Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Stan odżywienia a sprawność ruchowa słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku z Małopolski
Nutritional status versus the physical performance of listeners of The University of the Third Age from Małopolska
stan odżywienia, sprawność fizyczna, mięśnie szkieletowe, sarkopenia, starzenie się
nutritional status, physical performance, skeletal muscles, sarcopenia, elderly
Postępująca wraz z wiekiem utrata masy mięśniowej określana jest jako sarkopenia. Celem niniejszej pracy była analiza związku pomiędzy stanem odżywienia a składem masy ciała oraz sprawnością fizyczną osób starszych powyżej 60. roku życia.Badaniem objęto 64 słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku z Małopolski w wieku 67,14 ± 5,65 lat, w tym 55 kobiet (86%) i 9 mężczyzn (14%). Stan odżywienia oceniono na podstawie wyników analizy składu ciała (BMI, % tkanki tłuszczowej, FFM) metodą impedancji bioelektrycznej (waga Tanita) oraz kwestionariusza MNA (ang. Mini Nutritional Assessment). W ocenie sprawności fizycznej wykorzystano test SPPB (ang. Short Physical Performance Battery) oraz zmierzono siłę mięśni za pomocą dynamometrii ręcznej. Prawidłowy stan odżywienia wg MNA cechował 55 osób (85,9%), natomiast zagrożonych niedożywieniem było 9 respondentów (14,1%). Przekroczony wskaźnik BMI wg kryterium WHO charakteryzował 73,5% badanych, nadwagę stwierdzono u 50%, a otyłość u 23,5%. Tylko u 6 badanych (9,38%) stwierdzono ryzyko rozwoju sarkopenii, biorąc pod uwagę wynik wskaźnika BMI z oceną siły mięśniowej. Badaną grupę charakteryzuje dobry stan odżywienia i wysoka sprawność ruchowa. W badaniu potwierdzono wraz z postępującym wiekiem spadek siły mięśni.
The progression of the loss of muscle mass as a result of the ageing process is called sarcopenia. This thesis analyzes the relationship between nutritional status, and the constitution of body weight, as well as the physical performance of elderly people after the age of 60. The study comprised of sixty four listeners of The University of the Third Age from Małopolska at the age of 67,14 ± 5,65, the study included fifty five women (86%) and nine men (14%). The nutritional status was assessed upon the results of analysis of body composition (BMI, the percentage of adipose tissue, FFM) by using the method of bioelectrical impedance (Tanita, weight machine) and MNA questionnaire (Mini Nutritional Assessment). For assessing the physical performance the SPBB test (Short Physical Performance Battery) was used, and the muscle strength was measured by means of handgrip dynamometry. The proper nutritional status, according to MNA, was distinguished for fifty five people (85,9%), whereas nine respondents were at risk of malnutrition (14,1%). According to WHO criteria, an exceeded BMI rate was defined for 73,5% of the subjects, being overweight was stated for 50% , and obesity was stated for 23,5% of the respondents. The risk of the development of sarcopenia was only stated for six subjects (9,38%) , taking into account the BMIK rate with evaluation of muscle mass. The subject group was characterized by a good nutritional state, and high physical performance. The study has confirmed the phenomenon of the decreasing of muscle strength with age.
dc.abstract.en | The progression of the loss of muscle mass as a result of the ageing process is called sarcopenia. This thesis analyzes the relationship between nutritional status, and the constitution of body weight, as well as the physical performance of elderly people after the age of 60. The study comprised of sixty four listeners of The University of the Third Age from Małopolska at the age of 67,14 ± 5,65, the study included fifty five women (86%) and nine men (14%). The nutritional status was assessed upon the results of analysis of body composition (BMI, the percentage of adipose tissue, FFM) by using the method of bioelectrical impedance (Tanita, weight machine) and MNA questionnaire (Mini Nutritional Assessment). For assessing the physical performance the SPBB test (Short Physical Performance Battery) was used, and the muscle strength was measured by means of handgrip dynamometry. The proper nutritional status, according to MNA, was distinguished for fifty five people (85,9%), whereas nine respondents were at risk of malnutrition (14,1%). According to WHO criteria, an exceeded BMI rate was defined for 73,5% of the subjects, being overweight was stated for 50% , and obesity was stated for 23,5% of the respondents. The risk of the development of sarcopenia was only stated for six subjects (9,38%) , taking into account the BMIK rate with evaluation of muscle mass. The subject group was characterized by a good nutritional state, and high physical performance. The study has confirmed the phenomenon of the decreasing of muscle strength with age. | pl |
dc.abstract.pl | Postępująca wraz z wiekiem utrata masy mięśniowej określana jest jako sarkopenia. Celem niniejszej pracy była analiza związku pomiędzy stanem odżywienia a składem masy ciała oraz sprawnością fizyczną osób starszych powyżej 60. roku życia.Badaniem objęto 64 słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku z Małopolski w wieku 67,14 ± 5,65 lat, w tym 55 kobiet (86%) i 9 mężczyzn (14%). Stan odżywienia oceniono na podstawie wyników analizy składu ciała (BMI, % tkanki tłuszczowej, FFM) metodą impedancji bioelektrycznej (waga Tanita) oraz kwestionariusza MNA (ang. Mini Nutritional Assessment). W ocenie sprawności fizycznej wykorzystano test SPPB (ang. Short Physical Performance Battery) oraz zmierzono siłę mięśni za pomocą dynamometrii ręcznej. Prawidłowy stan odżywienia wg MNA cechował 55 osób (85,9%), natomiast zagrożonych niedożywieniem było 9 respondentów (14,1%). Przekroczony wskaźnik BMI wg kryterium WHO charakteryzował 73,5% badanych, nadwagę stwierdzono u 50%, a otyłość u 23,5%. Tylko u 6 badanych (9,38%) stwierdzono ryzyko rozwoju sarkopenii, biorąc pod uwagę wynik wskaźnika BMI z oceną siły mięśniowej. Badaną grupę charakteryzuje dobry stan odżywienia i wysoka sprawność ruchowa. W badaniu potwierdzono wraz z postępującym wiekiem spadek siły mięśni. | pl |
dc.affiliation | Wydział Nauk o Zdrowiu | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Piórecka, Beata - 133161 | pl |
dc.contributor.author | Twardzik, Danuta | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WNOZ | pl |
dc.contributor.reviewer | Piórecka, Beata - 133161 | pl |
dc.contributor.reviewer | Nowobilski, Roman | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-24T15:54:27Z | |
dc.date.available | 2020-07-24T15:54:27Z | |
dc.date.submitted | 2013-07-15 | pl |
dc.fieldofstudy | fizjoterapia | pl |
dc.identifier.apd | diploma-74561-96414 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/187389 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | nutritional status, physical performance, skeletal muscles, sarcopenia, elderly | pl |
dc.subject.pl | stan odżywienia, sprawność fizyczna, mięśnie szkieletowe, sarkopenia, starzenie się | pl |
dc.title | Stan odżywienia a sprawność ruchowa słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku z Małopolski | pl |
dc.title.alternative | Nutritional status versus the physical performance of listeners of The University of the Third Age from Małopolska | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |