KUCHNIA W RELACJACH MIĘDZYKULTUROWYCH. PRZYPADEK WŁOSKIEJ SZTUKI KULINARNEJ

licenciate
dc.abstract.enThis paper will consider the coexistence and mutual influence of intercultural relations and Italian culinary art, as well as the role of mobility in its popularization. This issue will be shown on the concrete example of Italian restaurants operating in Krakow. The phenomenon of culinary art will be analysed, as well as the aspect of mobility, which is an important element in its dissemination. The general history of Italian cuisine will also be presented, as well as the characteristics of selected regions in Italy, with particular emphasis on the influence of other cultural groups on Italian gastronomy. The phenomenon accompanying the discussed issue is cultural diffusion, i.e. the process of interpenetration of elements of different cultures. Therefore, an analysis of selected Italian restaurants in Krakow will be undertaken, in order to determine to what extent their offer and manner of functioning refer to original Italian culinary traditions and gastronomic practices. An additional, side thread of the work is to show the beauty and exceptional character of Italian cuisine.pl
dc.abstract.plW niniejszej pracy podjęte zostaną rozważania na temat współistnienia i wzajemnego oddziaływania na siebie relacji międzykulturowych i włoskiej sztuki kulinarnej, a także roli mobilności w jej popularyzacji. Problematyka ta zostanie ukazana na konkretnym przykładzie włoskich restauracji działających w Krakowie. Przeanalizowany zostanie w tym celu fenomen jakim jest sztuka kulinarna, jak również aspekt mobilności będący istotnym elementem w jej rozpowszechnianiu. Zostanie również przedstawiona ogólna historia włoskiej kuchni, a także charakterystyka wybranych regionów Włoch, ze szczególnym uwzględnieniem wpływu innych grup kulturowych na tamtejszą gastronomię. Zjawiskiem towarzyszącym omawianej problematyce jest dyfuzja kulturowa, czyli proces przenikania się elementów różnych kultur. W związku z tym podjęta zostanie analiza działalności wybranych włoskich restauracji w Krakowie celem stwierdzenia, w jakim stopniu ich oferta i sposób funkcjonowania nawiązują do oryginalnych włoskich tradycji kulinarnych i praktyk gastronomicznych. Dodatkowym, pobocznym wątkiem pracy jest także ukazanie piękna i wyjątkowego charakteru włoskiej kuchni.pl
dc.affiliationWydział Studiów Międzynarodowych i Politycznychpl
dc.areaobszar nauk humanistycznychpl
dc.areaobszar nauk społecznychpl
dc.contributor.advisorGolemo, Karolina - 139808 pl
dc.contributor.authorJedynak, Adriannapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WSMPpl
dc.contributor.reviewerGolemo, Karolina - 139808 pl
dc.contributor.reviewerBanaś, Monika - 127199 pl
dc.date.accessioned2022-07-12T22:31:12Z
dc.date.available2022-07-12T22:31:12Z
dc.date.submitted2022-07-12pl
dc.fieldofstudyrelacje międzykulturowepl
dc.identifier.apddiploma-160830-280530pl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/296598
dc.languagepolpl
dc.subject.enCulinary ArtsIntercultural RelationsCultural DiffusionMobilityItalian Culinary Culturepl
dc.subject.plSztuka kulinarnaRelacje międzykulturoweDyfuzja kulturowaMobilnośćWłoska kultura kulinarnapl
dc.titleKUCHNIA W RELACJACH MIĘDZYKULTUROWYCH. PRZYPADEK WŁOSKIEJ SZTUKI KULINARNEJpl
dc.title.alternativeCUISINE IN INTERCULTURAL RELATIONS. THE CASE OF ITALIAN CULINARY ARTpl
dc.typelicenciatepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
This paper will consider the coexistence and mutual influence of intercultural relations and Italian culinary art, as well as the role of mobility in its popularization. This issue will be shown on the concrete example of Italian restaurants operating in Krakow. The phenomenon of culinary art will be analysed, as well as the aspect of mobility, which is an important element in its dissemination. The general history of Italian cuisine will also be presented, as well as the characteristics of selected regions in Italy, with particular emphasis on the influence of other cultural groups on Italian gastronomy. The phenomenon accompanying the discussed issue is cultural diffusion, i.e. the process of interpenetration of elements of different cultures. Therefore, an analysis of selected Italian restaurants in Krakow will be undertaken, in order to determine to what extent their offer and manner of functioning refer to original Italian culinary traditions and gastronomic practices. An additional, side thread of the work is to show the beauty and exceptional character of Italian cuisine.
dc.abstract.plpl
W niniejszej pracy podjęte zostaną rozważania na temat współistnienia i wzajemnego oddziaływania na siebie relacji międzykulturowych i włoskiej sztuki kulinarnej, a także roli mobilności w jej popularyzacji. Problematyka ta zostanie ukazana na konkretnym przykładzie włoskich restauracji działających w Krakowie. Przeanalizowany zostanie w tym celu fenomen jakim jest sztuka kulinarna, jak również aspekt mobilności będący istotnym elementem w jej rozpowszechnianiu. Zostanie również przedstawiona ogólna historia włoskiej kuchni, a także charakterystyka wybranych regionów Włoch, ze szczególnym uwzględnieniem wpływu innych grup kulturowych na tamtejszą gastronomię. Zjawiskiem towarzyszącym omawianej problematyce jest dyfuzja kulturowa, czyli proces przenikania się elementów różnych kultur. W związku z tym podjęta zostanie analiza działalności wybranych włoskich restauracji w Krakowie celem stwierdzenia, w jakim stopniu ich oferta i sposób funkcjonowania nawiązują do oryginalnych włoskich tradycji kulinarnych i praktyk gastronomicznych. Dodatkowym, pobocznym wątkiem pracy jest także ukazanie piękna i wyjątkowego charakteru włoskiej kuchni.
dc.affiliationpl
Wydział Studiów Międzynarodowych i Politycznych
dc.areapl
obszar nauk humanistycznych
dc.areapl
obszar nauk społecznych
dc.contributor.advisorpl
Golemo, Karolina - 139808
dc.contributor.authorpl
Jedynak, Adrianna
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WSMP
dc.contributor.reviewerpl
Golemo, Karolina - 139808
dc.contributor.reviewerpl
Banaś, Monika - 127199
dc.date.accessioned
2022-07-12T22:31:12Z
dc.date.available
2022-07-12T22:31:12Z
dc.date.submittedpl
2022-07-12
dc.fieldofstudypl
relacje międzykulturowe
dc.identifier.apdpl
diploma-160830-280530
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/296598
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
Culinary ArtsIntercultural RelationsCultural DiffusionMobilityItalian Culinary Culture
dc.subject.plpl
Sztuka kulinarnaRelacje międzykulturoweDyfuzja kulturowaMobilnośćWłoska kultura kulinarna
dc.titlepl
KUCHNIA W RELACJACH MIĘDZYKULTUROWYCH. PRZYPADEK WŁOSKIEJ SZTUKI KULINARNEJ
dc.title.alternativepl
CUISINE IN INTERCULTURAL RELATIONS. THE CASE OF ITALIAN CULINARY ART
dc.typepl
licenciate
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
16
Views per month
Views per city
Gdynia
3
Warsaw
3
Poznan
2
Krakow
1
Lodz
1
Rzeszów
1
Strzelce Opolskie
1
Wadowice
1
Wołczyn
1
Zgierz
1

No access

No Thumbnail Available