Badanie kinetyki uwalniania kofeiny z wybranych produktów kosmetycznych metodą przepływową

master
dc.abstract.enThe aim of the study was to investigate the kinetics of caffeine release using the flow method from selected creams. Caffeine, a naturally occurring alkaloid, plays an important role in cosmetology due to its ability to penetrate the skin barrier and its antioxidant properties. It is particularly often used in cellulite-reducing products and in eyelid skin care cosmetics.This study presents a historical outline of cosmetics, focusing on caffeine as an active cosmetic ingredient. Natural sources of caffeine, its physicochemical properties and mechanisms of action on fat cells and microcirculation are discussed. Caffeine, due to its ability to penetrate the skin and its lipolytic activity, is used in anti-cellulite cosmetics. Studies on the effectiveness of caffeine in combination with ultrasound therapies and its effect on reducing adipose tissue and improving microcirculation are discussed. The study examined the kinetics of caffeine release from various creams using chromatography (HPLC). HPLC allowed for precise measurements of caffeine concentrations in the samples at different time intervals, which allowed for analysis of the release rate.The results of the study showed that caffeine is released from cosmetics at different rates. The highest release rate was observed in eye products, and the lowest in the cellulite reduction product. HPLC analysis confirmed the stability of caffeine and allowed for the assessment of the time needed for maximum absorption by the skin.In summary, the studies proved that caffeine is present in the tested products in different concentrations. The use of HPLC was a key element in assessing the release rate of this ingredient. The conclusions suggest that depending on the cream used, which has the effect stated by the manufacturer, the release time of caffeine is different and sometimes this makes the product less effective.pl
dc.abstract.plCelem pracy było zbadanie kinetyki uwalniania kofeiny metodą przepływową z wybranych kremów. Kofeina, naturalnie występujący alkaloid, odgrywa istotną rolę w kosmetologii dzięki zdolności przenikania przez barierę skórną i właściwościom antyoksydacyjnym. Szczególnie często jest używana w produktach redukujących cellulit i w kosmetykach do pielęgnacji skóry powiek. W niniejszej pracy przedstawiono rys historyczny kosmetyków, skupiając się na kofeinie jako aktywnym składniku kosmetycznym. Omówiono naturalne źródła kofeiny, jej właściwości fizykochemiczne oraz mechanizmy działania na komórki tłuszczowe i mikrokrążenie. Kofeina, dzięki zdolności przenikania przez skórę i aktywności lipolitycznej, jest stosowana w kosmetykach antycellulitowych. Omówiono badania nad skutecznością kofeiny w połączeniu z terapiami ultradźwiękowymi oraz jej działaniem na redukcję tkanki tłuszczowej i poprawę mikrokrążenia. W ramach pracy zbadano kinetykę uwalniania kofeiny z różnych kremów za pomocą chromatografii (HPLC). Technika HPLC umożliwiła dokładne pomiary stężeń kofeiny w próbkach w różnych przedziałach czasowych, co pozwoliło na analizę tempa uwalniania.Wyniki badań wykazały, że kofeina uwalnia się z kosmetyków w różnym tempie. Najwyższe tempo uwalniania zaobserwowano w produktach pod oczy, a najniższe w produkcie do redukcji cellulitu. Analiza HPLC potwierdziła stabilność kofeiny oraz pozwoliła ocenić czas potrzebny na maksymalne wchłonięcie przez skórę.Podsumowując, badania dowiodły, że kofeina znajduje się w badanych produktach w różnych stężeniach. Zastosowanie techniki HPLC stanowiło kluczowy element w ocenie szybkości uwalniania się tego składnika. Wnioski sugerują, że w zależności od stosowanego kremu, który ma podane przez producenta działanie, czas uwalniania się kofeiny jest różny i niekiedy czyni to produkt mniej efektywnym.pl
dc.affiliationWydział Farmaceutycznypl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorPuciul-Malinowska, Agnieszka - 115990 pl
dc.contributor.authorJędrusiak, Julia - USOS322108 pl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WFOAM2pl
dc.contributor.reviewerWyska, Elżbieta - 133861 pl
dc.contributor.reviewerPuciul-Malinowska, Agnieszka - 115990 pl
dc.date.accessioned2024-09-15T23:41:28Z
dc.date.available2024-09-15T23:41:28Z
dc.date.submitted2024-09-13pl
dc.fieldofstudykosmetologiapl
dc.identifier.apddiploma-171617-322108pl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/handle/item/444815
dc.languagepolpl
dc.subject.encaffeine, chromatography, HPLC, flow method.pl
dc.subject.plkofeina, chromatografia, HPLC, metoda przepływowa.pl
dc.titleBadanie kinetyki uwalniania kofeiny z wybranych produktów kosmetycznych metodą przepływowąpl
dc.title.alternativeStudy of caffeine release kinetics from selected cosmetic products using the flow methodpl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
The aim of the study was to investigate the kinetics of caffeine release using the flow method from selected creams. Caffeine, a naturally occurring alkaloid, plays an important role in cosmetology due to its ability to penetrate the skin barrier and its antioxidant properties. It is particularly often used in cellulite-reducing products and in eyelid skin care cosmetics.This study presents a historical outline of cosmetics, focusing on caffeine as an active cosmetic ingredient. Natural sources of caffeine, its physicochemical properties and mechanisms of action on fat cells and microcirculation are discussed. Caffeine, due to its ability to penetrate the skin and its lipolytic activity, is used in anti-cellulite cosmetics. Studies on the effectiveness of caffeine in combination with ultrasound therapies and its effect on reducing adipose tissue and improving microcirculation are discussed. The study examined the kinetics of caffeine release from various creams using chromatography (HPLC). HPLC allowed for precise measurements of caffeine concentrations in the samples at different time intervals, which allowed for analysis of the release rate.The results of the study showed that caffeine is released from cosmetics at different rates. The highest release rate was observed in eye products, and the lowest in the cellulite reduction product. HPLC analysis confirmed the stability of caffeine and allowed for the assessment of the time needed for maximum absorption by the skin.In summary, the studies proved that caffeine is present in the tested products in different concentrations. The use of HPLC was a key element in assessing the release rate of this ingredient. The conclusions suggest that depending on the cream used, which has the effect stated by the manufacturer, the release time of caffeine is different and sometimes this makes the product less effective.
dc.abstract.plpl
Celem pracy było zbadanie kinetyki uwalniania kofeiny metodą przepływową z wybranych kremów. Kofeina, naturalnie występujący alkaloid, odgrywa istotną rolę w kosmetologii dzięki zdolności przenikania przez barierę skórną i właściwościom antyoksydacyjnym. Szczególnie często jest używana w produktach redukujących cellulit i w kosmetykach do pielęgnacji skóry powiek. W niniejszej pracy przedstawiono rys historyczny kosmetyków, skupiając się na kofeinie jako aktywnym składniku kosmetycznym. Omówiono naturalne źródła kofeiny, jej właściwości fizykochemiczne oraz mechanizmy działania na komórki tłuszczowe i mikrokrążenie. Kofeina, dzięki zdolności przenikania przez skórę i aktywności lipolitycznej, jest stosowana w kosmetykach antycellulitowych. Omówiono badania nad skutecznością kofeiny w połączeniu z terapiami ultradźwiękowymi oraz jej działaniem na redukcję tkanki tłuszczowej i poprawę mikrokrążenia. W ramach pracy zbadano kinetykę uwalniania kofeiny z różnych kremów za pomocą chromatografii (HPLC). Technika HPLC umożliwiła dokładne pomiary stężeń kofeiny w próbkach w różnych przedziałach czasowych, co pozwoliło na analizę tempa uwalniania.Wyniki badań wykazały, że kofeina uwalnia się z kosmetyków w różnym tempie. Najwyższe tempo uwalniania zaobserwowano w produktach pod oczy, a najniższe w produkcie do redukcji cellulitu. Analiza HPLC potwierdziła stabilność kofeiny oraz pozwoliła ocenić czas potrzebny na maksymalne wchłonięcie przez skórę.Podsumowując, badania dowiodły, że kofeina znajduje się w badanych produktach w różnych stężeniach. Zastosowanie techniki HPLC stanowiło kluczowy element w ocenie szybkości uwalniania się tego składnika. Wnioski sugerują, że w zależności od stosowanego kremu, który ma podane przez producenta działanie, czas uwalniania się kofeiny jest różny i niekiedy czyni to produkt mniej efektywnym.
dc.affiliationpl
Wydział Farmaceutyczny
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Puciul-Malinowska, Agnieszka - 115990
dc.contributor.authorpl
Jędrusiak, Julia - USOS322108
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WFOAM2
dc.contributor.reviewerpl
Wyska, Elżbieta - 133861
dc.contributor.reviewerpl
Puciul-Malinowska, Agnieszka - 115990
dc.date.accessioned
2024-09-15T23:41:28Z
dc.date.available
2024-09-15T23:41:28Z
dc.date.submittedpl
2024-09-13
dc.fieldofstudypl
kosmetologia
dc.identifier.apdpl
diploma-171617-322108
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/handle/item/444815
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
caffeine, chromatography, HPLC, flow method.
dc.subject.plpl
kofeina, chromatografia, HPLC, metoda przepływowa.
dc.titlepl
Badanie kinetyki uwalniania kofeiny z wybranych produktów kosmetycznych metodą przepływową
dc.title.alternativepl
Study of caffeine release kinetics from selected cosmetic products using the flow method
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

No access

No Thumbnail Available
Collections