Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Analiza zawartości kwasu elagowego w wybranych suplementach diety
Quantitative analysis of the ellagic acid in selected dietary supplements
kwas elagowy, antyoksydacja, granat, spektrofotometria klasyczna, spektrofotometria pochodna, suplementy diety
ellagic acid, antioxidant, pomegranate, classical spectrophotometry, derivative spectrophotometry, dietary supplements
Kwas elagowy należy do grupy polifenoli – metabolitów wtórnych roślin, w których występuje w postaci elagotanin tj. garbników hydrolizujących. Szczególnie wysokie stężenie tego związku znajduje się w pestkach i skórkach owoców takich jak truskawka, malina, czy granat. Jest to substancja wykazująca niską biodostępności po podaniu doustnym, ale obecnie trwają badania zmierzające do jej poprawy ze względu na szerokie spektrum właściwości farmakologicznych, które wykazano modelu in vitro. Badania in vitro wykazały bowiem, iż kwas elagowy przejawia właściwości antyoksydacyjne, chemoprewencyjne, antyproliferacyjne, proapoptyczne, przeciwzapalne, przeciwdepresyjne, neuroprotekcyjne oraz dermatologiczne. Obecnie, aby oznaczyć ilość kwasu elagowego w preparatach farmaceutycznych stosuje się metodę HPLC lub spektrofotometrię. W przedstawionej analizie zawartości kwasu elagowego w wybranych suplementach diety do oznaczenia ilości tego związku wykorzystano metodę spektrofotometrii klasycznej oraz spektrofotometrii pochodnej. Aby dokonać oznaczenia ilościowego kwasu elagowego w preparatach w pierwszej kolejności sporządzono krzywą kalibracyjną i na jej podstawie wybrano analityczną długość fali, zarówno dla metody spektrofotometrii klasycznej, jak i po przekształceniu matematycznym dla spektrofotometrii pochodnej. Następnie dla każdego preparatu dokonano kilku pomiarów absorbancji, kolejno przekształcając powstałe krzywe absorbancji w krzywe pierwsze pochodne, co umożliwiło wyznaczenie ilości kwasu elagowego w wybranych suplementach diety za pomocą obu metod. Dzięki wykonanym badaniom dowiedziono, że zarówno metoda spektrofotometrii klasycznej jak i spektrofotometrii pochodnej może zostać wykorzystana do analizy ilościowej kwasu elagowego w wybranych suplementach diety dostępnych na rynku farmaceutycznym, a parametry walidacyjne wyznaczone dla tych metod spełniają odpowiednie wymagania.
Ellagic acid belongs to the group of polyphenols - secondary metabolites of plants in which it occurs in the form of elagotanines, i.e. hydrolysing tannins.Particularly high concentration of this compound is found in seeds and peels of fruit such as strawberry, raspberry or pomegranate. This substance has got low bioavailability after oral administration, but research is currently underway to improve it due to its wide spectrum of pharmacological properties, which ellagic acid manifests in in vitro studies. Many studies have shown that ellagic acid in the in vitro model has antioxidant, chemopreventive, antiproliferative, proapoptotic, anti-inflammatory, antidepressant, neuroprotective and dermatological properties.Currently, HPLC or spectrophotometry are used to determine the amount of ellagic acid in pharmaceutical preparations. In the presented research classic spectrophotometry and derivative spectrophotometry were used to determine the content of ellagic acid in selected dietary supplements. To quantify ellagic acid in the preparations, a calibration curve was first prepared and an analytical wavelength was chosen based on it, both for the classical spectrophotometry method and after the mathematical transformation for the derivative spectrophotometry. Then, for each preparation, several absorbance measurements were made, successively transforming the resulting absorbance curves into first derivative curves, which enabled the determination of the amount of ellagic acid in selected dietary supplements using both methods. Studies have shown that both classical and derivative spectrophotometry can be used for quantitative analysis of ellagic acid in selected dietary supplements available on the pharmaceutical market, and the validation parameters determined for these methods meet the relevant requirements.
dc.abstract.en | Ellagic acid belongs to the group of polyphenols - secondary metabolites of plants in which it occurs in the form of elagotanines, i.e. hydrolysing tannins.Particularly high concentration of this compound is found in seeds and peels of fruit such as strawberry, raspberry or pomegranate. This substance has got low bioavailability after oral administration, but research is currently underway to improve it due to its wide spectrum of pharmacological properties, which ellagic acid manifests in in vitro studies. Many studies have shown that ellagic acid in the in vitro model has antioxidant, chemopreventive, antiproliferative, proapoptotic, anti-inflammatory, antidepressant, neuroprotective and dermatological properties.Currently, HPLC or spectrophotometry are used to determine the amount of ellagic acid in pharmaceutical preparations. In the presented research classic spectrophotometry and derivative spectrophotometry were used to determine the content of ellagic acid in selected dietary supplements. To quantify ellagic acid in the preparations, a calibration curve was first prepared and an analytical wavelength was chosen based on it, both for the classical spectrophotometry method and after the mathematical transformation for the derivative spectrophotometry. Then, for each preparation, several absorbance measurements were made, successively transforming the resulting absorbance curves into first derivative curves, which enabled the determination of the amount of ellagic acid in selected dietary supplements using both methods. Studies have shown that both classical and derivative spectrophotometry can be used for quantitative analysis of ellagic acid in selected dietary supplements available on the pharmaceutical market, and the validation parameters determined for these methods meet the relevant requirements. | pl |
dc.abstract.pl | Kwas elagowy należy do grupy polifenoli – metabolitów wtórnych roślin, w których występuje w postaci elagotanin tj. garbników hydrolizujących. Szczególnie wysokie stężenie tego związku znajduje się w pestkach i skórkach owoców takich jak truskawka, malina, czy granat. Jest to substancja wykazująca niską biodostępności po podaniu doustnym, ale obecnie trwają badania zmierzające do jej poprawy ze względu na szerokie spektrum właściwości farmakologicznych, które wykazano modelu in vitro. Badania in vitro wykazały bowiem, iż kwas elagowy przejawia właściwości antyoksydacyjne, chemoprewencyjne, antyproliferacyjne, proapoptyczne, przeciwzapalne, przeciwdepresyjne, neuroprotekcyjne oraz dermatologiczne. Obecnie, aby oznaczyć ilość kwasu elagowego w preparatach farmaceutycznych stosuje się metodę HPLC lub spektrofotometrię. W przedstawionej analizie zawartości kwasu elagowego w wybranych suplementach diety do oznaczenia ilości tego związku wykorzystano metodę spektrofotometrii klasycznej oraz spektrofotometrii pochodnej. Aby dokonać oznaczenia ilościowego kwasu elagowego w preparatach w pierwszej kolejności sporządzono krzywą kalibracyjną i na jej podstawie wybrano analityczną długość fali, zarówno dla metody spektrofotometrii klasycznej, jak i po przekształceniu matematycznym dla spektrofotometrii pochodnej. Następnie dla każdego preparatu dokonano kilku pomiarów absorbancji, kolejno przekształcając powstałe krzywe absorbancji w krzywe pierwsze pochodne, co umożliwiło wyznaczenie ilości kwasu elagowego w wybranych suplementach diety za pomocą obu metod. Dzięki wykonanym badaniom dowiedziono, że zarówno metoda spektrofotometrii klasycznej jak i spektrofotometrii pochodnej może zostać wykorzystana do analizy ilościowej kwasu elagowego w wybranych suplementach diety dostępnych na rynku farmaceutycznym, a parametry walidacyjne wyznaczone dla tych metod spełniają odpowiednie wymagania. | pl |
dc.affiliation | Wydział Farmaceutyczny | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Apola, Anna - 128433 | pl |
dc.contributor.author | Piech, Weronika | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WFOAM2 | pl |
dc.contributor.reviewer | Apola, Anna - 128433 | pl |
dc.contributor.reviewer | Hubicka, Urszula - 129734 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-27T21:42:50Z | |
dc.date.available | 2020-07-27T21:42:50Z | |
dc.date.submitted | 2019-09-20 | pl |
dc.fieldofstudy | farmacja | pl |
dc.identifier.apd | diploma-129589-201399 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/233016 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | ellagic acid, antioxidant, pomegranate, classical spectrophotometry, derivative spectrophotometry, dietary supplements | pl |
dc.subject.pl | kwas elagowy, antyoksydacja, granat, spektrofotometria klasyczna, spektrofotometria pochodna, suplementy diety | pl |
dc.title | Analiza zawartości kwasu elagowego w wybranych suplementach diety | pl |
dc.title.alternative | Quantitative analysis of the ellagic acid in selected dietary supplements | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |