Wiedza o grzybicy układu pokarmowego w aspekcie nieprawidłowych zachowań zdrowotnych wśród młodych dorosłych

master
dc.abstract.enCandida can affect many parts of the human body (host), but gastrointestinal candidiasis is the most difficult to detect and diagnose. For prevention and the treatment itself the role of lifestyle is important including diet, especially the frequency and regularity of products consumed. The aim of the study was to examine the knowledge of young adults about gastrointestinal candidiasis as potential threat to public health including factors conducive to its occurrence. The material was collected using a diagnostic survey and the research tool was an anonymous survey on basic healthy eating and general knowledge about candidiasis. The chi square test and Spearman correlations at the level α≤0,05 were used to analyze the collected results.The group counted 90 people aged 20 to 53 years (average participation age 27 years). Over half of the respondents do not know the disease like gastrointestinal candidiasis. Most of the respondents had sufficient knowledge in the subject. In response to questions about young adults insight about gastrointestinal candidiasis and food related factors causing it, respondents selected the most correct answers in questions about long lasting stress, antibiotic therapy, the role of fatty foods in circulating diseases and sources of dietary fiber. Gender is related to recognition of gastrointestinal candidiasis, in knowledge test women had score significantly more points than men. No relation was shown in regards of responders age and knowledge in the subject of gastrointestinal candidiasis.Obtained results are showing the need of more education about gastrointestinal candidiasis among young adults.pl
dc.abstract.plGrzyby Candida mogą atakować wiele miejsc ciała człowieka (gospodarza), ale kandydoza układu pokarmowego jest najtrudniejsza do wykrycia i zdiagnozowania. W zapobieganiu zakażeniom oraz w samym leczeniu istotna jest rola stylu życia, w tym diety, w szczególności częstości i regularności spożywanych produktów. Celem pracy było poznanie wiedzy młodych dorosłych osób na temat kandydozy przewodu pokarmowego jako potencjalnego zagrożenia dla zdrowia publicznego, w tym czynników sprzyjających jej występowaniu. Materiał został zebrany przy pomocy sondażu diagnostycznego, a narzędzie badawcze stanowiła anonimowa ankieta na temat zasad zdrowego odżywiania oraz ogólnej wiedzy o kandydozie. Do analizy zebranych wyników wykorzystano test nieparametryczny chi kwadrat oraz korelacje rang Spearmana na przyjętym poziomie α≤0,05.W badaniu udział wzięło 90 osób w wieku od 20 do 53 lat (średnia wieku wynosiła 27 lat). Ponad połowa badanych nie zna choroby jaką jest kandydoza przewodu pokarmowego. Większość badanych miała dostateczną wiedzę w badanym temacie. W odpowiedzi na pytania o wiedzę młodych dorosłych osób na temat kandydozy przewodu pokarmowego i czynników żywieniowych jej powstawania, ankietowani zaznaczyli najwięcej poprawnych odpowiedzi w pytaniach dotyczących długotrwałego stresu, antybiotykoterapii, roli tłustych potraw w chorobach krążenia i źródeł błonnika pokarmowego. Płeć ma związek z wiedzą na temat kandydozy przewodu pokarmowego, kobiety uzyskały z testu wiedzy istotnie większą liczbę punktów niż mężczyźni. Nie wykazano natomiast związku wieku z wiedzą na temat kandydozy przewodu pokarmowego. Uzyskane wyniki wskazują na potrzebę edukacji w aspekcie wiedzy na temat kandydozy przewodu pokarmowego wśród młodych dorosłych.pl
dc.affiliationWydział Nauk o Zdrowiupl
dc.areaobszar nauk społecznychpl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorBłaszczyk-Bębenek, Ewapl
dc.contributor.authorMatusiak, Ewelinapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WNOZpl
dc.contributor.reviewerBłaszczyk-Bębenek, Ewapl
dc.contributor.reviewerKawalec, Paweł - 130055 pl
dc.date.accessioned2020-08-05T13:55:26Z
dc.date.available2020-08-05T13:55:26Z
dc.date.submitted2020-07-28pl
dc.fieldofstudyzdrowie publicznepl
dc.identifier.apddiploma-127026-175456pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/243491
dc.languagepolpl
dc.subject.enCandida, Candidasis, gastrointestinal fungal infections, nutriment, dietpl
dc.subject.plCandida, Candidasis, kandydoza, zakażenia grzybicze układu pokarmowego, żywienie, dietapl
dc.titleWiedza o grzybicy układu pokarmowego w aspekcie nieprawidłowych zachowań zdrowotnych wśród młodych dorosłychpl
dc.title.alternativeKnowledge of gastrointestinal candidiasis in aspect of improper health behaviours among young adults.pl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Candida can affect many parts of the human body (host), but gastrointestinal candidiasis is the most difficult to detect and diagnose. For prevention and the treatment itself the role of lifestyle is important including diet, especially the frequency and regularity of products consumed. The aim of the study was to examine the knowledge of young adults about gastrointestinal candidiasis as potential threat to public health including factors conducive to its occurrence. The material was collected using a diagnostic survey and the research tool was an anonymous survey on basic healthy eating and general knowledge about candidiasis. The chi square test and Spearman correlations at the level α≤0,05 were used to analyze the collected results.The group counted 90 people aged 20 to 53 years (average participation age 27 years). Over half of the respondents do not know the disease like gastrointestinal candidiasis. Most of the respondents had sufficient knowledge in the subject. In response to questions about young adults insight about gastrointestinal candidiasis and food related factors causing it, respondents selected the most correct answers in questions about long lasting stress, antibiotic therapy, the role of fatty foods in circulating diseases and sources of dietary fiber. Gender is related to recognition of gastrointestinal candidiasis, in knowledge test women had score significantly more points than men. No relation was shown in regards of responders age and knowledge in the subject of gastrointestinal candidiasis.Obtained results are showing the need of more education about gastrointestinal candidiasis among young adults.
dc.abstract.plpl
Grzyby Candida mogą atakować wiele miejsc ciała człowieka (gospodarza), ale kandydoza układu pokarmowego jest najtrudniejsza do wykrycia i zdiagnozowania. W zapobieganiu zakażeniom oraz w samym leczeniu istotna jest rola stylu życia, w tym diety, w szczególności częstości i regularności spożywanych produktów. Celem pracy było poznanie wiedzy młodych dorosłych osób na temat kandydozy przewodu pokarmowego jako potencjalnego zagrożenia dla zdrowia publicznego, w tym czynników sprzyjających jej występowaniu. Materiał został zebrany przy pomocy sondażu diagnostycznego, a narzędzie badawcze stanowiła anonimowa ankieta na temat zasad zdrowego odżywiania oraz ogólnej wiedzy o kandydozie. Do analizy zebranych wyników wykorzystano test nieparametryczny chi kwadrat oraz korelacje rang Spearmana na przyjętym poziomie α≤0,05.W badaniu udział wzięło 90 osób w wieku od 20 do 53 lat (średnia wieku wynosiła 27 lat). Ponad połowa badanych nie zna choroby jaką jest kandydoza przewodu pokarmowego. Większość badanych miała dostateczną wiedzę w badanym temacie. W odpowiedzi na pytania o wiedzę młodych dorosłych osób na temat kandydozy przewodu pokarmowego i czynników żywieniowych jej powstawania, ankietowani zaznaczyli najwięcej poprawnych odpowiedzi w pytaniach dotyczących długotrwałego stresu, antybiotykoterapii, roli tłustych potraw w chorobach krążenia i źródeł błonnika pokarmowego. Płeć ma związek z wiedzą na temat kandydozy przewodu pokarmowego, kobiety uzyskały z testu wiedzy istotnie większą liczbę punktów niż mężczyźni. Nie wykazano natomiast związku wieku z wiedzą na temat kandydozy przewodu pokarmowego. Uzyskane wyniki wskazują na potrzebę edukacji w aspekcie wiedzy na temat kandydozy przewodu pokarmowego wśród młodych dorosłych.
dc.affiliationpl
Wydział Nauk o Zdrowiu
dc.areapl
obszar nauk społecznych
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Błaszczyk-Bębenek, Ewa
dc.contributor.authorpl
Matusiak, Ewelina
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WNOZ
dc.contributor.reviewerpl
Błaszczyk-Bębenek, Ewa
dc.contributor.reviewerpl
Kawalec, Paweł - 130055
dc.date.accessioned
2020-08-05T13:55:26Z
dc.date.available
2020-08-05T13:55:26Z
dc.date.submittedpl
2020-07-28
dc.fieldofstudypl
zdrowie publiczne
dc.identifier.apdpl
diploma-127026-175456
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/243491
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
Candida, Candidasis, gastrointestinal fungal infections, nutriment, diet
dc.subject.plpl
Candida, Candidasis, kandydoza, zakażenia grzybicze układu pokarmowego, żywienie, dieta
dc.titlepl
Wiedza o grzybicy układu pokarmowego w aspekcie nieprawidłowych zachowań zdrowotnych wśród młodych dorosłych
dc.title.alternativepl
Knowledge of gastrointestinal candidiasis in aspect of improper health behaviours among young adults.
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
160
Views per month
Views per city
Warsaw
24
Krakow
12
Poznan
10
Lodz
9
Chorzów
7
Gdansk
7
Szczecin
7
Katowice
5
Tychy
3
Wroclaw
3

No access

No Thumbnail Available