Jakość wina a podłoże geologiczne regionu Beaujolais w SE części Burgundii, Francja

master
dc.abstract.enThe aim of this study is to show the relationship between the geological conditions and their influence on the quality of wine in the Beaujolais region. Three different vineyards were selected according to their differences in geological basement. All the studied wines come from the same Gamay grape variety. In order to do that the pedological, petrographic-mineralogical and geochemical methods were applied. The results lead to conclusion that there is a relationship between the nature of the substratum and quality as well as chemical parameters of wine produced on the substratum in question. The most useful tool to examine this relation is strontium isotope ratio 87Sr/86Sr analysis, which was applied in the local wine, the soil of the vineyard and in its bedrock. The 87Sr/86Sr ratio showed to be suitable to act as fingerprints of the origin of a wine of Beaujolais. It has been pointed out that the presence of mixed-layer minerals, smectite and vermiculite may play significant role in the nutrition of the vine and may have an affect on the quality of wine.pl
dc.abstract.plCelem pracy była próba wykazania związku pomiędzy warunkami geologicznymi a jakością i cechami wina w regionie Beaujolais. Wybrane trzy winnice różnią się pod względem ich podłoża geologicznego, ale wszystkie pochodzące z nich wina są produkowane z winogron ze szczepu Gamay. W tym celu wykonano badania pedologiczne, petrograficzno-mineralogiczne i geochemiczne skał, gleb i wina. Podjęte badania pozwalają stwierdzić, iż istnieje związek między charakterem podłoża a parametrami jakościowymi i chemicznymi wina produkowanego na określonym podłożu. Najbardziej użytecznym narzędziem do badania tych zależności okazały się badania izotopowe strontu 87Sr/86Sr, wykonane zarówno dla skał podłoża, dla gleby jak i dla wina. Stwierdzony związek między składem 87Sr/86Sr w podłożu i w winie, wskazuje na użyteczność tego parametru do kontroli apelacji (oryginalności) wina Beaujolais. Udział minerałów mieszano-pakietowych, smektytu i wermikulitu może odgrywać znaczącą rolę w odżywianiu winorośli a tym samym wpływać na jakość wina.pl
dc.affiliationWydział Geografii i Geologiipl
dc.areaobszar nauk przyrodniczychpl
dc.contributor.advisorSzulc, Joachim - 132263 pl
dc.contributor.authorKargól, Angelikapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WGGpl
dc.contributor.reviewerGradziński, Michał - 128164 pl
dc.contributor.reviewerSzulc, Joachim - 132263 pl
dc.date.accessioned2020-07-24T14:07:35Z
dc.date.available2020-07-24T14:07:35Z
dc.date.submitted2013-07-09pl
dc.fieldofstudygeologiapl
dc.fieldofstudyspecjalizacja geologiczno-poszukiwawczapl
dc.identifier.apddiploma-72808-80882pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/185722
dc.languagepolpl
dc.subject.enrelationship between geological basement and wine, Beaujolais, Gamay, 87Sr/86Sr, terroirpl
dc.subject.plrelacja podłoża geologicznego i wina, Beaujolais, Gamay, 87Sr/86Sr, terroirpl
dc.titleJakość wina a podłoże geologiczne regionu Beaujolais w SE części Burgundii, Francjapl
dc.title.alternativeThe geology of Beaujolais region (SE Burgundy, France) and its influence on the regional wine qualitypl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
The aim of this study is to show the relationship between the geological conditions and their influence on the quality of wine in the Beaujolais region. Three different vineyards were selected according to their differences in geological basement. All the studied wines come from the same Gamay grape variety. In order to do that the pedological, petrographic-mineralogical and geochemical methods were applied. The results lead to conclusion that there is a relationship between the nature of the substratum and quality as well as chemical parameters of wine produced on the substratum in question. The most useful tool to examine this relation is strontium isotope ratio 87Sr/86Sr analysis, which was applied in the local wine, the soil of the vineyard and in its bedrock. The 87Sr/86Sr ratio showed to be suitable to act as fingerprints of the origin of a wine of Beaujolais. It has been pointed out that the presence of mixed-layer minerals, smectite and vermiculite may play significant role in the nutrition of the vine and may have an affect on the quality of wine.
dc.abstract.plpl
Celem pracy była próba wykazania związku pomiędzy warunkami geologicznymi a jakością i cechami wina w regionie Beaujolais. Wybrane trzy winnice różnią się pod względem ich podłoża geologicznego, ale wszystkie pochodzące z nich wina są produkowane z winogron ze szczepu Gamay. W tym celu wykonano badania pedologiczne, petrograficzno-mineralogiczne i geochemiczne skał, gleb i wina. Podjęte badania pozwalają stwierdzić, iż istnieje związek między charakterem podłoża a parametrami jakościowymi i chemicznymi wina produkowanego na określonym podłożu. Najbardziej użytecznym narzędziem do badania tych zależności okazały się badania izotopowe strontu 87Sr/86Sr, wykonane zarówno dla skał podłoża, dla gleby jak i dla wina. Stwierdzony związek między składem 87Sr/86Sr w podłożu i w winie, wskazuje na użyteczność tego parametru do kontroli apelacji (oryginalności) wina Beaujolais. Udział minerałów mieszano-pakietowych, smektytu i wermikulitu może odgrywać znaczącą rolę w odżywianiu winorośli a tym samym wpływać na jakość wina.
dc.affiliationpl
Wydział Geografii i Geologii
dc.areapl
obszar nauk przyrodniczych
dc.contributor.advisorpl
Szulc, Joachim - 132263
dc.contributor.authorpl
Kargól, Angelika
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WGG
dc.contributor.reviewerpl
Gradziński, Michał - 128164
dc.contributor.reviewerpl
Szulc, Joachim - 132263
dc.date.accessioned
2020-07-24T14:07:35Z
dc.date.available
2020-07-24T14:07:35Z
dc.date.submittedpl
2013-07-09
dc.fieldofstudypl
geologia
dc.fieldofstudypl
specjalizacja geologiczno-poszukiwawcza
dc.identifier.apdpl
diploma-72808-80882
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/185722
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
relationship between geological basement and wine, Beaujolais, Gamay, 87Sr/86Sr, terroir
dc.subject.plpl
relacja podłoża geologicznego i wina, Beaujolais, Gamay, 87Sr/86Sr, terroir
dc.titlepl
Jakość wina a podłoże geologiczne regionu Beaujolais w SE części Burgundii, Francja
dc.title.alternativepl
The geology of Beaujolais region (SE Burgundy, France) and its influence on the regional wine quality
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
12
Views per month
Views per city
Warsaw
5
Dublin
2
Wroclaw
2
Brussels
1
Jastrzębie Zdrój
1
Katowice
1

No access

No Thumbnail Available