Interakcje leków przeciwwirusowych stosowanych w terapii zakażeń HIV/AIDS z pożywieniem i alkoholem

master
dc.abstract.enThe aim of this study was to present the interactions of antiviral drugs used in the treatment of HIV/AIDS infections with food and alcohol. To this end, the scientific literature from 1989 to 2017 was studied using internet tools such as Google Scholar, Medline - PubMed, Embase, Micromedex Solutions (key words: food - drug interactions, HIV infections, antiretroviral therapy). Descriptions of the conducted research, the results of pharmacokinetic analyzes, the mechanism of interactions, the interaction effect for the patient and recommendations for the patient are presented.The discussion of the obtained results was based on three criteria: the pharmacological group, the biopharmaceutical classification system (BCS) and the value of the log P coefficient.Within the pharmacological groups, food and alcohol showed different effects on the pharmacokinetics of evaluated drugs.According to the biopharmaceutical classification system, for majority of class I BCS drugs, the interactions with food were not demonstrated. For drugs belonging to the II and IV BCS class, the positive effect of food on bioavailability was demonstrated, while for drugs belonging to the third class of BCS, the negative effect of food on bioavailability was demonstrated.For drugs with log P index below 1 consumed with a fat meal, reduced bioavailability was observed. For drugs with log P coefficient in the range of 1 - 3, the varied effect of fat-containing food on their bioavailability was demonstrated, whereas for drugs with log P coefficient greater than 3, the positive effect of a fat-containing meal on bioavailability was demonstrated.pl
dc.abstract.plCelem niniejszej pracy było przedstawienie interakcji leków przeciwwirusowych stosowanych w terapii zakażeń HIV/AIDS z pożywieniem i alkoholem. W tym celu przestudiowano literaturę naukową z lat 1989 – 2017 przy pomocy narzędzi internetowych takich jak Medline - PubMed, Embase, Google Scholar oraz Micromedex Solutions (hasła kluczowe: food – drug interactions, HIV infections, antiretroviral therapy). Przedstawiono opisy przeprowadzonych badań, wyniki analiz farmakokinetycznych, mechanizm interakcji, efekt interakcji dla pacjenta oraz zalecenia dla pacjenta.Dyskusję wyników przeprowadzono w oparciu o 3 kryteria: grupę farmakologiczną, system klasyfikacji biofarmaceutycznej (BCS) oraz wartość współczynnika log P. W obrębie grup farmakologicznych pożywienie oraz alkohol wykazywały zróżnicowany wpływ na farmakokinetykę leków. Według systemu klasyfikacji biofarmaceutycznej, dla leków należących do I klasy BCS w większości nie wykazano interakcji z pożywieniem. Dla leków należących do II i IV klasy BCS wykazano pozytywny wpływ pokarmu na biodostępność, natomiast dla leków należących do III klasy BCS wykazano negatywny wpływ pokarmu na ich biodostępność. Dla leków, których współczynnik log P wynosił poniżej 1, spożywanych z posiłkiem tłuszczowym wykazano zmniejszoną biodostępność. Dla leków, których współczynnik log P mieścił się w przedziale 1 – 3 wykazano zróżnicowany wpływ pokarmu zawierającego tłuszcz na ich biodostępność, natomiast dla leków, których współczynnik podziału log P był większy od 3 wykazano pozytywny efekt posiłku zawierającego tłuszcz na biodostępność.pl
dc.affiliationWydział Farmaceutycznypl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorPaśko, Paweł - 133102 pl
dc.contributor.authorSkrońska, Magdapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WFOAM2pl
dc.contributor.reviewerPaśko, Paweł - 133102 pl
dc.contributor.reviewerZagrodzki, Paweł - 133875 pl
dc.date.accessioned2020-07-27T13:25:20Z
dc.date.available2020-07-27T13:25:20Z
dc.date.submitted2018-06-22pl
dc.fieldofstudyfarmacjapl
dc.identifier.apddiploma-120674-181756pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/225393
dc.languagepolpl
dc.subject.enfood - drug interactions, alcohol - drug interactions, HIV infections, antiretroviral therapypl
dc.subject.plinterakcje pożywienie - lek, interakcje alkohol - lek, zakażenie wirusem HIV, terapia antyretrowirusowapl
dc.titleInterakcje leków przeciwwirusowych stosowanych w terapii zakażeń HIV/AIDS z pożywieniem i alkoholempl
dc.title.alternativeInteractions of antiviral drugs used in the treatment of HIV / AIDS infections with food and alcoholpl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
The aim of this study was to present the interactions of antiviral drugs used in the treatment of HIV/AIDS infections with food and alcohol. To this end, the scientific literature from 1989 to 2017 was studied using internet tools such as Google Scholar, Medline - PubMed, Embase, Micromedex Solutions (key words: food - drug interactions, HIV infections, antiretroviral therapy). Descriptions of the conducted research, the results of pharmacokinetic analyzes, the mechanism of interactions, the interaction effect for the patient and recommendations for the patient are presented.The discussion of the obtained results was based on three criteria: the pharmacological group, the biopharmaceutical classification system (BCS) and the value of the log P coefficient.Within the pharmacological groups, food and alcohol showed different effects on the pharmacokinetics of evaluated drugs.According to the biopharmaceutical classification system, for majority of class I BCS drugs, the interactions with food were not demonstrated. For drugs belonging to the II and IV BCS class, the positive effect of food on bioavailability was demonstrated, while for drugs belonging to the third class of BCS, the negative effect of food on bioavailability was demonstrated.For drugs with log P index below 1 consumed with a fat meal, reduced bioavailability was observed. For drugs with log P coefficient in the range of 1 - 3, the varied effect of fat-containing food on their bioavailability was demonstrated, whereas for drugs with log P coefficient greater than 3, the positive effect of a fat-containing meal on bioavailability was demonstrated.
dc.abstract.plpl
Celem niniejszej pracy było przedstawienie interakcji leków przeciwwirusowych stosowanych w terapii zakażeń HIV/AIDS z pożywieniem i alkoholem. W tym celu przestudiowano literaturę naukową z lat 1989 – 2017 przy pomocy narzędzi internetowych takich jak Medline - PubMed, Embase, Google Scholar oraz Micromedex Solutions (hasła kluczowe: food – drug interactions, HIV infections, antiretroviral therapy). Przedstawiono opisy przeprowadzonych badań, wyniki analiz farmakokinetycznych, mechanizm interakcji, efekt interakcji dla pacjenta oraz zalecenia dla pacjenta.Dyskusję wyników przeprowadzono w oparciu o 3 kryteria: grupę farmakologiczną, system klasyfikacji biofarmaceutycznej (BCS) oraz wartość współczynnika log P. W obrębie grup farmakologicznych pożywienie oraz alkohol wykazywały zróżnicowany wpływ na farmakokinetykę leków. Według systemu klasyfikacji biofarmaceutycznej, dla leków należących do I klasy BCS w większości nie wykazano interakcji z pożywieniem. Dla leków należących do II i IV klasy BCS wykazano pozytywny wpływ pokarmu na biodostępność, natomiast dla leków należących do III klasy BCS wykazano negatywny wpływ pokarmu na ich biodostępność. Dla leków, których współczynnik log P wynosił poniżej 1, spożywanych z posiłkiem tłuszczowym wykazano zmniejszoną biodostępność. Dla leków, których współczynnik log P mieścił się w przedziale 1 – 3 wykazano zróżnicowany wpływ pokarmu zawierającego tłuszcz na ich biodostępność, natomiast dla leków, których współczynnik podziału log P był większy od 3 wykazano pozytywny efekt posiłku zawierającego tłuszcz na biodostępność.
dc.affiliationpl
Wydział Farmaceutyczny
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Paśko, Paweł - 133102
dc.contributor.authorpl
Skrońska, Magda
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WFOAM2
dc.contributor.reviewerpl
Paśko, Paweł - 133102
dc.contributor.reviewerpl
Zagrodzki, Paweł - 133875
dc.date.accessioned
2020-07-27T13:25:20Z
dc.date.available
2020-07-27T13:25:20Z
dc.date.submittedpl
2018-06-22
dc.fieldofstudypl
farmacja
dc.identifier.apdpl
diploma-120674-181756
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/225393
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
food - drug interactions, alcohol - drug interactions, HIV infections, antiretroviral therapy
dc.subject.plpl
interakcje pożywienie - lek, interakcje alkohol - lek, zakażenie wirusem HIV, terapia antyretrowirusowa
dc.titlepl
Interakcje leków przeciwwirusowych stosowanych w terapii zakażeń HIV/AIDS z pożywieniem i alkoholem
dc.title.alternativepl
Interactions of antiviral drugs used in the treatment of HIV / AIDS infections with food and alcohol
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

No access

No Thumbnail Available