Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Postępowanie dietetyczne w zespole nerczycowym
Dietetic management in nephrotic syndrome
zespół nerczycowy, przewlekła choroba nerek, stan odżywienia, leczenie dietetyczne
nephrotic syndrome, chronic kidney disease, nutritional status, dietary treatment
Wprowadzenie: Zespół nerczycowy to choroba nerek o charakterze przewlekłym i nawracającym. Do głównych objawów choroby zaliczamy masywny białkomocz oraz obrzęki. Diagnostyka zespołu nerczycowego jest bardzo trudna, ze względu na różnorodność objawów klinicznych. Leczenie obejmuje leczenie przyczynowe, głównie leki immunosupresyjne, oraz leczenie objawowe mające na celu eliminację obrzęków. Istotnym elementem terapii zespołu nerczycowego jest leczenie żywieniowe. Odpowiednio zaplanowana dieta powinna zapewnić dostarczenie odpowiedniej ilości energii i składników odżywczych, jak również zapobiec niedożywieniu, które w tej grupie chorych jest bardzo częstym zjawiskiem. Dietoterapia powinna być zgodna z aktualnymi zaleceniami, przede wszystkim ograniczać podaż białka i wybranych składników mineralnych, takich jak sód i fosfor.Cel pracy: Analiza i zapoznanie się z codziennym sposobem żywienia pacjenta z zespołem nerczycowym, jak również opis indywidualnego przypadku chorobowego oraz skomponowanie 7-dniowego jadłospisu.Materiał i metody: Badanie zostało przeprowadzone na pacjentce w wieku 33 lat chorującej na zespół nerczycowy i znajdującej się w II stadium niewydolności nerek. Wszystkie potrzebne dane zostały zebrane od pacjentki za pomocą wywiadu ogólnolekarskiego i wywiadu żywieniowego. Dodatkowo wykonano pomiary antropometryczne, zgromadzono dokumentację pacjentki, dotyczącą historii choroby oraz wyniki badań laboratoryjnych.Wyniki: Opisywany w pracy przypadek kliniczny wskazuje, że pacjentka jest osobą niedożywioną, w badaniach biochemicznych widoczna hipoalbuminemia. Pacjentka ma również nieprawidłową masę ciała, jednak nadmiar jest wynikiem występujących obrzęków. Konieczne jest wprowadzenie przez pacjentkę do codziennego żywienia zaleceń lekarsko-dietetycznych w celu poprawy stanu zdrowia i jakości życia.Wnioski: Leczenie dietetyczne pacjentów z zespołem nerczycowym i przewlekłą niewydolnością nerek stanowi istotny element terapii, który spowalnia rozwój choroby, zmniejsza ryzyko wystąpienia niedożywienia oraz innych poważnych powikłań.
Introduction: Nephrotic syndrome is a chronic kidney disease and relapsing. The main symptoms of the disease are massive proteinuria and swelling. The diagnosis of nephrotic syndrome is very difficult due to the variety of clinical symptoms. Treatment includes causal treatment, mainly immunosuppressants, and symptomatic treatment to eliminate swelling. Nutritional treatment is an important element in the treatment of nephrotic syndrome. A properly planned diet should provide adequate amounts of energy and nutrients, as well as prevent malnutrition, which is a very common phenomenon in this group of patients. Diet therapy should be in line with current recommendations, first of all, limit the supply of protein and selected minerals, such as sodium and phosphorus.Objective: Analysis and familiarization with the daily diet of a patient with nephrotic syndrome, as well as a description of an individual disease and compilation of a 7-day menu.Material and methods: The study was carried out on a 33-year-old female patient with nephrotic syndrome and stage II renal failure. All the necessary data was collected from the patient by means of a general medical interview and nutritional intelligence. Additionally, anthropometric measurements were taken, the patient's documentation concerning the history of the disease and the results of laboratory tests were collected.Results: The clinical case described in the study indicates that the patient is a malnourished person, with visible hypoalbuminemia in biochemical tests. The patient also has an abnormal body weight, but the excess is a result of swelling. It is necessary for the patient to introduce medical and dietary recommendations into everyday nutrition in order to improve health and quality of life.Conclusions: Dietary treatment of patients with nephritic syndrome and chronic renal failure is an important element of therapy that slows down the progress of the disease, reduces the risk of malnutrition and other serious complications.
dc.abstract.en | Introduction: Nephrotic syndrome is a chronic kidney disease and relapsing. The main symptoms of the disease are massive proteinuria and swelling. The diagnosis of nephrotic syndrome is very difficult due to the variety of clinical symptoms. Treatment includes causal treatment, mainly immunosuppressants, and symptomatic treatment to eliminate swelling. Nutritional treatment is an important element in the treatment of nephrotic syndrome. A properly planned diet should provide adequate amounts of energy and nutrients, as well as prevent malnutrition, which is a very common phenomenon in this group of patients. Diet therapy should be in line with current recommendations, first of all, limit the supply of protein and selected minerals, such as sodium and phosphorus.Objective: Analysis and familiarization with the daily diet of a patient with nephrotic syndrome, as well as a description of an individual disease and compilation of a 7-day menu.Material and methods: The study was carried out on a 33-year-old female patient with nephrotic syndrome and stage II renal failure. All the necessary data was collected from the patient by means of a general medical interview and nutritional intelligence. Additionally, anthropometric measurements were taken, the patient's documentation concerning the history of the disease and the results of laboratory tests were collected.Results: The clinical case described in the study indicates that the patient is a malnourished person, with visible hypoalbuminemia in biochemical tests. The patient also has an abnormal body weight, but the excess is a result of swelling. It is necessary for the patient to introduce medical and dietary recommendations into everyday nutrition in order to improve health and quality of life.Conclusions: Dietary treatment of patients with nephritic syndrome and chronic renal failure is an important element of therapy that slows down the progress of the disease, reduces the risk of malnutrition and other serious complications. | pl |
dc.abstract.pl | Wprowadzenie: Zespół nerczycowy to choroba nerek o charakterze przewlekłym i nawracającym. Do głównych objawów choroby zaliczamy masywny białkomocz oraz obrzęki. Diagnostyka zespołu nerczycowego jest bardzo trudna, ze względu na różnorodność objawów klinicznych. Leczenie obejmuje leczenie przyczynowe, głównie leki immunosupresyjne, oraz leczenie objawowe mające na celu eliminację obrzęków. Istotnym elementem terapii zespołu nerczycowego jest leczenie żywieniowe. Odpowiednio zaplanowana dieta powinna zapewnić dostarczenie odpowiedniej ilości energii i składników odżywczych, jak również zapobiec niedożywieniu, które w tej grupie chorych jest bardzo częstym zjawiskiem. Dietoterapia powinna być zgodna z aktualnymi zaleceniami, przede wszystkim ograniczać podaż białka i wybranych składników mineralnych, takich jak sód i fosfor.Cel pracy: Analiza i zapoznanie się z codziennym sposobem żywienia pacjenta z zespołem nerczycowym, jak również opis indywidualnego przypadku chorobowego oraz skomponowanie 7-dniowego jadłospisu.Materiał i metody: Badanie zostało przeprowadzone na pacjentce w wieku 33 lat chorującej na zespół nerczycowy i znajdującej się w II stadium niewydolności nerek. Wszystkie potrzebne dane zostały zebrane od pacjentki za pomocą wywiadu ogólnolekarskiego i wywiadu żywieniowego. Dodatkowo wykonano pomiary antropometryczne, zgromadzono dokumentację pacjentki, dotyczącą historii choroby oraz wyniki badań laboratoryjnych.Wyniki: Opisywany w pracy przypadek kliniczny wskazuje, że pacjentka jest osobą niedożywioną, w badaniach biochemicznych widoczna hipoalbuminemia. Pacjentka ma również nieprawidłową masę ciała, jednak nadmiar jest wynikiem występujących obrzęków. Konieczne jest wprowadzenie przez pacjentkę do codziennego żywienia zaleceń lekarsko-dietetycznych w celu poprawy stanu zdrowia i jakości życia.Wnioski: Leczenie dietetyczne pacjentów z zespołem nerczycowym i przewlekłą niewydolnością nerek stanowi istotny element terapii, który spowalnia rozwój choroby, zmniejsza ryzyko wystąpienia niedożywienia oraz innych poważnych powikłań. | pl |
dc.affiliation | Wydział Lekarski | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Krzanowska, Katarzyna - 129812 | pl |
dc.contributor.author | Jarek, Barbara | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WL | pl |
dc.contributor.reviewer | Krzanowska, Katarzyna - 129812 | pl |
dc.contributor.reviewer | Zachwieja, Katarzyna - 133866 | pl |
dc.date.accessioned | 2022-01-14T22:32:11Z | |
dc.date.available | 2022-01-14T22:32:11Z | |
dc.date.submitted | 2021-07-12 | pl |
dc.fieldofstudy | dietetyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-152053-279079 | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/286990 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | nephrotic syndrome, chronic kidney disease, nutritional status, dietary treatment | pl |
dc.subject.pl | zespół nerczycowy, przewlekła choroba nerek, stan odżywienia, leczenie dietetyczne | pl |
dc.title | Postępowanie dietetyczne w zespole nerczycowym | pl |
dc.title.alternative | Dietetic management in nephrotic syndrome | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |