Ocena jakości wybranych warzyw w oparciu o zawartość azotanów(V) i azotanów(III).

master
dc.abstract.enThe aim of this study was to assess the quality of selected vegetables: lettuces, spinach and rocket based on their nitrate and nitrite contents and estimate the correlations between studied ions. The plant material was prepared by homogenisation, deproteinisation and extraction in an aqueous solution. The quantitative determination of ions was performed using UV-Vis spectrophotometry. The calibration was performed using the standard series method. The analyzed green vegetables are known for their specific ability to accumulate nitrates. The tests have shown that, in terms of nitrate content, the vegetables form the following order: rocket > batavian lettuce > winter spinach > iceberg lettuce > mini romaine lettuce > spring spinach. The inner leaves of the lettuces contained much less nitrates than the outer leaves. In addition, apparent differences in ion content were observed depending on the vegetation season of spinach. The content of nitrites was much lower than nitrates and ranged between 0,2 – 0,5 mg nitrites/kg wet mass. A strong positive correlation was found between the content of analyzed ions in the inner and outer leaves of lettuces. The quality of the tested vegetables meets the requirements of the European Commission in terms of nitrate content. The study showed significant differences in the nitrate content in different vegetable species, in different parts of the plant (outer and inner leaves of lettuces) and depends on the vegetation season. The results of the studies can be used to reduce nitrate intake.pl
dc.abstract.plCelem niniejszej pracy była ocena jakości wybranych warzyw: sałat, szpinaku oraz rukoli na podstawie zawartości azotanów(V) i azotanów(III), a także oszacowanie korelacji łączących oba jony. Materiał roślinny przygotowano poprzez homogenizację, odbiałczanie oraz ekstrakcję w roztworze wodnym. Oznaczenia ilościowe jonów wykonywano przy użyciu spektrofotometrii UV-Vis. Kalibracji dokonano metodą serii wzorców. Analizowane zielone warzywa liściaste znane są ze szczególnej zdolności do akumulacji azotanów(V). Wykonane badania wykazały, iż ze względu na zawartość azotanów(V) warzywa tworzą następujący szereg: rukola > sałata batawska > szpinak zimowy > sałata lodowa > sałata mini rzymska > szpinak wiosenny. W liściach wewnętrznych badanych sałat występowały dużo niższe zawartości azotanów(V) niż w liściach zewnętrznych. Ponadto zaobserwowano wyraźne różnice w zawartości jonu w zależności od sezonu uprawy szpinaku. W analizowanych warzywach zawartość azotanów(III) była dużo niższa niż azotanów(V) i zawierała się w przedziale 0,2 – 0,5 mg azotanów(III)/kg m.m. Stwierdzono silną, dodatnią korelację pomiędzy zawartością analizowanych jonów w liściach wewnętrznych i zewnętrznych sałat. Jakość badanych warzyw spełnia wymogi Komisji Europejskiej pod względem zawartości azotanów(V). Przeprowadzone badania wykazały znaczne różnice w zawartości azotanów w różnych gatunkach warzyw, w różnych ich częściach (liście zewnętrzne i wewnętrzne sałat) oraz w zależności od sezonu uprawy. Zebrane informacje te mogą być wykorzystane w celu ograniczenia ilości przyjmowanych azotanów.pl
dc.affiliationWydział Chemiipl
dc.areaobszar nauk ścisłychpl
dc.contributor.advisorKot, Mirosława - 129221 pl
dc.contributor.authorSadlik, Weronikapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WC3pl
dc.contributor.reviewerKot, Mirosława - 129221 pl
dc.contributor.reviewerWęgrzyn, Agnieszka - 132595 pl
dc.date.accessioned2022-06-27T21:33:39Z
dc.date.available2022-06-27T21:33:39Z
dc.date.submitted2022-06-27pl
dc.fieldofstudychemiapl
dc.identifier.apddiploma-155146-244584pl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/293437
dc.languagepolpl
dc.subject.ennitrates, nitrites, green vegetables, lettuce, spinach, rocketpl
dc.subject.plazotany(V), azotany(III), warzywa zielone, sałata, szpinak, rukolapl
dc.titleOcena jakości wybranych warzyw w oparciu o zawartość azotanów(V) i azotanów(III).pl
dc.title.alternativeQuality assessment of selected vegetables based on nitrate(V) and nitrate(III) content.pl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
The aim of this study was to assess the quality of selected vegetables: lettuces, spinach and rocket based on their nitrate and nitrite contents and estimate the correlations between studied ions. The plant material was prepared by homogenisation, deproteinisation and extraction in an aqueous solution. The quantitative determination of ions was performed using UV-Vis spectrophotometry. The calibration was performed using the standard series method. The analyzed green vegetables are known for their specific ability to accumulate nitrates. The tests have shown that, in terms of nitrate content, the vegetables form the following order: rocket > batavian lettuce > winter spinach > iceberg lettuce > mini romaine lettuce > spring spinach. The inner leaves of the lettuces contained much less nitrates than the outer leaves. In addition, apparent differences in ion content were observed depending on the vegetation season of spinach. The content of nitrites was much lower than nitrates and ranged between 0,2 – 0,5 mg nitrites/kg wet mass. A strong positive correlation was found between the content of analyzed ions in the inner and outer leaves of lettuces. The quality of the tested vegetables meets the requirements of the European Commission in terms of nitrate content. The study showed significant differences in the nitrate content in different vegetable species, in different parts of the plant (outer and inner leaves of lettuces) and depends on the vegetation season. The results of the studies can be used to reduce nitrate intake.
dc.abstract.plpl
Celem niniejszej pracy była ocena jakości wybranych warzyw: sałat, szpinaku oraz rukoli na podstawie zawartości azotanów(V) i azotanów(III), a także oszacowanie korelacji łączących oba jony. Materiał roślinny przygotowano poprzez homogenizację, odbiałczanie oraz ekstrakcję w roztworze wodnym. Oznaczenia ilościowe jonów wykonywano przy użyciu spektrofotometrii UV-Vis. Kalibracji dokonano metodą serii wzorców. Analizowane zielone warzywa liściaste znane są ze szczególnej zdolności do akumulacji azotanów(V). Wykonane badania wykazały, iż ze względu na zawartość azotanów(V) warzywa tworzą następujący szereg: rukola > sałata batawska > szpinak zimowy > sałata lodowa > sałata mini rzymska > szpinak wiosenny. W liściach wewnętrznych badanych sałat występowały dużo niższe zawartości azotanów(V) niż w liściach zewnętrznych. Ponadto zaobserwowano wyraźne różnice w zawartości jonu w zależności od sezonu uprawy szpinaku. W analizowanych warzywach zawartość azotanów(III) była dużo niższa niż azotanów(V) i zawierała się w przedziale 0,2 – 0,5 mg azotanów(III)/kg m.m. Stwierdzono silną, dodatnią korelację pomiędzy zawartością analizowanych jonów w liściach wewnętrznych i zewnętrznych sałat. Jakość badanych warzyw spełnia wymogi Komisji Europejskiej pod względem zawartości azotanów(V). Przeprowadzone badania wykazały znaczne różnice w zawartości azotanów w różnych gatunkach warzyw, w różnych ich częściach (liście zewnętrzne i wewnętrzne sałat) oraz w zależności od sezonu uprawy. Zebrane informacje te mogą być wykorzystane w celu ograniczenia ilości przyjmowanych azotanów.
dc.affiliationpl
Wydział Chemii
dc.areapl
obszar nauk ścisłych
dc.contributor.advisorpl
Kot, Mirosława - 129221
dc.contributor.authorpl
Sadlik, Weronika
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WC3
dc.contributor.reviewerpl
Kot, Mirosława - 129221
dc.contributor.reviewerpl
Węgrzyn, Agnieszka - 132595
dc.date.accessioned
2022-06-27T21:33:39Z
dc.date.available
2022-06-27T21:33:39Z
dc.date.submittedpl
2022-06-27
dc.fieldofstudypl
chemia
dc.identifier.apdpl
diploma-155146-244584
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/293437
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
nitrates, nitrites, green vegetables, lettuce, spinach, rocket
dc.subject.plpl
azotany(V), azotany(III), warzywa zielone, sałata, szpinak, rukola
dc.titlepl
Ocena jakości wybranych warzyw w oparciu o zawartość azotanów(V) i azotanów(III).
dc.title.alternativepl
Quality assessment of selected vegetables based on nitrate(V) and nitrate(III) content.
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
31
Views per month
Views per city
Warsaw
16
Wroclaw
4
Frankfurt am Main
1
Kalisz
1
Katowice
1
Krakow
1
Lodz
1
Poznan
1
Przezmierowo
1
Szczecin
1

No access

No Thumbnail Available
Collections