Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Znajomość profilaktyki chorób drobnoustrojowych przenoszonych drogą pokarmową wśród osób podróżujących po obszarach tropikalnych - badanie ankietowe
The knowledge of microbial food-borne route disease prevention among people traveling in tropical areas.
Epidemiologia, profilaktyka, łańcuch epidemiczny, źródło zakażenia, drogi transmisji.
Epidemiology, prevention, epidemic chain, source of infection, route of transmission.
W XXI wieku odległe podróże stały się łatwo dostępne. Wiele osób podróżuje w celach zawodowych, turystycznych lub politycznych. Wyjazd w rejony odmienne klimatycznie jest dużym wyzwaniem, również dla zdrowia. Wpływają na to: odmienna flora drobnoustrojowa na danym terenie, inna odporność osób odwiedzających obszar tropikalny oraz niski poziom sanitarny odwiedzanych obszarów. Brak wiedzy o powyższych czynnikach, zagrożeniach oraz sposobach zapobiegania im zwiększa ryzyko infekcji i zachorowań podróżników. Celem pracy było poznanie stanu wiedzy osób podróżujących do krajów tropikalnych na temat chorób omawianych regionów przenoszonych drogą pokarmową oraz znajomości profilaktyki i stopnia przestrzegania przez nich zasad zapobiegania tym chorobom.W badaniach zastosowano metodę sondażu diagnostycznego, techniki ankiety i wywiadu. Narzędzia stanowiły kwestionariusz ankiety, wywiad ukryty oraz przegląd 20 księgarni w tym 10 internetowych. Grupę badanych stanowiły 44 osoby.Wyniki pokazują, że 63,6% badanych ocenia swoją wiedzę w tej dziedzinie jako pozytywną. Najwyższy odsetek posiadanej wiedzy deklarowały osoby, które przed wyjazdem do tropików odbyły adekwatne szkolenie. Wyniki te pokrywają się z przestrzeganiem przez nich zasad profilaktyki. Z badań wynika, że dostępność źródeł informacji na rynku jest niska. Aby zwiększyć świadomość i podnieść poziom wiedzy w omawianym zakresie należy rozpowszechnić adekwatne szkolenia osobom wyjeżdżającym na tereny tropikalne i udostępnić literaturę o tematyce profilaktyki chorób tropikalnych.
The knowledge of microbial food-borne route disease prevention among people traveling in tropical areas.In the twenty-first century long distance voyage became readily available. Many people travel in professional, touristic or political purpose. For few reasons such as: microbial flora on the site, different immune system reaction of visitors, and a low sanitary condition in visited tropical areas traveling to climatically different areas is a big challenge, also for the health reasons. The lack of knowledge about these factors, risks and prevention methods increases the infection and incidence rate.The aim of this study was to evaluate people traveling to tropical countries knowledge about food-borne diseases on these regions and their awareness about prevention mode and the degree of their principles of prevention adherence. The study was based on diagnostic survey method, questionnaire and interview techniques. A group of 44 people was evaluated using the questionnaire and interview. Additionally 20 internet and site bookstores were reviewed.The results revealed that 63.6% of respondents estimated having a good notion of tropical diseases. The highest proportion of people declaring being well informed in this field was in the group having received before a training about tropical diseases. These results positively correlates with their prevention practice. The research showed very low availability of information in bookstores. The adequate training for travelers to tropical areas should be widespread and the literature concerning tropical diseases prevention should be made available to increase awareness and raise the level of knowledge in this field.
dc.abstract.en | The knowledge of microbial food-borne route disease prevention among people traveling in tropical areas.In the twenty-first century long distance voyage became readily available. Many people travel in professional, touristic or political purpose. For few reasons such as: microbial flora on the site, different immune system reaction of visitors, and a low sanitary condition in visited tropical areas traveling to climatically different areas is a big challenge, also for the health reasons. The lack of knowledge about these factors, risks and prevention methods increases the infection and incidence rate.The aim of this study was to evaluate people traveling to tropical countries knowledge about food-borne diseases on these regions and their awareness about prevention mode and the degree of their principles of prevention adherence. The study was based on diagnostic survey method, questionnaire and interview techniques. A group of 44 people was evaluated using the questionnaire and interview. Additionally 20 internet and site bookstores were reviewed.The results revealed that 63.6% of respondents estimated having a good notion of tropical diseases. The highest proportion of people declaring being well informed in this field was in the group having received before a training about tropical diseases. These results positively correlates with their prevention practice. The research showed very low availability of information in bookstores. The adequate training for travelers to tropical areas should be widespread and the literature concerning tropical diseases prevention should be made available to increase awareness and raise the level of knowledge in this field. | pl |
dc.abstract.pl | W XXI wieku odległe podróże stały się łatwo dostępne. Wiele osób podróżuje w celach zawodowych, turystycznych lub politycznych. Wyjazd w rejony odmienne klimatycznie jest dużym wyzwaniem, również dla zdrowia. Wpływają na to: odmienna flora drobnoustrojowa na danym terenie, inna odporność osób odwiedzających obszar tropikalny oraz niski poziom sanitarny odwiedzanych obszarów. Brak wiedzy o powyższych czynnikach, zagrożeniach oraz sposobach zapobiegania im zwiększa ryzyko infekcji i zachorowań podróżników. Celem pracy było poznanie stanu wiedzy osób podróżujących do krajów tropikalnych na temat chorób omawianych regionów przenoszonych drogą pokarmową oraz znajomości profilaktyki i stopnia przestrzegania przez nich zasad zapobiegania tym chorobom.W badaniach zastosowano metodę sondażu diagnostycznego, techniki ankiety i wywiadu. Narzędzia stanowiły kwestionariusz ankiety, wywiad ukryty oraz przegląd 20 księgarni w tym 10 internetowych. Grupę badanych stanowiły 44 osoby.Wyniki pokazują, że 63,6% badanych ocenia swoją wiedzę w tej dziedzinie jako pozytywną. Najwyższy odsetek posiadanej wiedzy deklarowały osoby, które przed wyjazdem do tropików odbyły adekwatne szkolenie. Wyniki te pokrywają się z przestrzeganiem przez nich zasad profilaktyki. Z badań wynika, że dostępność źródeł informacji na rynku jest niska. Aby zwiększyć świadomość i podnieść poziom wiedzy w omawianym zakresie należy rozpowszechnić adekwatne szkolenia osobom wyjeżdżającym na tereny tropikalne i udostępnić literaturę o tematyce profilaktyki chorób tropikalnych. | pl |
dc.affiliation | Wydział Nauk o Zdrowiu | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Wójkowska-Mach, Jadwiga - 133844 | pl |
dc.contributor.author | Grzebyk, Marta | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WNOZ | pl |
dc.contributor.reviewer | Pierzchalski, Piotr - 133143 | pl |
dc.contributor.reviewer | Wójkowska-Mach, Jadwiga - 133844 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-20T17:18:51Z | |
dc.date.available | 2020-07-20T17:18:51Z | |
dc.date.submitted | 2011-10-14 | pl |
dc.fieldofstudy | pielęgniarstwo | pl |
dc.identifier.apd | diploma-60252-38363 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/173876 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | Epidemiology, prevention, epidemic chain, source of infection, route of transmission. | pl |
dc.subject.pl | Epidemiologia, profilaktyka, łańcuch epidemiczny, źródło zakażenia, drogi transmisji. | pl |
dc.title | Znajomość profilaktyki chorób drobnoustrojowych przenoszonych drogą pokarmową wśród osób podróżujących po obszarach tropikalnych - badanie ankietowe | pl |
dc.title.alternative | The knowledge of microbial food-borne route disease prevention among people traveling in tropical areas. | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |