Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Ocena jakości wybranych warzyw w oparciu o zawartość azotanów(V) i azotanów(III).
Quality assessment of selected vegetables based on nitrate(V) and nitrate(III) content.
azotany(V), azotany(III), warzywa zielone, sałata, szpinak, rukola
nitrates, nitrites, green vegetables, lettuce, spinach, rocket
Celem niniejszej pracy była ocena jakości wybranych warzyw: sałat, szpinaku oraz rukoli na podstawie zawartości azotanów(V) i azotanów(III), a także oszacowanie korelacji łączących oba jony. Materiał roślinny przygotowano poprzez homogenizację, odbiałczanie oraz ekstrakcję w roztworze wodnym. Oznaczenia ilościowe jonów wykonywano przy użyciu spektrofotometrii UV-Vis. Kalibracji dokonano metodą serii wzorców. Analizowane zielone warzywa liściaste znane są ze szczególnej zdolności do akumulacji azotanów(V). Wykonane badania wykazały, iż ze względu na zawartość azotanów(V) warzywa tworzą następujący szereg: rukola > sałata batawska > szpinak zimowy > sałata lodowa > sałata mini rzymska > szpinak wiosenny. W liściach wewnętrznych badanych sałat występowały dużo niższe zawartości azotanów(V) niż w liściach zewnętrznych. Ponadto zaobserwowano wyraźne różnice w zawartości jonu w zależności od sezonu uprawy szpinaku. W analizowanych warzywach zawartość azotanów(III) była dużo niższa niż azotanów(V) i zawierała się w przedziale 0,2 – 0,5 mg azotanów(III)/kg m.m. Stwierdzono silną, dodatnią korelację pomiędzy zawartością analizowanych jonów w liściach wewnętrznych i zewnętrznych sałat. Jakość badanych warzyw spełnia wymogi Komisji Europejskiej pod względem zawartości azotanów(V). Przeprowadzone badania wykazały znaczne różnice w zawartości azotanów w różnych gatunkach warzyw, w różnych ich częściach (liście zewnętrzne i wewnętrzne sałat) oraz w zależności od sezonu uprawy. Zebrane informacje te mogą być wykorzystane w celu ograniczenia ilości przyjmowanych azotanów.
The aim of this study was to assess the quality of selected vegetables: lettuces, spinach and rocket based on their nitrate and nitrite contents and estimate the correlations between studied ions. The plant material was prepared by homogenisation, deproteinisation and extraction in an aqueous solution. The quantitative determination of ions was performed using UV-Vis spectrophotometry. The calibration was performed using the standard series method. The analyzed green vegetables are known for their specific ability to accumulate nitrates. The tests have shown that, in terms of nitrate content, the vegetables form the following order: rocket > batavian lettuce > winter spinach > iceberg lettuce > mini romaine lettuce > spring spinach. The inner leaves of the lettuces contained much less nitrates than the outer leaves. In addition, apparent differences in ion content were observed depending on the vegetation season of spinach. The content of nitrites was much lower than nitrates and ranged between 0,2 – 0,5 mg nitrites/kg wet mass. A strong positive correlation was found between the content of analyzed ions in the inner and outer leaves of lettuces. The quality of the tested vegetables meets the requirements of the European Commission in terms of nitrate content. The study showed significant differences in the nitrate content in different vegetable species, in different parts of the plant (outer and inner leaves of lettuces) and depends on the vegetation season. The results of the studies can be used to reduce nitrate intake.
dc.abstract.en | The aim of this study was to assess the quality of selected vegetables: lettuces, spinach and rocket based on their nitrate and nitrite contents and estimate the correlations between studied ions. The plant material was prepared by homogenisation, deproteinisation and extraction in an aqueous solution. The quantitative determination of ions was performed using UV-Vis spectrophotometry. The calibration was performed using the standard series method. The analyzed green vegetables are known for their specific ability to accumulate nitrates. The tests have shown that, in terms of nitrate content, the vegetables form the following order: rocket > batavian lettuce > winter spinach > iceberg lettuce > mini romaine lettuce > spring spinach. The inner leaves of the lettuces contained much less nitrates than the outer leaves. In addition, apparent differences in ion content were observed depending on the vegetation season of spinach. The content of nitrites was much lower than nitrates and ranged between 0,2 – 0,5 mg nitrites/kg wet mass. A strong positive correlation was found between the content of analyzed ions in the inner and outer leaves of lettuces. The quality of the tested vegetables meets the requirements of the European Commission in terms of nitrate content. The study showed significant differences in the nitrate content in different vegetable species, in different parts of the plant (outer and inner leaves of lettuces) and depends on the vegetation season. The results of the studies can be used to reduce nitrate intake. | pl |
dc.abstract.pl | Celem niniejszej pracy była ocena jakości wybranych warzyw: sałat, szpinaku oraz rukoli na podstawie zawartości azotanów(V) i azotanów(III), a także oszacowanie korelacji łączących oba jony. Materiał roślinny przygotowano poprzez homogenizację, odbiałczanie oraz ekstrakcję w roztworze wodnym. Oznaczenia ilościowe jonów wykonywano przy użyciu spektrofotometrii UV-Vis. Kalibracji dokonano metodą serii wzorców. Analizowane zielone warzywa liściaste znane są ze szczególnej zdolności do akumulacji azotanów(V). Wykonane badania wykazały, iż ze względu na zawartość azotanów(V) warzywa tworzą następujący szereg: rukola > sałata batawska > szpinak zimowy > sałata lodowa > sałata mini rzymska > szpinak wiosenny. W liściach wewnętrznych badanych sałat występowały dużo niższe zawartości azotanów(V) niż w liściach zewnętrznych. Ponadto zaobserwowano wyraźne różnice w zawartości jonu w zależności od sezonu uprawy szpinaku. W analizowanych warzywach zawartość azotanów(III) była dużo niższa niż azotanów(V) i zawierała się w przedziale 0,2 – 0,5 mg azotanów(III)/kg m.m. Stwierdzono silną, dodatnią korelację pomiędzy zawartością analizowanych jonów w liściach wewnętrznych i zewnętrznych sałat. Jakość badanych warzyw spełnia wymogi Komisji Europejskiej pod względem zawartości azotanów(V). Przeprowadzone badania wykazały znaczne różnice w zawartości azotanów w różnych gatunkach warzyw, w różnych ich częściach (liście zewnętrzne i wewnętrzne sałat) oraz w zależności od sezonu uprawy. Zebrane informacje te mogą być wykorzystane w celu ograniczenia ilości przyjmowanych azotanów. | pl |
dc.affiliation | Wydział Chemii | pl |
dc.area | obszar nauk ścisłych | pl |
dc.contributor.advisor | Kot, Mirosława - 129221 | pl |
dc.contributor.author | Sadlik, Weronika | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WC3 | pl |
dc.contributor.reviewer | Kot, Mirosława - 129221 | pl |
dc.contributor.reviewer | Węgrzyn, Agnieszka - 132595 | pl |
dc.date.accessioned | 2022-06-27T21:33:39Z | |
dc.date.available | 2022-06-27T21:33:39Z | |
dc.date.submitted | 2022-06-27 | pl |
dc.fieldofstudy | chemia | pl |
dc.identifier.apd | diploma-155146-244584 | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/293437 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | nitrates, nitrites, green vegetables, lettuce, spinach, rocket | pl |
dc.subject.pl | azotany(V), azotany(III), warzywa zielone, sałata, szpinak, rukola | pl |
dc.title | Ocena jakości wybranych warzyw w oparciu o zawartość azotanów(V) i azotanów(III). | pl |
dc.title.alternative | Quality assessment of selected vegetables based on nitrate(V) and nitrate(III) content. | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |