Endofity grzybowe Cucumis sativus

master
dc.abstract.enEndophytes are microorganisms (bacteria, fungi) that colonize plant tissueswithout causing any negative symptoms of colonization. Literature data show positiveimpact of endophytes on the growth of many plant species and also on plants' protectionfrom negative influence of biotic and abiotic stress conditions. Endophytes havepotential to be used as biofertilizers. The main aim of the experiment was to isolatefungal endophytes from the tissues of cucumber Cucumis sativus L. and to asses theimpact of isolated strains on the growth of cucumber. In the experiment 16 strains wereisolated. 7 of them were chosen for further studies. For molecular identifiction 4 fungalstrains were selected, that exerted the greatest impact on chlorophyll concentration incucumbers' leaves, on photosynthesis efficiency and on increased nitrogen availabilityfor host plant. Two strains were classified as Fusarium oxysporum, one strain wasplaced in Helotiales and one of Ilyonectria genus.pl
dc.abstract.plEndofity to mikroorganizmy (bakterie i grzyby), które bezobjawowo kolonizujątkanki roślinne. Liczne dane literaturowe wskazują na pozytywny wpływendofitycznych bakterii i grzybów na wzrost wielu gatunków roślin, a także ochronęroślinnych gospodarzy przed negatywnymi skutkami stresu biotycznego i abiotycznego.Mikroorganizmy te mogą znaleźć zastosowanie jako bionawozy. Głównym celemniniejszej pracy była izolacja endofitycznych grzybów z tkanek ogórka siewnegoCucumis sativus L. oraz zbadanie wpływu izolatów na wzrost roślin. Wyizolowano 16szczepów endofitycznych grzybów, spośród których wybrano 7 najbardziejefektywnych do dalszych eksperymentów. Do identyfikacji metodami molekularnymiwybrano 4 szczepy, które wpłynęły na zwiększenie stężenia chlorofilu w liściachogórka siewnego, wzrost wydajności fotosyntezy oraz zwiększenie dostępności azotudla roślinnego gospodarza. Dwa szczepy zaklasyfikowano do gatunku Fusariumoxysporum, jeden do rzędu Helotiales i jeden do rodzaju Ilyonectria.pl
dc.affiliationWydział Biologiipl
dc.areaobszar nauk przyrodniczychpl
dc.contributor.advisorTurnau, Katarzyna - 132450 pl
dc.contributor.authorZwolińska, Nataliapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WBNOZpl
dc.contributor.reviewerTurnau, Katarzyna - 132450 pl
dc.contributor.reviewerFyda, Janusz - 127969 pl
dc.date.accessioned2020-07-27T04:54:30Z
dc.date.available2020-07-27T04:54:30Z
dc.date.submitted2017-07-17pl
dc.fieldofstudybiologiapl
dc.identifier.apddiploma-112402-159068pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/218002
dc.languagepolpl
dc.subject.enendophytes, fungal endophytes, cucumber, Cucumis sativus, biofertilizerspl
dc.subject.plendofity, endofityczne grzyby, ogórek siewny, Cucumis sativus, bionawozypl
dc.titleEndofity grzybowe Cucumis sativuspl
dc.title.alternativeFungal endophytes of Cucumis sativuspl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Endophytes are microorganisms (bacteria, fungi) that colonize plant tissueswithout causing any negative symptoms of colonization. Literature data show positiveimpact of endophytes on the growth of many plant species and also on plants' protectionfrom negative influence of biotic and abiotic stress conditions. Endophytes havepotential to be used as biofertilizers. The main aim of the experiment was to isolatefungal endophytes from the tissues of cucumber Cucumis sativus L. and to asses theimpact of isolated strains on the growth of cucumber. In the experiment 16 strains wereisolated. 7 of them were chosen for further studies. For molecular identifiction 4 fungalstrains were selected, that exerted the greatest impact on chlorophyll concentration incucumbers' leaves, on photosynthesis efficiency and on increased nitrogen availabilityfor host plant. Two strains were classified as Fusarium oxysporum, one strain wasplaced in Helotiales and one of Ilyonectria genus.
dc.abstract.plpl
Endofity to mikroorganizmy (bakterie i grzyby), które bezobjawowo kolonizujątkanki roślinne. Liczne dane literaturowe wskazują na pozytywny wpływendofitycznych bakterii i grzybów na wzrost wielu gatunków roślin, a także ochronęroślinnych gospodarzy przed negatywnymi skutkami stresu biotycznego i abiotycznego.Mikroorganizmy te mogą znaleźć zastosowanie jako bionawozy. Głównym celemniniejszej pracy była izolacja endofitycznych grzybów z tkanek ogórka siewnegoCucumis sativus L. oraz zbadanie wpływu izolatów na wzrost roślin. Wyizolowano 16szczepów endofitycznych grzybów, spośród których wybrano 7 najbardziejefektywnych do dalszych eksperymentów. Do identyfikacji metodami molekularnymiwybrano 4 szczepy, które wpłynęły na zwiększenie stężenia chlorofilu w liściachogórka siewnego, wzrost wydajności fotosyntezy oraz zwiększenie dostępności azotudla roślinnego gospodarza. Dwa szczepy zaklasyfikowano do gatunku Fusariumoxysporum, jeden do rzędu Helotiales i jeden do rodzaju Ilyonectria.
dc.affiliationpl
Wydział Biologii
dc.areapl
obszar nauk przyrodniczych
dc.contributor.advisorpl
Turnau, Katarzyna - 132450
dc.contributor.authorpl
Zwolińska, Natalia
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WBNOZ
dc.contributor.reviewerpl
Turnau, Katarzyna - 132450
dc.contributor.reviewerpl
Fyda, Janusz - 127969
dc.date.accessioned
2020-07-27T04:54:30Z
dc.date.available
2020-07-27T04:54:30Z
dc.date.submittedpl
2017-07-17
dc.fieldofstudypl
biologia
dc.identifier.apdpl
diploma-112402-159068
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/218002
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
endophytes, fungal endophytes, cucumber, Cucumis sativus, biofertilizers
dc.subject.plpl
endofity, endofityczne grzyby, ogórek siewny, Cucumis sativus, bionawozy
dc.titlepl
Endofity grzybowe Cucumis sativus
dc.title.alternativepl
Fungal endophytes of Cucumis sativus
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
18
Views per month
Views per city
Warsaw
9
Wroclaw
3
Dublin
1
Grębów
1
Potulice
1
Złotoria
1

No access

No Thumbnail Available