Ocena spożycia płynów wśród aktywnych ruchowo kobiet w wieku prokreacyjnym

master
dc.abstract.enWater is the most important component of organism. It participates in all significant reactions and is a solvent for most elements essential to life. Water deficiency leads to dehydratation and disorders in electrolyte economy and consequently to serious diseases and death. Water can be delivered to organism as hypo-, iso- or hypertonic drinks and its assimilation is different depending on the beverage. Daily demand depends on sex, age, physiological condition, physical activity, diet and climate. The aim of this research was hydratation assessment for Cracow inhabitants 15-49 years old in the comparison with their physical activity. To evaluate fluid intake, the survey with author’s questionnaire was used. To evaluate nutritional status anthropometric measurements and body composition analysis were made. The group of 102 women in average age of 34 years was examined. Most of them (74,5%) had a correct water level in comparison with WHO standards. The physical activity level and fluid intake affect the percentage level of water and the fat has no influence on the water balance for women in working age.There are many factors that influence the state of hydration liquid prior to ingestion. e.g. content of muscle tissue in the body and ambient temperature.pl
dc.abstract.plWoda jest najistotniejszym składnikiem organizmu. Bierze udział we wszystkich istotnych dla organizmu reakcjach oraz stanowi rozpuszczalnik dla zdecydowanej większości składników niezbędnych do życia. Niedobór wody prowadzi do odwodnienia i zaburzenia gospodarki elektrolitowej organizmu, a w konsekwencji do poważnych dolegliwości i śmierci. Woda może być dostarczona do organizmu w formie napojów hipo-, izo- lub hipertonicznych, a jej przyswajalność jest różna w zależności od napoju. Dobowe zapotrzebowanie zależy od płci, wieku, stanu fizjologicznego, aktywności fizycznej, diety oraz klimatu. Celem pracy jest ocena nawodnienia mieszkanek Krakowa w wieku 15-49 lat w porównaniu do poziomu ich aktywności ruchowej. W badaniach do oceny spożycia płynów posłużono się metodą sondażu z wykorzystaniem autorskiego kwestionariusza ankiety. W ramach oceny stanu odżywienia przeprowadzono pomiary antropometryczne oraz analizę składu ciała. Do badania włączono grupę 102 kobiet o średnim wieku 34 lata. Większość kobiet (74,5%) cechował prawidłowy poziom wody w organizmie w porównaniu do norm WHO. Wykazano, że stopień aktywności ruchowej oraz spożycie płynów wpływają na procentowy poziom wody w organizmie, natomiast poziom tkanki tłuszczowej nie ma wpływu na poziom wody u kobiet w wieku produkcyjnym. Istnieje wiele czynników wpływających na stan nawodnienia poza spożyciem płynów m.i zawartość tkanki mięśniowej w organizmie oraz temperatura otoczenia.pl
dc.affiliationWydział Nauk o Zdrowiupl
dc.areaobszar nauk społecznychpl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorPiórecka, Beata - 133161 pl
dc.contributor.authorPrzetacznik, Paulinapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WNOZpl
dc.contributor.reviewerPiórecka, Beata - 133161 pl
dc.contributor.reviewerSchlegel-Zawadzka, Małgorzata - 133364 pl
dc.date.accessioned2020-07-25T05:46:28Z
dc.date.available2020-07-25T05:46:28Z
dc.date.submitted2014-10-24pl
dc.fieldofstudyzdrowie publicznepl
dc.identifier.apddiploma-92087-166251pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/200259
dc.languagepolpl
dc.subject.enKey Words: physical activity, fluid intake, hydratation, womenpl
dc.subject.plSłowa kluczowe: aktywność fizyczna, spożycie płynów, nawodnienie, kobiety.pl
dc.titleOcena spożycia płynów wśród aktywnych ruchowo kobiet w wieku prokreacyjnympl
dc.title.alternativeRating fluid intake among physically active women in the reproductive agepl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Water is the most important component of organism. It participates in all significant reactions and is a solvent for most elements essential to life. Water deficiency leads to dehydratation and disorders in electrolyte economy and consequently to serious diseases and death. Water can be delivered to organism as hypo-, iso- or hypertonic drinks and its assimilation is different depending on the beverage. Daily demand depends on sex, age, physiological condition, physical activity, diet and climate. The aim of this research was hydratation assessment for Cracow inhabitants 15-49 years old in the comparison with their physical activity. To evaluate fluid intake, the survey with author’s questionnaire was used. To evaluate nutritional status anthropometric measurements and body composition analysis were made. The group of 102 women in average age of 34 years was examined. Most of them (74,5%) had a correct water level in comparison with WHO standards. The physical activity level and fluid intake affect the percentage level of water and the fat has no influence on the water balance for women in working age.There are many factors that influence the state of hydration liquid prior to ingestion. e.g. content of muscle tissue in the body and ambient temperature.
dc.abstract.plpl
Woda jest najistotniejszym składnikiem organizmu. Bierze udział we wszystkich istotnych dla organizmu reakcjach oraz stanowi rozpuszczalnik dla zdecydowanej większości składników niezbędnych do życia. Niedobór wody prowadzi do odwodnienia i zaburzenia gospodarki elektrolitowej organizmu, a w konsekwencji do poważnych dolegliwości i śmierci. Woda może być dostarczona do organizmu w formie napojów hipo-, izo- lub hipertonicznych, a jej przyswajalność jest różna w zależności od napoju. Dobowe zapotrzebowanie zależy od płci, wieku, stanu fizjologicznego, aktywności fizycznej, diety oraz klimatu. Celem pracy jest ocena nawodnienia mieszkanek Krakowa w wieku 15-49 lat w porównaniu do poziomu ich aktywności ruchowej. W badaniach do oceny spożycia płynów posłużono się metodą sondażu z wykorzystaniem autorskiego kwestionariusza ankiety. W ramach oceny stanu odżywienia przeprowadzono pomiary antropometryczne oraz analizę składu ciała. Do badania włączono grupę 102 kobiet o średnim wieku 34 lata. Większość kobiet (74,5%) cechował prawidłowy poziom wody w organizmie w porównaniu do norm WHO. Wykazano, że stopień aktywności ruchowej oraz spożycie płynów wpływają na procentowy poziom wody w organizmie, natomiast poziom tkanki tłuszczowej nie ma wpływu na poziom wody u kobiet w wieku produkcyjnym. Istnieje wiele czynników wpływających na stan nawodnienia poza spożyciem płynów m.i zawartość tkanki mięśniowej w organizmie oraz temperatura otoczenia.
dc.affiliationpl
Wydział Nauk o Zdrowiu
dc.areapl
obszar nauk społecznych
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Piórecka, Beata - 133161
dc.contributor.authorpl
Przetacznik, Paulina
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WNOZ
dc.contributor.reviewerpl
Piórecka, Beata - 133161
dc.contributor.reviewerpl
Schlegel-Zawadzka, Małgorzata - 133364
dc.date.accessioned
2020-07-25T05:46:28Z
dc.date.available
2020-07-25T05:46:28Z
dc.date.submittedpl
2014-10-24
dc.fieldofstudypl
zdrowie publiczne
dc.identifier.apdpl
diploma-92087-166251
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/200259
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
Key Words: physical activity, fluid intake, hydratation, women
dc.subject.plpl
Słowa kluczowe: aktywność fizyczna, spożycie płynów, nawodnienie, kobiety.
dc.titlepl
Ocena spożycia płynów wśród aktywnych ruchowo kobiet w wieku prokreacyjnym
dc.title.alternativepl
Rating fluid intake among physically active women in the reproductive age
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
1
Views per month
Views per city
Wroclaw
1

No access

No Thumbnail Available