Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Ocena funkcjonalności serwisów www z zakresu dietetyki. Projekt strony www dla osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem
The evaluation of the websites’ functionality concerning healthy eating. The website’s project for people interested in rational nutrition.
audyt, dietetyka, funkcjonalność, serwis www, użyteczność
audit, dietetics, functionality, website, utility
Tematem pracy jest funkcjonalność stron internetowych dotyczących zdrowego odżywiania. Celem pracy było stworzenie serwisu dla osób zainteresowanych racjonalnym odżywianiem, który zaspokoi ich potrzeby informacyjne. Środek, jaki został wykorzystany w tym celu to audyt funkcjonalności, który został przeprowadzony na wybranych stronach z zakresu dietetyki. Audyt został przeprowadzony metodą heurystyczną. Zostało wzięte pod uwagę i przeanalizowane wiele aspektów, które wchodzą w skład strony internetowej. Wyniki przeprowadzonego audytu zostały przedstawione szczegółowo w drugiej części pracy. Analiza wykazała, że strony internetowe dotyczące dietetyki nie są stworzone w pełni funkcjonalnie oraz ich twórcy popełnili wiele błędów przy ich tworzeniu. Podczas projektowania własnego serwisu, który omówiony jest w trzecim rozdziale pracy, wykorzystano tylko te fragmenty, które były wykonane prawidłowo. Projekt został wykonany według przyjętych standardów funkcjonalności stron internetowych.
The topic of this thesis is the functionality of the websites concerning healthy eating. This study was aimed at creating the website for people interested in rational nutrition that would meet their needs of information. The audit of the functionality that has been carried out on the selected websites in dietetic, served as the measure in the thesis. The audit has been conducted by the heuristic method. Many aspects included in the websites were analyzed and taken into account. In the second part, the results of the conducted audit are described in detail. This analysis revealed that the websites concerning dietetics are not fully functional and their designers have made a lot of mistakes in creating them. While designing my own website, which is discussed in the third chapter of this thesis, only the properly done sections were employed. This project was made according to the top-down functionality standards of websites.
| dc.abstract.en | The topic of this thesis is the functionality of the websites concerning healthy eating. This study was aimed at creating the website for people interested in rational nutrition that would meet their needs of information. The audit of the functionality that has been carried out on the selected websites in dietetic, served as the measure in the thesis. The audit has been conducted by the heuristic method. Many aspects included in the websites were analyzed and taken into account. In the second part, the results of the conducted audit are described in detail. This analysis revealed that the websites concerning dietetics are not fully functional and their designers have made a lot of mistakes in creating them. While designing my own website, which is discussed in the third chapter of this thesis, only the properly done sections were employed. This project was made according to the top-down functionality standards of websites. | pl |
| dc.abstract.pl | Tematem pracy jest funkcjonalność stron internetowych dotyczących zdrowego odżywiania. Celem pracy było stworzenie serwisu dla osób zainteresowanych racjonalnym odżywianiem, który zaspokoi ich potrzeby informacyjne. Środek, jaki został wykorzystany w tym celu to audyt funkcjonalności, który został przeprowadzony na wybranych stronach z zakresu dietetyki. Audyt został przeprowadzony metodą heurystyczną. Zostało wzięte pod uwagę i przeanalizowane wiele aspektów, które wchodzą w skład strony internetowej. Wyniki przeprowadzonego audytu zostały przedstawione szczegółowo w drugiej części pracy. Analiza wykazała, że strony internetowe dotyczące dietetyki nie są stworzone w pełni funkcjonalnie oraz ich twórcy popełnili wiele błędów przy ich tworzeniu. Podczas projektowania własnego serwisu, który omówiony jest w trzecim rozdziale pracy, wykorzystano tylko te fragmenty, które były wykonane prawidłowo. Projekt został wykonany według przyjętych standardów funkcjonalności stron internetowych. | pl |
| dc.affiliation | Wydział Zarządzania i Komunikacji Społecznej | pl |
| dc.area | obszar nauk humanistycznych | pl |
| dc.contributor.advisor | Wójcik, Magdalena - 147466 | pl |
| dc.contributor.author | Żmuda, Katarzyna | pl |
| dc.contributor.departmentbycode | UJK/WZKS | pl |
| dc.contributor.reviewer | Nahotko, Marek - 130864 | pl |
| dc.contributor.reviewer | Wójcik, Magdalena - 147466 | pl |
| dc.date.accessioned | 2020-07-27T08:33:56Z | |
| dc.date.available | 2020-07-27T08:33:56Z | |
| dc.date.submitted | 2017-07-03 | pl |
| dc.fieldofstudy | zarządzanie informacją | pl |
| dc.identifier.apd | diploma-116037-199266 | pl |
| dc.identifier.project | APD / O | pl |
| dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/221361 | |
| dc.language | pol | pl |
| dc.subject.en | audit, dietetics, functionality, website, utility | pl |
| dc.subject.pl | audyt, dietetyka, funkcjonalność, serwis www, użyteczność | pl |
| dc.title | Ocena funkcjonalności serwisów www z zakresu dietetyki. Projekt strony www dla osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem | pl |
| dc.title.alternative | The evaluation of the websites’ functionality concerning healthy eating. The website’s project for people interested in rational nutrition. | pl |
| dc.type | licenciate | pl |
| dspace.entity.type | Publication |