Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Podobieństwa i różnice komórek fazy G0 bakterii i drożdży
Similarities and differences in G0 phase cells in bacteria and yeast
komórki spoczynkowe, faza G0, bakterie, drożdże, czynniki wywołujące fazę G0, mechanizmy, Saccharomyces cerevisiae, Escherichia coli
persister cells, quiescent cells, phase G0, bacteria, yeast, triggers, mechanisms, Saccharomyces cerevisiae, Escherichia coli
Obecność komórek spoczynkowych promuje przeżycie bakterii i drożdży w niekorzystnych warunkach. Dzięki nim, populacje komórek mogą przetrwać długotrwałą ekspozycję na antybiotyki lub brak pokarmu oraz w późniejszym czasie powrócić do proliferacji. Celem niniejszej pracy jest porównanie komórek fazy G0 bakterii i drożdży Saccharomyces cerevisiae; omówienie podobieństw i różnic, które pomiędzy nimi występują. Na początku, zaprezentowano dwa modele spoczynkowości komórek w cyklu komórkowym oraz sposoby wyizolowania komórek spoczynkowych oraz cechy, które odróżniają je od komórek niespoczynkowych. Następnie zwrócono uwagę zarówno na czynniki powstania komórek spoczynkowych oraz na istotne mechanizmy komórkowe, które zmieniają się w trakcie fazy G0. Główne zmiany zachodzą w fizjologii komórki takie jak: spadek metabolizmu oraz syntezy RNA, również gromadzą się substancje zapasowe i zachodzą procesy kataboliczne. W podsumowaniu opisano aktualną wiedzę na temat komórek spoczynkowych, które są intensywnie badane.
The existence persister/quiescent cells promotes the survival of bacterial and yeast organisms under unfavorable conditions. Thanks to them, cell cultures can survive long-term exposure to antibiotics or food deprivation and later return to proliferation. The aim of this study was to compare cells of the G0 phase of bacteria and yeast Saccharomyces cerevisiae and discuss the similarities and differences that exist between them. At the beginning, two quiescence cells models in the cell cycle were presented, as well as methods for the isolation of quiescent cells and features that distinguish them from non-quiescent cells. Moreover, the attention was paid to both the factors behind the formation of quiescent cells and important cellular mechanisms that change during the G0 phase. The main changes occur in the cell physiology such as: decrease in metabolism, RNA synthesis, accumulate reserve substances and catabolic processes. The summary describes the current knowledge about persister/quiescent cells, which are still intensely studied.
dc.abstract.en | The existence persister/quiescent cells promotes the survival of bacterial and yeast organisms under unfavorable conditions. Thanks to them, cell cultures can survive long-term exposure to antibiotics or food deprivation and later return to proliferation. The aim of this study was to compare cells of the G0 phase of bacteria and yeast Saccharomyces cerevisiae and discuss the similarities and differences that exist between them. At the beginning, two quiescence cells models in the cell cycle were presented, as well as methods for the isolation of quiescent cells and features that distinguish them from non-quiescent cells. Moreover, the attention was paid to both the factors behind the formation of quiescent cells and important cellular mechanisms that change during the G0 phase. The main changes occur in the cell physiology such as: decrease in metabolism, RNA synthesis, accumulate reserve substances and catabolic processes. The summary describes the current knowledge about persister/quiescent cells, which are still intensely studied. | pl |
dc.abstract.pl | Obecność komórek spoczynkowych promuje przeżycie bakterii i drożdży w niekorzystnych warunkach. Dzięki nim, populacje komórek mogą przetrwać długotrwałą ekspozycję na antybiotyki lub brak pokarmu oraz w późniejszym czasie powrócić do proliferacji. Celem niniejszej pracy jest porównanie komórek fazy G0 bakterii i drożdży Saccharomyces cerevisiae; omówienie podobieństw i różnic, które pomiędzy nimi występują. Na początku, zaprezentowano dwa modele spoczynkowości komórek w cyklu komórkowym oraz sposoby wyizolowania komórek spoczynkowych oraz cechy, które odróżniają je od komórek niespoczynkowych. Następnie zwrócono uwagę zarówno na czynniki powstania komórek spoczynkowych oraz na istotne mechanizmy komórkowe, które zmieniają się w trakcie fazy G0. Główne zmiany zachodzą w fizjologii komórki takie jak: spadek metabolizmu oraz syntezy RNA, również gromadzą się substancje zapasowe i zachodzą procesy kataboliczne. W podsumowaniu opisano aktualną wiedzę na temat komórek spoczynkowych, które są intensywnie badane. | pl |
dc.affiliation | Wydział Biologii | pl |
dc.area | obszar nauk przyrodniczych | pl |
dc.contributor.advisor | Włoch-Salamon, Dominika - 161495 | pl |
dc.contributor.author | Irla, Aleksandra | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WBNOZ | pl |
dc.contributor.reviewer | Włoch-Salamon, Dominika - 161495 | pl |
dc.contributor.reviewer | Turnau, Katarzyna - 132450 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-27T13:55:58Z | |
dc.date.available | 2020-07-27T13:55:58Z | |
dc.date.submitted | 2018-09-12 | pl |
dc.fieldofstudy | biologia | pl |
dc.identifier.apd | diploma-121273-210712 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/225861 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | persister cells, quiescent cells, phase G0, bacteria, yeast, triggers, mechanisms, Saccharomyces cerevisiae, Escherichia coli | pl |
dc.subject.pl | komórki spoczynkowe, faza G0, bakterie, drożdże, czynniki wywołujące fazę G0, mechanizmy, Saccharomyces cerevisiae, Escherichia coli | pl |
dc.title | Podobieństwa i różnice komórek fazy G0 bakterii i drożdży | pl |
dc.title.alternative | Similarities and differences in G0 phase cells in bacteria and yeast | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |