
dc.title.alternative | The geology of Beaujolais region (SE Burgundy, France) and its influence on the regional wine quality | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |