Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
KUCHNIA W RELACJACH MIĘDZYKULTUROWYCH. PRZYPADEK WŁOSKIEJ SZTUKI KULINARNEJ
CUISINE IN INTERCULTURAL RELATIONS. THE CASE OF ITALIAN CULINARY ART
Sztuka kulinarnaRelacje międzykulturoweDyfuzja kulturowaMobilnośćWłoska kultura kulinarna
Culinary ArtsIntercultural RelationsCultural DiffusionMobilityItalian Culinary Culture
W niniejszej pracy podjęte zostaną rozważania na temat współistnienia i wzajemnego oddziaływania na siebie relacji międzykulturowych i włoskiej sztuki kulinarnej, a także roli mobilności w jej popularyzacji. Problematyka ta zostanie ukazana na konkretnym przykładzie włoskich restauracji działających w Krakowie. Przeanalizowany zostanie w tym celu fenomen jakim jest sztuka kulinarna, jak również aspekt mobilności będący istotnym elementem w jej rozpowszechnianiu. Zostanie również przedstawiona ogólna historia włoskiej kuchni, a także charakterystyka wybranych regionów Włoch, ze szczególnym uwzględnieniem wpływu innych grup kulturowych na tamtejszą gastronomię. Zjawiskiem towarzyszącym omawianej problematyce jest dyfuzja kulturowa, czyli proces przenikania się elementów różnych kultur. W związku z tym podjęta zostanie analiza działalności wybranych włoskich restauracji w Krakowie celem stwierdzenia, w jakim stopniu ich oferta i sposób funkcjonowania nawiązują do oryginalnych włoskich tradycji kulinarnych i praktyk gastronomicznych. Dodatkowym, pobocznym wątkiem pracy jest także ukazanie piękna i wyjątkowego charakteru włoskiej kuchni.
This paper will consider the coexistence and mutual influence of intercultural relations and Italian culinary art, as well as the role of mobility in its popularization. This issue will be shown on the concrete example of Italian restaurants operating in Krakow. The phenomenon of culinary art will be analysed, as well as the aspect of mobility, which is an important element in its dissemination. The general history of Italian cuisine will also be presented, as well as the characteristics of selected regions in Italy, with particular emphasis on the influence of other cultural groups on Italian gastronomy. The phenomenon accompanying the discussed issue is cultural diffusion, i.e. the process of interpenetration of elements of different cultures. Therefore, an analysis of selected Italian restaurants in Krakow will be undertaken, in order to determine to what extent their offer and manner of functioning refer to original Italian culinary traditions and gastronomic practices. An additional, side thread of the work is to show the beauty and exceptional character of Italian cuisine.
dc.abstract.en | This paper will consider the coexistence and mutual influence of intercultural relations and Italian culinary art, as well as the role of mobility in its popularization. This issue will be shown on the concrete example of Italian restaurants operating in Krakow. The phenomenon of culinary art will be analysed, as well as the aspect of mobility, which is an important element in its dissemination. The general history of Italian cuisine will also be presented, as well as the characteristics of selected regions in Italy, with particular emphasis on the influence of other cultural groups on Italian gastronomy. The phenomenon accompanying the discussed issue is cultural diffusion, i.e. the process of interpenetration of elements of different cultures. Therefore, an analysis of selected Italian restaurants in Krakow will be undertaken, in order to determine to what extent their offer and manner of functioning refer to original Italian culinary traditions and gastronomic practices. An additional, side thread of the work is to show the beauty and exceptional character of Italian cuisine. | pl |
dc.abstract.pl | W niniejszej pracy podjęte zostaną rozważania na temat współistnienia i wzajemnego oddziaływania na siebie relacji międzykulturowych i włoskiej sztuki kulinarnej, a także roli mobilności w jej popularyzacji. Problematyka ta zostanie ukazana na konkretnym przykładzie włoskich restauracji działających w Krakowie. Przeanalizowany zostanie w tym celu fenomen jakim jest sztuka kulinarna, jak również aspekt mobilności będący istotnym elementem w jej rozpowszechnianiu. Zostanie również przedstawiona ogólna historia włoskiej kuchni, a także charakterystyka wybranych regionów Włoch, ze szczególnym uwzględnieniem wpływu innych grup kulturowych na tamtejszą gastronomię. Zjawiskiem towarzyszącym omawianej problematyce jest dyfuzja kulturowa, czyli proces przenikania się elementów różnych kultur. W związku z tym podjęta zostanie analiza działalności wybranych włoskich restauracji w Krakowie celem stwierdzenia, w jakim stopniu ich oferta i sposób funkcjonowania nawiązują do oryginalnych włoskich tradycji kulinarnych i praktyk gastronomicznych. Dodatkowym, pobocznym wątkiem pracy jest także ukazanie piękna i wyjątkowego charakteru włoskiej kuchni. | pl |
dc.affiliation | Wydział Studiów Międzynarodowych i Politycznych | pl |
dc.area | obszar nauk humanistycznych | pl |
dc.area | obszar nauk społecznych | pl |
dc.contributor.advisor | Golemo, Karolina - 139808 | pl |
dc.contributor.author | Jedynak, Adrianna | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WSMP | pl |
dc.contributor.reviewer | Golemo, Karolina - 139808 | pl |
dc.contributor.reviewer | Banaś, Monika - 127199 | pl |
dc.date.accessioned | 2022-07-12T22:31:12Z | |
dc.date.available | 2022-07-12T22:31:12Z | |
dc.date.submitted | 2022-07-12 | pl |
dc.fieldofstudy | relacje międzykulturowe | pl |
dc.identifier.apd | diploma-160830-280530 | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/296598 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | Culinary ArtsIntercultural RelationsCultural DiffusionMobilityItalian Culinary Culture | pl |
dc.subject.pl | Sztuka kulinarnaRelacje międzykulturoweDyfuzja kulturowaMobilnośćWłoska kultura kulinarna | pl |
dc.title | KUCHNIA W RELACJACH MIĘDZYKULTUROWYCH. PRZYPADEK WŁOSKIEJ SZTUKI KULINARNEJ | pl |
dc.title.alternative | CUISINE IN INTERCULTURAL RELATIONS. THE CASE OF ITALIAN CULINARY ART | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |