Znaczenie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych w smółkach noworodków i kale dzieci

master
dc.abstract.enShort-chain fatty acids are produced in the digestive tract of a child by the fermentation of carbohydrate compounds by bacterial strains such as Firmicutes and Bacteroidetes. In infants, the main source of carbohydrates is the human’s milk or milk formula, and the composition of the fermenting microflora depends on route of delivery, the type of food he eats and the environment in which he grows up. Short-chain fatty acids have impact on human body, including immune system, being a source of energy for colonocytes, and playing anti-inflammatory role. The aim of this study was to present the importance of short-chain fatty acids in the context of a child's health based on a review of the latest literature studies, and a preliminary analysis of the faeces of infants collected after 1, 2 and 3 months of age was carried out. Determination of organic acids in biological material collected from infants was performed using capillary isotachophoresis. Among the analyzed analytes, the mean concentration of acetic acid in the faeces increased over the three months, and the observed differences were almost statistically significant (p = 0.055). It has been shown that the mean concentrations of individual organic acids in the following months differ significantly, for example, the concentration of lactic acid in the stool in the first month of a child's life is significantly higher than the concentration of valeric acid (p <0.001). The obtained concentration values fell within wide range of values, which proved a high inter-individual variability of the studied group.pl
dc.abstract.plKrótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe powstają w przewodzie pokarmowym dziecka na drodze fermentacji związków węglowodanowych przez szczepy bakteryjne takie jak Firmicutes oraz Bacteroidetes. U niemowląt główne źródło węglowodanów stanowi pokarm matki lub mieszanka mlekozastępcza, a skład mikroflory fermentującej te związki zależy w głównej mierze od rodzaju drogi porodu, jaką dziecko przyszło na świat, od rodzaju pokarmu które spożywa oraz od środowiska w którym dorasta. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe pełnią szereg funkcji w organizmie człowieka, m.in. wpływają na układ immunologiczny, stanowią źródło energii dla kolonocytów a także pełnią rolę przeciwzapalną. Celem niniejszej pracy było przybliżenie znaczenia krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych w kontekście zdrowia dziecka na podstawie przeglądu najnowszych badań literaturowych, a ponadto przeprowadzono wstępną analizę kału niemowląt pobranego po 1, 2 oraz 3 miesiącu życia. Oznaczanie kwasów organicznych w materiale biologicznym pobranym od niemowląt przeprowadzono za pomocą izotachoforezy kapilarnej. Wśród zbadanych analitów, średnie stężenie kwasu octowego w kale na przestrzeni trzech miesięcy rosło, a zaobserwowane różnice były bliskie istotnym statystycznie (p=0,055). Ponadto wykazano, że średnie stężenia poszczególnych kwasów organicznych w kolejnych miesiącach istotnie różnią się od siebie, i tak na przykład stężenie kwasu mlekowego w kale, w pierwszym miesiącu życia dziecka jest istotnie wyższe od stężenia kwasu walerianowego (p<0,001). Uzyskane wartości stężeń zawierały się w szerokich przedziałach wartości, co świadczyło o wysokiej zmienności osobniczej badanej grupy.pl
dc.affiliationWydział Farmaceutycznypl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorDobrowolska-Iwanek, Justynapl
dc.contributor.authorFilip, Barbarapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WFOAM2pl
dc.contributor.reviewerDobrowolska-Iwanek, Justynapl
dc.contributor.reviewerKrośniak, Mirosław - 130417 pl
dc.date.accessioned2023-04-03T21:31:40Z
dc.date.available2023-04-03T21:31:40Z
dc.date.submitted2023-04-03pl
dc.fieldofstudyfarmacjapl
dc.identifier.apddiploma-155431-248900pl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/309808
dc.languagepolpl
dc.subject.enshort-chain fatty acids, infants, acetic acid, butyric acid, propionic acid, gut microflorapl
dc.subject.plkrótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, niemowlęta, kwas octowy, kwas butanowy, kwas propionowy, mikroflora jelitpl
dc.titleZnaczenie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych w smółkach noworodków i kale dziecipl
dc.title.alternativeThe importance of short-chain fatty acids in meconium of newborns and faeces of childrenpl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Short-chain fatty acids are produced in the digestive tract of a child by the fermentation of carbohydrate compounds by bacterial strains such as Firmicutes and Bacteroidetes. In infants, the main source of carbohydrates is the human’s milk or milk formula, and the composition of the fermenting microflora depends on route of delivery, the type of food he eats and the environment in which he grows up. Short-chain fatty acids have impact on human body, including immune system, being a source of energy for colonocytes, and playing anti-inflammatory role. The aim of this study was to present the importance of short-chain fatty acids in the context of a child's health based on a review of the latest literature studies, and a preliminary analysis of the faeces of infants collected after 1, 2 and 3 months of age was carried out. Determination of organic acids in biological material collected from infants was performed using capillary isotachophoresis. Among the analyzed analytes, the mean concentration of acetic acid in the faeces increased over the three months, and the observed differences were almost statistically significant (p = 0.055). It has been shown that the mean concentrations of individual organic acids in the following months differ significantly, for example, the concentration of lactic acid in the stool in the first month of a child's life is significantly higher than the concentration of valeric acid (p <0.001). The obtained concentration values fell within wide range of values, which proved a high inter-individual variability of the studied group.
dc.abstract.plpl
Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe powstają w przewodzie pokarmowym dziecka na drodze fermentacji związków węglowodanowych przez szczepy bakteryjne takie jak Firmicutes oraz Bacteroidetes. U niemowląt główne źródło węglowodanów stanowi pokarm matki lub mieszanka mlekozastępcza, a skład mikroflory fermentującej te związki zależy w głównej mierze od rodzaju drogi porodu, jaką dziecko przyszło na świat, od rodzaju pokarmu które spożywa oraz od środowiska w którym dorasta. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe pełnią szereg funkcji w organizmie człowieka, m.in. wpływają na układ immunologiczny, stanowią źródło energii dla kolonocytów a także pełnią rolę przeciwzapalną. Celem niniejszej pracy było przybliżenie znaczenia krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych w kontekście zdrowia dziecka na podstawie przeglądu najnowszych badań literaturowych, a ponadto przeprowadzono wstępną analizę kału niemowląt pobranego po 1, 2 oraz 3 miesiącu życia. Oznaczanie kwasów organicznych w materiale biologicznym pobranym od niemowląt przeprowadzono za pomocą izotachoforezy kapilarnej. Wśród zbadanych analitów, średnie stężenie kwasu octowego w kale na przestrzeni trzech miesięcy rosło, a zaobserwowane różnice były bliskie istotnym statystycznie (p=0,055). Ponadto wykazano, że średnie stężenia poszczególnych kwasów organicznych w kolejnych miesiącach istotnie różnią się od siebie, i tak na przykład stężenie kwasu mlekowego w kale, w pierwszym miesiącu życia dziecka jest istotnie wyższe od stężenia kwasu walerianowego (p<0,001). Uzyskane wartości stężeń zawierały się w szerokich przedziałach wartości, co świadczyło o wysokiej zmienności osobniczej badanej grupy.
dc.affiliationpl
Wydział Farmaceutyczny
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Dobrowolska-Iwanek, Justyna
dc.contributor.authorpl
Filip, Barbara
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WFOAM2
dc.contributor.reviewerpl
Dobrowolska-Iwanek, Justyna
dc.contributor.reviewerpl
Krośniak, Mirosław - 130417
dc.date.accessioned
2023-04-03T21:31:40Z
dc.date.available
2023-04-03T21:31:40Z
dc.date.submittedpl
2023-04-03
dc.fieldofstudypl
farmacja
dc.identifier.apdpl
diploma-155431-248900
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/309808
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
short-chain fatty acids, infants, acetic acid, butyric acid, propionic acid, gut microflora
dc.subject.plpl
krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, niemowlęta, kwas octowy, kwas butanowy, kwas propionowy, mikroflora jelit
dc.titlepl
Znaczenie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych w smółkach noworodków i kale dzieci
dc.title.alternativepl
The importance of short-chain fatty acids in meconium of newborns and faeces of children
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
11
Views per month
Views per city
Warsaw
4
Gdansk
1
Lodz
1
Lublin
1
Starachowice
1

No access

No Thumbnail Available
Collections