"Sposób prezentacji problemu etycznego związanego z jedzeniem mięsa a decyzje moralne w kontekście różnic indywidualnych"

master
dc.abstract.enThe work is devoted to the subject of making moral decisions, especially those related to eating meat. It describes the relationship between the way of presenting an ethical problem and the degree of acceptability of consuming meat. Also the rationality level of justifications regarding moral decisions is measured. The research was conducted in the context of individual differences.The study was run on a group of 143 adults using the Ten Item Personality Inventory test in the Polish adaptation made by Sorokowska, Słowińska, Zbieg and Sorokowski, as well as proprietary questionnaires used to measure the moral acceptability of the presented objects and justifications for moral judgments.Significant relations were shown between the way of presenting the ethical problem and the judgments made by the respondents and also between way of presenting the problem and the degree of rationality of justifications. It was also possible to find intergroup differences between the degrees of intensity of each of the Big Five personality traits and the degree of rationality of justifications of moral decisions. It has been proven that neuroticism significantly differentiates the assessment of the acceptability of meat consumption. The relationships between the age of animals and the degree of moral acceptability of their consumption were also examined.pl
dc.abstract.plPraca poświęcona jest tematyce podejmowania decyzji moralnych, szczególnie tych dotyczących spożywania mięsa. Opisuje zależności pomiędzy sposobem prezentacji problemu etycznego i stopniem dopuszczalności spożycia prezentowanego w nim obiektu oraz stopniem racjonalności uzasadnień dotyczących decyzji moralnych. Badania prowadzone były w kontekście różnic indywidualnych. Badanie przeprowadzono na grupie 143 pełnoletnich osób z wykorzystaniem testu Ten Item Personality Inventory w polskiej adaptacji dokonanej przez Sorokowską, Słowińską, Zbiega i Sorokowskiego oraz autorskich kwestionariuszy służących do pomiaru stopnia moralnej dopuszczalności prezentowanych obiektów oraz do uzasadniania sądów moralnych. Wykazano istotne związki między sposobem prezentacji problemu etycznego a wydawanymi przez badanych sądami oraz stopniem ich racjonalności. Udało się również wykazać różnice międzygrupowe pomiędzy różnymi stopniami nasilenia każdej z cech osobowości z Wielkiej Piątki a stopniem racjonalności uzasadnień decyzji moralnych. Dowiedziono, że neurotyczność istotnie różnicuje oceny na temat dopuszczalności spożywania mięsa. Zbadano również związki wieku zwierząt ze stopniem dopuszczalności moralnej konsumowania ich.pl
dc.affiliationWydział Zarządzania i Komunikacji Społecznejpl
dc.areaobszar nauk społecznychpl
dc.contributor.advisorFlorek, Stefan - 127932 pl
dc.contributor.authorPniewska, Martynapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WZKSpl
dc.contributor.reviewerFlorek, Stefan - 127932 pl
dc.contributor.reviewerMojsa-Kaja, Justyna - 160667 pl
dc.date.accessioned2022-10-18T21:33:21Z
dc.date.available2022-10-18T21:33:21Z
dc.date.submitted2022-10-17pl
dc.fieldofstudyneuropsychologia i neurokognitywistykapl
dc.identifier.apddiploma-148474-229697pl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/301888
dc.languagepolpl
dc.subject.enmoral decisions, rationality of moral judgments, moral acceptability of eating meat, personalitypl
dc.subject.pldecyzje moralne, racjonalność sądów moralnych, dopuszczalność moralna jedzenia mięsa, osobowośćpl
dc.title"Sposób prezentacji problemu etycznego związanego z jedzeniem mięsa a decyzje moralne w kontekście różnic indywidualnych"pl
dc.title.alternativeWays of presenting an ethical problem related to eating meat and moral decisions in the context of individual differencespl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
The work is devoted to the subject of making moral decisions, especially those related to eating meat. It describes the relationship between the way of presenting an ethical problem and the degree of acceptability of consuming meat. Also the rationality level of justifications regarding moral decisions is measured. The research was conducted in the context of individual differences.The study was run on a group of 143 adults using the Ten Item Personality Inventory test in the Polish adaptation made by Sorokowska, Słowińska, Zbieg and Sorokowski, as well as proprietary questionnaires used to measure the moral acceptability of the presented objects and justifications for moral judgments.Significant relations were shown between the way of presenting the ethical problem and the judgments made by the respondents and also between way of presenting the problem and the degree of rationality of justifications. It was also possible to find intergroup differences between the degrees of intensity of each of the Big Five personality traits and the degree of rationality of justifications of moral decisions. It has been proven that neuroticism significantly differentiates the assessment of the acceptability of meat consumption. The relationships between the age of animals and the degree of moral acceptability of their consumption were also examined.
dc.abstract.plpl
Praca poświęcona jest tematyce podejmowania decyzji moralnych, szczególnie tych dotyczących spożywania mięsa. Opisuje zależności pomiędzy sposobem prezentacji problemu etycznego i stopniem dopuszczalności spożycia prezentowanego w nim obiektu oraz stopniem racjonalności uzasadnień dotyczących decyzji moralnych. Badania prowadzone były w kontekście różnic indywidualnych. Badanie przeprowadzono na grupie 143 pełnoletnich osób z wykorzystaniem testu Ten Item Personality Inventory w polskiej adaptacji dokonanej przez Sorokowską, Słowińską, Zbiega i Sorokowskiego oraz autorskich kwestionariuszy służących do pomiaru stopnia moralnej dopuszczalności prezentowanych obiektów oraz do uzasadniania sądów moralnych. Wykazano istotne związki między sposobem prezentacji problemu etycznego a wydawanymi przez badanych sądami oraz stopniem ich racjonalności. Udało się również wykazać różnice międzygrupowe pomiędzy różnymi stopniami nasilenia każdej z cech osobowości z Wielkiej Piątki a stopniem racjonalności uzasadnień decyzji moralnych. Dowiedziono, że neurotyczność istotnie różnicuje oceny na temat dopuszczalności spożywania mięsa. Zbadano również związki wieku zwierząt ze stopniem dopuszczalności moralnej konsumowania ich.
dc.affiliationpl
Wydział Zarządzania i Komunikacji Społecznej
dc.areapl
obszar nauk społecznych
dc.contributor.advisorpl
Florek, Stefan - 127932
dc.contributor.authorpl
Pniewska, Martyna
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WZKS
dc.contributor.reviewerpl
Florek, Stefan - 127932
dc.contributor.reviewerpl
Mojsa-Kaja, Justyna - 160667
dc.date.accessioned
2022-10-18T21:33:21Z
dc.date.available
2022-10-18T21:33:21Z
dc.date.submittedpl
2022-10-17
dc.fieldofstudypl
neuropsychologia i neurokognitywistyka
dc.identifier.apdpl
diploma-148474-229697
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/301888
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
moral decisions, rationality of moral judgments, moral acceptability of eating meat, personality
dc.subject.plpl
decyzje moralne, racjonalność sądów moralnych, dopuszczalność moralna jedzenia mięsa, osobowość
dc.titlepl
"Sposób prezentacji problemu etycznego związanego z jedzeniem mięsa a decyzje moralne w kontekście różnic indywidualnych"
dc.title.alternativepl
Ways of presenting an ethical problem related to eating meat and moral decisions in the context of individual differences
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
9
Views per month
Views per city
Gdansk
3
Poznan
3
Bydgoszcz
1
Warsaw
1
Wroclaw
1

No access

No Thumbnail Available
Collections