Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Kuchnia chińska i polska - podobieństwa i różnice
Chinese and Polish cuisine - similarities and differences
kuchnia chińska, kuchnia polska, historia, kultura, święto, jedzenie specjalne, znaczenie, trend.
Chinese cuisine, Polish cuisine, history, culture, festival, special food, meaning, trend.
Ta praca licencjacka opisuje podobieństwa i różnice między kuchnią chińską a kuchnią polską. We wstępie napisz powód i znaczenie mojego wyboru tematu pracy. W pierwszym rozdziale szczegółowo przedstawię historię kuchni chińskiej, różnice w smakach potraw w różnych prowincjach i regionach oraz wymienię kilka miejsc i różnice między różnymi kuchniami, a następnie wybiorę dwa reprezentatywne święta: Święto Wiosny i Święto Smoczych Łodzi do napisania Specjalne potrawy i smakołyki, a na koniec dogłębna i systematyczna analiza znaczenia żywności dla Chińczyków i trendów rozwojowych jedzenia. Ta sama struktura została wykorzystana do analizy polskiej kuchni w drugim rozdziale, od rozwoju historycznego, przez różnice i zróżnicowanie gustów między różnymi regionami Polski, a następnie do diety Polaków podczas dwóch ważnych świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy, a na koniec dogłębnie przeanalizować znaczenie i trend rozwojowy żywności dla Polaków. W trzecim rozdziale, poprzez poprzednie badania, mogę porównać podobieństwa i różnice między kuchnią chińską i polską w tych aspektach i dokonać podsumowania. Wreszcie w rozdziale czwartym, poprzez ankietę, możemy poznać zrozumienie i opinie Chińczyków, którzy byli w Polsce i tych, którzy nie byli w Polsce, a następnie dokonać podsumowania.
This bachelor thesis writes about the similarities and differences between Chinese cuisine and Polish cuisine. In the preface, write the reason and significance of my choice of this thesis topic. In the first chapter, I introduce the history of Chinese cuisine in detail, the differences in food tastes in various provinces and regions, and list several places and the differences between different cuisines, and then choose the two representative festivals of the Spring Festival and the Dragon Boat Festival to write. Special dishes and delicacies for festivals, and finally a profound and systematic analysis of the significance of food to Chinese people and the development trend of food. The same structure is used to analyze Polish cuisine in the second chapter, from the historical development, to the differences and diversity of tastes between different regions of Poland, and then to the diet of the Poles on the two important festivals of Christmas and Easter, and finally deeply analyze the significance and development trend of food to Poles. In the third chapter, through the previous research, we can compare the similarities and differences between Chinese and Polish cuisines in these aspects, and make a summary. Finally, in the fourth chapter, through the questionnaire, we can learn about the understanding and opinions of Chinese people who have been to Poland and those who have not been to Poland, and then make a summary.
dc.abstract.en | This bachelor thesis writes about the similarities and differences between Chinese cuisine and Polish cuisine. In the preface, write the reason and significance of my choice of this thesis topic. In the first chapter, I introduce the history of Chinese cuisine in detail, the differences in food tastes in various provinces and regions, and list several places and the differences between different cuisines, and then choose the two representative festivals of the Spring Festival and the Dragon Boat Festival to write. Special dishes and delicacies for festivals, and finally a profound and systematic analysis of the significance of food to Chinese people and the development trend of food. The same structure is used to analyze Polish cuisine in the second chapter, from the historical development, to the differences and diversity of tastes between different regions of Poland, and then to the diet of the Poles on the two important festivals of Christmas and Easter, and finally deeply analyze the significance and development trend of food to Poles. In the third chapter, through the previous research, we can compare the similarities and differences between Chinese and Polish cuisines in these aspects, and make a summary. Finally, in the fourth chapter, through the questionnaire, we can learn about the understanding and opinions of Chinese people who have been to Poland and those who have not been to Poland, and then make a summary. | pl |
dc.abstract.pl | Ta praca licencjacka opisuje podobieństwa i różnice między kuchnią chińską a kuchnią polską. We wstępie napisz powód i znaczenie mojego wyboru tematu pracy. W pierwszym rozdziale szczegółowo przedstawię historię kuchni chińskiej, różnice w smakach potraw w różnych prowincjach i regionach oraz wymienię kilka miejsc i różnice między różnymi kuchniami, a następnie wybiorę dwa reprezentatywne święta: Święto Wiosny i Święto Smoczych Łodzi do napisania Specjalne potrawy i smakołyki, a na koniec dogłębna i systematyczna analiza znaczenia żywności dla Chińczyków i trendów rozwojowych jedzenia. Ta sama struktura została wykorzystana do analizy polskiej kuchni w drugim rozdziale, od rozwoju historycznego, przez różnice i zróżnicowanie gustów między różnymi regionami Polski, a następnie do diety Polaków podczas dwóch ważnych świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy, a na koniec dogłębnie przeanalizować znaczenie i trend rozwojowy żywności dla Polaków. W trzecim rozdziale, poprzez poprzednie badania, mogę porównać podobieństwa i różnice między kuchnią chińską i polską w tych aspektach i dokonać podsumowania. Wreszcie w rozdziale czwartym, poprzez ankietę, możemy poznać zrozumienie i opinie Chińczyków, którzy byli w Polsce i tych, którzy nie byli w Polsce, a następnie dokonać podsumowania. | pl |
dc.affiliation | Uniwersytet Jagielloński w Krakowie | pl |
dc.area | obszar nauk humanistycznych | pl |
dc.contributor.advisor | Horbatowski, Piotr - 102479 | pl |
dc.contributor.author | Chen, Yueling | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/UJK | pl |
dc.contributor.reviewer | Horbatowski, Piotr - 102479 | pl |
dc.contributor.reviewer | Terka, Beata | pl |
dc.date.accessioned | 2022-07-06T22:15:11Z | |
dc.date.available | 2022-07-06T22:15:11Z | |
dc.date.submitted | 2022-07-06 | pl |
dc.fieldofstudy | Studia polskie - język, kultura, społeczeństwo | pl |
dc.identifier.apd | diploma-160845-272429 | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/295110 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | Chinese cuisine, Polish cuisine, history, culture, festival, special food, meaning, trend. | pl |
dc.subject.pl | kuchnia chińska, kuchnia polska, historia, kultura, święto, jedzenie specjalne, znaczenie, trend. | pl |
dc.title | Kuchnia chińska i polska - podobieństwa i różnice | pl |
dc.title.alternative | Chinese and Polish cuisine - similarities and differences | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |