Rekonstrukcja diety mieszkańców Radomia na przestrzeni ostatniego millenium – analizy izotopowe

master
dc.abstract.enReconstruction of the feeding strategy allows to determine the biological condition at the individual level and the whole population, and also explains the occurrence of stress determinants or pathological changes observed on the skeleton. There are two methods of diet reconstruction - direct and indirect methods. The subject of the work were studies on the dietary reconstruction of the inhabitants of medieval Radom (XIV century) using direct methods based on the analysis of the concentration of stable carbon and nitrogen isotopes of the organic fraction of bone tissue. The ¹³C and ¹¹⁵N isotope analysis allowed to characterize the diet of the 14th century inhabitants with the determination of intra – population variability in terms of sex and age, and allowed to compare the 14th century paleodiety to literature data about the same community but at the turn of the 11th / 12th and 18th / 19th centuries. 21 samples from 21 individuals dated to the 14th century were used for the analysis - 16 adults and 5 juveniles, as well as coexisting on the archaeological site animal bone remains. Thanks to the analysis, the diet of the inhabitants of the 14th century Radom was characterized as a diet based on plants of the photosynthetic pathway C3, with a significant proportion of protein characterizing higher trophic levels. The analysis also showed the participation of marine or anadromous fish.pl
dc.abstract.plRekonstrukcja strategii żywieniowej pozwala na określenie kondycji biologicznej tak na poziomie osobniczym, jak i całej populacji, a również wyjaśnia występowanie wyznaczników stresów czy zmian patologicznych obserwowanych na szkielecie. Wyróżnia się dwie metody rekonstrukcji diety – metody bezpośrednie i pośrednie. Przedmiotem pracy były studia nad rekonstrukcją diety mieszkańców średniowiecznego Radomia (XIV wiek) za pomocą bezpośrednich metod, opierających się na analizie koncentracji trwałych izotopów węgla i azotu frakcji organicznej tkanki kostnej. Analiza izotopów δ¹³C i δ¹⁵N pozwoliła na scharakteryzowanie diety mieszkańców XIV wieku wraz z określeniem zmienności wewnątrz populacyjnej pod względem płci oraz wieku, a także porównanie paleodiety XIV wieku do danych literaturowych dotyczących danej społeczności na przełomie XI/XII oraz XVIII/XIX wieku. Do analizy wykorzystano 21 próbek pochodzących od 21 osobników datowanych na XIV wiek – 16 dorosłych oraz 5 nieletnich, a także współistniejące na stanowisku archeologicznym zwierzęce szczątki kostne. Dzięki analizie scharakteryzowano dietę mieszkańców XIV wiecznego Radomia jako dietę opartą na roślinach szlaku fotosyntetycznego C3, ze znaczącym udziałem białka charakteryzującego wyższe poziomy troficzne. Dzięki analizie wykazano również udział ryb morskich lub anadromicznych.pl
dc.affiliationWydział Biologiipl
dc.areaobszar nauk przyrodniczychpl
dc.contributor.advisorSzostek, Krzysztof - 132252 pl
dc.contributor.authorNowakowska, Patrycjapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WBNOZpl
dc.contributor.reviewerSzostek, Krzysztof - 132252 pl
dc.contributor.reviewerKarasiński, Janusz - 128646 pl
dc.date.accessioned2020-07-27T13:34:08Z
dc.date.available2020-07-27T13:34:08Z
dc.date.submitted2018-07-31pl
dc.fieldofstudybiologiapl
dc.fieldofstudybiologia człowiekapl
dc.identifier.apddiploma-120850-180475pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/225529
dc.languagepolpl
dc.subject.endiet reconstruction, direct methods, stable isotopespl
dc.subject.plrekonstrukcja diety, metody bezpośrednie, trwałe izotopypl
dc.titleRekonstrukcja diety mieszkańców Radomia na przestrzeni ostatniego millenium – analizy izotopowepl
dc.title.alternativeDiet reconstruction of the inhabitants of Radom over the last millennium - isotopic analyzespl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Reconstruction of the feeding strategy allows to determine the biological condition at the individual level and the whole population, and also explains the occurrence of stress determinants or pathological changes observed on the skeleton. There are two methods of diet reconstruction - direct and indirect methods. The subject of the work were studies on the dietary reconstruction of the inhabitants of medieval Radom (XIV century) using direct methods based on the analysis of the concentration of stable carbon and nitrogen isotopes of the organic fraction of bone tissue. The ¹³C and ¹¹⁵N isotope analysis allowed to characterize the diet of the 14th century inhabitants with the determination of intra – population variability in terms of sex and age, and allowed to compare the 14th century paleodiety to literature data about the same community but at the turn of the 11th / 12th and 18th / 19th centuries. 21 samples from 21 individuals dated to the 14th century were used for the analysis - 16 adults and 5 juveniles, as well as coexisting on the archaeological site animal bone remains. Thanks to the analysis, the diet of the inhabitants of the 14th century Radom was characterized as a diet based on plants of the photosynthetic pathway C3, with a significant proportion of protein characterizing higher trophic levels. The analysis also showed the participation of marine or anadromous fish.
dc.abstract.plpl
Rekonstrukcja strategii żywieniowej pozwala na określenie kondycji biologicznej tak na poziomie osobniczym, jak i całej populacji, a również wyjaśnia występowanie wyznaczników stresów czy zmian patologicznych obserwowanych na szkielecie. Wyróżnia się dwie metody rekonstrukcji diety – metody bezpośrednie i pośrednie. Przedmiotem pracy były studia nad rekonstrukcją diety mieszkańców średniowiecznego Radomia (XIV wiek) za pomocą bezpośrednich metod, opierających się na analizie koncentracji trwałych izotopów węgla i azotu frakcji organicznej tkanki kostnej. Analiza izotopów δ¹³C i δ¹⁵N pozwoliła na scharakteryzowanie diety mieszkańców XIV wieku wraz z określeniem zmienności wewnątrz populacyjnej pod względem płci oraz wieku, a także porównanie paleodiety XIV wieku do danych literaturowych dotyczących danej społeczności na przełomie XI/XII oraz XVIII/XIX wieku. Do analizy wykorzystano 21 próbek pochodzących od 21 osobników datowanych na XIV wiek – 16 dorosłych oraz 5 nieletnich, a także współistniejące na stanowisku archeologicznym zwierzęce szczątki kostne. Dzięki analizie scharakteryzowano dietę mieszkańców XIV wiecznego Radomia jako dietę opartą na roślinach szlaku fotosyntetycznego C3, ze znaczącym udziałem białka charakteryzującego wyższe poziomy troficzne. Dzięki analizie wykazano również udział ryb morskich lub anadromicznych.
dc.affiliationpl
Wydział Biologii
dc.areapl
obszar nauk przyrodniczych
dc.contributor.advisorpl
Szostek, Krzysztof - 132252
dc.contributor.authorpl
Nowakowska, Patrycja
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WBNOZ
dc.contributor.reviewerpl
Szostek, Krzysztof - 132252
dc.contributor.reviewerpl
Karasiński, Janusz - 128646
dc.date.accessioned
2020-07-27T13:34:08Z
dc.date.available
2020-07-27T13:34:08Z
dc.date.submittedpl
2018-07-31
dc.fieldofstudypl
biologia
dc.fieldofstudypl
biologia człowieka
dc.identifier.apdpl
diploma-120850-180475
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/225529
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
diet reconstruction, direct methods, stable isotopes
dc.subject.plpl
rekonstrukcja diety, metody bezpośrednie, trwałe izotopy
dc.titlepl
Rekonstrukcja diety mieszkańców Radomia na przestrzeni ostatniego millenium – analizy izotopowe
dc.title.alternativepl
Diet reconstruction of the inhabitants of Radom over the last millennium - isotopic analyzes
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
9
Views per month
Views per city
Wroclaw
3
Olsztyn
1
Warsaw
1

No access

No Thumbnail Available