Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Ocena spożycia płynów wśród aktywnych ruchowo kobiet w wieku prokreacyjnym
Słowa kluczowe: aktywność fizyczna, spożycie płynów, nawodnienie, kobiety.
Key Words: physical activity, fluid intake, hydratation, women
Woda jest najistotniejszym składnikiem organizmu. Bierze udział we wszystkich istotnych dla organizmu reakcjach oraz stanowi rozpuszczalnik dla zdecydowanej większości składników niezbędnych do życia. Niedobór wody prowadzi do odwodnienia i zaburzenia gospodarki elektrolitowej organizmu, a w konsekwencji do poważnych dolegliwości i śmierci. Woda może być dostarczona do organizmu w formie napojów hipo-, izo- lub hipertonicznych, a jej przyswajalność jest różna w zależności od napoju. Dobowe zapotrzebowanie zależy od płci, wieku, stanu fizjologicznego, aktywności fizycznej, diety oraz klimatu. Celem pracy jest ocena nawodnienia mieszkanek Krakowa w wieku 15-49 lat w porównaniu do poziomu ich aktywności ruchowej. W badaniach do oceny spożycia płynów posłużono się metodą sondażu z wykorzystaniem autorskiego kwestionariusza ankiety. W ramach oceny stanu odżywienia przeprowadzono pomiary antropometryczne oraz analizę składu ciała. Do badania włączono grupę 102 kobiet o średnim wieku 34 lata. Większość kobiet (74,5%) cechował prawidłowy poziom wody w organizmie w porównaniu do norm WHO. Wykazano, że stopień aktywności ruchowej oraz spożycie płynów wpływają na procentowy poziom wody w organizmie, natomiast poziom tkanki tłuszczowej nie ma wpływu na poziom wody u kobiet w wieku produkcyjnym. Istnieje wiele czynników wpływających na stan nawodnienia poza spożyciem płynów m.i zawartość tkanki mięśniowej w organizmie oraz temperatura otoczenia.
Water is the most important component of organism. It participates in all significant reactions and is a solvent for most elements essential to life. Water deficiency leads to dehydratation and disorders in electrolyte economy and consequently to serious diseases and death. Water can be delivered to organism as hypo-, iso- or hypertonic drinks and its assimilation is different depending on the beverage. Daily demand depends on sex, age, physiological condition, physical activity, diet and climate. The aim of this research was hydratation assessment for Cracow inhabitants 15-49 years old in the comparison with their physical activity. To evaluate fluid intake, the survey with author’s questionnaire was used. To evaluate nutritional status anthropometric measurements and body composition analysis were made. The group of 102 women in average age of 34 years was examined. Most of them (74,5%) had a correct water level in comparison with WHO standards. The physical activity level and fluid intake affect the percentage level of water and the fat has no influence on the water balance for women in working age.There are many factors that influence the state of hydration liquid prior to ingestion. e.g. content of muscle tissue in the body and ambient temperature.
dc.abstract.en | Water is the most important component of organism. It participates in all significant reactions and is a solvent for most elements essential to life. Water deficiency leads to dehydratation and disorders in electrolyte economy and consequently to serious diseases and death. Water can be delivered to organism as hypo-, iso- or hypertonic drinks and its assimilation is different depending on the beverage. Daily demand depends on sex, age, physiological condition, physical activity, diet and climate. The aim of this research was hydratation assessment for Cracow inhabitants 15-49 years old in the comparison with their physical activity. To evaluate fluid intake, the survey with author’s questionnaire was used. To evaluate nutritional status anthropometric measurements and body composition analysis were made. The group of 102 women in average age of 34 years was examined. Most of them (74,5%) had a correct water level in comparison with WHO standards. The physical activity level and fluid intake affect the percentage level of water and the fat has no influence on the water balance for women in working age.There are many factors that influence the state of hydration liquid prior to ingestion. e.g. content of muscle tissue in the body and ambient temperature. | pl |
dc.abstract.pl | Woda jest najistotniejszym składnikiem organizmu. Bierze udział we wszystkich istotnych dla organizmu reakcjach oraz stanowi rozpuszczalnik dla zdecydowanej większości składników niezbędnych do życia. Niedobór wody prowadzi do odwodnienia i zaburzenia gospodarki elektrolitowej organizmu, a w konsekwencji do poważnych dolegliwości i śmierci. Woda może być dostarczona do organizmu w formie napojów hipo-, izo- lub hipertonicznych, a jej przyswajalność jest różna w zależności od napoju. Dobowe zapotrzebowanie zależy od płci, wieku, stanu fizjologicznego, aktywności fizycznej, diety oraz klimatu. Celem pracy jest ocena nawodnienia mieszkanek Krakowa w wieku 15-49 lat w porównaniu do poziomu ich aktywności ruchowej. W badaniach do oceny spożycia płynów posłużono się metodą sondażu z wykorzystaniem autorskiego kwestionariusza ankiety. W ramach oceny stanu odżywienia przeprowadzono pomiary antropometryczne oraz analizę składu ciała. Do badania włączono grupę 102 kobiet o średnim wieku 34 lata. Większość kobiet (74,5%) cechował prawidłowy poziom wody w organizmie w porównaniu do norm WHO. Wykazano, że stopień aktywności ruchowej oraz spożycie płynów wpływają na procentowy poziom wody w organizmie, natomiast poziom tkanki tłuszczowej nie ma wpływu na poziom wody u kobiet w wieku produkcyjnym. Istnieje wiele czynników wpływających na stan nawodnienia poza spożyciem płynów m.i zawartość tkanki mięśniowej w organizmie oraz temperatura otoczenia. | pl |
dc.affiliation | Wydział Nauk o Zdrowiu | pl |
dc.area | obszar nauk społecznych | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Piórecka, Beata - 133161 | pl |
dc.contributor.author | Przetacznik, Paulina | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WNOZ | pl |
dc.contributor.reviewer | Piórecka, Beata - 133161 | pl |
dc.contributor.reviewer | Schlegel-Zawadzka, Małgorzata - 133364 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-25T05:46:28Z | |
dc.date.available | 2020-07-25T05:46:28Z | |
dc.date.submitted | 2014-10-24 | pl |
dc.fieldofstudy | zdrowie publiczne | pl |
dc.identifier.apd | diploma-92087-166251 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/200259 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | Key Words: physical activity, fluid intake, hydratation, women | pl |
dc.subject.pl | Słowa kluczowe: aktywność fizyczna, spożycie płynów, nawodnienie, kobiety. | pl |
dc.title | Ocena spożycia płynów wśród aktywnych ruchowo kobiet w wieku prokreacyjnym | pl |
dc.title.alternative | Rating fluid intake among physically active women in the reproductive age | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |