Podobieństwa i różnice komórek fazy G0 bakterii i drożdży

licenciate
dc.abstract.enThe existence persister/quiescent cells promotes the survival of bacterial and yeast organisms under unfavorable conditions. Thanks to them, cell cultures can survive long-term exposure to antibiotics or food deprivation and later return to proliferation. The aim of this study was to compare cells of the G0 phase of bacteria and yeast Saccharomyces cerevisiae and discuss the similarities and differences that exist between them. At the beginning, two quiescence cells models in the cell cycle were presented, as well as methods for the isolation of quiescent cells and features that distinguish them from non-quiescent cells. Moreover, the attention was paid to both the factors behind the formation of quiescent cells and important cellular mechanisms that change during the G0 phase. The main changes occur in the cell physiology such as: decrease in metabolism, RNA synthesis, accumulate reserve substances and catabolic processes. The summary describes the current knowledge about persister/quiescent cells, which are still intensely studied.pl
dc.abstract.plObecność komórek spoczynkowych promuje przeżycie bakterii i drożdży w niekorzystnych warunkach. Dzięki nim, populacje komórek mogą przetrwać długotrwałą ekspozycję na antybiotyki lub brak pokarmu oraz w późniejszym czasie powrócić do proliferacji. Celem niniejszej pracy jest porównanie komórek fazy G0 bakterii i drożdży Saccharomyces cerevisiae; omówienie podobieństw i różnic, które pomiędzy nimi występują. Na początku, zaprezentowano dwa modele spoczynkowości komórek w cyklu komórkowym oraz sposoby wyizolowania komórek spoczynkowych oraz cechy, które odróżniają je od komórek niespoczynkowych. Następnie zwrócono uwagę zarówno na czynniki powstania komórek spoczynkowych oraz na istotne mechanizmy komórkowe, które zmieniają się w trakcie fazy G0. Główne zmiany zachodzą w fizjologii komórki takie jak: spadek metabolizmu oraz syntezy RNA, również gromadzą się substancje zapasowe i zachodzą procesy kataboliczne. W podsumowaniu opisano aktualną wiedzę na temat komórek spoczynkowych, które są intensywnie badane.pl
dc.affiliationWydział Biologiipl
dc.areaobszar nauk przyrodniczychpl
dc.contributor.advisorWłoch-Salamon, Dominika - 161495 pl
dc.contributor.authorIrla, Aleksandrapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WBNOZpl
dc.contributor.reviewerWłoch-Salamon, Dominika - 161495 pl
dc.contributor.reviewerTurnau, Katarzyna - 132450 pl
dc.date.accessioned2020-07-27T13:55:58Z
dc.date.available2020-07-27T13:55:58Z
dc.date.submitted2018-09-12pl
dc.fieldofstudybiologiapl
dc.identifier.apddiploma-121273-210712pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/225861
dc.languagepolpl
dc.subject.enpersister cells, quiescent cells, phase G0, bacteria, yeast, triggers, mechanisms, Saccharomyces cerevisiae, Escherichia colipl
dc.subject.plkomórki spoczynkowe, faza G0, bakterie, drożdże, czynniki wywołujące fazę G0, mechanizmy, Saccharomyces cerevisiae, Escherichia colipl
dc.titlePodobieństwa i różnice komórek fazy G0 bakterii i drożdżypl
dc.title.alternativeSimilarities and differences in G0 phase cells in bacteria and yeastpl
dc.typelicenciatepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
The existence persister/quiescent cells promotes the survival of bacterial and yeast organisms under unfavorable conditions. Thanks to them, cell cultures can survive long-term exposure to antibiotics or food deprivation and later return to proliferation. The aim of this study was to compare cells of the G0 phase of bacteria and yeast Saccharomyces cerevisiae and discuss the similarities and differences that exist between them. At the beginning, two quiescence cells models in the cell cycle were presented, as well as methods for the isolation of quiescent cells and features that distinguish them from non-quiescent cells. Moreover, the attention was paid to both the factors behind the formation of quiescent cells and important cellular mechanisms that change during the G0 phase. The main changes occur in the cell physiology such as: decrease in metabolism, RNA synthesis, accumulate reserve substances and catabolic processes. The summary describes the current knowledge about persister/quiescent cells, which are still intensely studied.
dc.abstract.plpl
Obecność komórek spoczynkowych promuje przeżycie bakterii i drożdży w niekorzystnych warunkach. Dzięki nim, populacje komórek mogą przetrwać długotrwałą ekspozycję na antybiotyki lub brak pokarmu oraz w późniejszym czasie powrócić do proliferacji. Celem niniejszej pracy jest porównanie komórek fazy G0 bakterii i drożdży Saccharomyces cerevisiae; omówienie podobieństw i różnic, które pomiędzy nimi występują. Na początku, zaprezentowano dwa modele spoczynkowości komórek w cyklu komórkowym oraz sposoby wyizolowania komórek spoczynkowych oraz cechy, które odróżniają je od komórek niespoczynkowych. Następnie zwrócono uwagę zarówno na czynniki powstania komórek spoczynkowych oraz na istotne mechanizmy komórkowe, które zmieniają się w trakcie fazy G0. Główne zmiany zachodzą w fizjologii komórki takie jak: spadek metabolizmu oraz syntezy RNA, również gromadzą się substancje zapasowe i zachodzą procesy kataboliczne. W podsumowaniu opisano aktualną wiedzę na temat komórek spoczynkowych, które są intensywnie badane.
dc.affiliationpl
Wydział Biologii
dc.areapl
obszar nauk przyrodniczych
dc.contributor.advisorpl
Włoch-Salamon, Dominika - 161495
dc.contributor.authorpl
Irla, Aleksandra
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WBNOZ
dc.contributor.reviewerpl
Włoch-Salamon, Dominika - 161495
dc.contributor.reviewerpl
Turnau, Katarzyna - 132450
dc.date.accessioned
2020-07-27T13:55:58Z
dc.date.available
2020-07-27T13:55:58Z
dc.date.submittedpl
2018-09-12
dc.fieldofstudypl
biologia
dc.identifier.apdpl
diploma-121273-210712
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/225861
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
persister cells, quiescent cells, phase G0, bacteria, yeast, triggers, mechanisms, Saccharomyces cerevisiae, Escherichia coli
dc.subject.plpl
komórki spoczynkowe, faza G0, bakterie, drożdże, czynniki wywołujące fazę G0, mechanizmy, Saccharomyces cerevisiae, Escherichia coli
dc.titlepl
Podobieństwa i różnice komórek fazy G0 bakterii i drożdży
dc.title.alternativepl
Similarities and differences in G0 phase cells in bacteria and yeast
dc.typepl
licenciate
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

No access

No Thumbnail Available