Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
"Sposób prezentacji problemu etycznego związanego z jedzeniem mięsa a decyzje moralne w kontekście różnic indywidualnych"
Ways of presenting an ethical problem related to eating meat and moral decisions in the context of individual differences
decyzje moralne, racjonalność sądów moralnych, dopuszczalność moralna jedzenia mięsa, osobowość
moral decisions, rationality of moral judgments, moral acceptability of eating meat, personality
Praca poświęcona jest tematyce podejmowania decyzji moralnych, szczególnie tych dotyczących spożywania mięsa. Opisuje zależności pomiędzy sposobem prezentacji problemu etycznego i stopniem dopuszczalności spożycia prezentowanego w nim obiektu oraz stopniem racjonalności uzasadnień dotyczących decyzji moralnych. Badania prowadzone były w kontekście różnic indywidualnych. Badanie przeprowadzono na grupie 143 pełnoletnich osób z wykorzystaniem testu Ten Item Personality Inventory w polskiej adaptacji dokonanej przez Sorokowską, Słowińską, Zbiega i Sorokowskiego oraz autorskich kwestionariuszy służących do pomiaru stopnia moralnej dopuszczalności prezentowanych obiektów oraz do uzasadniania sądów moralnych. Wykazano istotne związki między sposobem prezentacji problemu etycznego a wydawanymi przez badanych sądami oraz stopniem ich racjonalności. Udało się również wykazać różnice międzygrupowe pomiędzy różnymi stopniami nasilenia każdej z cech osobowości z Wielkiej Piątki a stopniem racjonalności uzasadnień decyzji moralnych. Dowiedziono, że neurotyczność istotnie różnicuje oceny na temat dopuszczalności spożywania mięsa. Zbadano również związki wieku zwierząt ze stopniem dopuszczalności moralnej konsumowania ich.
The work is devoted to the subject of making moral decisions, especially those related to eating meat. It describes the relationship between the way of presenting an ethical problem and the degree of acceptability of consuming meat. Also the rationality level of justifications regarding moral decisions is measured. The research was conducted in the context of individual differences.The study was run on a group of 143 adults using the Ten Item Personality Inventory test in the Polish adaptation made by Sorokowska, Słowińska, Zbieg and Sorokowski, as well as proprietary questionnaires used to measure the moral acceptability of the presented objects and justifications for moral judgments.Significant relations were shown between the way of presenting the ethical problem and the judgments made by the respondents and also between way of presenting the problem and the degree of rationality of justifications. It was also possible to find intergroup differences between the degrees of intensity of each of the Big Five personality traits and the degree of rationality of justifications of moral decisions. It has been proven that neuroticism significantly differentiates the assessment of the acceptability of meat consumption. The relationships between the age of animals and the degree of moral acceptability of their consumption were also examined.
dc.abstract.en | The work is devoted to the subject of making moral decisions, especially those related to eating meat. It describes the relationship between the way of presenting an ethical problem and the degree of acceptability of consuming meat. Also the rationality level of justifications regarding moral decisions is measured. The research was conducted in the context of individual differences.The study was run on a group of 143 adults using the Ten Item Personality Inventory test in the Polish adaptation made by Sorokowska, Słowińska, Zbieg and Sorokowski, as well as proprietary questionnaires used to measure the moral acceptability of the presented objects and justifications for moral judgments.Significant relations were shown between the way of presenting the ethical problem and the judgments made by the respondents and also between way of presenting the problem and the degree of rationality of justifications. It was also possible to find intergroup differences between the degrees of intensity of each of the Big Five personality traits and the degree of rationality of justifications of moral decisions. It has been proven that neuroticism significantly differentiates the assessment of the acceptability of meat consumption. The relationships between the age of animals and the degree of moral acceptability of their consumption were also examined. | pl |
dc.abstract.pl | Praca poświęcona jest tematyce podejmowania decyzji moralnych, szczególnie tych dotyczących spożywania mięsa. Opisuje zależności pomiędzy sposobem prezentacji problemu etycznego i stopniem dopuszczalności spożycia prezentowanego w nim obiektu oraz stopniem racjonalności uzasadnień dotyczących decyzji moralnych. Badania prowadzone były w kontekście różnic indywidualnych. Badanie przeprowadzono na grupie 143 pełnoletnich osób z wykorzystaniem testu Ten Item Personality Inventory w polskiej adaptacji dokonanej przez Sorokowską, Słowińską, Zbiega i Sorokowskiego oraz autorskich kwestionariuszy służących do pomiaru stopnia moralnej dopuszczalności prezentowanych obiektów oraz do uzasadniania sądów moralnych. Wykazano istotne związki między sposobem prezentacji problemu etycznego a wydawanymi przez badanych sądami oraz stopniem ich racjonalności. Udało się również wykazać różnice międzygrupowe pomiędzy różnymi stopniami nasilenia każdej z cech osobowości z Wielkiej Piątki a stopniem racjonalności uzasadnień decyzji moralnych. Dowiedziono, że neurotyczność istotnie różnicuje oceny na temat dopuszczalności spożywania mięsa. Zbadano również związki wieku zwierząt ze stopniem dopuszczalności moralnej konsumowania ich. | pl |
dc.affiliation | Wydział Zarządzania i Komunikacji Społecznej | pl |
dc.area | obszar nauk społecznych | pl |
dc.contributor.advisor | Florek, Stefan - 127932 | pl |
dc.contributor.author | Pniewska, Martyna | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WZKS | pl |
dc.contributor.reviewer | Florek, Stefan - 127932 | pl |
dc.contributor.reviewer | Mojsa-Kaja, Justyna - 160667 | pl |
dc.date.accessioned | 2022-10-18T21:33:21Z | |
dc.date.available | 2022-10-18T21:33:21Z | |
dc.date.submitted | 2022-10-17 | pl |
dc.fieldofstudy | neuropsychologia i neurokognitywistyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-148474-229697 | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/301888 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | moral decisions, rationality of moral judgments, moral acceptability of eating meat, personality | pl |
dc.subject.pl | decyzje moralne, racjonalność sądów moralnych, dopuszczalność moralna jedzenia mięsa, osobowość | pl |
dc.title | "Sposób prezentacji problemu etycznego związanego z jedzeniem mięsa a decyzje moralne w kontekście różnic indywidualnych" | pl |
dc.title.alternative | Ways of presenting an ethical problem related to eating meat and moral decisions in the context of individual differences | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |