Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Moringa olejodajna (Moringa oleifera Lam.) jako cenna roślina kosmetyczna - charakterystyka ekologiczna, fitochemiczna, biologiczna oraz biotechnologiczna
Drumstick tree (Moringa oleifera Lam.) as a valuable cosmetic plant - ecological, phytochemical, biological and biotechnological characteristics
Moringa oleifera, moringa olejodajna, skład chemiczny, znaczenie użytkowe, aktywność biologiczna, aplikacje kosmetologiczne
Moringa oleifera, moringa, drumstick tree, chemical composition, usefulness, biological activities, cosmetology applications
Moringa oleifera Lam. (moringa olejodajna) (Moringaceae) to gatunek drzewa o wzrastającym znaczeniu użytkowym występujący głównie na obszarach północnych Indii oraz Pakistanu. Uprawy M. oleifera są rozpowszechnione również w Afryce, Ameryce Południowej, Azji oraz na Bliskim Wschodzie. Gatunek posiada pozytywne opinie: FDA (American Food and Drug Administration), EFSA (European Food Safety Authority) i CosIng (Cosmetic Ingredients database).W składzie chemicznym M. oleifera dominują: kwasy fenolowe, flawonoidy, białka, kwasy tłuszczowe, witaminy i sole mineralne. Użytkowo najczęściej wykorzystywane są liście i olej z nasion, ponadto również: kora, owoce, kwiaty i korzenie. Surowce wykazują wybitne właściwości antyoksydacyjne, oraz hepatoprotekcyjne, przeciwzapalne, przeciwdepresyjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Suplementy diety oraz produkty dietetyczne zawierające M. oleifera rekomendowane są jako odżywcze. Najnowsze badania szczególnie podkreślają potencjalne znaczenie kosmetyczne M. oleifera jako źródła surowców o działaniu m.in przeciwstarzeniowym, regenerującym, odżywczym, gojącym, przeciwłuszczycowym i przeciwbakteryjnym.M. oleifera jest obiektem badań biotechnologicznych których celem jest opracowanie protokołów mikrorozmnażania gatunku. Ponadto, jest wykorzystywana do produkcji paliw ekologicznych. Gatunek jest uznawany za bezpieczny. Zainteresowanie M. oleifera dzięki coraz większej ilości badań naukowych, stale rośnie. W ramach pracy wykonano przegląd piśmiennictwa naukowego dotyczącego gatunku M. oleifera, ze szczególnym uwzględnieniem jego aplikacji kosmetologicznych. W pracy zebrano informacje dotyczące charakterystyki botanicznej, ekologicznej i chemicznej M. oleifera. Przedstawiono tradycję wykorzystania i aktualną pozycję gatunku w gospodarce agronomicznej oraz w lecznictwie i kosmetologii. Wykonano przegląd profesjonalnych badań dotyczących aktywności biologicznej i omówiono bezpieczeństwo stosowania M. oleifera.
Moringa oleifera Lam. (moringa, drumstick tree) (Moringaceae) is a tree species of increasing utility importance occurring mainly in the areas of northern India and Pakistan. M. oleifera is cultivated also in Africa, South America, Asia and the Middle East.The species has positive opinions of: FDA (American Food and Drug Administration), EFSA (European Food Safety Authority) and CosIng (Cosmetic Ingredients database).The chemical composition of M. oleifera is dominated by: phenolic acids, flavonoids, proteins, fatty acids, vitamins and mineral salts.The most commonly used are leaves and seed oil, and also: bark, fruits, flowers and roots.The raw materials show outstanding antioxidant, and hepatoprotective, anti-inflammatory, antidepressant, antiviral and anticancer properties.Dietary supplements and dietary products containing M. oleifera are recommended as nutritional agents.The latest research especially emphasizes the potential cosmetic importance of M. oleifera as a source of raw materials with e.g. anti-aging, regenerating, nutritional, healing, anti-psoriatic and antibacterial properties.M. oleifera is the subject of biotechnological research aimed at developing protocols for the micropropagation. Moreover, it is used for the production of ecological fuels.The species is considered as safe. The interest M. oleifera, thanks to the increasing amount of scientific research, is constantly growing.As part of the work, a review of the scientific literature on the M. oleifera species was carried out, with particular emphasis on its cosmetological applications.The work provides information on the botanical, ecological and chemical characteristics of M. oleifera. The tradition of use and the current position of the species in the agronomic economy as well as in medicine and cosmetology were presented. Professional studies on biological activities were reviewed and the safety of M. oleifera was discussed.
dc.abstract.en | Moringa oleifera Lam. (moringa, drumstick tree) (Moringaceae) is a tree species of increasing utility importance occurring mainly in the areas of northern India and Pakistan. M. oleifera is cultivated also in Africa, South America, Asia and the Middle East.The species has positive opinions of: FDA (American Food and Drug Administration), EFSA (European Food Safety Authority) and CosIng (Cosmetic Ingredients database).The chemical composition of M. oleifera is dominated by: phenolic acids, flavonoids, proteins, fatty acids, vitamins and mineral salts.The most commonly used are leaves and seed oil, and also: bark, fruits, flowers and roots.The raw materials show outstanding antioxidant, and hepatoprotective, anti-inflammatory, antidepressant, antiviral and anticancer properties.Dietary supplements and dietary products containing M. oleifera are recommended as nutritional agents.The latest research especially emphasizes the potential cosmetic importance of M. oleifera as a source of raw materials with e.g. anti-aging, regenerating, nutritional, healing, anti-psoriatic and antibacterial properties.M. oleifera is the subject of biotechnological research aimed at developing protocols for the micropropagation. Moreover, it is used for the production of ecological fuels.The species is considered as safe. The interest M. oleifera, thanks to the increasing amount of scientific research, is constantly growing.As part of the work, a review of the scientific literature on the M. oleifera species was carried out, with particular emphasis on its cosmetological applications.The work provides information on the botanical, ecological and chemical characteristics of M. oleifera. The tradition of use and the current position of the species in the agronomic economy as well as in medicine and cosmetology were presented. Professional studies on biological activities were reviewed and the safety of M. oleifera was discussed. | pl |
dc.abstract.pl | Moringa oleifera Lam. (moringa olejodajna) (Moringaceae) to gatunek drzewa o wzrastającym znaczeniu użytkowym występujący głównie na obszarach północnych Indii oraz Pakistanu. Uprawy M. oleifera są rozpowszechnione również w Afryce, Ameryce Południowej, Azji oraz na Bliskim Wschodzie. Gatunek posiada pozytywne opinie: FDA (American Food and Drug Administration), EFSA (European Food Safety Authority) i CosIng (Cosmetic Ingredients database).W składzie chemicznym M. oleifera dominują: kwasy fenolowe, flawonoidy, białka, kwasy tłuszczowe, witaminy i sole mineralne. Użytkowo najczęściej wykorzystywane są liście i olej z nasion, ponadto również: kora, owoce, kwiaty i korzenie. Surowce wykazują wybitne właściwości antyoksydacyjne, oraz hepatoprotekcyjne, przeciwzapalne, przeciwdepresyjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Suplementy diety oraz produkty dietetyczne zawierające M. oleifera rekomendowane są jako odżywcze. Najnowsze badania szczególnie podkreślają potencjalne znaczenie kosmetyczne M. oleifera jako źródła surowców o działaniu m.in. przeciwstarzeniowym, regenerującym, odżywczym, gojącym, przeciwłuszczycowym i przeciwbakteryjnym.M. oleifera jest obiektem badań biotechnologicznych których celem jest opracowanie protokołów mikrorozmnażania gatunku. Ponadto, jest wykorzystywana do produkcji paliw ekologicznych. Gatunek jest uznawany za bezpieczny. Zainteresowanie M. oleifera dzięki coraz większej ilości badań naukowych, stale rośnie. W ramach pracy wykonano przegląd piśmiennictwa naukowego dotyczącego gatunku M. oleifera, ze szczególnym uwzględnieniem jego aplikacji kosmetologicznych. W pracy zebrano informacje dotyczące charakterystyki botanicznej, ekologicznej i chemicznej M. oleifera. Przedstawiono tradycję wykorzystania i aktualną pozycję gatunku w gospodarce agronomicznej oraz w lecznictwie i kosmetologii. Wykonano przegląd profesjonalnych badań dotyczących aktywności biologicznej i omówiono bezpieczeństwo stosowania M. oleifera. | pl |
dc.affiliation | Wydział Farmaceutyczny | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Szopa, Agnieszka - 140550 | pl |
dc.contributor.author | Rutka, Angelika | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WFOAM2 | pl |
dc.contributor.reviewer | Szopa, Agnieszka - 140550 | pl |
dc.contributor.reviewer | Kwiecień, Inga - 162239 | pl |
dc.date.accessioned | 2022-07-15T21:37:53Z | |
dc.date.available | 2022-07-15T21:37:53Z | |
dc.date.submitted | 2022-07-15 | pl |
dc.fieldofstudy | kosmetologia | pl |
dc.identifier.apd | diploma-155486-296684 | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/297258 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | Moringa oleifera, moringa, drumstick tree, chemical composition, usefulness, biological activities, cosmetology applications | pl |
dc.subject.pl | Moringa oleifera, moringa olejodajna, skład chemiczny, znaczenie użytkowe, aktywność biologiczna, aplikacje kosmetologiczne | pl |
dc.title | Moringa olejodajna (Moringa oleifera Lam.) jako cenna roślina kosmetyczna - charakterystyka ekologiczna, fitochemiczna, biologiczna oraz biotechnologiczna | pl |
dc.title.alternative | Drumstick tree (Moringa oleifera Lam.) as a valuable cosmetic plant - ecological, phytochemical, biological and biotechnological characteristics | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |