Ewolucja flokulacji komórek drożdży w odpowiedzi na stres mechaniczny

master
dc.abstract.enSaccharomyces cerevisiae is a single-celled model organism, known both from wild and man-made environments. It is easy to culture and has a small yet well-studied genome. Because of these characteristics it is useful for genetic studies, including those in the field of evolution. The area of interest for both researchers and industry professionals includes the potential ability of yeast to form larger aggregates – to flocculate. This phenomenon is desirable in specific branches of some industries, while not in the others. Budding yeast is a species with large phenotypic and genetic differences between strains. Therefore, this research focused on a hybrid of two strains with different aggregation tendencies, in order to test its adaptive potential under conditions not previously studied – under severe mechanical stress. The results of the experiments proved clear at the phenotypic level but ambiguous and difficult to interpret based on the genotype, whose changes were investigated by whole-genome sequencing. A spectrum of phenotypes emerged and persisted in four independent evolutionary lines, ranging from cells flocculating less than the initial cells to cells clustering into large aggregates. It is worth noting that it was not the norm of a single genotype response but phenotypic changes heritable within a single clone. However, the exact genetic changes could not be identified. This may indicate the complex nature of the changes that occurred in the cells of the hybrid. This is consistent with genetic data indicating that flocculation is encoded by many genes with high allelic variability due to the repetitive elements contained therein, the occurrence of which makes analysis of DNA sequence changes difficult.pl
dc.abstract.plSaccharomyces cerevisiae to jednokomórkowy organizm modelowy, znany ze środowisk dzikich jak i tych stworzonych przez człowieka, łatwy w hodowli i mający mały a przy tym dobrze poznanym genom. Ze względu na te cechy jest on użyteczny przy badaniach genetycznych, także tych z zakresu ewolucji. Do obszaru zainteresowania zarówno badaczy jak i technologów na pewno można zaliczyć potencjał drożdży do skupiania się w większe agregaty – flokulacji. Z jednej strony jest to zjawisko pożądane w konkretnych gałęziach przemysłu, podczas gdy w innych nie. Drożdże piekarnicze są gatunkiem o dużych różnicach fenotypowych i genetycznych. Dlatego w tych badaniach skupiono się na hybrydzie dwóch szczepów o odmiennych tendencjach agregacyjnych, chcąc sprawdzić jej adaptacyjny potencjał w warunkach dotąd nie badanych – silnym stresie mechanicznym. Rezultaty eksperymentów okazały się jednoznaczne na poziomie fenotypu, ale niejednoznaczne i trudne w interpretacji na podstawie genotypu, którego zmiany zbadano poprzez sekwencjonowanie całego genomu. W czterech niezależnych liniach ewolucyjnych doszło do powstania i utrzymywania się spektrum fenotypów, od komórek słabiej flokulujących niż komórki inicjalne, aż po komórki skupiające się w duże agregaty – przy czym nie była to norma reakcji jednego genotypu, ale zmiany fenotypowe odziedziczalne w ramach jednego klonu. Nie udało się jednak zidentyfikować zmian genetycznych, które mogłyby być za to odpowiedzialne. Może to wskazywać na złożony charakter zmian, które wystąpiły w komórkach hybrydy. Jest to zgodne z danymi genetycznymi wskazującymi, że flokulacja jest kodowana przez wiele genów o wysokiej zmienności allelicznej dzięki zawartych tam elementom powtarzalnym, których występowanie utrudnia analizę zmian sekwencji DNA.pl
dc.affiliationWydział Biologiipl
dc.areaobszar nauk przyrodniczychpl
dc.contributor.advisorKorona, Ryszard - 129139 pl
dc.contributor.authorRembielak, Martyna - USOS227086 pl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WBNOZpl
dc.contributor.reviewerKorona, Ryszard - 129139 pl
dc.contributor.reviewerKoteja, Paweł - 129236 pl
dc.date.accessioned2024-07-18T22:46:00Z
dc.date.available2024-07-18T22:46:00Z
dc.date.submitted2024-07-16pl
dc.fieldofstudybiologiapl
dc.identifier.apddiploma-172284-227086pl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/handle/item/388426
dc.languagepolpl
dc.subject.ensaccharomyces cerevisiae, yeast, evolution, adaptation, flocculation, aggregation, mechanical stresspl
dc.subject.plsaccharomyces cerevisiae, drożdże, ewolucja, flokulacja, stres mechaniczny, adaptacja, agregacjapl
dc.titleEwolucja flokulacji komórek drożdży w odpowiedzi na stres mechanicznypl
dc.title.alternativeEvolution of flocculation in yeast in response to mechanical stresspl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Saccharomyces cerevisiae is a single-celled model organism, known both from wild and man-made environments. It is easy to culture and has a small yet well-studied genome. Because of these characteristics it is useful for genetic studies, including those in the field of evolution. The area of interest for both researchers and industry professionals includes the potential ability of yeast to form larger aggregates – to flocculate. This phenomenon is desirable in specific branches of some industries, while not in the others. Budding yeast is a species with large phenotypic and genetic differences between strains. Therefore, this research focused on a hybrid of two strains with different aggregation tendencies, in order to test its adaptive potential under conditions not previously studied – under severe mechanical stress. The results of the experiments proved clear at the phenotypic level but ambiguous and difficult to interpret based on the genotype, whose changes were investigated by whole-genome sequencing. A spectrum of phenotypes emerged and persisted in four independent evolutionary lines, ranging from cells flocculating less than the initial cells to cells clustering into large aggregates. It is worth noting that it was not the norm of a single genotype response but phenotypic changes heritable within a single clone. However, the exact genetic changes could not be identified. This may indicate the complex nature of the changes that occurred in the cells of the hybrid. This is consistent with genetic data indicating that flocculation is encoded by many genes with high allelic variability due to the repetitive elements contained therein, the occurrence of which makes analysis of DNA sequence changes difficult.
dc.abstract.plpl
Saccharomyces cerevisiae to jednokomórkowy organizm modelowy, znany ze środowisk dzikich jak i tych stworzonych przez człowieka, łatwy w hodowli i mający mały a przy tym dobrze poznanym genom. Ze względu na te cechy jest on użyteczny przy badaniach genetycznych, także tych z zakresu ewolucji. Do obszaru zainteresowania zarówno badaczy jak i technologów na pewno można zaliczyć potencjał drożdży do skupiania się w większe agregaty – flokulacji. Z jednej strony jest to zjawisko pożądane w konkretnych gałęziach przemysłu, podczas gdy w innych nie. Drożdże piekarnicze są gatunkiem o dużych różnicach fenotypowych i genetycznych. Dlatego w tych badaniach skupiono się na hybrydzie dwóch szczepów o odmiennych tendencjach agregacyjnych, chcąc sprawdzić jej adaptacyjny potencjał w warunkach dotąd nie badanych – silnym stresie mechanicznym. Rezultaty eksperymentów okazały się jednoznaczne na poziomie fenotypu, ale niejednoznaczne i trudne w interpretacji na podstawie genotypu, którego zmiany zbadano poprzez sekwencjonowanie całego genomu. W czterech niezależnych liniach ewolucyjnych doszło do powstania i utrzymywania się spektrum fenotypów, od komórek słabiej flokulujących niż komórki inicjalne, aż po komórki skupiające się w duże agregaty – przy czym nie była to norma reakcji jednego genotypu, ale zmiany fenotypowe odziedziczalne w ramach jednego klonu. Nie udało się jednak zidentyfikować zmian genetycznych, które mogłyby być za to odpowiedzialne. Może to wskazywać na złożony charakter zmian, które wystąpiły w komórkach hybrydy. Jest to zgodne z danymi genetycznymi wskazującymi, że flokulacja jest kodowana przez wiele genów o wysokiej zmienności allelicznej dzięki zawartych tam elementom powtarzalnym, których występowanie utrudnia analizę zmian sekwencji DNA.
dc.affiliationpl
Wydział Biologii
dc.areapl
obszar nauk przyrodniczych
dc.contributor.advisorpl
Korona, Ryszard - 129139
dc.contributor.authorpl
Rembielak, Martyna - USOS227086
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WBNOZ
dc.contributor.reviewerpl
Korona, Ryszard - 129139
dc.contributor.reviewerpl
Koteja, Paweł - 129236
dc.date.accessioned
2024-07-18T22:46:00Z
dc.date.available
2024-07-18T22:46:00Z
dc.date.submittedpl
2024-07-16
dc.fieldofstudypl
biologia
dc.identifier.apdpl
diploma-172284-227086
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/handle/item/388426
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
saccharomyces cerevisiae, yeast, evolution, adaptation, flocculation, aggregation, mechanical stress
dc.subject.plpl
saccharomyces cerevisiae, drożdże, ewolucja, flokulacja, stres mechaniczny, adaptacja, agregacja
dc.titlepl
Ewolucja flokulacji komórek drożdży w odpowiedzi na stres mechaniczny
dc.title.alternativepl
Evolution of flocculation in yeast in response to mechanical stress
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
8
Views per month
Views per city
Krakow
3
Andrespol
1
Maków Podhalański
1
Sosnowiec
1
Warsaw
1

No access

No Thumbnail Available
Collections