Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Badanie kinetyki uwalniania kofeiny z wybranych produktów kosmetycznych metodą przepływową
Study of caffeine release kinetics from selected cosmetic products using the flow method
kofeina, chromatografia, HPLC, metoda przepływowa.
caffeine, chromatography, HPLC, flow method.
Celem pracy było zbadanie kinetyki uwalniania kofeiny metodą przepływową z wybranych kremów. Kofeina, naturalnie występujący alkaloid, odgrywa istotną rolę w kosmetologii dzięki zdolności przenikania przez barierę skórną i właściwościom antyoksydacyjnym. Szczególnie często jest używana w produktach redukujących cellulit i w kosmetykach do pielęgnacji skóry powiek. W niniejszej pracy przedstawiono rys historyczny kosmetyków, skupiając się na kofeinie jako aktywnym składniku kosmetycznym. Omówiono naturalne źródła kofeiny, jej właściwości fizykochemiczne oraz mechanizmy działania na komórki tłuszczowe i mikrokrążenie. Kofeina, dzięki zdolności przenikania przez skórę i aktywności lipolitycznej, jest stosowana w kosmetykach antycellulitowych. Omówiono badania nad skutecznością kofeiny w połączeniu z terapiami ultradźwiękowymi oraz jej działaniem na redukcję tkanki tłuszczowej i poprawę mikrokrążenia. W ramach pracy zbadano kinetykę uwalniania kofeiny z różnych kremów za pomocą chromatografii (HPLC). Technika HPLC umożliwiła dokładne pomiary stężeń kofeiny w próbkach w różnych przedziałach czasowych, co pozwoliło na analizę tempa uwalniania.Wyniki badań wykazały, że kofeina uwalnia się z kosmetyków w różnym tempie. Najwyższe tempo uwalniania zaobserwowano w produktach pod oczy, a najniższe w produkcie do redukcji cellulitu. Analiza HPLC potwierdziła stabilność kofeiny oraz pozwoliła ocenić czas potrzebny na maksymalne wchłonięcie przez skórę.Podsumowując, badania dowiodły, że kofeina znajduje się w badanych produktach w różnych stężeniach. Zastosowanie techniki HPLC stanowiło kluczowy element w ocenie szybkości uwalniania się tego składnika. Wnioski sugerują, że w zależności od stosowanego kremu, który ma podane przez producenta działanie, czas uwalniania się kofeiny jest różny i niekiedy czyni to produkt mniej efektywnym.
The aim of the study was to investigate the kinetics of caffeine release using the flow method from selected creams. Caffeine, a naturally occurring alkaloid, plays an important role in cosmetology due to its ability to penetrate the skin barrier and its antioxidant properties. It is particularly often used in cellulite-reducing products and in eyelid skin care cosmetics.This study presents a historical outline of cosmetics, focusing on caffeine as an active cosmetic ingredient. Natural sources of caffeine, its physicochemical properties and mechanisms of action on fat cells and microcirculation are discussed. Caffeine, due to its ability to penetrate the skin and its lipolytic activity, is used in anti-cellulite cosmetics. Studies on the effectiveness of caffeine in combination with ultrasound therapies and its effect on reducing adipose tissue and improving microcirculation are discussed. The study examined the kinetics of caffeine release from various creams using chromatography (HPLC). HPLC allowed for precise measurements of caffeine concentrations in the samples at different time intervals, which allowed for analysis of the release rate.The results of the study showed that caffeine is released from cosmetics at different rates. The highest release rate was observed in eye products, and the lowest in the cellulite reduction product. HPLC analysis confirmed the stability of caffeine and allowed for the assessment of the time needed for maximum absorption by the skin.In summary, the studies proved that caffeine is present in the tested products in different concentrations. The use of HPLC was a key element in assessing the release rate of this ingredient. The conclusions suggest that depending on the cream used, which has the effect stated by the manufacturer, the release time of caffeine is different and sometimes this makes the product less effective.
dc.abstract.en | The aim of the study was to investigate the kinetics of caffeine release using the flow method from selected creams. Caffeine, a naturally occurring alkaloid, plays an important role in cosmetology due to its ability to penetrate the skin barrier and its antioxidant properties. It is particularly often used in cellulite-reducing products and in eyelid skin care cosmetics.This study presents a historical outline of cosmetics, focusing on caffeine as an active cosmetic ingredient. Natural sources of caffeine, its physicochemical properties and mechanisms of action on fat cells and microcirculation are discussed. Caffeine, due to its ability to penetrate the skin and its lipolytic activity, is used in anti-cellulite cosmetics. Studies on the effectiveness of caffeine in combination with ultrasound therapies and its effect on reducing adipose tissue and improving microcirculation are discussed. The study examined the kinetics of caffeine release from various creams using chromatography (HPLC). HPLC allowed for precise measurements of caffeine concentrations in the samples at different time intervals, which allowed for analysis of the release rate.The results of the study showed that caffeine is released from cosmetics at different rates. The highest release rate was observed in eye products, and the lowest in the cellulite reduction product. HPLC analysis confirmed the stability of caffeine and allowed for the assessment of the time needed for maximum absorption by the skin.In summary, the studies proved that caffeine is present in the tested products in different concentrations. The use of HPLC was a key element in assessing the release rate of this ingredient. The conclusions suggest that depending on the cream used, which has the effect stated by the manufacturer, the release time of caffeine is different and sometimes this makes the product less effective. | pl |
dc.abstract.pl | Celem pracy było zbadanie kinetyki uwalniania kofeiny metodą przepływową z wybranych kremów. Kofeina, naturalnie występujący alkaloid, odgrywa istotną rolę w kosmetologii dzięki zdolności przenikania przez barierę skórną i właściwościom antyoksydacyjnym. Szczególnie często jest używana w produktach redukujących cellulit i w kosmetykach do pielęgnacji skóry powiek. W niniejszej pracy przedstawiono rys historyczny kosmetyków, skupiając się na kofeinie jako aktywnym składniku kosmetycznym. Omówiono naturalne źródła kofeiny, jej właściwości fizykochemiczne oraz mechanizmy działania na komórki tłuszczowe i mikrokrążenie. Kofeina, dzięki zdolności przenikania przez skórę i aktywności lipolitycznej, jest stosowana w kosmetykach antycellulitowych. Omówiono badania nad skutecznością kofeiny w połączeniu z terapiami ultradźwiękowymi oraz jej działaniem na redukcję tkanki tłuszczowej i poprawę mikrokrążenia. W ramach pracy zbadano kinetykę uwalniania kofeiny z różnych kremów za pomocą chromatografii (HPLC). Technika HPLC umożliwiła dokładne pomiary stężeń kofeiny w próbkach w różnych przedziałach czasowych, co pozwoliło na analizę tempa uwalniania.Wyniki badań wykazały, że kofeina uwalnia się z kosmetyków w różnym tempie. Najwyższe tempo uwalniania zaobserwowano w produktach pod oczy, a najniższe w produkcie do redukcji cellulitu. Analiza HPLC potwierdziła stabilność kofeiny oraz pozwoliła ocenić czas potrzebny na maksymalne wchłonięcie przez skórę.Podsumowując, badania dowiodły, że kofeina znajduje się w badanych produktach w różnych stężeniach. Zastosowanie techniki HPLC stanowiło kluczowy element w ocenie szybkości uwalniania się tego składnika. Wnioski sugerują, że w zależności od stosowanego kremu, który ma podane przez producenta działanie, czas uwalniania się kofeiny jest różny i niekiedy czyni to produkt mniej efektywnym. | pl |
dc.affiliation | Wydział Farmaceutyczny | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Puciul-Malinowska, Agnieszka - 115990 | pl |
dc.contributor.author | Jędrusiak, Julia - USOS322108 | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WFOAM2 | pl |
dc.contributor.reviewer | Wyska, Elżbieta - 133861 | pl |
dc.contributor.reviewer | Puciul-Malinowska, Agnieszka - 115990 | pl |
dc.date.accessioned | 2024-09-15T23:41:28Z | |
dc.date.available | 2024-09-15T23:41:28Z | |
dc.date.submitted | 2024-09-13 | pl |
dc.fieldofstudy | kosmetologia | pl |
dc.identifier.apd | diploma-171617-322108 | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/handle/item/444815 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | caffeine, chromatography, HPLC, flow method. | pl |
dc.subject.pl | kofeina, chromatografia, HPLC, metoda przepływowa. | pl |
dc.title | Badanie kinetyki uwalniania kofeiny z wybranych produktów kosmetycznych metodą przepływową | pl |
dc.title.alternative | Study of caffeine release kinetics from selected cosmetic products using the flow method | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |