Rola mikrobioty jelitowej w patogenezie i przebiegu jadłowstrętu psychicznego

licenciate
dc.abstract.enAnorexia nervosa, or anorexia (Latin: anorexia nervosa - AN), is a type of eating disorder whose etiology is still not fully understood. The main symptoms of anorexia are significant weight loss, disturbed body image and compensatory behaviors, such as inducing vomiting, which prevents weight gain. The problem mainly affects young girls and women aged 13–25. Risk factors for the development of anorexia can be divided into biological, social and individual. Intestinal dysbiosis, i.e. disturbed quantitative and qualitative composition of the gastrointestinal microbiota, is indicated as one of the biological factors. However, recent reports suggest that anorexia itself may also affect the composition of the intestinal microbiota, which influence on maintaining the symptoms of the disease. The aim of the study was to present the currently available knowledge regarding the role of microbiota in the development and course of AN. The data presented in the work derived from the latest publications. The diagnostic criteria of AN, factors that influence the risk of the disease, as well as health complications resulting from this disease were discussed in detail. Particular attention was paid to the characteristics of qualitative and quantitative changes occurring in the intestinal microbiota of people suffering from AN, paying attention to interactions in the microbiota-gut-brain system. In addition, the work reviews standard methods of treating anorexia, focusing on probiotic therapy as a potential treatment method by influencing the intestinal microbiota. Undoubtedly, a valuable addition to the work is also the discussion of the role of a dietitian in the therapeutic process.pl
dc.abstract.plJadłowstręt psychiczny, czyli anoreksja (łac. anorexia nervosa - AN) jest rodzajem zaburzenia odżywiania o wciąż nie do końca poznanej etiologii. Główne objawy anoreksji to znaczna utrata masy ciała, zaburzony obraz własnego ciała oraz zachowania kompensacyjne, jak np. prowokowanie wymiotów, które uniemożliwiają zwiększenie masy ciała. Problem dotyczy głównie młodych dziewcząt i kobiet w wieku 13–25 lat. Czynniki ryzyka rozwoju anoreksji możemy podzielić na biologiczne, społeczne i osobnicze. Jako jeden z czynników biologicznych wskazuje się dysbiozę jelitową, czyli zaburzony ilościowy i jakościowy skład mikrobioty przewodu pokarmowego. Najnowsze doniesienia sugerują jednak, że sama anoreksja również może wpływać na skład mikrobioty jelit, co przekłada się na podtrzymywanie objawów choroby. Celem pracy było przedstawienie obecnie dostępnej wiedzy dotyczącej roli mikrobioty w rozwoju i przebiegu AN. Przedstawione w pracy dane pochodzą z najnowszych publikacji. Szczegółowo omówiono kryteria diagnostyczne AN, czynniki które wpływają na ryzyko zachorowania, a także komplikacje zdrowotne będące skutkiem tej choroby. Szczególną uwagę poświęcono charakterystyce zmian jakościowych i ilościowych zachodzących w mikrobiocie jelitowej osób cierpiących na AN, zwracając przy tym uwagę na interakcje w układzie mikrobiota-jelita-mózg. Ponadto w pracy dokonano przeglądu standardowo stosowanych metod leczenia anoreksji poświęcając również miejsce probiotykoterapii jako potencjalnej metodzie leczenia poprzez wpływ na mikrobiote jelitową. Niewątpliwie cennym dodatkiem w pracy jest również omówienie roli dietetyka w przebiegu procesu terapeutycznego.pl
dc.affiliationWydział Lekarskipl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorTomusiak-Plebanek, Anna - 200520 pl
dc.contributor.authorZych, Zofia - USOS301946 pl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WLpl
dc.contributor.reviewerTomusiak-Plebanek, Anna - 200520 pl
dc.contributor.reviewerRóżańska, Anna - 133303 pl
dc.date.accessioned2024-07-01T00:17:43Z
dc.date.available2024-07-01T00:17:43Z
dc.date.submitted2024-06-28pl
dc.fieldofstudydietetykapl
dc.identifier.apddiploma-175563-301946pl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/handle/item/365813
dc.languagepolpl
dc.subject.enanorexia nervosa, microbiota, probiotics, gut-brain axispl
dc.subject.planorexia nervosa, mikrobiota, probiotyki, oś jelito- mózgpl
dc.titleRola mikrobioty jelitowej w patogenezie i przebiegu jadłowstrętu psychicznegopl
dc.title.alternativeTHE ROLE OF THE INTESTINAL MICROBIOTA IN THE PATHOGENESIS AND COURSE OF ANOREXIA NERVOSApl
dc.typelicenciatepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Anorexia nervosa, or anorexia (Latin: anorexia nervosa - AN), is a type of eating disorder whose etiology is still not fully understood. The main symptoms of anorexia are significant weight loss, disturbed body image and compensatory behaviors, such as inducing vomiting, which prevents weight gain. The problem mainly affects young girls and women aged 13–25. Risk factors for the development of anorexia can be divided into biological, social and individual. Intestinal dysbiosis, i.e. disturbed quantitative and qualitative composition of the gastrointestinal microbiota, is indicated as one of the biological factors. However, recent reports suggest that anorexia itself may also affect the composition of the intestinal microbiota, which influence on maintaining the symptoms of the disease. The aim of the study was to present the currently available knowledge regarding the role of microbiota in the development and course of AN. The data presented in the work derived from the latest publications. The diagnostic criteria of AN, factors that influence the risk of the disease, as well as health complications resulting from this disease were discussed in detail. Particular attention was paid to the characteristics of qualitative and quantitative changes occurring in the intestinal microbiota of people suffering from AN, paying attention to interactions in the microbiota-gut-brain system. In addition, the work reviews standard methods of treating anorexia, focusing on probiotic therapy as a potential treatment method by influencing the intestinal microbiota. Undoubtedly, a valuable addition to the work is also the discussion of the role of a dietitian in the therapeutic process.
dc.abstract.plpl
Jadłowstręt psychiczny, czyli anoreksja (łac. anorexia nervosa - AN) jest rodzajem zaburzenia odżywiania o wciąż nie do końca poznanej etiologii. Główne objawy anoreksji to znaczna utrata masy ciała, zaburzony obraz własnego ciała oraz zachowania kompensacyjne, jak np. prowokowanie wymiotów, które uniemożliwiają zwiększenie masy ciała. Problem dotyczy głównie młodych dziewcząt i kobiet w wieku 13–25 lat. Czynniki ryzyka rozwoju anoreksji możemy podzielić na biologiczne, społeczne i osobnicze. Jako jeden z czynników biologicznych wskazuje się dysbiozę jelitową, czyli zaburzony ilościowy i jakościowy skład mikrobioty przewodu pokarmowego. Najnowsze doniesienia sugerują jednak, że sama anoreksja również może wpływać na skład mikrobioty jelit, co przekłada się na podtrzymywanie objawów choroby. Celem pracy było przedstawienie obecnie dostępnej wiedzy dotyczącej roli mikrobioty w rozwoju i przebiegu AN. Przedstawione w pracy dane pochodzą z najnowszych publikacji. Szczegółowo omówiono kryteria diagnostyczne AN, czynniki które wpływają na ryzyko zachorowania, a także komplikacje zdrowotne będące skutkiem tej choroby. Szczególną uwagę poświęcono charakterystyce zmian jakościowych i ilościowych zachodzących w mikrobiocie jelitowej osób cierpiących na AN, zwracając przy tym uwagę na interakcje w układzie mikrobiota-jelita-mózg. Ponadto w pracy dokonano przeglądu standardowo stosowanych metod leczenia anoreksji poświęcając również miejsce probiotykoterapii jako potencjalnej metodzie leczenia poprzez wpływ na mikrobiote jelitową. Niewątpliwie cennym dodatkiem w pracy jest również omówienie roli dietetyka w przebiegu procesu terapeutycznego.
dc.affiliationpl
Wydział Lekarski
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Tomusiak-Plebanek, Anna - 200520
dc.contributor.authorpl
Zych, Zofia - USOS301946
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WL
dc.contributor.reviewerpl
Tomusiak-Plebanek, Anna - 200520
dc.contributor.reviewerpl
Różańska, Anna - 133303
dc.date.accessioned
2024-07-01T00:17:43Z
dc.date.available
2024-07-01T00:17:43Z
dc.date.submittedpl
2024-06-28
dc.fieldofstudypl
dietetyka
dc.identifier.apdpl
diploma-175563-301946
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/handle/item/365813
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
anorexia nervosa, microbiota, probiotics, gut-brain axis
dc.subject.plpl
anorexia nervosa, mikrobiota, probiotyki, oś jelito- mózg
dc.titlepl
Rola mikrobioty jelitowej w patogenezie i przebiegu jadłowstrętu psychicznego
dc.title.alternativepl
THE ROLE OF THE INTESTINAL MICROBIOTA IN THE PATHOGENESIS AND COURSE OF ANOREXIA NERVOSA
dc.typepl
licenciate
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
41
Views per month
Views per city
Warsaw
12
Krakow
7
Katowice
2
Olsztyn
2
Poznan
2
Wroclaw
2
Bydgoszcz
1
Gdansk
1
Glinica
1
Lublin
1

No access

No Thumbnail Available